soli 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku Filet z kurczaka oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy po 15 minutach i kroimy w kostkę. Umieszczamy filet z misce. Dodajemy do fileta sparzoną żurawinę, uprażony na suchej patelni słonecznik, pokrojonego w plasterki selera. Dodajemy posiekany szczypiorek, jogurt naturalny, szczyptę soli i mieszamy. Najlepiej smakuje po kilku godzinach gdy smaki się połączą
MojaQchnia.plproste a smak wynagrodzi oczekiwanie na taką sałatkę. 1 op tortellini 250g 1 papryka czerwona pół cebuli garść oliwek czarnych garść sałaty (rukola i roszponka) garść łuskanego słonecznika 5 plastrów szynki chłopa Hańderek 3-4 łyżeczki miodu oliwa sól pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szynkę kroimy w cienkie plastry, na patelni rozgrzewamy(...)partiami szynkę aż złapie ładny kolor, skarmelizowane plastry układamy na dużej tacy by wyschły i się nie posklejały. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę oliwki na plasterki, sałaty lekko skubiemy palcami, dodajemy wystudzone tortellini, słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie podskakiwać. szynkę kroimy lub rwiemy do sałatki na kawałeczki. Sałatkę doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz
Gotowanie jest łatweprażonymi orzechami) Sałatę płuczemy, odsączamy i wkładamy do naczynia na sałatkę. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, ser pleśniowy w kostkę, granat obieramy, wydobywamy same pestki. Wszystkie składniki mieszamy z sałatą, na koniec posupujemy z wierzchu karmelizowanym słonecznikiem* Sos miodowo-imbirowy: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny ½ ząbka czosnku Płaska łyżeczka płynnego miodu Mały kawałek startego
Zawsze głodna!bazylia garść słonecznika Opcjonalnie: suszone pomidory lub świeże pomidorki cherry Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Na suchej patelni prażymy słonecznik, po uprażeniu przesypujemy do miseczki - użyjemy go ciut później. Kroimy w drobną kostkę papryczkę chilli i ząbki czosnku i podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą - trzeba bardzo uważać, żeby czosnek się nie przypalił, bo inaczej będzie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kaszą (lub bez) 15minut w 200 stopniach. Składniki na kaszę: - 100g kaszy gryczanej (1 woreczek) - łyżka domowego bulionu warzywnego lub 1 kostka bulionowa warzywna - 1 cukinia - 2 cebule - 2 garście kurek - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki nasion słonecznika - 2 łyżki oleju kokosowego - 2 ząbki czosnku - pół pęczka natki pietruszki *opcjonalnie: 1 łyżka parmezanu, kiełki rzodkiewki Kaszę gotujemy zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu wraz z domowym bulionem lub kostką. Odcedzamy i przesypujemy do bardzo dużej miski. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do kaszy. Kurki myjemy, oczyszczamy, a duże okazy kroimy na mniejsze. Na patelnię po smażonej cebuli wrzucamy kurki wraz z olejem kokosowym i smażymy mieszając
Be Fit Be Strongsól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Podgotować na parze. Ser feta, schab i pomidor kroimy w kostkę. Następnie zrobić sos ze śmietany, czosnku i przypraw. Dokładnie mieszamy. Na suchej patelni uprażyć słonecznik aż się ładnie zarumieni. W garnku delikatnie wymieszać brokuły, ser feta, pomidora i schab. Przekłożyć do naczyń żaroodpornych. Polać
MarciochaKucharzywędzonego łososia 1 łyżka sosu vinegret lub oliwy z dodatkiem przyprawy do sałatek pół kromki chleba razowego Chleb pokroić na kostki, opiec w opiekaczu lub na suchej patelni tak, aby były chrupiące. Do miski wrzucić posiekaną sałatę, słonecznik i pokrojonego na małe kawałki łososia. Polać sosem lub oliwą. Dorzucić grzanki
Chocolate Muffin Blogłyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego * 3 łyżki soku z cytryny *natka pietruszki łyżeczka * zioła prowansalskie szczypta * sól szczypta * pieprz szczypta Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ogórek , paprykę,cebulę oraz fetę pokroić w kostkę. Odłożyć na talerz. Sałatę porwać do większej miski na kawałki. Przygotować sos mieszając wszystkie podane wyżej składniki : olej, sok z cytryny, natkę pietruszki, zioła prowansalskie
Kulinarne przygodynaturalny. Orzechy (dowolne) Syrop klonowy (opcjonalnie) Wykonanie: Do pojemnika (miseczki, słoika) wsypujemy płatki owsiane lub inne, na to nakładamy pokrojone w kostkę jabłka, kilka łyżeczek jogurtu, i znowu płatki owsiane garść jagód, garść borówek, orzechy, sezam i słonecznik. Całość można dosłodzić syropem klonowym. I ju,ż mamy zdrowe pożywne śniadanie
Smaki Przyprawy i Kolorypatelni, uważajmy, aby się nie spalił, wbrew pozorom, bardzo łatwo do tego doprowadzić ;) Na półmisek wykładamy sałatę, na nią pomidory pokrojone w kostkę. Teraz rozprowadzamy po powierzchni gęsty sos. Następnie układamy śledzia i całość obficie posypujemy ziarnami słonecznika. Skomentuj
MamaOskarkacytyny 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu sól Sałatę umyć, liście porwać na mniejsze kawałki, ewentualnie przygotować mieszankę sałat. Ser pokroić w kostkę. Gruszkę obrać, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w słupki. Ziarna słonecznika przyprażyć na patelni i ostudzić. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i odrobiną soli. Sałatę, słonecznik, gruszkę
Zapiski Młodej ŻonyCiastka ze słonecznikiem Nie masz co zjeść do kawy ? Nie ma problemu, wstajesz i szybciutko robisz te ciasteczka :) Składniki: -1 kostka masła o temp. pokojowej - 1 szklanka cukru - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 szklanki mąki - 3/4 szklanki ziaren słonecznika Sposób przygotowania: 1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie
Gotuj Z Muzykąmasę: 1 puszka mleka skondensowanego lub gotową masę kajmakową 1 kostka masła 1 kostka margaryny Składniki na kruche słonecznikowe: 1/2 kostki masła 4 łyżki mleka 2-3 łyżki cukru 30 dag ziaren słonecznika Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem
Tagebuch po polskuOrzeźwienie. Słodycz. potrzebujemy: - pół melona - 1 kulkę mozarelli lub opakowanie małych kulek - opakowanie pomidorków koktajlowych - pestki słonecznika (prażone) - łyżka miodu - ocet balsamiczny - oliwa (świetnie smakuje również z rukolą) Z melona powykrawać kulki (może też być kostka). Dodać mozarellę pokrojoną w kostę (lub kulki). Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wszystko wymieszać. Polać sosem. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem
Szybko Tanio Smacznie