kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:42/90)

KOTLETY DROBIOWE Z OGÓRKIEM, PAPRYKĄ I SŁONECZNIKIEM 113

duże łyżki mąki ziemniaczanej 3 ogórki konserwowe 1 mała czerwona papryka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki duża garść ziaren słonecznika sól, pieprz i ostra papryka w proszku do smaku olej do smażenia Mięso z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Paprykę, cebulę i ogórki kroimy drobno. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i doprawiamy do smaku. Masę

Kulinarne Fantazje Marioli
Fitness deser z gruszkami i jabłkami pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów z nutą waniliową. 170

pół -4 duże jabłka pokrojone w ósemki i na poł -kilka listków bazylii posiekanej -dwie łyżki miodu -1/4 kostki masła -4 duże garście płatków owsianych pszennych -1 garść:orzechów laskowych, włoskich, migdałów (zagniecione w moździerzu) -1 garść słonecznika -ziarna z 1/2 laski wanilii Odsączone jabłka i gruszki wrzucamy na patelnię bez tłuszczu, smażymy kilka minut, gdy puszczą

BaRepas
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków i soczewicy 123

Drukuj Rozgrzewająca zupa krem z buraków i soczewicy Składniki 1l bulionu (u mnie drobiowy) 0,5 kg buraków 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 2 plastry fety 4 łyżki słonecznika 4 ząbki czosnku szczypta papryki ostrej, szczypta imbiru, sól, pieprz 2 łyżki masła klarowanego Sposób przygotowania Buraki myjemy, zawijamy w folię, pieczemy do miękkości ok 40 min. Soczewicę namaczamy(...)Dodajemy nasz bulion i wrzucamy soczewicę. W tym czasie buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do soczewicy. Wszystko razem gotujemy do miękkości. Jeśli trzeba, dolewamy ciut wody. Solimy i pieprzymy do smaku. Blendujemy na gładką masę. Podajemy z podprażonym słonecznikiem i pokruszoną fetą. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/rozgrzewajaca-zupa-krem-burakow-soczewicy/ MieszamWGarnku   Artykuł Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków i soczewicy

Mieszam w Garnku
pyszna sałata z jajkiem, słonecznikiem... 141

utrzeć na tarce do mizerii razem ze skórką pomidory, cebule pokroić w kostkę i wszystko wymieszać w misce olej lniany, olej rzepakowy smakowy: pomidor,czosnek,bazylia wymieszać z octem jabłkowym, cukrem, pieprzem solą czosnkową wlać na sałatę i delikatnie przemieszać, dodać jajka ugotowane na pół miękko, posypać słonecznikiem - sałata jest pyszna na kolację..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kolorowa sałatka z mozzarellą, oliwkami i pysznym sosem 208

kulka sera mozzarella mały słoiczek oliwek 2 łyżki łuskanego słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny kilka listków świeżej bazylii 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki soli szczypta mielonego pieprzu   *** Na dnie miski wykładamy umyte i wysuszone sałaty *** *** Paprykę myjemy, kroimy w średnią kostkę i wykładamy na sałacie *** *** Ogórka i pomidora obieramy ze skórki i również(...)sałatkę *** *** Ser mozzarella odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę i wykładamy na wierzch sałatki *** *** Następnie przygotowujemy sos. Miksujemy ze sobą: oliwę z oliwek, sok z cytryny, listki bazylii oraz czosnek. Całość przyprawiamy solą i pieprzem *** *** Tak powstałym sosem polewamy sałatkę. Na wierzchu układamy odsączone z zalewy oliwki i posypujemy nasionami słonecznika *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Sałatka nicejska z wędzonym łososiem

Blog z Apetytem
Kremowa zupa z batatów i pora. 159

czubate jogurtu greckiego 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni           Sposób przyrządzania:             Cebulę obrać, grubo posiekać, dusić 2 - 3 minuty na maśle, dodać posiekany czosnek i por. Bataty i ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, pora oraz czosnku i wszystko razem

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa krem z dyni z kurczakiem i graneczkami 221

piersi z kurczaka grzanki lub groszek ptysiowy -co kto woli łuskane pestki dyni lub słonecznik sól,pieprz kawałeczek świeżego imbiru PRZYGOTOWANIE: do dużego garnka wrzucamy obraną ze skórki i wydrążoną,pokrojoną  duże kawałki dynię,obrane pozostałe warzywa,wszystko pokrojone w dość duża kostkę,bo i tak będziemy to miksować,dajemy również piersi z kurczaka,żeby się w tym wywarze(...)wciskamy czosnek i tarkujemy świeży imbir-do smaku,gotujemy ok 30-40 min do miękkości warzyw.Wyjmujemy piersi i resztę zupy miksujemy,podajemy z grzaneczkami ,i z prażonymi pestkami ze słonecznika lub dyni,grzaneczkami,i pokrojoną na kawałki piersią z kurczaka-można dodać śmietany jak ktoś lubi ale w tej zupie uważam że jest zbędna-pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego

Swojskie jedzonko
CHLEBEK ORKISZOWO-PSZENNY Z PŁATKAMI OWSIANYMI 68

PŁATKAMI OWSIANYMI Składniki: -mąka pszenna (170 g) -mąka orkiszowa (200 g) -płatki owsiane (150 g) -drożdże suche (7g) lub ¼ kostki (25 g) -woda ciepła -około 2,5 szklanki -cukier ½ łyżeczki - sól -1 łyżeczka - opcjonalnie: zioła, pieprz, pestki z dyni, słonecznik Wykonanie: 1. Zrobić mieszankę: W głębokim naczyniu, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (1 szklanka) z cukrem i mąką

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
sałatka brokułowa 138

minut, wykładam na durszlak i pozostawiam do ostygnięcia. Majonez mieszam z jogurtem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Ziarna słonecznika i sezam prażę na suchej patelni do lekkiego zrumienienia uważając, by się nie przypaliły. Szynkę i ser kroję w kostkę. Na półmisku układam kawałki brokuła, szynki i sera, polewam sosem czosnkowym i posypuję prażonymi ziarnami (a czasami wszystko delikatnie mieszam w salaterce

babka w formie
SURÓWKI DO OBIADU. MOJA LISTA TOP. 145

kiełków rzodkiewki - 1/4 sera feta - 1 pomidor - 1 średni ogórek zielony - garść mieszanki sałat - 3-4 łyżki ziaren np. słonecznika czy dyni - dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, ocet balsamiczny, miód Pomidorka i ogórka kroimy w kostkę. Fetę w drobną kosteczkę. Wszytko mieszamy w misce.  Z w/w składników na dressing robimy przy pomocy blendera

SMYKWKUCHNI
DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEJ RODZINY 162

woda z jednego młodego kokosa, 1 łyżka chlorelli. Godzina 14 to czas na lunch. Tego dnia w postaci: Sałatki z kapusty i surowego chlebka z siemienia lnianego i słonecznika. Składniki na sałatkę: pół małej kapusty, 1 jabłko 1 cebula, 1 laska selera naciowego, 3 rzodkiewki 1 ogórek, 1 pomidor, 1 awokado kiełki rzodkiewki, brokuła, fasoli mung, łyżka koperku i kolendry(...)ocet jabłkowy. Przygotowanie: Kapustę ucieramy na tarku. Jabłko, cebulę, seler, ogórka awokado kroimy w kostkę, a rzodkiewkę i pomidora w ćwiartki. Dodajemy kiełki. Przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem, kolendrą. Zalewamy sosem! Mmmmm... Składniki na surowy chlebek: 1,5 szklanki siemienia lnianego, 0,5 szklanki nasion słonecznika, 2,5 szklanki wody, 2 łyżki sosu tamari. Przygotowanie: Siemię lniane i słonecznik moczymy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Placki owsiane 115

zalać szklanką ciepłej wody. Odczekać chwilę aż płatki nasiakną wodą. 2. Dosypać wszystkie suche składniki, tj. orzechy, pestki dyni, słonecznika, sezam itp. 3. Zblendować wszystkie wyżej wymienione składniki. 4. Utrzeć jabłko na tarce, naktarynkę i banana pokroić w drobną kostkę  i dodać do masy.  5. Dodać jajko i dokładnie wszystko wymieszać. 6. Smażyć na wolnym ogniu, na oleju

Kuchenne innowacje
106. Słodkie popołudnie, czyli kruche ciasteczka z ziarnami 191

ziarenkową masę (na wierzch ciastek) ok. 150- 200 g ziarenek (można użyć po prostu podprażonych ziaren słonecznika i sezamu wymieszanych z cynamonem)3 łyżki śmietanki 30%łyżka miodu wielokwiatowegołyżka cukru trzcinowego ok. 30 g masła (pozostałość kostki masła użytej do przygotowania ciastek)PrzygotowanieDo garnuszka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, gdy się połączą wkładamy miód i cukier. Gotujemy

Symfonia Smaków
Makaron z suszonymi pomidorami i kurczakiem 164

łyżki oliwy, którą były zalane pomidory 75 g ziaren słonecznika 75 g pestek dyni sól, pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka (dosłownie odrobina)  ser feta lub parmezan (w zależności co bardziej Wam smakuje) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fileta kroimy w kostkę, posypujemy paprykami, solą, pieprzem i odstawiamy na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę

Czary - gary w kuchni
ZUPA KREM Z PORÓW I CUKINII 104

ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki szczypta kminku mielonego pieprz i sól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE: Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na łyżeczce masła. Dodać pory pokrojone w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko przyprawić lekko solą i pieprzem a następnie przesmażyć wszystko do lekkiego zrumienienia, przełożyć do garnka. Cukinię(...)pokroić w kostkę (nie obierać), oprószyć pieprzem i chili i przesmażyć na tej samej patelni, na której uprzednio przygotowaliśmy pozostałe warzywa. Warzywa zalać bulionem, tak, aby poziom płynu był mniej więcej równy linii warzyw. Można oczywiście dodać więcej bulionu lub wody, jeśli chcemy uzyskać rzadszą zupę. Całość przyprawić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20-30 min. do miękkości

Calzonella.com