otrębów owsianych 0,5 szklanki otrębów pszennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka rodzynek 6 orzechów laskowych (pokruszonych) 6 suszonych moreli (pokrojonych w kostkę) 6 migdałów (pokruszonych) Składniki "mokre": 0,5 szklanki mleka (ja użyłam 2%) 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub greckiego) 5 łyżek oliwy 4 łyżki
kuchnia do kwadratujeden ziemniak jeden brokuł litr bulionu dwa ząbki czosnku pół cebuli sól pieprz szczypta chilli dwie kromki razowego chleba (u mnie ze słonecznikiem) 60 gram sera Lazur z błękitną pleśnią Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Brokuła myjemy i kroimy. Cebulkę i czosnek również kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku i gotujemy w bulionie przez 25-30 minut
Mango Papajaząbki czosnku - sól, pieprz - łyżeczka ostrej papryki - szklanka wywaru drobiowego lub wołowego - pół łyżeczki oregano - 400 ml mleka kokosowego - uprażone ziarna słonecznika - masło i oliwa Sposób przygotowania: Dynię myjemy, wydrążamy gniazda nasiennie, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Następnie dodajemy dynię i smażymy(...)pieprzem, papryką gotujemy przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie miksujemy. Aby nadać łagodniejszego i bardziej orientalnego smaku dodajemy mleczko kokosowe. Podajemy z uprażonym słonecznikiem
Pan i Pani Smith w kuchnioliwa do podsmażania warzyw 2 małe cukinie (około 400 g) 3 ząbki czosnku sól pieprz 600 ml - 700 ml bulionu warzywnego ziarna słonecznika pestki dyni (polecam Skworcu ) Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy na dużą patelnię, lekko solimy, dolewamy około 2 -3 łyżki oliwy i podsmażamy na dużym ogniu, aż się lekko zarumienią(...)Warzywa przekładamy do garnka. Cukinię, bez obierania, kroimy w kostkę i wrzucamy na tą samą patelnię. Cukinię lekko solimy, dolewamy łyżkę oliwy i podsmażamy, aż się przyrumieni. Ja zawsze używam małych cukinii. Są lepsze w smaku, nie mają wyrośniętych ziaren i mają miękką, delikatną skórkę, której nie trzeba obierać. Jeśli cukinia jest troszkę większa, to należy usunąć z niej środek
Smak mojego domujabłka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 por 2 marchewki 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki szczypiorku 1 garść słonecznika 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz olej, oliwa 1. Kurczaka umyć, osuszyć. 2. Buraki obrać, pokroić w kostkę, cebulę w pióra, czosnek, por i marchewkę w plasterki. Jabłka oraz paprykę pokroić w kostkę. 3. Mięso natrzeć czosnkiem, papryką, solą
Moja Galeria Smakuprzygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy obie papryki, sól, pieprz, sos sojowy i dokładnie mieszamy. Następie dodajemy pokrojonego w sporą kostkę kurczaka i pomidora, kukurydzę i posiekane liście bazylii. wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika, posypujemy nimi sałatkę. Teraz wystarczy przełożyć wszystko do pojemnika, ja nie mogę się już doczekać drugiego śniadania w pracy
Cook&Lovemała pietruszka biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 100g czerwonej soczewicy około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku 3 listki bazylii 50 g ziaren słonecznika 50 g pestek dyni (u mnie Skworcu ) Wykonanie: Warzywa: marchewkę, cebulę, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w krążki, solimy
Smak mojego domusojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę
vegetaniesojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę
vegetaniekurczaka złocista Kamis sól pieprz biały mielony Kamis 2-3 łyżki majonezu pieczarki marynowane Przygotowanie:Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ryż przepłukać, zalać dwoma szklankami wody, posolić i ugotować. Ugotowany ryż przelać na sitko i ostudzić. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę doprawić przyprawą, solą i białym pieprzem. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju
Ala piecze i gotujemandarynka 1 jabłko 1 i 1/2 chrupka ryżowego bez soli 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki rodzynek bez konserwantów 1-2 łyżeczki łuskanego słonecznika nieprażonego, niesolonego 1-2 łyżeczki łuskanych pestek dyni nieprażonych, niesolonych jeśli masz, dodaj suszoną żurawinę lub inne ulubionego bakalie, także orzechy drobno posiekane w ilości po 1-2 łyżeczki(...)swoje cenne właściwości. Obierz owoce ze skórki. Z jabłka usuń gniazdo nasienne, z kiwi twarde końcówki. Wszystko pokrój w małą kostkę. Cząstki mandarynki pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce wrzucaj do dużej miski. Dodaj rodzynki, pestki słonecznika i dyni. Polej sosem i dobrze wymieszaj. Rozdziel sałatkę do miseczek. Na każdą porcję pokrusz pół chrupka ryżowego. Gotowe! Smacznego
Anioszek w kuchnikawałki kalafior. Pokrojone w kostkę pomidory. Obrany, pokrojony w kostkę ogórek. Pokrojona w kostkę cebula. Odsączona kukurydza. Pokrojony w kostkę ser feta. Sos: wyciśnięte ząbki czosnku wymieszane z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Posiekany koperek. Uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika i pestki dyni, dobrze ostygnięte. Smacznego
W kuchni u Monikisałata lodowa 400 g tofu 1 mały bakłażan 15 pomidorków cherry 2 garście słonecznika olej rzepakowy do smażenia 2 jajka bułka tarta zioła włoskie olej sezamowy Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą i odstawić aby puścił sok. W międzyczasie pokroić tofu w dużą kostkę. Oprószyć ziołami włoskimi, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju
Monia miesza i gotujeposiekany szczypiorek, obrane i skropione sokiem z cytryny awokado pokrojone w kostkę oraz przekrojone na połowę oliwki. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Przyprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Na koniec dodajemy uprażony na suchej patelni słonecznik. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjesurówkę z miodowym dressingiem. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 4 łyżki kukurydzy z puszki kilkanaście czarnych oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika ok. 9 pomidorów śliwkowych lub koktajlowych 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 opakowania twardej fety, pokrojonej w kostkę Sos: 1/3 szklanki wody 4 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego 3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam z ostropestu) sól
Czerwień i błękit