 Sałatka z pomidorkami i tofu 287
Sałatka z pomidorkami i tofu 287Kamissuszone pomidory z czosnkiem i bazylią KamisPomidorki umyć i osuszyć, przekoić na pół i przełożyć do miski. Tofu pokroić w kostkę i przełożyć do pomidorków. Dodać garść rukoli oraz 1 łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać, sałatkę skropić olejem sezamowym, doprawić do smaku solą ziołową
Monia miesza i gotuje Chleb wieloziarnisty – pełnia zdrowia 174
Chleb wieloziarnisty – pełnia zdrowia 174tylko przyjdzie potrzeba wyczarować pachnący chlebek. A teraz do pracy moi drodzy. Składniki: ½ kg mąki ( typ 650 ) 1 ½ szkl. płatków owsianych ½ szkl. Słonecznika 1/3 szkl. Dyni 1/3 szkl. Siemienia lnianego ½ l wody ( ciepłej ) ½ kostki drożdży ( można użyć suszonych ) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Z wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto na chleb. Jeżeli użyjemy drożdży suszonych warto je zalać na chwilkę
Smaki Ewy Surówka z kapusty z olejem słonecznikowym 205
Surówka z kapusty z olejem słonecznikowym 205odciskamy nadmiar wody. Marchew i jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do naszej surówki. Polewamy całość olejem z ziaren słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki miały szansę się wymieszać. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy
MamaOskarka "Flaczki" z boczniaków 318
"Flaczki" z boczniaków 318garnka z odrobiną wody na dnie i duś pod przykryciem. Marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki długości około 3 cm, seler i paprykę w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Dodaj pokrojone pomidory, grzyby i pestki słonecznika Duś pod przykryciem około 15 minut Dolej wodę, dodaj przyprawy (z wyjątkiem majeranku) i gotuj pod przykryciem około 30 minut Po tym czasie
pyszne zdrowości Niskokaloryczna zupa Nigelli 192
Niskokaloryczna zupa Nigelli 192żółtej cukinii sok z 1 cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego łyżeczka kurkumy 0,7 litra bulionu warzywnego (u mnie z 2 kostek ekologicznych) łyżeczka cukru Dodatki: Początkowo w planach były prażone pestki słonecznika, ale niestety zostały spisane na straty ze względu na obecność szkodników kuchennych. Planem B został jak już wspomniałam czarny ryż, choć Wy możecie użyć czego
Powiedz dietom nie Bułki pszenno - orkiszowe z kiełbasą i smażoną cebulką 221
Bułki pszenno - orkiszowe z kiełbasą i smażoną cebulką 221kminku 280 ml wody 2 łyżki masła 2 cebule 20 dag kiełbasy Dodatkowo jajko i łyżka mleka do smarowania bułeczek Mak, ziarno sezamowe , słonecznik do posypywania bułeczek. Sposób wykonania: Kiełbasę bardzo drobno pokroić w kostkę. Cebule obrać i również pokroić w drobną kostkę a następnie podsmażyć na oleju do momentu aż cebula się zeszkli. Mąki przesiać, dodać do nich
Na słodko lub wytrawnie Ryba wpływa na wszystko 356
Ryba wpływa na wszystko 356100g świeżej rukoli 2 puszki tuńczyka w oleju 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej garść pestek słonecznika pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Ogórka oraz pomidora obrać i pokroić w kostkę Kukurydzę oraz fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą Tuńczyka częściowo odsączyć z oleju, ale nie całkowicie- zostawić trochę do połączenia składników Pestki dyni przyprażyć
peanutbuttermonster Lekka sałatka z twarogiem i olejem z pestek dyni 336
Lekka sałatka z twarogiem i olejem z pestek dyni 336świetny olej w sałatkach dla Waszych Mężczyzn. Składniki : * mix sałat * 3 ogórki gruntowe * pół pęczka rzodkiewek * kilka małych pomidorków * 1/4 kostki chudego twarogu * 2 łyżeczki oleju z pestek dyni * łyżka nasion słonecznika * świeże zioła * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Wszystkie składniki sałatki pokroić, wymieszać, wyłożyć na talerz. Ułożyć pokruszone kawałki twarogu. Przyprawić, polać olejem i posypać słonecznikiem
Magiczne Życie Marty Sałatka ze słonecznikiem 3715
Sałatka ze słonecznikiem 3715szczypiorku* pół szklanki słonecznika* pół szklanki majonezu* pół szklanki jogurtu naturalnego* sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Makaron gotujemy, przepłukujemy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wędlinę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki łączymy. Majonez mieszamy z jogurtem, przyprawiamy. Łączymy i odstawiamy na godzinkę do przegryzienia się składników
Magiczne Życie Marty Jaglanka z zapiekanymi szparagami 168
Jaglanka z zapiekanymi szparagami 168Potrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej garść oliwek zielonych 1 pomidor 5 zapieczonych szparagów 2 łyżki prażonkach ziaren słonecznika 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek ocet balsamiczny kilka listków bazylii Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy na patelni, po czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli(...)muszkatołową, pieprz, sól i zapiekamy z 180 st przez ok. 20 min. Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy szparagi, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki, oliwę z oliwek, sól pieprz i mieszamy. Jaglankę ozdabiamy uprażonym słonecznikiem bazylią i octem balsamicznym
Łycha smaków Kotlety z botwinki i kaszy jaglanej 204
Kotlety z botwinki i kaszy jaglanej 204buraka :). Postanowiłam sukces ponowić tym razem z moja ukochana botwinką. Wyszły idealne :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 łyżki świeżo startego imbiru 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku(...)następnie odcedzamy. Ugotowaną kaszą jaglaną blendujemy i dodajemy ugotowaną botwinkę. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam, imbir, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą
Łycha smaków Zupa krem z kabaczkiem. 270
Zupa krem z kabaczkiem. 270łyżki masła 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka płaska curry sól ,pieprz do smaku 1000 ml bulionu warzywnego lub innego ziarna słonecznika uprażone zielona sałata masłowa Wykonanie: Kabaczka obrać, usunąć miąższ gąbczasty i pokroić w kostkę. Pozostałe obrane warzywa również pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na miksie oleju i masła i następnie dodać resztę warzyw i przesmażyć. Dodać imbir
Kulinarny karnet Christophera Sałatka z grillowaną cukinią, kukurydzą i kurczakiem 247
Sałatka z grillowaną cukinią, kukurydzą i kurczakiem 247kukurydzy - mix sałat 180 g lub swojej ulubionej sałaty - 3 garści słonecznika - 3 małe pomidory - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka, czosnek granulowany - sos: 5 łyżek sos słodko-kwaśnego, 3 łyżki jogurtu naturalnego 1% tłuszczu, szczypta soli, kilka szczypt cukru Pokrojonego w kostkę kurczaka wymieszać z przyprawami, włożyć do lodówki. Kukurydzę ugotować w osolonej wodzie(...)postawionej pionowo kukurydzy odciąć nożem ziarna, dodać do sałatki. Na patelni z niewielką ilością tłuszczu usmażyć kurczaka. Umyte pomidory pokroić w kostkę lub ćwiartki. Dodać do sałatki.Przygotować sos - wymieszać wszystkie składniki. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Na talerzu ułożyć porcję sałatki, polać sosem i posypać słonecznikiem. Przepis brał udział w akcji Cukinia
Corner With Recipes ZAPIEKANKA MAKARONOWA NA OSTRO 214
ZAPIEKANKA MAKARONOWA NA OSTRO 214mnie gryczany) -250 g mięsa -1 papryka czerwona -5 szt. pieczarek -40 g sera żółtego startego -łyżka słonecznika łuskanego -1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy -pół łyżeczki ostrej papryki/pieprzu cayenne Przygotowanie: 1.Makaron gotujemy. 2.Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy wedle uznania oraz ostrą papryką lub pieprzem cayenne, podsmażamy. 3. Paprykę i pieczarki kroimy drobno w kostkę. Pieczarki możemy
Zdrowie i pysznie na talerzu Sałatka Generał 615
Sałatka Generał 615twardo jajka 2 duże ugotowane marchewki 1 duży ugotowany burak 300 g majonezu 120 g żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 łyżki ziaren słonecznika 1/2 pęczka szczypiorku Warstwy sałatki Forma 21 cm 1 Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką majonezu Wszystko ułożyć na dnie formy dociskając łyżką. 2 Jajka zetrzeć na tarce o grubych(...)tarce o grubych oczkach rozłożyć warstwę sałatki i posmarować majonezem. 5 Buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć w formie. Posmarować majonezem. 6 Całość posypać ziarnami słonecznika i posiekanym szczypiorkiem. Wstawiać całość w chłodne miejsce na około 2 godziny, a następnie zdjąć obręcz formy
O kuchni z uczuciem