robić w zwykły dzień, ale również pasuje na święta. Składniki: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka mix sałat 3 pomidory 2 ogórki zielone 20 dkg sera feta pestki słonecznika oliwa z oliwek Marynata do fileta : oliwa z oliwek przyprawa do kurczaka sól pieprz papryka słodka papryka ostra Robimy marynatę: do miseczki dajemy przyprawy w dowolnych ilościach i oliwę z oliwek(...)godzinę do lodówki. Po godzinie grillujemy mięsko i kroimy na małe kawałki. Ogórki, pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Na półmisek wykładamy mix sałat, na sałacie rozkładamy ogórki, pomidory i ser feta, rozkładamy kawałki kurczaka i posypujemy pestkami słonecznika, całą sałatkę polewamy oliwą z oliwek. Sałatka gotowa do jedzenia od razu po przygotowaniu. Sałatkę można posypać solą i pieprzem
Kuchnia u Bietkigroszku z marchewką 30 dag szynki konserwowej drobiowej 3-4 ogórki kiszone 10-15 dag makaronu muszelki 0,5 szklanki łuskanego słonecznika majonez jogurt naturalny musztarda sól, pieprz WYKONANIE: Jajka, makaron, brokuła gotujemy. Ogórki kroimy w kostkę i przekładamy na sitko razem z groszkiem i kukurydzą. Cebulę, szynkę, jajko kroimy w kostkę, przekładamy do miski razem z resztą
Pani na deserlubię tofu, niby bezsmakowe, ale wszystko leży w naszych rękach. Składniki na 2 porcje (4 pulpeciki): Na pulpeciki: 1 kostka tofu (180g) 10 g (1 łyżka) siemienia lnianego 30 ml wody 2 łyżki nasion słonecznika ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki soli (lub mniej, do smaku) 1/4 łyżeczki kurkumy
Fabryka pomysłówwypieków, gdzie próbowałem dopracowywać szczegóły i możliwie przyspieszać cały proces. Składniki (na jeden bochenek): 0,5kg mąki 400ml wody 1/4 kostki drożdży (ewentualnie 1 saszetka drożdzy suchych) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ziarna dyni, słonecznika etc. 1. Zaczynamy od nalania ciepłej wody z kranu do jakiegoś pojemnika. Dodajemy do tego drożdże, cukier i mieszamy. 2. Bierzemy dużą miskę
manslogblogdanie (zwłaszcza w gorące, letnie dni, kiedy niekoniecznie ma się ochotę na ciepłe potrawy). SKŁADNIKI: - 1 woreczek kaszy gryczanej - 1/2 kostki białego sera półtłustego - 1/2 czerwonej cebuli - 1/2 ogórka szklarniowego - parę pomidorków cherry - garść ziarenek słonecznika - oliwa z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy świeżo zmielony Kaszę gotuję zgodnie z przepisem, studzę. Cebulę drobno kroję, ogórka w kosteczkę, pomidorki
Wielopokoleniowowrzucamy do miski. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na drobniejsze kawałki i dorzucamy. Cheddar kroimy w drobną kosteczkę- do michy razem ze słonecznikiem. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym, dokładnie mieszamy. Bułkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy aż będzie chrupka. Tak otrzymane grzanki dorzucamy do sałatki tuż przed podaniem. Druga rukolowa potrawa to przepis
les mirabellessałatę lodową, rzymską i roszponkę. Kilkanaście zielonych oliwek kroimy na połówki i wrzucamy do sałaty. Obieramy ze skórki połówkę awokado, kroimy w kostkę i dorzucamy do sałaty i oliwek. Na górę dorzucamy kurczaka. Całość obsypujemy garścią ziaren słonecznika i siemieniem lnianym (wyprażonymi wcześniej na suchej patelni). Na koniec polewamy 1 łyżką octu balsamicznego i 5 łyżkami oliwy z oliwek
Marder&Marder Manufacturefeta 2 jajka ugotowane na twardo pieprz 3 łyżka nasion słoneczniki czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, kozieradka mielona Wykonanie: Do miski przesypujemy kaszę. Dodajemy słonecznik oraz kiełki rzodkiewki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę oraz obrane jajka kroimy w kostkę, dodajemy do kaszy. Fetę kruszymy w ręku na drobno i dodajemy do kaszy oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie odstawiamy na 1 godzinę
kgwjanczewosuszonych pomidorów 1/2 puszka kukurydzy 100 - 200 g sera fety 1 mała papryka czerwona 1 czerwona cebula kilka pomidorków koktajlowych dowolne kiełki 100 g ziaren słonecznika(...)Makaron gotujemy al-dente, odcedzamy studzimy. Szpinak myjemy, cebulę, paprykę, suszone pomidory i ser kroimy w kostkę. Składniki sosu dokładnie mieszamy aż się połączą. Pomidorki kroimy na pół lub ćwiartki. Na małej patelni podpiekamy na odrobinie oleju ziarno słonecznika, solimy. Do dużej miski dodajemy makaron, oraz wszystkie pokrojone składniki. Wlewamy sos, dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy
Kulinarne Fantazje Marioliświeży imbir- ilość wg uznaniasól, pieprz10 dag parmezanu (opcjonalnie inny ser)garść prażonych słoneczników (albo pestek dyni)1 łyżka octu winnegoświeże zioła do dekoracjioliwa do smażenia3 ząbki czosnkuNa oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz pokrojony czosnek, kilka razy mieszamy. Zalewamy
Bon Appetit Małgorzatyzimno (w formie pożywnej sałatki) Składniki na 2 porcje: 5 zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 50 g sera feta 100 g białej kaszy gryczanej 1 płaska łyżka ziaren słonecznika 6 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (zamiast wody lepiej użyć bulionu). Szparagi myjemy(...)około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około 3 cm) Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy kurczaka, oregano, sól, pieprz i smażymy. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy kurczaka, pokrojone szparagi, pomidorki i pokruszony ser feta. Doprawiamy solą
Oryginalny smaksię a fakt że warzywa były ciepłe sprawił że gorgonzola pokrojona w kostkę się lekko rozpuściła. Składniki (dla 2 osób) 1 garść rukoli 1 garść roszponki 1/2 średniej cukinii 1/2 bakłażana 6-8 pieczarek 100 g gorgonzoli piccante (dostępna na pewno w Lidlu) 3 łyżki słonecznika 1 łyżka sezamu 1/4 granatu sos balsamico olej z sezamu sól, pieprz(...)roszponkę. Później przygotowuję prażone ziarna słonecznika i sezamu. Na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię wrzucam najpierw słonecznik i smarze chwilę aż zacznie się rumienić, w tym momencie dorzucam sezam i smarze do momentu zrumienienia obu. Z granatu wycinam ćwiartkę i wybieram owoce. Gorgonzolę kroje w kostkę- ważne by przygotować ją wcześniej aby położyć ją od razu na ciepłe warzywa. Cukinię kroje
Piekielna Kuchnia Patiduże porcje) - 1 duża marchew - 2 listki laurowe - 4 ziarna ziela angielskiego - 1 kostka rosołowa (drobiowo-warzywna) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - łyżka oliwy do smażenia - puszka pomidorów bez skórki - sól, pieprz - łyżka cukru - bazylia Do podania: łyżka jogurtu naturalnego (na porcję), grzanki, słonecznik prażony Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele(...)kostkę rosołową. Gotować aż marchewka zrobi się miękka, następnie dodać do garnka przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz pomidory. Gdy zupa będzie gorąca, zdjąć garnek z ognia i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Doprawić zupę solą, pieprzem oraz cukrem, na koniec dodać drobno posiekaną bazylię. Przelać do miseczek, dodać po łyżce jogurtu naturalnego, posypać grzankami i uprażonymi pestkami słonecznika (pestki
Zgrabne GotowaniePotrzebne składniki: 0,5 opakowania fety garść bazylii 10 suszonych pomidorów 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego 0,5 papryki czerwonej garść prażonych pestek słonecznika i sezamu garść dowolnej sałaty ( u mnie mix sałat i jarmuż) 2 łyżki oliwy z oliwek ocet balsamiczny pieprz, sól Przygotowanie: Myjemy sałatę i dodajemy pomidorki koktajlowe(...)oliwą, dodajemy pieprz, sól i mieszamy. Fetę rozdrabiamy widelcem dodajemy pokrojone w bardzo cienką kostkę pomidory suszone i bazylię. zagniatamy i formujemy kuleczki. Najlepiej kulki z fety dodać do sałatki tuż przed podaniem i posypać pestkami słonecznika i sezamu. Sałatkę dekorujemy octem balsamicznym
Łycha smakówduża) marchewka (2 sztuki) czosnek (2 ząbki) suszone pomidory w zalewie (6 sztuk+dwie łyżki zalewy) ziarna słonecznika (4 łyżki) gałka muszkatołowa sól pieprz woda Czas przygotowania: 2 h Przygotowanie: Do garnka wsypujemy soczewicę. Dodajemy do niej obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wlewamy 1 1/2 szklanki wody. Gotujemy do wchłonięcia wody przez soczewicę. W drugim garnku gotujemy kaszę(...)Dodajemy do nich wyciśnięty czosnek, pokrojone w kostkę gruszki, przyprawy i 2 łyżki zalewy, w której były pomidory. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Kroimy pomidory. Do brytfanki (najlepiej takiej na keksa) wkładamy papier do pieczenia. Następnie przekładamy do niej 1/3 pasztetu. Rozprowadzamy równo. Układamy połowę pomidorów i posypujmy połową ziaren słonecznika. Nakładamy 1/3 pasztetu i powtarzamy operację
Weganka gotujedokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut. Z awokado usunąć pestkę, obrać, miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Awokado dodać do pozostałych składników. Doprawić oliwą i/lub olejem MCT oraz octem jabłkowym. Polecam posypać orzechami, ziarnami słonecznika, pestek dyni itp. Można do niej dodać także jajka, chipsy bekonowe lub kurczaka. Podawać jako samodzielny posiłek
Ola la LCHFdodałabym jeszcze do niej prażonego słonecznika, żeby całości dodać nieco chrupkości, ale i bez niego smakuje świetnie i nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na kolację czy lancz do pracy. Sałatka z rukolą i indykiem 200g rukoli 200g indyka 250g mozzarelli 10 suszonych pomidorów w oliwie oregano Indyka umyć i pokroić w małą kostkę. Dowolnie doprawić(...)rękaw i zostawić do przestygnięcia i odparowania. Rukolę dokładnie umyć i odsączyć na sitku. Mozzarellę pokroić w małą kostkę, podobnie pomidory suszone. Wszystko razem wymieszać w jednej misce i doprawić oregano (jedna łyżeczka powinna wystarczyć). Można też posypać z wierzchu prażonym słonecznikiem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko