Przygotowanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do miski. Ogórek i pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, paprykę czerwoną i żółty ser w kostkę, a świeżą papryczkę chilli w drobną kosteczkę (jeśli używamy). Wymieszać wszystko w misce ze słonecznikiem. Posolić i popieprzyć (tylko jeśli nie chcemy używać chilli pod żadną postacią). Na talerzach ułożyć rukolę. Przełożyć porcję sałatki. Udekorować tartą mozzarellą
Moja Delicjamnie owczy) lub inny twardy- zielone oliwki (u mnie olbrzymie greckie z "L", są obłędnie cudowne)- 3-4 łyżki prażonych ziaren słonecznika- świeżo mielony pieprz- oliwa z oliwek- ocet balsamicznyDo miski wkładamy rucolę, roszponkę, pokrojone w kostkę papryki, pomidorki, przekrojone na pół (lub na mniejsze kawałki) oliwki, pokrojony na kawałki ser. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, świeżo mielonym
Smaczne Zdrowejogurtu naturalnego sól i pieprz Kalafior dzielimy na różyczki i kroimy w plasterki. Jajko obieramy i kroimy na ćwiartki. Pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku i posypujemy prażonym na suchej patelni słonecznikiem. Przepis bierze udział w akcji
Atlas Smakówintensywnego koloru). Od momentu zagotowania się wody gotować brokuł 5 minut. Wyjąć brokuł z wody i ostudzić. Ananas i ser feta pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Układać warstwami: różyczki brokuła feta ananas kukurydza majonez słonecznik Smacznego
na moim stole...patelni i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kapustę pekińską i kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki i ser feta pokroić w kostkę. Groszek odsączyć. Posolić, popieprzyć i dodać majonez. Wymieszać. Górę sałatki posypać wcześniej uprażonym słonecznikiem. Smacznego
W kuchni u MonikiDodając różne dodatki można zmieniać smak ciastek. Wypróbujcie przepyszne ciasteczka i podzielcie się swoją opinią ;) Składniki: 3 szkl płatków owsianych 2 jajka 1 kostka masła 1/2 szkl cukru 1 szkl mąki garść słonecznika garść orzechów dropsy czekoladowe (bądź tabliczka czekolady pokrojona) garść żurawiny suszonej lub rodzynki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło rozpuścić, po ostygnięciu dodać jajka
Motylkowa Kuchniadyni kilka łyżek śmietanki 30 % sól i pieprz do smaku pestki słonecznika do dekoracji Przygotowanie: cebulę i czosnek pokroić w kostkę podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości oleju gdy się zarumieni dodać do nich pokrojone w kostki ziemniaki i dynię chwilę podsmażyć i zalać wodą tak aby tylko przykrywały warzywa gotować pod przykryciem
Gotowanie z pasjąnaturalny2 ząbki czosnkusól, pieprzodrobina cukruSposób przygotowania:1. Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Studzimy.2. Fetę kroimy w kostkę.3. Umyte pomidory kroimy w półplasterki.4. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.5. Składniki sosu mieszamy (proporcje wedle smaku).6. Na półmisku układamy warstwami: brokuł, feta, pomidory, całość polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem.Prosto
Kuchnia domowa Anisiemienia lnianego1 łyżka jogurtu naturalnego1 łyżka majonezu (można pominąć)cynamon do smakuszczypta solisłonecznik Sposób przygotowania:1. Seler myjemy i kroimy.2. Jabłka myjemy i kroimy w kostkę.3. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku. Słonecznik prażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę. Smacznego
Kuchnia domowa AniDressing: łyżeczka miodu łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 50 ml oliwy sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Sałatkę lodową rwiemy na kawałki. Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dressingu mieszamy dokładnie ze sobą. Sałatę, kurczaka, pomidory koktajlowe i makaron mieszamy ze sobą i przekładamy do salaterki albo na talerze
e-PrzepisyKulinarneFarsz: - 1 por - 3 małe cebule - śmietana 12% 200g - gorgonzola 120 g - tarta mozzarella 150 g - 2 szklanki słonecznika - sól, pieprz ziołowy do smaku, papryka słodka, garść świeżego tymianku, zioła prowansalskie Suche składniki wymieszać ze sobą, do nich dodać pokrojone w kostkę masło. Energicznie i szybko wymieszać, tak aby masło się nie roztopiło. Dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto schować(...)stopniach ok. 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Cebulę pokroić w kostkę, por w cienkie plasterki (tylko białą część). Na zwilżonej olejem patelni poddusić cebulę z porem i tymiankiem. Zdjąć patelnię z gazu, dodać śmietanę, mozzarellę, przyprawy, dokładnie wymieszać. Dodać szklankę słonecznika do farszu, wymieszać. Wyłożyć farsz na gotową tartę, posypać kawałkami gorgonzoli, przyprawami i szklanką słonecznika. Piec
Corner With Recipespęczka koperku 1 ząbek czosnku 400g jogurtu naturalnego 370g kefiru 4 łyżki soku z limonki 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 3 łyżki prażonego słonecznika sól pieprz Wykonanie: 1. Awokado i ogórka pokroić w małą kostkę, a cebulę w bardzo drobną kosteczkę. Koperek drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. 2. Awokado, ogórek, cebulę, czosnek i koperek przełożyć do dużej
Szalona Kuchnia Ewelinypoczątku rozszerzania diety. Składniki: 2 brokuły (ok. 1 kg) 5 ziemniaków 1 cebula 1 litr wywaru warzywnego 2 łyżki oleju (opcjonalnie) ok. 100 g słonecznika Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju i rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażamy chwilę. Dodajemy wywar warzywny i gotujemy przez około 15 minut. Gdy ziemniaki zaczynają mięknąć dodajemy różyczki
Dieta bez mlekapłaska łyżeczka suszonego rozmarynu, 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka), 500 ml wody, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeżo mielona papryczka chili, łuskany słonecznik. Przygotow anie: Obrany czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Topinambur szorujemy, płuczemy, kroimy na połowę, a następnie w plasterki. Rada: w topinamburze najwięcej związków odżywczych, przydatnych organizmowi znajduje się tuż pod skórką, dlatego najlepiej(...)uzyskania gładkiej konsystencji. Całość przecieramy przez gęste sito, żeby uzyskać idealnie kremowy smak. Ponownie stawiamy na ogień, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku (ma być na ostro). Słonecznik prażymy na suchej patelni, można go rozdrobnić lub pozostawić w całości. Zupę krem podajemy z prażonym słonecznikiem. Topinambur, a właściwie słonecznik bulwiasty, to roślina bulwiasta, która pochodzi
Moniki SmakołykiZaledwie kilka chwil wystarczy aby ją przygotować. Doskonale sprawdzi się jako przystawka lub na kolację. Polecam :) 1 brokuł 2 pomidory 2 jajka 1/2 op. fety 2 łyżki uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sos: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku i wymieszać(...)miejsce. Sałatka: Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować i obrać. Pomidory i jajka pokroić na ćwiartki. Fetę w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, polać sosem i posypać uprażonym słonecznikiem
Smakołyki AsiPotrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/3 pęczka botwinki 0,5 serka koziego 2 łyżki prażonkach ziaren słonecznika 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy na patelni, po czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy(...)wrzucamy do osolonej i gotującej wody. Gotujemy przez ok. 5 min. następnie odcedzamy. Do przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy botwinką, pokrojony w kostkę ser kozi, oliwę, pieprz, sól i mieszamy. Na koniec dekorujemy słonecznikiem
Łycha smaków