kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:37/90)

SAŁATKA Z AWOKADO I OGÓRKA (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 405

dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut. Z awokado usunąć pestkę, obrać, miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Awokado dodać do pozostałych składników. Doprawić oliwą i/lub olejem MCT oraz octem jabłkowym. Polecam posypać orzechami, ziarnami słonecznika, pestek dyni itp. Można do niej dodać także jajka, chipsy bekonowe lub kurczaka. Podawać jako samodzielny posiłek

Ola la LCHF
Sałatka z rukolą i indykiem 185

dodałabym jeszcze do niej prażonego słonecznika, żeby całości dodać nieco chrupkości, ale i bez niego smakuje świetnie i nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na kolację czy lancz do pracy. Sałatka z rukolą i indykiem 200g rukoli 200g indyka 250g mozzarelli 10 suszonych pomidorów w oliwie oregano Indyka umyć i pokroić w małą kostkę. Dowolnie doprawić(...)rękaw i zostawić do przestygnięcia i odparowania. Rukolę dokładnie umyć i odsączyć na sitku. Mozzarellę pokroić w małą kostkę, podobnie pomidory suszone. Wszystko razem wymieszać w jednej misce i doprawić oregano (jedna łyżeczka powinna wystarczyć). Można też posypać z wierzchu prażonym słonecznikiem. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Penne z kurczakiem, selerem naciowym, suszonym pomidorem i słonecznikiem 194

filety z kurczaka 3 - 4 gałązki selera naciowego kilka suszonych pomidorów 3/4 szklanki słonecznika sól pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki suszone oregano 1/3 szklanki śmietanki 30% olej z suszonych pomidorów do smażenia 1. Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy sól, pieprz.  2 Łodyżki selera myjemy, kroimy

kruche babeczki
,,Sałatka ze szpinakiem, chrupiącym boczkiem i suszonymi pomidorami” 174

następnie zdejmujemy go z patelni i przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni, na której smażyliśmy boczek, wrzucamy kurczaka i smażymy aż nabierze złotawego koloru. Ser mozzarella kroimy w paski. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni bez tłuszczu do zrumienienia. Do miski przekładamy pokrojoną sałatę, umyte liście szpinaku i pokrojone

Podróż w kulinaria
Zupa krem z cukinii z prażonym słonecznikiem 201

biały oliwa  opcjonalnie: 100 g śmietanki 30 % lub mleka kokosowego Dodatkowo: 100 g nasion słonecznika szczypta soli szczypta wędzonej papryki łyżeczka oliwy z oliwek Przygotowanie zupy krem z cukinii: Do garnka wlać 2-3 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone ząbki czosnku. Chwilkę podsmażyć, uważając żeby czosnek się nie przypalił. Następnie(...)garnka dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę cuknię. Całość zalać wodą, przykryć i gotować, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą miękkie, wlać do zupy śmietankę lub mleko kokosowe ( lub nie dodawać nic ). Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą oraz przyprawami. Ziarna słonecznika wymieszać z oliwą, solą i wędzoną papryką. Uprażyć na suchej patelni

kolorowotorcikowo
Sałatka ze słonecznikiem, kukurydzą i jajkiem 168

słonecznika łuskanego 1 puszka kukurydzy 4 jajka 100 g makaronu w kształcie ryżu 4 łyżki majonezu sól, pieprz     Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wszystkie składniki połączyć, przyprawić i schłodzić w lodówce

Jadło i czytadło
Sałatka Natelli 161

Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paski, doprawić, nadziać na wykałaczki i usmażyć. Sałatę umyć i połamać na kawałki, dynię i słonecznik podrumienić na złoto na suchej patelni – uwaga lubi się przypalić!!!. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę, przygotować sos wg wskazówek na opakowaniu. Wszystko ze sobą połączyć. Smacznego   Artykuł Sałatka Natelli pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka z brokuła 178

plastrów boczku 1 czerwona cebula 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sól, biały pieprz 2 - 3 łyżki ziaren słonecznika (woda, sól i cukier do ugotowania brokuła) Brokuła dzielimy na nieduże kawałki, a następnie wkładamy do wrzącej, posolonej i posłodzonej wody (jeśli wsypujecie 1 łyżeczkę soli, to i 1 łyżeczkę cukru(...)następnie wkładamy na suchą, silnie rozgrzaną patelnię i wytapiamy, aż powstaną pięknie przyrumienione skwarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niej musztardę, oliwę, ocet, miód, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.  Na suchą i rozgrzaną patelnię wsypujemy ziarna słonecznika i ciągle mieszając prażymy przez chwilę.  Do (jeszcze ciepłego) brokuła dodajemy ciepłe skwarki (bez wytopionego tłuszczu,same skwarki

Czary - gary w kuchni
Ciasto cappuccino bez pieczenia 4160

lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc, by herbatniki odpowiednio zmiękły). Smacznego!   Polecam również wypróbować inne ciasta bez pieczenia : Kostka królowej bez pieczenia Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem The post Ciasto cappuccino bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Rolada z warzywami. Przepyszna ! 204

przypadku hummusu. Odstawiamy i zabieramy się za warstwę drugą. Do osobnego naczynia ucieramy na grubych oczkach gotowane buraki, dodajemy słonecznik, płatki żytnie i przyprawy. Mieszamy wszystko i teraz czas na seler. Seler kroimy w drobną kostkę i delikatnie przesmażamy na oliwie z oliwek do momentu, aż się zeszkli, po czym dodajemy go do buraków. Mieszamy i mamy gotowy farsz

vegetanie
Polędwica wieprzowa w serowym kapturze 219

plastry, przyprawiam przyprawą do wieprzowiny z oliwą, mieszam i odstawiam na ok 1 h do lodówki. Drobno pokrojoną cebulę razem ze słonecznikiem podsmażam na 2 łyżkach oliwy z zalewy suszonych pomidorów po czym dodaję szpinak, pokrojone w kostkę pomidory i serek topiony. Wszystko razem mieszam aż do uzyskania jednolitej masy. Polędwiczki układam w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek daję

Mechanik w kuchni
Penne z zielonym groszkiem i oliwkami. 176

patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek i wrzucamy na nią szalotkę i kalarepę. Smażymy chwilę, dodajemy szklankę groszku i dwie łyżki słonecznika. Jeszcze chwilę dusimy razem i zalewamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ser pokrojony w kostkę. Zmniejszamy ogień i mieszamy, aż ser się rozpuści. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, pieprz i pokrojone na połówki

vegetanie
Sałatka ze szprotem 203

kiszonych ogórków-kawałek selera-kawałek pora-odrobina szczypiorku-2-3 łyżki ziaren słonecznika-przyprawa warzywna   Kukurydzę odsączamy, dodajemy słonecznik i tarty na grubych oczkach seler.   Pora kroimy na drobne paseczki. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odsączamy.W kostkę kroimy też ser.Dodajemy pokrojony szczypiorek a na koniec szprota i wszystko razem mieszamy.   Doprawiamy

Maminek kulinarny
Sałatka z rukolą, awokado i jajkiem z sosem jogurtowo-słonecznikowym 141

pokroić na ćwiartki. Rukolę umyć, osuszyć i przełożyć do miseczki. Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę i dołożyć do rukoli. Dodać kiełki jarmużu oraz obrane i pokrojone na plasterki ogórki. Delikatnie wymieszać, na wierzch położyć pokrojone jajko. Sos jogurtowo-słonecznikowy: Słonecznik uprażyć na suchej patelni, utrzeć w moździerzu i przełożyć do miseczki. Dodać jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę

Oryginalny smak
Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym 384

minuty (należy uważać, aby nie rozgotować warzywa). Odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. 2. Ser pokroić w kostkę. 3. Zrobić sos: w miseczce wymieszać jogurt i majonez, dodać sos tzatziki i zmiażdżone ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać. 4. Na suchej patelni uprażyć ziarno słonecznika, aby się ładnie zarumieniło. Wystudzić. 5. W misce delikatnie wymieszać brokuły z serem feta. Przełożyć do salaterki

In my kitchen
Proste spaghetti ze szpinakiem, papryką i kremową gorgonzolą 193

szpinaku 150g łagodnej Gorgonzoli 2 łyżki oleju 1/2 szkalnki wody z gotowania makaronu sól i pieprz do smaku pestki słonecznika Sposób przyrządzenia: 1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę. 3. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek i smaż przez 30sek. 4. Wrzuć na patelnię liście szpinaku, wymieszaj z papryką(...)się rozpuści i utworzy sos, dodaj na patelnię ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj, aby pokrył się sosem. 8. Dopraw całość pieprzem i solą do smaku i posyp nasionami słonecznika. Smacznego! Spaghetti with spinach, bell pepper and creamy gorgonzola Ingredients: 400g spaghetti 3 cloves of garlic 2 red peppers (preferably Ramiro) 750g of fresh spinach leaves 150g of mild Gorgonzola

Kuchnia w Słońcu Skąpana