kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:54/90)

Zupa-krem z brokułów 126

świetnym źródłem rozmaitych substancji odżywczych i witamin, i dzisiejszy wpis zostanie poświęcony właśnie dla kremu z brokułów - nie wiem jak Wam, ale mi taki lekki kremik z prażonym słonecznikiem już kojarzy się z odczuwaną w powietrzu wiosną - choć według niektórych prognoz zima ponoć jeszcze ma być. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)podsmażamy chwilę, po czym zalewamy bulionem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy ok. 8 min – tak, by ziemniaki były prawie miękkie. Potem dodajemy umyte różdżki brokuła i gotujemy jeszcze parę minut – aż brokuł zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec całość blendujemy. Podajemy z prażonym słonecznikiem i chrupiącymi grzankami

psgotujemy
Sałatka z brokułem i kurczakiem 214

kolację.  Dzisiaj akurat była moim obiadem. Pycha ! Składniki ( na około 2 osoby) 1 brokuł 1 pierś z kurczaka około 1/4 serka sałatkowo kanapkowego typu feta garść prażonego słonecznika przyprawa do kurczaka olej do smażenia Sos czosnkowy: 1 ząbek czosnku pół szklanki jogurtu naturalnego (może być śmietana) 2 łyżeczki majonezu tymianek, bazylia etc. sól pieprz do smaku Odcinam różyczki brokuła(...)minut.  W tym samym czasie na patelni rozgrzewam olej i smażę wcześniej pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiam go delikatnie przyprawą. Brokuła oraz kurczaka łączę w misce, do tego dodaję pokrojony w kostkę (lub coś podobnego do kostki :)) serek sałatkowo kanapkowy typu feta. Mieszam. Sos czosnkowy przygotowuję w osobnej miseczce. Wlewam jogurt, dodaję majonezu. Mieszam by powstała jednolita całość

Justa próbuje gotować
Posiłek jogina, czyli ryż ze smażonymi warzywami. 209

łyżka pasty sezamowej (tahini) lub 2 łyżki nasion sezamu 2 łyżki nasion słonecznika (pominąć, jeżeli zamiast pasty sezamowej użyta zostanie pasta sezamowa) Przygotowanie: Ugotuj ryż z dodatkiem całych nasion kardamonu i z płaską łyżeczką soli, a po przygotowaniu wyciągnij kardamon. Warzywa pokrój w miarę równej wielkości kostkę. W dużej głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i podsmażaj przez

greenscarf
Zupa-krem z pietruszki z gruszką 97

pieprz sól Dodatkowo: świeża bazylia 2 łyżki orzeszków pinii 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Przygotownie: 1) Przygotować bulion mieszając koncentrat bulionu drobiowego Krakus z gorącą wodą. 2) Nasiona i orzechy podprażyć na suchej patelni. 3) Pietruszkę, ziemniaka oraz gruszki obrać i pokroić w kostkę. 4) W garnku rozgrzać olej, wrzucić pietruszkę i chwilę smażyć, od czasu

Fitsweet.me
Zupa-krem z pietruszki z gruszką 119

pieprz sól Dodatkowo: świeża bazylia 2 łyżki orzeszków pinii 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Przygotownie: 1) Przygotować bulion mieszając koncentrat bulionu drobiowego Krakus z gorącą wodą. 2) Nasiona i orzechy podprażyć na suchej patelni. 3) Pietruszkę, ziemniaka oraz gruszki obrać i pokroić w kostkę. 4) W garnku rozgrzać olej, wrzucić pietruszkę i chwilę smażyć, od czasu

Fitsweet.me
Krem brokułowo-cukiniowy 137

małe kawałki. Cukinie umyć, odkroić końce i razem ze skórką pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia, wlać śmietankę. Zmiksować blenderem na krem. I można zupkę od razu podawać, ja podałam z prażonym słonecznikiem

Monia miesza i gotuje
Pieczone kotlety z soczewicy i pietruszki. 201

cebula olej/oliwa do smażenia 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego 1-2 łyżki słonecznika łyżka mąki grochowej/innej sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego (jasny i ciemny 1:1) kminek rzymski, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka, Soczewicę ugotować w posolonej wodzie (300ml). W tym czasie pokroić w kostkę cebulką, zeszklić ją na oliwie. Pietruszkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce

More food, love and dreams
Wegeburgery z kaszą jaglaną 181

małym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, rozdrobnić w dłoniach i wrzucić do miski. Słonecznik i sezam uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni. Wrzucić do miski z kaszą. Zioła opłukać, poszatkować. Marchewkę i imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę. Wrzucić do miski z kaszą i ziarnami. Dodać bułkę tartą, mąkę, olej, przyprawy

moj przepis na
Batoniki ( ciasteczka) owsiano-żytnie z bakaliami bez pieczenia 127

pojemności 250 ml - 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych - 1 szklanka otrębów żytnich - kostka masła roślinnego - 4 pełne łyżki brązowego cukru ( zamiennie białego) - 3/4 szklanki mleka - ok. 2,5 szklanki dodatków ( u mnie: - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki siekanych daktyli - 0,5 szklanki ziaren łuskanego słonecznika - 0,25 szklanki ziaren siemienia lnianego - 0,25 szklanki ziaren dyni

kawawszklance
Sałatka z kalafiora 381

rzodkiewki puszka kukurydzy pęczek kopru 2-3 ząbki czosnku garść uprażonych ziaren słonecznika 4 łyżki majonezu sól biały pieprz Sposób przygotowania Kalafior umyć, odciąć grubą łodygę, połamać na mniejsze części, przełożyć do robota i poszatkować. Jeśli nie macie robota, zetrzeć na tarce.  Rzodkiewkę umyć, pokroić w kostkę. Koper posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie

na moim stole...
Lekka sałatka z mozzarelli i ziarnami 298

Łyżeczka siemienia lnianego -> Łyżeczka sezamu -> Łyżeczka nasion słonecznika -> Kilka orzechów włoskich -> 1 łyżka oliwy z oliwek ->  Odrobina soku z cytryny -> Zioła prowansalskie, bazylia, czosnek, sól, pieprz Wykonanie: Wykonanie jest dziecinnie proste! Na talerz wykładamy mix sałat. Ser oraz pomidory kroimy w kostkę. Wszystkie nasiona prażymy na patelni. Tutaj drobna uwaga sezam oraz siemię

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Krem z zielonych ogórków. 188

osobnym garnku gotujemy udko w warzywach i vegecie ( można użyć 2 kostek bulionowych i dolać wody), uduszone warzywa miksujemy, łączymy z bulionem (można również zmiksować mięso, ale wtedy krem zyska nie tylko na smaku również na kaloriach) i zupa gotowa, podajemy z grzankami bądź uprażonym słonecznikiem, dynią lub migdałami no i oczywiście kleksem z jogurtu. Dla większych grzeszników - można

Kuchnia Beaty
Kotleciki z kaszy jaglanej 181

minut (nie mieszać). Kasza powinna być sypka i nierozgotowana. Odstawić do wystudzeniaSezam, słonecznik i dynię uprażyć na patelni. Połowę nasion zemleć na mąkę, a drugą połowę odstawić. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach i również podprażyć na suchej patelni do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Jabłko obrać i zetrzeć na papkę

Food Square
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 180

świeżo mielony pieprz sól 1 ząbek czosnkuDodatkowo  Prażone pestki dyni, ziarna słonecznika, konopi ("Euforia" Ziarenkowo) Marynata do dynioliwa z oliwek + olej rydzowy (opcjonalnie)sól, pieprzdużo tymianku i rozmarynu2- 3 ząbki czosnkuświeża natka pietruszki Przygotowanie Dynie obieramy ze skóry, wydrążamy pestki i kroimy w "mniej- więcej" kostkę. Wkładamy do miski i posypujemy sporą ilością soli i pieprzu, dodajemy zioła

Symfonia Smaków
Kotlety z buraków (wegańskie i bezglutenowe) #7 160

city  ->  Wegańskie burgery . Ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 10 kotletów): 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 buraki 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki prażonego słonecznika 2 łyżki mąki owsianej (zmieliłam w tym celu moje bezglutenowe płatki owsiane) bułka tarta (bezglutenowa) sól, pieprz, oregano, majeranek przyprawa do kotletów mielonych (ewentualnie) oliwa do smażenia Wykonanie: 1. Gotujemy kaszę(...)następnie pod gorącą wodą i wrzucamy do wrzątku. Nie mieszamy, czekamy aż kasza wchłonie całą wodę, gotujemy na wolnym ogniu. Potem odstawiamy do wystygnięcia. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie wraz oregano. Pod koniec smażenia, gdy się ładnie zeszkli, przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do cebulki. Odstawiamy do wystygnięcia. 3. Surowe, umyte i obrane buraki

Kawa z mlekiem