kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:47/90)

Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym 278

czerwona- 2 dojrzałe pomidory - mała cukinia zielona- ulubione zioła, pieprz, sól- 2 łyżki oleju rydzowego do skropienia - 12 liści świeżej mięty- łyżka ziarno siemienia lnianego- garść prażonego ziarno słonecznika- olej rydzowy 150ml - sok z połowy cytryny- łyżka miodu rzepakowego- sól, pieprz do smaku- ząbek czosnku posiekany drobno Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Na blaszce rozkładamy warzywa pokrojone(...)paseczki, a cukinię i pomidory w kostkę 1cmx1cm. Kuskus płuczemy, po czym zalewamy wrzątkiem tak dużo, aż woda przykryje kasze. Kaszę mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Pamiętamy, że musi być sypka. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec łączymy kuskus z warzywami, sokiem z cytryny, posiekaną miętą, czosnkiem. Posypujemy prażonym ziarnem słonecznika i siemienia lnianego. Doprawiamy do smaku

Sajkofanka smaku
Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem z prażoną posypką i miodowym winegretem 208

czarny pieprz   Posypka 3 ziarna (opcjonalnie) 1 łyżka łuskanego słonecznika 1 łyżka maku 1 łyżka białego sezamu   Przygotowanie sałatki Umytą i osuszoną mieszankę sałat przełożyć do miski. Dodać pokrojone w pół plasterki rzodkiewki, ogórka (z ogórka wydrążam wodnisty miąższ łyżeczką) oraz ser biały typu włoskiego pokrojony w kostkę. 1/2 opakowania mieszkanki sałat 1/2 zielonego ogórka 1/2 pęczka rzodkiewki(...)łyżka octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 1 niepełna łyżeczka miodu 1 niepełna łyżeczka musztardy Dijon sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotować posypkę : Na suchej patelni teflonowej uprażyć słonecznik, mak i sezam, często mieszając (nasiona mają lekko się zezłocić – uważać, aby nie przypalić). 1 łyżka łuskanego słonecznika 1 łyżka maku 1 łyżka białego sezamu Gotową sałatkę posypać 1 łyżką

Moja Delicja
OBIADOWA SAŁATKA Z CZERWONYMI WARZYWAMI 184

dania głównego. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 1 opakowanie mieszanki sałat 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 3 rzodkiewki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pestek słonecznika (uprażonych na suchej patelni) sól, pieprz WINEGRET 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku (starty na tarce) szczypta soli i pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy DODATKOWO: krem(...)Pomidory kroimy w grube plastry, a następnie w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, paprykę w cienkie paseczki. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Na półmisek wykładamy mieszankę sałat, polewamy 1 łyżką winegretu i dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy pomidory, rzodkiewkę, cebulę i paprykę. Lekko solimy. Posypujemy natką pietruszki i pestkami słonecznika. Przed podaniem polewamy sosem winegret i kremem balsamicznym

cool and minty
Kotlety mielone w wersji wege 224

posiekaj w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż do zeszklenia (5 minut) cebulę. Dodaj przyprawy (sól na końcu gotowania). Wymieszaj. Wrzuć suchą soczewicę i 1/3 l wody. Wymieszaj, po około 5 minutach dodaj kolejną partie wody i gotuj, po czym resztę wody. Soczewica musi być idealnie miękka, dopraw solą. Na suchej patelni podpraż słonecznik, dodaj do garnka

greenscarf
Sałatka, pasta z ryby wędzonej 173

Ekologicznego „U Rydzewskich ”, kopiasta łyżka posiekanego koperku, 3 szalotki, pieprz, 3 -4 łyżki oleju z pestek słonecznika (u mnie olej z podlaskiej firmy Olejowy Raj ), 1-2 łyżki soku z cytryny, Rybę obrać z ości i rozdrobnić. Ogórki i szalotkę posiekać w drobną kostkę. Połączyć rybę, szalotki, ogórki (nie dodawać wszystkich ogórków od razu, może się okazać, ze wystarczy mniej

królestwo garów
Chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami 169

garście fasolki szparagowej  2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki pestek dyni (prażonych) 2 łyżki pestek słonecznika (prażonych) curry papryka słodka i ostra sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia 2-3 łyżki majonezu Grzanki: 3 kromki pieczywa Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z przyprawami (curry, papryką, solą i pieprzem), a następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju

Di gotuje
Coś z niczego! 182

dodajemy sosu sojowego, który nada specyficzny smak. Na końcu dodajemy nasz makaron i pokrojony w kostkę omlet.  Na talerz wykładamy roszponkę a na nią nasz makaron. Posypujemy startym serem.  Co ja będę się tu rozpisywać. Czym tylko chcemy. Możemy dodać orzeszków, sezamu, słonecznika.  Najważniejsze, to na początku zrobić omlet z rozkłóconego jajka z dodatkiem sosu sojowego. Makaron

Karczma Honorietty
Muffinki śniadaniowe z ziarnami 280

pieczenia płaska  łyżeczka soli 150-200 g żółtego sera oraz nasiona  sezamu, słonecznika ,dyni , orzeszki piniowe itp.  /do dekoracji Wykonanie: -Do miski wbić jajka, wlać kefir , olej i wymieszać. -W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie sypkie składniki. -Ser pokroić w kostkę. -Masę płynną przelać do  sypkich składników, dodać połowę sera  i wymieszać do połączenia się składników(...)Foremki do muffinków wyłożyć papilotkami /można wykorzystać również  foremki silikonowe/. -Nałożyć ciasto do ¾ wysokości foremek. -Na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera, posypać dowolnie ziarenkami  i wstawić do nagrzanego piekarnika. -Piec ok.25 minut w temperaturze 180 st.C

Zakamarki mojej kuchni
SAŁATKA ZE SZPROTKAMI I BOTWINKĄ 151

pół zółtej papryki kilka pomidorków koktajlowych kilka krążków czerwonej cebuli 6 szprotek z oleju 2 łyżki słonecznika bazylia pól łyżeczki oregano pól łyżeczki tymianek pół łyżeczki sól,pieprz olej lniany Wykonanie: Do salaterki wykładamy miks sałat , na nie połówki pomidorków, paprykę pokrojoną w kostkę ,krążki cebuli, szprotki osączone. Posypujemy pestkami, zioła mieszamy ze sobą, łączymy z olejem, polewamy sałatkę

Z Majeczką w kuchni
Brokułowa sałatka z grillowanym kurczakiem i serem feta 415

gotować do miękkości, powinny być al dente. Ser feta pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.Sałatkę układać warstwami: brokuły, kurczak, kukurydza, ser feta.Jogurt wymieszać z majonezem i polać sałatkę. Można na końcu posypać wierzch sałatki uprażonymi ziarnami słonecznika lub drobno posiekanymi i uprażonymi orzechami.Jak zauważyliście kolejny raz użyłam patelni grillowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa-krem z dyni i włoszczyzny 252

smażymy często mieszając przez ok 10 minut. Następnie dolewamy wywar z warzyw, który można zastąpić kostką rosołową, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. Po ostudzeniu blendujemy zupę na gładką masę. Jemy na ciepło, np z dodatkiem prażonych ziaren dyni lub słonecznika :) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu i dzielenia się uwagami

Taste Of My Day
Makaron z cukinii z karmelizowaną dynią i szpinakiem 203

duże cukinie 4 ząbki czosnku ok. 250 g świeżego szpinaku 3 łyżki oleju ok. 100 g dyni 2 łyżki cukru ser tarty grana padano 3 łyżki ziaren słonecznika  Łyżeczka soli  szczypta pieprzu Jak przygotować : Na rozgrzany olej wrzucamy 2 ząbki czosnku -  cienko pokrojonego w  plastry - następnie dodajemy szpinak. Mieszamy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Specjalną obieraczką(...)cukinia wchłonęła smak szpinaku i czosnku. Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną łyżkę oleju. Lekko przypiekamy - następnie dodajemy 2 łyżki cukru i  karmelizujemy. Ciepły makaron z cukinii wymieszany ze szpinakiem i czosnkiem układamy na talerzu, następnie układamy na nim skarmelizowaną dynię i posypujemy serem granna padamo, posypujemy prażonym słonecznikiem. Dodajemy pieprz i sól dla smaku. Wszystkiego smacznego

dlaSmaQ
Sałatka brokułowa 6115

feta;Puszka kukurydzy;100 g łuskanego słonecznika;MajonezJogurt grecki2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego czosnku;Sól;Pieprz;Szczypta cukru. Sposób przygotowania:Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Pilnować przed rozgotowaniem. Ostudzić.Fetę odsączyć z zalewy, delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w miarę równą kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy.Słonecznik wsypać(...)czosnku, soli, pieprzu i szczypty cukru przygotować sos czosnkowy. Sałatkę układać warstwowo, w następującej kolejności: różyczki brokuła, sos czosnkowy, ser feta, sos czosnkowy, kukurydza, sos czosnkowy, uprażony słonecznik.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt grecki można zastąpić gęstą śmietaną o zwartości tłuszczu 18%;Majonez można całkowicie wykluczyć z przepisu, używając w jego miejsce jogurt grecki lub śmietanę;Sałatka ładnie się prezentuje

Gospodyni Miejska
18. Słodko, zdrowo, szybko, czyli ciastka z pestkami dyni i słonecznika z czekoladą. 224

owsianych górskich3 kostki ciemnej czekolady (ja użyłam Lindt 70% zaw. kakao)  Przygotowanie Mąkę, masło, proszek i cukier puder łączmy w blenderze, bądź wyrabiamy ręcznie- jak kto woli, ja użyłam do tego blendera. Czekoladę kroimy na kawałki. Ciasto przekładamy do miski, jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki.   Wsypujemy pestki dyni i słonecznika oraz pokrojoną czekoladę

Symfonia Smaków
SAŁATKA Z RUKOLĄ, BURAKIEM I OSCYPKIEM 240

właściwości lecznicze. Powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej.   Składniki: 1 op. rukoli (100-125 g) 2-3 małe buraki 4 małe oscypki (ja dałam niewędzone) garść nasion słonecznika 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu szczypta papryki ostrej sól, pieprz Wykonanie: Buraki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skóry. Umyte buraki osuszamy(...)myjemy na sitku i osuszamy. Oscypki kroimy w kostkę. W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatkę możemy podać na talerzu lub w salaterce. Na talerz wykładamy rukolę, a na nią pokrojone buraki i oscypki. Posypujemy nasionami słonecznika. Całość polewamy przygotowanym sosem. Natomiast, gdy chcemy podać

Kuchnia MagdaLeny