kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:18/90)

Sałatka z ananasem i słonecznikiem + film 190

moim stole. Zapraszam do wypróbowania jest wyśmienita. składniki na 4 porcje ananasy z puszki kukurydza z puszki 30 dag sera żółtego 50 g słonecznika 4 łyżki majonezu przepis Ser żółty i ananasy kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojony ser, ananasy i odsączoną z zalewy kukurydzę. Dodajemy majonez i całość mieszamy, na koniec wsypujemy słonecznik i mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje

Smakowite Dania
Kotlety z kaszy jaglanej i brokuła 124

przestudzić Brokuł i kalafior ugotować Do miski wrzucić ugotowaną przestudzoną kaszę, warzywa oraz jajko Dłonią połączyć składniki i zagnieść na zwartą masę Ser pokroić w kostkę i dodać do masy, dodać także kukurydzę oraz słonecznik i wymieszać raz jeszcze teraz już delikatniej, żeby kukurydza została w całości, doprawić Z masy formować kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

HealthyCreations
Sałatka z ziemniaków i śledzi 205

płaty śledziowe 3 ogórki konserwowe 3 łodygi selera naciowego 1/4 czerwonej papryki (dla koloru)  1/2 słodkiego i soczystego jabłka garść kiełków słonecznika kilka grzybków marynowanych 2 łyżki majonezu sól, pieprz   Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wypłukać i ugotować w posolonej wodzie. Odstawić do wystygnięcia. Ogórki, jabłko i paprykę pokroić w drobną kostkę. Obrać seler obieraczką z zewnętrznej skórki(...)pokroić. Płaty śledziowe opłukać i pokroić w kostkę trochę większą niż ogórki i papryka. Do sałatki dodać grzybki marynowane (jeśli są większe, pokroić drobniej) i kiełki słonecznika. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku pieprzem. Sałatek z rybami nigdy nie solę, bo ryby morskie ze swej natury są słone. Poza tym w tej sałatce niemal wszystkie składniki są posolone

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z rukolą, truskawkami i fetą 136

oliwy z oliwek (ok. 10 g), - 1/2 łyżeczki miodu (ok. 6 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Truskawki przekrawamy na pół. 2. Ser typu feta kroimy w kostkę. 3. Truskawki i ser układamy na rukoli. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i sokiem z cytryny. 5. Prażymy nasiona

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka wieloskładnikowa 340

pomidory 1 smażona z przyprawą gyros pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie sera sałatkowego np. Favita ok 4 garści malutkich grzanek szklanka sosu czosnkowego 2 garści słonecznika łuskanego do posypania po wierzchu Sos czosnkowy: szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę maggi, sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś kroimy(...)kostkę oraz pokrojonym w pół talarki ogórkiem. Przykrywamy warstwą ostudzonego kurczaka. Polewamy połową sosu czosnkowego. Kolejna warstwa to papryka i ser pokrojony w drobną kostkę, na to reszta sosu czosnkowego, grzanki i słonecznik

Kuchnia w czekoladzie
Przepiórki z foie gras - balotyna z przepiórki z foie gras 147

pestek słonecznika, 40 g foie gras, 4 - 6 plastrów boczku wędzonego, 1 jajko, sól, Balotyna - faszerowane mniejsze, pozbawione kości zwierzęta - na przykład przepiórki. Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść takiego małego ptaszka gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Przepiórkę(...)ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Przepiórki oprószyć lekko solą i odstawić. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Foie gras pokroić w kostkę (około 0,7x0,7 cm). Placek drożdżowy namoczyć w mleku a następnie dokładnie odcisnąć. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmiksować żółtko, wątróbkę

królestwo garów
Zupa krem z cukinii – ANGIE GOTUJE odc. 10 194

czosnku (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml śmietany 12% 50ml białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatki: np. chleb żytni razowy, 100g pestek słonecznika Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem i pokroić w kostkę razem ze skórką. Na patelni rozgrzać mocno łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojoną cukinię przez kilka minut na dużym ogniu. Drobno pokrojoną cebulkę (i jeśli jest używany(...)praskę) podsmażyć na łyżce oliwy w garnku z grubym dnem. Kiedy będą miały złoty kolor, wlać wino i poczekać, aż odparuje. Kiedy płyn wyparuje z garnka dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wlać bulion. Może być także zwykła woda, jeśli akurat nie dysponujecie żadnym wywarem (wtedy trzeba użyć trochę więcej przypraw na końcu i dla intensywniejszego smaku dodać jakieś świeże

Dietolog
Wegańska zupa ogórkowa 186

Przygotowanie: Zacznij od zalania wrzątkiem ziaren słonecznika, i co najmniej 2x zmień wodę, a jeszcze lepiej jak zrobisz to dzień wcześniej i ten słonecznik spokojnie się pomoczy. Wszystkie warzywa pokrój w drobną 0,5 cm kostkę, ogórki kiszone zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a pory pokrój w półplasterki. Ta szara breja to moczony słonecznik, dlatego polecam zmienić wodę

greenscarf
1444.Sałatka z arbuza 160

arbuza 20 dkg ogórka zielonego 10 dkg twarogu chudego [ u mnie serek capri] 10 g pestek  słonecznika   1/2 łyżki octu balsamicznego Jamar 5 ml oliwy  przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra)  Ser pokroić  w kostkę, skropić octem balsamicznym ( jabłkowym lub winnym), przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną(...)sproszkowanej ostrej papryczki. Postawić na pół godziny w lodówce, żeby wchłonął dobrze przyprawy. Arbuza i ogórki obrać ze skórki i też pokroić w kostkę .Wszystko dodać do białego sera. Skropić  oliwą z oliwek, dodać pestki słonecznika i delikatnie wymieszać. Sałatkę odstawić na godzinę do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Wieloziarnisty chleb żytni na drożdżach 184

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650); 3 szklanki mąki żytniej (typ 720); 1 łyżeczka soli; 1/3 kostki świeżych drożdży; 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody; Garść ziaren słonecznika; Garść ziaren sezamu; Garść ziaren siemienia lnianego; Garść pestek dyni. Dodatkowo : Papier do pieczenia lub tłuszcz do wysmarowania keksówki. Szklanka = 250 ml. Kostka drożdży = 100 g Sposób

Gospodyni Miejska
Penne z kurczakiem, warzywami i pesto 206

kurczaka 110 g cukinii 90 g czerwonej papryki (1/2) 40 g pieczarek (2 sztuki) 2 łyżeczki zielonego pesto opcjonalnie łyżka ziaren słonecznika Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę. Dodać pesto. Podsmażyć do miękkości kurczaka.  Dodać pokrojone na plasterki pieczarki, w kostkę paprykę i w połówki cukinię. Smażyć jeszcze chwilę do miękkości

Fabryka pomysłów
LUNCH BOX - Sałatka Palomy 113

oraz mało kosztowne. Składniki: suszone pomidory ( słoiczek ) 8 listków bazylii oliwki duże zielone - 10 sztuk 2 garści łuskanego słonecznika - prażymy na patelni kapary - 60 g słoiczek 1 opakowanie makaronu - trójkolorowego FUSILLI  200 g sera żółtego w kawałku - pokroić na kostkę świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy wedle zaleceń producenta. Płuczemy i ugotowany dodajemy(...)miski. Gdy już ostygnie to dodajemy kolejne składniki. Kapary odsączamy i dorzucamy do miski.  Na rozgrzaną patelnię wsypujemy słonecznik i prażymy kilka minut następnie studzimy i dodajemy do sałatki. Listki bazylii siekamy. Ser kroimy w drobną kostkę. Olej z suszonych pomidorów dolewamy do sałatki a pomidory kroimy na cienkie paseczki. Oliwki dodajemy w całości. Doprawiamy pieprzem i mieszamy

ClauditteMissCooking
Sałatka z kaszy gryczanej z pieczoną marchwią, ciecierzycą i serem feta 111

łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego Sałatka: 1 woreczek kaszy gryczanej ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy ½ kostki sera feta ½ szklanki czarnych oliwek garść nasion słonecznika sos z octu balsamicznego * PRZYGOTOWANIE Marchew umyj, obierz i pokrój w słupki. Wymieszaj z przyprawami, oliwą i syropem klonowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego

Food Square
KURCZAK Z MAKARONEM GRYCZANYM I BROKUŁEM 130

moim przypadku na kolację, który kolorystycznie bardzo cieszy oczka :D Składniki: ☞50 g makaronu gryczanego ☞80 g indyka/kurczaka ☞100 brokuła ☞10 g nasion słonecznika ☞tłuszcz do smażenia Przygotowanie: 1. Makaron ugotować 2. Mięso pokroić w kostkę, doprawić (u mnie curry) i usmażyć na odrobinie tłuszczu 3. Brokuły blanszujemy/ al'dente 4. Wykładamy na talerzy i posypujemy słonecznikiem (możecie go podprażyć

Zdrowie i pysznie na talerzu
Szybkie ratatouille (ratatuj) z mięsem, serem feta i orzeszkami 142

pomidorowego 150 ml rosołku 50 g sera feta 50 g orzeszków pinii (można użycz łuskanego słonecznika, lub innych miękkich orzeszków) Przygotowanie: Mięso pokroić w małe kawałki i podsmażyć na mocnym ogniu, odłożyć na bok. Warzywa (cukinie, bakłażana, paprykę, pomidory i cebulę), pokroić w kostkę i podsmażyć, do zarumienienia się. My wolimy podsmażać każde warzywo osobno, zajmuje to więcej czasu(...)sosu, nie będę obgotowywać mięsa, czy włoszczyzny. Przygotowanym bulionem z przecierem zalewamy warzywa z mięsem i podgrzewamy do zagotowania. Orzeszki, lub słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy do naszego dania razem z pokrojoną w kostkę fetą. Całość zapiekamy około 10-15 minut w piecu (ok. 180’C). Gotowe… smacznego

KasiaiKrzysiu.pl