kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:36/90)

Ciasteczka z prażonym słonecznikiem. 157

skórki pomarańczy zyskują wyjątkowego, odświeżającego aromatu. Myślę, że Mikołaj będzie równie zachwycony jak my ;) Bardzo polecam! Składniki na ciasteczka z prażonym słonecznikiem: na około 32 sztuki CIASTECZKA (takie jak Linzer ): 300 g mąki 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 100 g cukru pudru szczypta soli 1 żółtko 1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub 1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii(...)folię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1 godzinę (ale w lodówce może czekać nawet do następnego dnia). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy kółka. PRAŻONY SŁONECZNIK: 100 g ziaren słonecznika 50 g masła 100 g miodu 3-4 łyżki śmietany 30% 1 łyżeczka drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej (wykonanej w  ten sposób ) lub otartej

Rozpustne gotowanie
Sałatka brokułowa w sosie czosnkowym 124

brokułowa z serem feta, pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem, a to wszystko skąpane w sosie czosnkowym. Koniecznie spróbujcie 💙💚 Składniki: brokuł 500 g, pomidorki koktajlowe  ser feta 3/4 opakowania, słonecznik 1/4 szklanki, sos: majonez 7 łyżek, jogurt naturalny 7 łyżek, czosnek 2 ząbki, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie do smaku, Sposób przygotowania: Brokuła(...)Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku. Ser feta kroimy w kostkę, a pomidorki przekrawamy na pół. W półmisku układamy brokuły, ser, zalewamy sosem. Na wierzch układamy pomidorki koktajlowe. Słonecznik prażymy na suchej patelni, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy wierzch sałatki

kulinarne odsłony pati
ODCHUDZAJĄCA ZUPA SELEROWA 163

litra bulionu warzywnego  2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku szczypta chili 50 g słonecznika łuskanego natka pietruszki Wykonanie: Selera, jabłko, ziemniaka i cebulę obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone warzywa. Dodajemy tymianek i podsmażamy około 5 min. W garnku podgrzewamy bulion. Podsmażone warzywa(...)można dodać do niej jeszcze bulionu - w zależności jaką gęstą zupę kto lubi. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz szczyptą chili i gotujemy jeszcze 2-3 min. Na suchą patelnię wrzucamy słonecznik i prażymy przez kilka minut, mieszając, aby się nie przypalił. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na talerz nalewamy zupę i dodajemy uprażony słonecznik i posiekaną natkę pietruszki

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z młodej kapusty, suszonych pomidorów i awokado 194

pół godziny aby zmiękła. Suszone pomidory kroimy w paski, awokado kroimy na średniej wielkości plastry a cebulę szatkujemy w kostkę. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, dodajemy zmiażdżony czosnek, oliwę, sok z cytryny, musztardę i pieprz. Na patelni rumienimy pestki słonecznika. Przed podaniem posypujemy nimi sałatkę

Qchnia po prostu
ZIELONA SAŁATKA Z BROKUŁEM 191

przyprawy: u mnie papryka ostra,   Wykonanie: Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy. Ser kroimy w kostkę, natke pietruszki siekamy drobno.  Czosnek rozgniatamy w prasce. Do miseczki wrzucamy brokuła,dodajemy przecisnięty czosnek, posiekaną natkę. Dokładamy ser, pestki słonecznika uprażone.Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny,octem i miodem.  Polewamy sałatkę, oprószamy solą i pieprzem

Z Majeczką w kuchni
Ciasteczka ze słonecznikiem i płatkami owsianymi ( + z czekoladą) 118

dwie części i w ten sposób, miałam również pyszną wersję z czekoladą :) Ciasteczka: 1 kostka margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 ½ szklanki mąki ½ łyżeczki soli 1 ½ szklanki płatków owsianych 1 ½ szklanki prażonego słonecznika +1 czekolada (jeśli ktoś chce :) Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i smażymy bez dodatku tłuszczu, mieszając

Smakowy Raj
Środa: Sałatka z arbuza, fety i prosciutto 116

stworzenia tego przepisu zainspirowały nas pomysły Marka Bittmana , mistrza prostych form kulinarnych. Składniki: Kawałek dojrzałego arbuza Kostka sera feta 250 g pomidorków koktajlowych 150 g prosciutto lub innej suszonej szynki (szwarcwaldzkiej, serano) 1/2 szklanki komosy, albo innej dorodnej kaszy Garść nasion słonecznika lub dyni lub orzechów laskowych Garść rukoli lub roszponki lub bazylii Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kaszę

Niedzielny kucharz
Sałatka z arbuza, fety i prosciutto 130

stworzenia tego przepisu zainspirowały nas pomysły Marka Bittmana , mistrza prostych form kulinarnych. Składniki: Kawałek dojrzałego arbuza Kostka sera feta 250 g pomidorków koktajlowych 150 g prosciutto lub innej suszonej szynki (szwarcwaldzkiej, serano) 1/2 szklanki komosy, albo innej dorodnej kaszy Garść nasion słonecznika lub dyni lub orzechów laskowych Garść rukoli lub roszponki lub bazylii Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kaszę

Niedzielny kucharz
Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem 230

czerwonej papryki kilka plasterków szynki konserwowej 3 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz 2-3 łyżki nasion słonecznika Sposób wykonania: Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu kroimy go na dość duże kawałki. Jajko i paprykę kroimy w kostkę, dorzucamy do brokuła. Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy na teflonowej patelni do zrumienienia (dzięki temu

Smaki Natalii
Fasolka szparagowa z fetą 82

kawałki. Fasolkę gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki cebulę i kostki fety. Wszystko zalewamy olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy podprażonymi pestkami słonecznika

Kardamonovy
Lekka sałata z brokułem i buraczkami 172

smaku Buraczki upiec lub ugotować (najlepiej ugotować więcej i resztę wykorzystać do innych dań ;)) Pokroić w grubą kostkę. Brokuł podzielić na drobne różyczki i ugotować w posolonej wodzie. Powinien być jędrny. Na talerzu ułożyć sałatę, buraczki, brokuł. Sałatę posypać słonecznikiem i skropić dressingiem. Przygotowanie dressingu: Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć w moździerzu razem z solą, cukrem trzcinowym i oliwą

Trzeci talerz
Zupa-krem z dyni na podduszonych warzywach 168

ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki dyni :) przygotowujemy najpierw pozostałe warzywa Wszystkie warzywa myjemy i kroimy(...)potem w kwadraciki Przekładamy do garnka, znowu doprawiamy i mieszamy jeszcze 2 minuty i dopiero po tym czasie zalewamy gorącym (!) bulionem warzywnym bądź gorącą, zagotowaną wodą z jedną kostką rosołową warzywną. Całość, już na dużym bądź średnim ogniu, gotujemy 10 minut - tyle naprawdę wystarczy Następnie bierzemy tzw. "szyję"i całość miksujemy ok. 2-3 minut do całkowitego zmiksowania na gładką

Szczęśliwa kuchnia
Zupa-krem z dyni na podduszonych warzywach 173

ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki dyni :) przygotowujemy najpierw pozostałe warzywa Wszystkie warzywa myjemy i kroimy(...)potem w kwadraciki Przekładamy do garnka, znowu doprawiamy i mieszamy jeszcze 2 minuty i dopiero po tym czasie zalewamy gorącym (!) bulionem warzywnym bądź gorącą, zagotowaną wodą z jedną kostką rosołową warzywną. Całość, już na dużym bądź średnim ogniu, gotujemy 10 minut - tyle naprawdę wystarczy Następnie bierzemy tzw. "szyję"i całość miksujemy ok. 2-3 minut do całkowitego zmiksowania na gładką

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Faszerowane bakłażany z komosą ryżową, tofu i warzywami 124

smakowych :) Ja wybrałam dziś paprykę żółtą czerwoną, pieczarki,  cebulę i wędzone tofu. Na końcu nafaszerowane bakłażany można posypać uprażonym słonecznikiem czy migdałami. Mmmm, pycha! Podaję przepis na dwie porcje: Składniki: 2 średnie bakłażany, ¾ szklanki komosy ryżowej, ¾ kostki tofu (ok. 150g) 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 0,5 kg pieczarek, 1 czerwona papryka i 1 żółta papryka(...)wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15-20 min. Następnie odcedź i przełóż do większej miski. ·     Bakłażany przekrój na pół, wydrąż środek i pokrój go w kostkę. ·    Do większego garnka wlewamy odrobinę wrzątku (ok. 3 cm) wkładamy wydrążone połówki bakłażana i gotujemy ok. 5-7 min. Delikatnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. ·   Pokrojoną cebulę

Roślinna - blog wegański
BROKUŁOWA ZE SŁONECZNIKIEM 166

kostkę. Cebulę obieram, kroję w kostkę. Ser żółty trę na tarce o grubych oczkach. Ogórki kiszone kroję w kostkę. W misce łącze wszystkie składniki. Dodaję majonez i jogurt oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam. Na koniec na suchej patelni prażę słonecznik. Tak by był lekko brązowy. Posypuję uprażonym słonecznikiem

Gotowanie Patki