smażymy (w całości) na złoto z każdej strony. Po usmażeniu mięsa odstawiamy je do ostygnięcia. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w kostkę i rzodkiewki w talarki. Przygotowujemy sos - łączymy olej ze słonecznika ze wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. Następnie do szpinaku dodajemy pozostałe pokrojone warzywa oraz pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Całość polewamy sosem
Emcia PichciEasy Active pomidor kawałek sera feta lub innego kanapkowego pestki słonecznika 2 łyżki oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni.Pomidor i ser w kostkę, dodać sałatę.Olej wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą,solą i pieprzem.Dodać do sałaty.Wymieszać, posypać prażonym słonecznikiem
Moje domowe kucharzeniewinnego 1 łyżka płynnego miodu wykonanie: Na półmisku układam rukolę, a na niej, niezbyt grube, kawałki buraka i, obrane z białej skórki, cząstki pomarańczy oraz kostki sera pleśniowego. Całość posypuję uprażonymi nasionami słonecznika. Wszystkie składniki sosu łączę energicznie mieszając. Polewam sosem sałatkę tuż przed podaniem
babka w formiemiski. Dodajemy odsączoną kukurydzę i pokrojonego w półplasterki ogórka zielonego. Następnie posypujemy pokrojoną w małą kostkę mozzarelle, starty na dużych oczkach żółty ser i pokrojoną w kostkę favitę. Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika. W miseczce łączymy olej, wodę, miód, musztardę i sok z cytryny. Doprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i podprażone pestki
PatiGotujekurczaka, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, kapusta pekińska, 270g sera feta, puszka ananasów ( po odsączeniu ok.270g), 3 łyżki ziaren słonecznika, puszka kukurydzy, majonez. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, oprószyć czerwoną papryką, dodać olej i podsmażyć. Pozostawić do ostygnięcia. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, pozostawić do ostygnięcia. Kapustę piekińską, ananasa
W kuchni u Monikisłoiczka suszonych pomidorów w oleju - ok 12 szt2 garście słonecznika50 g sera grana padanoolej z pomidorków do skropienia sałatkiOgórki obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Kabanoski pokroić na 1 cm kawałki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pomidorki suszone z oleju pokroić w paseczki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać, skropić olejem z pomidorków
Monia miesza i gotujemłodego szpinaku, umytego i oczyszczonego 2 cm kawałek pora, pokrojony w piórka łyżka pokrojonego na mniejsze kawałki szczypiorku 1 duża kalarepka, obrana i pokrojona w kostkę sól, pieprz, zielona czubryca łyżka ziaren słonecznika Przygotowanie: Do gorącego bulionu wrzucamy pora oraz kalarepkę i gotujemy al dente. Gdy będzie już miękka wyjmujemy na talerzyk a do bulionu wrzucamy szpinak. Gotujemy około
Życie ze smakiemmarynowanego czosnku (przepis znajdziesz tutaj ) 3 łyżeczki zielonego pesto oliwa z oliwek chilli 2 łyżki soku z cytryny świeżo mielona sól 2 łyżki pestek słonecznika Sposób wykonania: Mozzarellę kroimy w średniej wielkości kostkę. Liście jarmużu obrywamy z twardych łodyg, rukolę rwiemy na małe kawałki. Pomidory kroimy w ósemki, oliwki na połówki a cebulę w drobną kostkę. Czosnek szatkujemy
Qchnia po prostuoliwek. Składniki: 1 upieczony burak (1 godzina w temperaturze 200 stopni) 30 gram koziego sera 1-2 plastry szynki parmeńskiej garść rucoli łyżka nasion słonecznika Rucolę układamy na talerzu. Buraka i kozi ser kroimy w kostkę, kładziemy na rucoli. Całość posypujemy porwaną w palcach szynką parmeńską oraz nasionami słonecznika
Mango Papajamyjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki (lub jeszcze drobniej, jeśli ogórek jest duży). Usuwamy część z ziarenkami, po czym kroimy w drobną kostkę. Ser feta kroimy w kostkę (najlepiej podobnej wielkości co ogórek). Ziarna słonecznika podprażamy na rozgrzanej, suchej patelni ( do czasu aż lekko się przyrumienią). Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy wymieszany z kwaśną śmietaną majonez. Doprawiamy pieprzem i niewielką
Smaki Na Talerzunastępnie miksując wlewać stopniowo olej. Dodać odciśniętą cukinię, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz przyprawę do piernika. Wszystko zmiksować do połączenia się składników. Wsypać słonecznik oraz obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Delikatnie wymieszać Blaszkę prostokątną (keksówkę) o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około
O kuchni z uczuciemmalutkie to więcej) 1 cebula 1 szklanka słoneczniku łuskanego 3 łyżki majpnezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Warzywa, szynkę i jajka pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Dodać kukurydzę i ugotowany makaron. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, dodać do reszty składników. Na koniec dodać majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić na co najmniej godzinę
Agusiowe smakołykikilka pomidorków koktajlowych 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 1 czerwona cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 2 łyżki prażonego słonecznika Przygotowanie: Ciecierzycę odcedzamy z wody. Obrane awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, fetę w kostkę. Mieszamy cieciorkę z cebulą, dodajemy pietruszkę, awokado, fetę, oliwę, sól, pieprz. Sałatkę
Moja Mama Gotujeząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego 2,5 szklanki wody 100 g kaszy jęczmiennej olej rzepakowy 3 łyżki curry sól orzechy nerkowca pestki dyni pestki słonecznika Sposób wykonania: Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy. W tym czasie marchew obieramy i kroimy w talarki. Do cebuli dodajemy zmiażdżony czosnek i marchew. Zalewamy mleczkiem kokosowym
Qchnia po prostucukru brzozowego) Kłos-Pol - 1 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol - szczypta soli Krem 1 - 1/2 puszka masy krówkowej - 1/2 kostki masła -300 g łuskanych pestek słonecznika ( prażymy na suchej patelni) Krem 2 śmietana 30% 400 ml 3 śmietan fixy 2 łyżki cukru Krok 1 Białka ubiłam z solą
Różowa kuchniasałatka: 1 opakowanie mix sałat z rukolą 1 opakowanie / 100 g wędzonego łososia 8 pomidorków cherry 1/2 kostki sera fety 2 łyżki pestek słonecznika 1 szklanka makaronu z mąki durum sos jogurtowo-chrzanowy : 1 łyżka chrzanu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny pieprz Zaczniemy od sosu. W miseczce mieszamy chrzan, jogurt, sok z cytryny sól
KuchcikoweLovemoreli.Delikatnie słodzone miodem.Idealne jako szybka przekąska.Polecam! Składniki:1 szklanka mąki pszennej;1 szklanka płatków owsianych, górskich;1/2 szklanki otrębów pszennych;1/2 szklanki ziaren słonecznika;1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli;1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych śliwek;1/4 szklanki oliwy;1 szklanka mleka;1 łyżka miodu.Sposób przygotowania:Wszystkie składniki ciastek wrzucić do dużej miski
Gospodyni Miejskałyżkimajonez - 1 łyżkaczosnek -1 ząbekPRZYGOTOWANIE:Brokuły podzielić na różyczki, sparzyć je w gotowanej i osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Ser feta pokroić w kostkę. SOS Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i przeciśniętym czosnkiem. Delikatnie wymieszać składniki, polać przygotowanym sosem i posypać słonecznikiem
Kuchnia Danusikanapek i koreczków. Składniki:5 plastrów krakowskiej firmy Pekpol2 łyżki kukurydzy1/2 cebuli1 łyżka słonecznika2 jajka50ml mleka1 łyżka bułki tartejSól, pieprzPrzepis:Cebulę drobno siekamy w kostkę, plastry krakowskiej również. Razem ze słonecznikiem i kukurydzą wrzucamy te składniki na patelnię i smażymy do zarumienienia. W misce rozbijamy jajka, dodajemy mleka, bułkę tartą razem z przyprawami i dokładnie mieszamy na gładką masę
Emcia Pichci