ząbki czosnku 600ml bulionu warzywnego łyżeczka czerwonej pasty curry pół szklanki mleczka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, suszona kolendra Dodatkowo: prażone pestki słonecznika i dyni Wykonanie: Marchewkę i bataty obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki. Cebulę kroimy w talarki. Ząbek czosnku drobno siekamy. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy(...)krem, dodajemy mleczko kokosowe, pastę curry i przyprawiamy do smaku kurkumą, kolendrą, ewentualnie solą i pieprzem. Podgrzewamy całość kilka minut, aż smaki się połączą. Podajemy z prażonymi pestkami słonecznika i dyni lu innymi dodatkami. SMACZNEGO! A w roli dekoracji ponownie przyprawniki ze sklepu Makowski Kredens . Tym razem urocze ludziki połączone w ognistym uścisku. Pojemniczki zapakowane są w przezroczyste pudełeczko przewiązane
Smak mojej kuchnioliwek, sól, pieprz, oregano * rzeżucha i szczypiorek Przygotowanie : Wszystkie składniki sałaty umieszczamy w dużym półmisku. Możemy pokroić je dowolnie, u mnie w równą kostkę. Oliwki dodaję w całości a jajka kroję na ćwiartki. Pestki słonecznika oraz płatki migdałowe warto wcześniej uprażyć na suchej patelni. Przygotować dressing i tuż przed podaniem polać nim sałatę
Magiczne Życie Martyporcje: 80 dag dyni 3 szklanki bulionu warzywnego kawałek selera 40 dag ziemniaków 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany łyżka łuskanych pestek dyni lub słonecznika 10 dag boczku sól, pieprz gałka muszkatałowa Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na chrupko. Wyjąć. W pozostałym tłuszczu podsmażyć krótko warzywa po czym zalać je bulionem. Gotować 20 minut. Następnie zmiksować zupęna gładki krem. Dodać
My simple kitchengrillowe menu. Propozycja pierwsza: fot. Izabela Magdalena Sałatka z brokuł Składniki: brokuły 300-400 g szynki drobiowej rodzynki słonecznik łuskany 4 jajka puszka lub słoiczek kukurydzy majonez, pieprz, sól Przygotowanie : 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę (nie taką drobną). 2. W garnku gotujemy wodę. Wrzucamy szczyptę soli. Brokuły myjemy(...)zanurzamy całe przez 5 minut we wrzątku. Parzymy je. Wyciągamy z wody, studzimy i rozdzielamy na mniejsze różyczki. 3. Szynkę kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzić. 4. Do miski wrzucamy brokuły w cząstkach, pokrojone jajka, szynkę, kukurydzę, słonecznik i rodzynki. Całość mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu. Solimy, pieprzymy. Po prostu doprawiamy do smaku:) Sałatkę dobrze jest włożyć na kilka godzin
Kuchnia smakówmigdałowego 1 duży dojrzały banan 1 łyżka nasion chia 3 łyżki mleka migdałowego 1 łyżka ksylitolu lub miodu (można więcej) 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siekanych migdałów 2 łyżki suszonej żurawiny 20 pistacji 6 kostek gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, otręby, masło migdałowe, banana, chia, ksylitol oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Ciasto(...)przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki tj. słonecznik, migdały, żurawinę, pistacje oraz czekoladę (czekoladę i pistacje siekamy na mniejsze kawałki). Przy pomocy łyżki formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec zwilżamy łyżke wodą i przy jej pomocy spłaszczamy ciastka, tak aby przybrały kształt okrągłych placuszków. Pieczemy w 170-180 stopniach
DefinicjaSmakucukru miodem a mąki mielonymi orzechami i/lub migdałami nadaje im zdecydowanie innego smaku, a przy tym sprawia, że są zdrowszą przekąską :) Składniki: 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika (mogą być grubo siekane orzechy laskowe, migdały) 1 i 3/4 szklanki mielonych orzechów (ja użyłam laskowych) 5 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki aromatu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!roszponką); - po 1 małej papryce żółtej i czerwonej; - opakowanie fety; - mała czerwona cebula; - ewentualnie zielone lub czarne oliwki; - 100g uprażonego słoneczniku; - sos grecki; - sos francuski lub włoski Wykonanie: Sałatę umieszczamy w misce. Papryki, fetę, cebulę kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Wszystko razem mieszamy. Wlewamy sosy i znów należy przemieszać. Na końcu posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego:) function load
dom-agi.plPrzygotowanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do miski. Ogórek i pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, paprykę czerwoną i żółty ser w kostkę, a świeżą papryczkę chilli w drobną kosteczkę (jeśli używamy). Wymieszać wszystko w misce ze słonecznikiem. Posolić i popieprzyć (tylko jeśli nie chcemy używać chilli pod żadną postacią). Na talerzach ułożyć rukolę. Przełożyć porcję sałatki. Udekorować tartą mozzarellą
Moja Delicjamnie owczy) lub inny twardy- zielone oliwki (u mnie olbrzymie greckie z "L", są obłędnie cudowne)- 3-4 łyżki prażonych ziaren słonecznika- świeżo mielony pieprz- oliwa z oliwek- ocet balsamicznyDo miski wkładamy rucolę, roszponkę, pokrojone w kostkę papryki, pomidorki, przekrojone na pół (lub na mniejsze kawałki) oliwki, pokrojony na kawałki ser. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, świeżo mielonym
Smaczne Zdrowejogurtu naturalnego sól i pieprz Kalafior dzielimy na różyczki i kroimy w plasterki. Jajko obieramy i kroimy na ćwiartki. Pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku i posypujemy prażonym na suchej patelni słonecznikiem. Przepis bierze udział w akcji
Atlas Smakówintensywnego koloru). Od momentu zagotowania się wody gotować brokuł 5 minut. Wyjąć brokuł z wody i ostudzić. Ananas i ser feta pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Układać warstwami: różyczki brokuła feta ananas kukurydza majonez słonecznik Smacznego
na moim stole...patelni i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kapustę pekińską i kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki i ser feta pokroić w kostkę. Groszek odsączyć. Posolić, popieprzyć i dodać majonez. Wymieszać. Górę sałatki posypać wcześniej uprażonym słonecznikiem. Smacznego
W kuchni u MonikiDodając różne dodatki można zmieniać smak ciastek. Wypróbujcie przepyszne ciasteczka i podzielcie się swoją opinią ;) Składniki: 3 szkl płatków owsianych 2 jajka 1 kostka masła 1/2 szkl cukru 1 szkl mąki garść słonecznika garść orzechów dropsy czekoladowe (bądź tabliczka czekolady pokrojona) garść żurawiny suszonej lub rodzynki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło rozpuścić, po ostygnięciu dodać jajka
Motylkowa Kuchniadyni kilka łyżek śmietanki 30 % sól i pieprz do smaku pestki słonecznika do dekoracji Przygotowanie: cebulę i czosnek pokroić w kostkę podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości oleju gdy się zarumieni dodać do nich pokrojone w kostki ziemniaki i dynię chwilę podsmażyć i zalać wodą tak aby tylko przykrywały warzywa gotować pod przykryciem
Gotowanie z pasjąnaturalny2 ząbki czosnkusól, pieprzodrobina cukruSposób przygotowania:1. Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Studzimy.2. Fetę kroimy w kostkę.3. Umyte pomidory kroimy w półplasterki.4. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.5. Składniki sosu mieszamy (proporcje wedle smaku).6. Na półmisku układamy warstwami: brokuł, feta, pomidory, całość polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem.Prosto
Kuchnia domowa Ani