drożdży świeżych 2 łyżki oliwy z oliwek, ja dodałam 3 łyżki 1 łyżeczka miodu, ja dałam 1 łyżeczkę miodu do ciasta plus 1 kostkę cukru trzcinowego - do rozczynu 2 garście ziaren słonecznika 600 ml ciepłej wody Dodatkowo: nasiona sezamu do posypania Przygotowanie : Mąkę i sól wymieszać, wsypać suche drożdże, wymieszać (jeśli używamy świeżych drożdży najpierw należy przygotować rozczyn
Proste Potrawyminut. Drożdże powinny w tym czasie zacząć rosnąć. 2. Mąka i ziarna. Mąkę orkiszową oraz pszenną wsypać do dużej miski. Dodać ziaren sezamu, słonecznika oraz otrębów żytnich. Suszone pomidory pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Całość dobrze wymieszać. 3. Zaczyn chlebowy. Wyrośnięte drożdże dołożyć do suchych składników. Dodać 0,5 l letniej przegotowanej wody oraz 2 łyżeczki soli
Pij soki wyciskanełyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina wody dwie łyżki oleju do smażenia sól, carry, czerwona papryka i kurkuma do przyprawienia kurczaka łyżka prażonych nasion sezamu albo słonecznika Wykonanie: 1. Kurczaka myjemy, suszymy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Wlewamy sos sojowy, dodajemy paprykę, czosnek , curry, kurkumę i imbir i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. 2. Na gorącą patelnie wlewamy olej
Mama z miastachili (ilość wg. upodobań smakowych, ja dodałam łyżeczkę drobno posiekanej) sól pieprz natka pietruszki masło lub olej. 2 łyżki jogurtu naturalnego Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy, podobnie postępujemy z czosnkiem, podsmażamy do zeszklenia na oleju lub maśle. Wrzucamy imbir i papryczkę chili, mieszamy całość i zalewamy bulionem. Wrzucamy dynię, gotujemy do miękkości(...)jogurtu, mieszam, a dopiero potem wlewam do garnka z pozostała zupą). Podajemy posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje z grzankami (kromka chleba pełnoziarnistego posiekana w kostkę i podsmażona na suchej patelni) lub prażonym słonecznikiem. Smacznego
Cynamonowe szczęściepuszka kukurydzy 1 puszka ananasa 200 g słonecznika łuskanego 6 ząbków czosnku sól, pieprz i majonez do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Słonecznik prażymy na patelni, ananasa tniemy na małą kostkę i siekamy czosnek. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy kilka łyżek majonezu i doprawiamy do smaku. Prosta i smaczna
Niezły Młynekposiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki posiekanych listków mięty ok. 1/2 szklanki oleju kujawskiego ze smakiem bazylia 2 łyżki ziaren ze słonecznika sól Wykonanie: Cebulę obieramy i kropimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku. Kalarepki obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka i również podsmażamy. Warzywa zalewamy
Kulinarne przygody Gatityczarny do smaku Umyj liście sałaty i dokładnie osusz. Obierz owoc i powycinaj ostrym nożem z białych błonek. Twaróg pokrusz lub pokrój w kostkę. Wszystko pokładaj na talerzu, dopraw i na koniec posyp prażonym słonecznikiem lub dynią. SMACZNEGO. CMOK . Do takiej sałatki na kolację świetnie pasuje czerwone wino Merlot
Pasje JolkiSEREM HALLOUMI Składniki: około 100 g roszponki około 150 g burak liściowego lub młodych liści botwinki 1 mała cebula 10 pomidorków koktajlowych 250 g sera halloumi 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki oliwy Dressing do sałatki: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny 5 łyżek oliwy sól Przygotowanie sałatki z halloumi: Na patelni rozgrzać(...)wymieszać z liśćmi roszponki i przełożyć do miski. Dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Usmażony ser halloumi pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu sałatki. Całość posypac nasionami słonecznika. Przygotować dressing. Wszystkie składniki dressingu dobrze wymieszac, doprawić do smaku odrobiną soli. Sałatkę polać dressingiem tuż przed podaniem. Smacznego
kolorowotorcikowowidoczny na zdjęciu był nieco za duży) łyżeczka masła lub łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 1 kostka bulionowa (lub własny bulion) woda pół opakowania serka śmietankowego (np. Twój Smak, Philadelphia, Delicate z Biedronki itp.) sól, pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego pestki słonecznika płatki migdałów Przygotowanie: Brokuła płuczemy i kroimy na małe różyczki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy(...)garnku, na maśle lub oliwie. Wrzucamy do niego różyczki brokułów i przez chwilę tak podsmażamy, aby przeszły smakiem i zapachem czosnku. W drugim garnku, we wrzątku rozpuszczamy kostkę bulionową. Zalewamy brokuły wywarem i dopełniamy wodą tak, aby równo zakrywała warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 30 min. Po tym czasie brokuły powinny być rozgotowane i same się rozlatywać
Sagneska - gotowanie i lifestyleprzy tej porze roku jest niezwykle cenne. Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie 700ml bulionu 4 lub 5 ząbków czosnku garść ziaren słonecznika tymianek czubryca zielona sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Następnie miksujemy na gładki krem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, czubrycę, sól i pieprz. Rozgrzewającą, intensywną
Kuchnia Pani Wiosnyszklanki wywaru warzywnego - 2 cebule - 3-4 ząbki czosnku - 1 płaska łyżeczka curry dodatki (opcjonalnie) - pestki dyni, słonecznika - tofu lub ser kozi Przygotowanie : Czosnek i cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju/oliwy w garnku, następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię (pozbawioną miąższu i pestek), zalać wywarem i gotować do miękkości, doprawić przyprawami
zdrowa vege kuchniapłaskiej łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki Maggi 1 czubata łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku 50 g ziaren słonecznika 50 g pestek dyni ( u mnie ziarna Skworcu ) Wykonanie: Warzywa: ziemniaki, cebulę, seler, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około 20 minut). Warzywa powinny się lekko zrumienić. Dodajemy czosnek(...)pokrojony w kostkę i podsmażamy jeszcze 4 minuty. Warzywa przekładamy z patelni do garnka, dolewamy 500 ml - 600 ml bulionu i całość gotujemy 30 minut. (Ważne jest, aby z patelni zebrać cały smak. W tym celu na patelnię wlewamy trochę bulionu lub wody i wszystko przelewamy do garnka) W międzyczasie dodajemy kminek, Maggi, majeranek oraz pieprz do smaku
Smak mojego domuNasiona słonecznika moczymy około pół godziny w wodzie. Soczewicę przepłukujemy, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Przyprawiamy solą, pieprzem i curry. Soczewicę i nasiona słonecznika odcedzamy i miksujemy blenderem razem z cebulką i suszonymi pomidorami do uzyskania konsystencji pasty. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnyrodzajów żółtego sera np. Gouda i Edam 100g boczku Szklanka śmietany 12% 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy Garść pestek słonecznika ( lub pestek dyni) Świeżo mielony pieprz Makaron dla 3 osób Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy(...)oliwę i wrzucamy boczek. Podsmażamy go na złoty kolor. Dorzucamy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Kiedy się zarumienią dodajemy pokrojone w kostkę sery. Mieszamy na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Dodajemy śmietanę oraz doprawiamy obficie pieprzem. Słonecznik prażymy na osobnej patelni. Ugotowany makaron dorzucamy na patelnie i mieszamy z sosem. Nakładamy na talerz i posypujemy prażonym słonecznikiem. Możemy ozdobić
Kolizje SmakówZnajoma mi powiedziała, że robi placki ze wszystkiego co ma w domu. Idąc tym tropem przygotowałam naprawdę smaczny obiad. Składniki: - woreczek ugotowanej kaszy jaglanej. - 4 łyżki sypkiego twarogu - łyżka słonecznika łuskanego - pęczek natki pietruszki - jajko - 2 łyżki mąki kukurydzianej ( w razie potrzeby można dać więcej) - 2 marchewki - 1 czerwona cebula - sól, pieprz Sos czosnkowy: - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu(...)gotowanie w nowej wodzie. Kaszę gotujemy według instrukcji podanej a opakowaniu. Marchewki myjemy i trzemy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i chwilę podsmażamy. Do przestudzonej kaszy dodajemy:twaróg, słonecznik, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, marchew, przestudzoną cebulę i wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Nakładamy łyżką i smażymy z obu stron
Pan i Pani Smith w kuchnimałych 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa) 2 ząbków czosnku 1/2 puszki kukurydzy 750 ml wywaru warzywnego lub bulionu* 4 łyżek oleju lub oliwy 4 łyżek łuskanego słonecznika – opcjonalnie przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra oraz kminek * Przepis na prosty wywar warzywny znajdziecie TUTAJ . Możecie przyrządzić go również na maśle(...)wywaru, dodajemy pieczarki oraz kukurydzę i dusimy wszystko razem, aż do odparowania wywaru. 8. Pod sam koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz przyprawy i jeszcze przez moment dusimy. 9. Gdy kaszotto będzie gotowe, posypujemy je prażonym słonecznikiem. I to wszystko. Nasze kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami jest już gotowe! Teraz wystarczy je tylko podać
Okiem Blondynki by McBlondimałych 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa) 2 ząbków czosnku 1/2 puszki kukurydzy 750 ml wywaru warzywnego lub bulionu* 4 łyżek oleju lub oliwy 4 łyżek łuskanego słonecznika – opcjonalnie przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra oraz kminek * Przepis na prosty wywar warzywny znajdziecie TUTAJ . Możecie przyrządzić go również na maśle(...)wywaru, dodajemy pieczarki oraz kukurydzę i dusimy wszystko razem, aż do odparowania wywaru. 8. Pod sam koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz przyprawy i jeszcze przez moment dusimy. 9. Gdy kaszotto będzie gotowe, posypujemy je prażonym słonecznikiem. I to wszystko. Nasze kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami jest już gotowe! Teraz wystarczy je tylko podać
Okiem Blondynki by McBlondibiała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 500 ml - 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku 8 listków bazylii 50 g ziaren słonecznika (u mnie Skworcu ) 50 g pestek dyni Wykonanie: Warzywa: marchewkę, ziemniaka, cebulę, seler, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy(...)kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około 20 minut). Warzywa odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy jeszcze 3 minuty. Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy 500 ml - 600 ml bulionu, dodajemy kminek, sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy 40 minut. Dodajemy posiekane liście
Smak mojego domu