kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:33/90)

Sałatka z kuskusem, kurczakiem wędzonym, suszonymi pomidorami i świeżą bazylią 211

przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy obie papryki, sól, pieprz, sos sojowy i dokładnie mieszamy. Następie dodajemy pokrojonego w sporą kostkę kurczaka i pomidora, kukurydzę i posiekane liście bazylii. wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika, posypujemy nimi sałatkę. Teraz wystarczy przełożyć wszystko do pojemnika, ja nie mogę się już doczekać drugiego śniadania w pracy

Cook&Love
Kremowa zupa marchewkowa, z czerwoną soczewicą 122

mała pietruszka biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 100g  czerwonej soczewicy około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku 3 listki bazylii 50 g ziaren słonecznika 50 g pestek dyni  (u mnie Skworcu ) Wykonanie: Warzywa: marchewkę, cebulę, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w krążki, solimy

Smak mojego domu
Zielone kluski śląskie. 138

sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę

vegetanie
Spaetzle z gulaszem warzywnym 139

sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę

vegetanie
Sałatka ananas z ryżem i kurczakiem 1136

kurczaka złocista Kamis sól pieprz biały mielony Kamis 2-3 łyżki majonezu pieczarki marynowane Przygotowanie:Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ryż przepłukać, zalać dwoma szklankami wody, posolić i ugotować. Ugotowany ryż przelać na sitko i ostudzić. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę doprawić przyprawą, solą i białym pieprzem. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju

Ala piecze i gotuje
Sałatka owocowa z miodem i chrupkami ryżowymi 236

mandarynka 1 jabłko 1 i 1/2 chrupka ryżowego bez soli 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki rodzynek bez konserwantów 1-2 łyżeczki łuskanego słonecznika nieprażonego, niesolonego 1-2 łyżeczki łuskanych pestek dyni nieprażonych, niesolonych jeśli masz, dodaj suszoną żurawinę lub inne ulubionego bakalie, także orzechy drobno posiekane w ilości po 1-2 łyżeczki(...)swoje cenne właściwości.  Obierz owoce ze skórki. Z jabłka usuń gniazdo nasienne, z kiwi twarde końcówki. Wszystko pokrój w małą kostkę. Cząstki mandarynki pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce wrzucaj do dużej miski. Dodaj rodzynki, pestki słonecznika i dyni. Polej sosem i dobrze wymieszaj. Rozdziel sałatkę do miseczek. Na każdą porcję pokrusz pół chrupka ryżowego. Gotowe! Smacznego

Anioszek w kuchni
Sałatka z kalafiorem 214

kawałki kalafior. Pokrojone w kostkę pomidory. Obrany, pokrojony w kostkę ogórek. Pokrojona w kostkę cebula. Odsączona kukurydza. Pokrojony w kostkę ser feta. Sos: wyciśnięte ząbki czosnku wymieszane z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Posiekany koperek. Uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika i pestki dyni, dobrze ostygnięte. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka z panierowanym tofu 203

sałata lodowa 400 g tofu 1 mały bakłażan 15 pomidorków cherry 2 garście słonecznika olej rzepakowy do smażenia 2 jajka bułka tarta zioła włoskie olej sezamowy Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą i odstawić aby puścił sok. W międzyczasie pokroić tofu w dużą kostkę. Oprószyć ziołami włoskimi, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju

Monia miesza i gotuje
Kuskus z fetą i awokado 168

posiekany szczypiorek, obrane i skropione sokiem z cytryny awokado pokrojone w kostkę oraz przekrojone na połowę oliwki. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Przyprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Na koniec dodajemy uprażony na suchej patelni słonecznik. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Surówka z młodej kapusty z oliwkami i fetą 195

surówkę z miodowym dressingiem. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 4 łyżki kukurydzy z puszki kilkanaście czarnych oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika ok. 9 pomidorów śliwkowych lub koktajlowych 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 opakowania twardej fety, pokrojonej w kostkę Sos: 1/3 szklanki wody 4 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego 3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam z ostropestu) sól

Czerwień i błękit
Zakręcona sałatka 204

pomidor 1/3 papryki kilka liści sałaty strzępiastej 1-2 plastry sera żółtego garść kiełków rzodkiewki garstka ziaren słonecznika oliwa z oliwek ocet balsamiczny ulubione przyprawy/zioła (u mnie mieszanka przypraw do sałatek w młynku) Przygotowanie: Pomidora kroimy w ćwiartki, paprykę w drobną kostkę. Plastry sera zwijamy w rulon i kroimy na kilka części. Sałatę układamy w miseczce/na talerzu. Następnie układamy

Ze smakiem i z pasją
Makaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem 226

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Podzielić na różyczki.Słonecznik uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać olej z puszki z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.Do zeszklonej

Gospodyni Miejska
Krem dyniowo-marchewkowy 173

gałki muszkatołowej 3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu masło lub oliwa do smażenia garść ziaren słonecznika lub pestek dyni 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Marchewki, dynię, czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, i podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy marchewkę i dynię. Dusimy około(...)przyprawy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na krem. Jeśli konsystencja zupy jest zbyt gęsta możecie dolać więcej płynu. Gotujemy zupę do momentu zagotowania. Ewentualnie doprawiamy. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Zupę podajemy posypaną pestkami i śmietaną

Mania Gotowania
ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 148

proszku płatki chili lub pieprz cayenne - ilość wg uznania sól i świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka masła  DODATKOWO: kilka łyżeczek słonecznika łuskanego WYKONANIE: Dynię (obraną ze skórki) lub hokkaido ze skórką oraz obrane ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i podsmaż około(...)gotuj jeszcze 1 - 2 minuty . W razie potrzeby dodaj jeszcze sól i pieprz do smaku. Zupę podawaj z kleksem z mleka koksowego i uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Bułeczki z nadzieniem malinowym 118

zdarza się za często ;) Składniki ( ok. 12-14 bułeczek): - 4 szklanki mąki pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki krupczatki do podsypywania - 1/4 kostki drożdży - 1/2 szklanki mleka - szczypta soli - kilka łyżek cukru brązowego - 1 i 1/2 szklanki słonecznika - 2 garści sezamu - 1/2 szklanki dżemu malinowego Drożdże utrzeć z cukrem, po ich rozpuszczeniu dodać letnie mleko i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić

Corner With Recipes

Proponowane wyszukiwania