CIASTO KRUCHE: 150 g mąki 150 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 1 żółtko CIASTO CZEKOLADOWE: 5 jajek 1 białko 150 g cukru 100 zmielonych orzechów (np. w blenderze) 150 g roztopionej, gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO: 50 g solonego, obranego, prażonego słoneczniku (lub drobno posiekanych solonych, prażonych orzeszków) + 1 porcja sosu karmelowego
Rozpustne gotowaniewindow.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1 porcje: -60 g kurczaka wędzonego -pół kulki mozzarelli -1 pomidor -garść sałaty -łyżka słonecznika łuskanego -łyżka oleju lnianego lub oliwy -szczypiorek -sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kurczaka, mozzarellę i pomidora kroimy w kostkę. Dodajemy sałatę, posiekany szczypiorek. Na koniec olej lniany lub oliwę, przyprawiamy i na koniec mieszamy. Wartości odżywcze: 368 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzubochenki foremkowe 30 x 11 Mąka typ650- 5 szkl., mąka żytnia typ2000- 1 szkl., drożdże 1/2 kostki, woda ciepła- 2 szkl., cukier- 1 łyżka, sól- 1 łyżka, olej- pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki : siemię lniane, słonecznik, rodzynki, po 3 łyżki i mak do posypania. Zaczynamy od zaczynu drożdżowego, do którego po wyrośnięciu dodajemy mąkę
chleba naszegołyżka siemienia lnianego (mielonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 50 ml mleka roślinnego (może być woda) Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu zmielić na mączkę. Natomiast olej kokosowy rozpuścić z miodem, a kiwi pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki suche umieścić w misce, wymieszać, a następnie połączyć z olejem i miodem. Na końcu całość wyrobić
Di gotujefasoli gotowanej na parze Bonduelle - 212 ml 4-5 gotowanych jaj garść rukoli 2-3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika Przygotowanie : Fasolę wysypać na sito, przemyć pod bieżącą wodą i osączyć Umytą rukolę porwać na mniejsze kawałki Ugotowane jajka pokroić w kostkę Składniki wymieszać i polać sosem. Składniki na sos : cytryna musztarda oliwa Na stronie: www.warzywneinspiracje.pl znajdziecie jeszcze
Proste Potrawyprzełóż do większej miski, dodaj do niej dressing i delikatnie zamieszaj, aby pokrył wszystkie ziarna. Pestki dyni lub słonecznika upraż na suchej patelni i przełóż na talerzyk. Jabłko przekrój w ćwiartki, wykrój i wyrzuć gniazda nasienne, a resztę pokrój w kostkę. Cebulki dymki pokrój w krążki. Jabłko i cebulę wraz z liśćmi sałaty oraz uprażonymi pestkami przełóż do soczewicy
Roślinna - blog wegańskicebuli 3 łyżki oleju/oliwy z oliwek 2 strąki suszonej papryki (można zastąpić sproszkowaną) 1 łyżka łuskanych, niesolonych ziaren słonecznika sól, pieprz 1. Makaron ugotuj al dente 2. Marchew umyj, następnie zetrzyj obieraczką na cienkie paski 4. Cebulę pokrój w drobną kostkę 5. Suszone strąki papryki zmiażdż, żeby wydobyć z nich smak 6. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i chwilę
Powiedz dietom nielimonki1 łyżka oleju z orzechów włoskich1 łyżeczka octu balsamicznegoSól, pieprzPrzepis:Arbuza i ser kroimy w kostkę, sałatę drzemy na drobne kawałki. Składniki do dressingu mieszamy dokładnie i dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy kilka listków mięty, słonecznik oraz siemię. Wszystko dokładnie mieszamy i rozkoszujemy się świeżością smaków
Emcia Pichcinatki pietruszki kilka pomidorów suszonych - u mnie zawsze Helios łuskane ziarenka słonecznika 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 50 ml białego pół wytrawnego wina łyżeczka miodu sól, pieprz, papryka kilka gałązek tymianku Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulę posiekać w piórka, pomidory w drobniejszą kostkę, a papryki w słupki. Fasolę odcedzić i przepłukać. Mięso podsmażyć
Gaździnka warzyproszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 3 łyżki cukru 1 kostka masła (200 g) Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30-36% 2 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 220 g herbatników słonecznik łuskany Przygotowanie: Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
KuchniaWeDwoje.plpełne łyżki mieszanki orzechów pinii, pestek dyni i słonecznika – wykorzystałam Mix sałatkowy Italia Helio 2-3 rzodkiewki 1 ogórek kiszony około 1/2 piersi z kurczaka przygotowanej w przyprawie gyros* 3 łyżki jogurtu 1 czubata łyżka majonezu sól i pieprz do smaku posiekany szczypiorek *miałam z obiadu (kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy w przyprawie gyros, pod koniec podlewając lekko
Słodkie okruszkipiekarnika, odstawiamy blachę z granolą do całkowitego wystygnięcia. Do ostudzonych płatków dodajemy kostki suszonego ananasa i płatki kokosowe. Jemy od razu lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Moje sugestie: Do granoli możecie dodać również inne składniki, takie jak otręby, zarodki, siemię lniane, sezam, pestki dyni, słonecznik, migdały. Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym i suszonymi bądź świeżymi owocami(...)gotować. Ekologiczne płatki kokosowe, nie poddawane procesowi siarkowania. Polecane do deserów i potraw kuchni orientalnej. Po ich zmieleniu uzyskujemy mąkę idealną do pieczenia np. ciastek. Ekologiczny ananas suszony w kostkach, nie poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako dodatek do musli, płatków zbożowych i jogurtu oraz do mięs i sałatek. Ekologiczne jagody goji suszone, nie poddawane procesowi siarkowania. Można je spozywać
Zawsze głodna!drugie. 2. Sałatę kroimy na małe części, pomidory, paprykę w kostkę, ogórka w pół talarki. Kukurydzę płuczemy i odcedzamy. 3. Układamy warstwy w wysokim najlepiej szklanym naczyniu. Sałata- pomidor- kurczak- połowa sosu czosnkowego- sałata- pomidor- ogórek- kukurydza- papryka- pierożki- kurczak- reszta sosu czosnkowego i reszta sałaty. Posypujemy ziarnami słonecznika
Kuchnia w czekoladzieewentualnego podlania Sól, pieprz Dodatkowo : szynka ( u mnie wędzona), garść słonecznika (kilka odłożyć do dekoracji), garść posiekanego szczypioru Zupę można komponować z różnymi składnikami, wedle upodobania! Można dodać grzanki, kurczaka, krewetki, inne warzywa - co tylko chcecie, wszystko zależy od Was! (; Przygotowanie: Szynkę i ziemniaka kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy drobno. Szynkę odkładamy na bok. Resztę składników umieszczamy(...)odsączonej kukurydzy. Kolejno doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem ok.20 minut – często mieszając i uważając by mleko nie przypalało się od dołu. Ziarna słonecznika umieszczamy na rozgrzanej patelni i prażymy przez około 3 minuty, uważając by ziarna się nie przypaliły. Gdy ziemniaki osiągną pożądaną miękkość wyjmujemy z zupy liście laurowe i ziela angielskie
Symfonia Smakówpapryka czerwona- 1 średniej wielkości * czerwona cebula- 1 mała * świeży ogórek- 1/2 szt. * oliwki zielone- 10 szt. * ser feta- 100 g * mix sałat- całe opakowanie (około 150 g) * pestki słonecznika- 2 łyżki * oliwa z oliwek- 1 łyżka * słodka papryka- 1 łyżeczka * suszona bazylia- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz- do smaku Dressing: * oliwa z oliwek- 3 łyżki * ocet jabłkowy- 1 łyżka * świeży(...)każdej strony). W międzyczasie pokroić paprykę w paski, ogórka oraz fetę w kostkę, a cebulę w krążki. Mix sałat przełożyć do miski, dodać pokrojone warzywa, fetę oraz oliwki, skropić dressingiem, wymieszać. Na wierzchu ułożyć pierś z kurczaka i posypać uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Dressing: Oliwę wymieszać z octem jabłkowym oraz przyprawami i polać wierzch sałatki. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca