kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:31/90)

Wiosenna sałatka 565

ćwiartki. Pomidora pokroić w ten sam sposób co pomidora, a potem jeszcze na pół. Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę, a rzodkiewki na pół. Posiekać szczypiorek. Wszystkie składniki wsypać do miski. Dodać mix sałat oraz nasiona słonecznika. Oprószyć solą i pieprzem. Można dodać sos zrobiony z jogurtu, soli, pieprzu i ziół. Delikatnie polać wcześniej wymieszaną sałatkę

Karola gotuje
ZUPA KREM Z CUKINII 119

średnia cebula 2 ząbki czosnku  2,5 szklanki rosołu  sól, pieprz tymianek  śmietana 18% pestki słonecznika, pestki dyni  Przygotowanie W rondelku rozpuść masło, podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj posiekany czosnek. Cukinie pokrój w kostkę wrzuć do rondelka i chwilę podsmaż.  Całość zalej bulionem i gotuj, aż cukinia zmięknie.  Zupę dopraw solą, pieprzem

Kukuleczki
Pieczone paprykowe kotleciki z ziarnami. 126

odciskamy. dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, Posiekaną natkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, rumienimy na oleju , dodajemy do mięsa. Wyrabiamy mięso. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Formujemy małe okrągłe kotleciki, obtaczamy je w słoneczniku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 min. Podajemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Kremowa zupa z brokuła 202

sojowykolorowy pieprzśmietankasłonecznikDo garnka wlać bulion i zagotować. Brokuły podzielić na różyczki i umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do gotującego bulionu dodać przygotowane warzywa. Gotować aż warzywa będą miękkie. Potem wszystko zmiksować blenderem, doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zupkę podawać z kleksem słodkiej śmietanki i  posypaną prażonym słonecznikiem

Monia miesza i gotuje
SAŁATKA LODOWA 174

WYKONANIE: Sałatę myjemy, odsączamy i kroimy lub rwiemy na mniejsze części. Układamy w salaterce. Resztę warzyw myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki. Układamy na sałacie. Wszystkie składniki na sos ze sobą mieszamy i polewamy po warzywach, posypujemy słonecznikiem. Przed podaniem delikatnie ze sobą mieszamy. Smacznego

Pani na deser
Krem z brokuła 190

duży zabek czosnku  125 ml jogurtu greckiego 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu świeżozmielony pieprz sól pestki słonecznika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, ziemniaka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Warzywa dokładnie płuczemy i umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą i dodajemy ziele, liść laurowy, pieprz oraz sól. Garnek przykrywamy i gotujemy całość(...)dodajemy do całości. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Pestki słonecznika prażymy 2-3 minuty na suchej patelni. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy pestkami słonecznika. Smacznego

DefinicjaSmaku
Wielkie świderki z warzywami i kolendrą. 104

sklejał się, jeśli jeszcze nie zdążycie zrobić sosu. Sos przygotowuje się niezwykle szybko. Kroimy selera w kostkę, por również w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią seler, por oraz słonecznik. Smażymy warzywa przez ok. 3-4 minuty i dodajemy całą puszkę pomidorów. Dusimy wszystko do miękkości i na koniec obficie posypujemy

vegetanie
Warstwowa sałatka z brokułem, fetą i słonecznikiem 251

Składniki:   brokuł ok. 400g,  300g domowej pieczeni (u mnie pieczony schab),  pomidor,  puszka kukurydzy,  120g sera feta,  1/2 czerwonej papryki, 150g łuskanego słonecznik,  sól,  szczypta cukru.  Sos:   2 łyżki majonezu,  4 łyżki jogurtu naturalnego,  2 ząbki czosnku,  szczypta cukru,  sól, pieprz. Wykonanie Czosnek drobniutko posiekać(...)pokroić w kosteczkę, ułożyć jako kolejną warstwę sałatki. Polać cienką warstwą sosu. Pomidora i paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rozłożyć na fecie. Posypać odsączoną i opłukaną zimną wodą kukurydzą. Rozsmarować resztę sosu.  Słonecznik podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Posypać wierzch sałatki. Źródło:  Pokochaj gotowanie

Z miłości do słodkości
Zupa pomidorowa z dynią 264

rosołu Pół słoika przecieru z dyni (około 200g) 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego Feta Ziarna słonecznika Czerwona słodka i ostra papryka, curry, sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: domowa kostka rosołowa   Przygotowanie: Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju kokosowym do zrumienienia – smażymy już w garnku w którym będzie cała zupka(...)Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę przesmażamy. Gdy wszystko jest już ładnie podsmażone dodajemy przecier pomidorowy i dyniowy. Chwilę podgrzewamy i dolewamy bulion. Tutaj można też dodać kostkę rosołową, ale nie jest to konieczne. Smakować i tak będzie pysznie i bez tego. Dodajemy jogurt do zupki i dokładnie mieszamy. Jeśli nie chce się dokładnie wymieszać nic nie szkodzi

Jak gotować i nie zwariować
SURÓWKA PEŁNIA ZDROWIA 678

łyżki oleju lnianego Zielony Nurt łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Piątnica pęczek rzodkiewek garśc pestek słonecznika opakowanie miksu sałat z rukolą kilka pomidorków koktajlowych mała czerwona cebula 1 żólta papryka Wykonanie: Miks sałat wykładamy do salaterki, dodajemy pokrojona w kostkę paprykę,cebulę pokrojoną w pólplasterki, połowki pomidorków koktajlowych oraz plasterki rzodkiewki. Do sałatki dodajemy suszone przyprawy, mieszamy, dodajemy

Z Majeczką w kuchni
Sycąca sałatka z orkiszu, z nasionami i suszonymi pomidorami 154

długo dojrzewającego sera typu Bursztyn czy Dziugas pęczek natki pietruszki po 60 g nasion dyni i słonecznika oliwa sól, pieprz Zboże gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Przekładamy je do miski. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na paseczki lub w kostkę (wg upodobań). Ser ścieramy na grubej tarce. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy a następnie drobno siekamy. Na suchej patelni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z pieczonymi burakami i jajkami 298

180ºC (aż do miękkości buraków). Ostudzić. Sałatę rozłożyć na talerzach. Buraki obrać ze skórki, przekroić na pół, a następnie w dużą kostkę. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić w półtalarki. Ziarna słonecznika podrumienić na suchej patelni. Na sałatę położyć pokrojoną cebulkę, buraki oraz jajka. Za pomocą blendera, składniki na sos połączyć ze sobą (gotowy

Ugotować
Gęsty krem czosnkowy z groszkiem ptysiowym 208

cayenne - do smaku masło - do smażenia groszek ptysiowy BRZEŚĆ - do posypania na talerzu kiełki słonecznika - do posypania na talerzu Czosnek pokroić w plasterki i krótko podsmażyć na maśle - uważać aby nie przypalić, bo wtedy czosnek robi si e gorzki .  Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę, a kalafiora w drobne różyczki - szybciej się ugotują, niż w całości. Zagotować w garnku(...)wodę, wrzucić kostkę rosołową i rozmieszać do jej rozpuszczenia. Dołożyć warzywa. doprowadzić do zagotowania. Dodać przesmażony czosnek. Gotować ok 10 minut. Doprawić do smaku przyprawami i pogotować jeszcze z 5 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę zmiksować w garnku blenderem. Krem wyjdzie mocno gęsty. Podawać posypaną groszkiem ptysiowym i kiełkami słonecznika .  Ach, ten intensywnie czosnkowy smak

Grunt to przepis!
Ciasto Słonecznikowe 142

kawałek w zupełności wystarcza. Kto by przypuszczał,  że taką ilość słonecznika można wykorzystać w cieście. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jaj - 3 łyżki gotowanej wody - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - tabliczka gorzkiej czekolady Płyta słonecznikowa - pół kostki margaryny Kasi - 3 łyżki mleka - 1 szklanka cukru - 40 dag slonecznika łuskanego(...)rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mleko. Wszystko zagotowujemy.  Wsypujemy słonecznik i gotujemy przez około 5 - 15 min, aż w słonecznik wsiąknie tłuszcz. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez około 15 min. w temp. 160 st. Odstawiamy do przestygnięcia Krem tworzymy miksując puszkę kajmaku z kostką masła. UKŁADAMY: biszkopt, krem, płyta słonecznikowa, krem, biszkopt, krem

Pan i Pani Smith w kuchni
Sałatka z słonecznikiem 216

szklanki ryżu puszka kukurydzy puszka ananasa 2 czerwone papryki 30 dag szynki  20 dag żółtego sera 3 garście słonecznika ok. 4 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Ananasa kroimy w kostkę. To samo robimy z papryką. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki sałatki

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania