pojemności 250 ml - 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych - 1 szklanka otrębów żytnich - kostka masła roślinnego - 4 pełne łyżki brązowego cukru ( zamiennie białego) - 3/4 szklanki mleka - ok. 2,5 szklanki dodatków ( u mnie: - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki siekanych daktyli - 0,5 szklanki ziaren łuskanego słonecznika - 0,25 szklanki ziaren siemienia lnianego - 0,25 szklanki ziaren dyni
kawawszklancerzodkiewki puszka kukurydzy pęczek kopru 2-3 ząbki czosnku garść uprażonych ziaren słonecznika 4 łyżki majonezu sól biały pieprz Sposób przygotowania Kalafior umyć, odciąć grubą łodygę, połamać na mniejsze części, przełożyć do robota i poszatkować. Jeśli nie macie robota, zetrzeć na tarce. Rzodkiewkę umyć, pokroić w kostkę. Koper posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie
na moim stole...Łyżeczka siemienia lnianego -> Łyżeczka sezamu -> Łyżeczka nasion słonecznika -> Kilka orzechów włoskich -> 1 łyżka oliwy z oliwek -> Odrobina soku z cytryny -> Zioła prowansalskie, bazylia, czosnek, sól, pieprz Wykonanie: Wykonanie jest dziecinnie proste! Na talerz wykładamy mix sałat. Ser oraz pomidory kroimy w kostkę. Wszystkie nasiona prażymy na patelni. Tutaj drobna uwaga sezam oraz siemię
Jedz zdrowo żyj zdrowo!osobnym garnku gotujemy udko w warzywach i vegecie ( można użyć 2 kostek bulionowych i dolać wody), uduszone warzywa miksujemy, łączymy z bulionem (można również zmiksować mięso, ale wtedy krem zyska nie tylko na smaku również na kaloriach) i zupa gotowa, podajemy z grzankami bądź uprażonym słonecznikiem, dynią lub migdałami no i oczywiście kleksem z jogurtu. Dla większych grzeszników - można
Kuchnia Beatyminut (nie mieszać). Kasza powinna być sypka i nierozgotowana. Odstawić do wystudzeniaSezam, słonecznik i dynię uprażyć na patelni. Połowę nasion zemleć na mąkę, a drugą połowę odstawić. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach i również podprażyć na suchej patelni do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Jabłko obrać i zetrzeć na papkę
Food Squareświeżo mielony pieprz sól 1 ząbek czosnkuDodatkowo Prażone pestki dyni, ziarna słonecznika, konopi ("Euforia" Ziarenkowo) Marynata do dynioliwa z oliwek + olej rydzowy (opcjonalnie)sól, pieprzdużo tymianku i rozmarynu2- 3 ząbki czosnkuświeża natka pietruszki Przygotowanie Dynie obieramy ze skóry, wydrążamy pestki i kroimy w "mniej- więcej" kostkę. Wkładamy do miski i posypujemy sporą ilością soli i pieprzu, dodajemy zioła
Symfonia Smakówcity -> Wegańskie burgery . Ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 10 kotletów): 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 buraki 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki prażonego słonecznika 2 łyżki mąki owsianej (zmieliłam w tym celu moje bezglutenowe płatki owsiane) bułka tarta (bezglutenowa) sól, pieprz, oregano, majeranek przyprawa do kotletów mielonych (ewentualnie) oliwa do smażenia Wykonanie: 1. Gotujemy kaszę(...)następnie pod gorącą wodą i wrzucamy do wrzątku. Nie mieszamy, czekamy aż kasza wchłonie całą wodę, gotujemy na wolnym ogniu. Potem odstawiamy do wystygnięcia. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie wraz oregano. Pod koniec smażenia, gdy się ładnie zeszkli, przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do cebulki. Odstawiamy do wystygnięcia. 3. Surowe, umyte i obrane buraki
Kawa z mlekiemsoli do smaku olej do smażenia 4 łyżki ziaren słonecznika na farsz: ok.400-500 g kurek (oczyszczonych) 1 średnia cebula 1 łyżka masła creme fraiche lub gęstej kwaśniej smietany 1 łyżeczka mąki sól i pieprz do smaku kilka listków świeżej szałwii Wykonanie: Na początek zróbmy farsz: posiekać więc cebulę w drobną kostkę. Na szeroką patelnię wrzucić masło i nie czekając(...)mąkę. Wymieszać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wazówką wylać na patelnię porcję startych ziemniaków, tak by powstał ok. 1 cm placek. Posypać go ok. częścią ziaren słonecznika. Smażyć placek na średnim ogniu do czasu aż zauważymy, że ranty placka stały się ciemno bursztynowe. Szeroką łopatką przewrócić placek na drugą stronę. Będzie to małe wyzwanie by placka
Sztuka gotowania w/g Samiryciecierzycy 2 cukinie 1 bakłażan 1 papryka czerwona 2 cebule białe lub czerwone 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła orzechowego naturalnego 200 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej 1 łyżka oleju kokosowego szczypta chili sól, pieprz PRZYGOTOWANIE cieciorki w sosie pomidorowym z warzywami i masłem orzechowym: Ciecierzycę zaczynamy przygotować dzień wcześniej. Moczymy(...)Następnego dnia gotujemy ją w osolonej wodzie przez ok. 60 min. Cieciorkę odcedzamy i odstawiamy. W dużym garnku na oleju kokosowym przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Wszystko razem smażymy, aż warzywa się zarumienią. Warzywa zalewamy jedną szklanką przegotowanej wody. Następnie dodajemy wcześniej ugotowaną cieciorkę, koncentrat pomidorowy i masło orzechowe. Wszystkie składniki
kulinarnyJaProponujemy pyszny sernik w wydaniu nietypowym, puszysty, z chrupiącym, prażonym ziarnem słonecznika, warstwą ciasta na bazie orzechów i przełamanym smakiem masy kajmakowej, zapewniamy - efekt wizualny i smakowy....gwarantowany! Składniki: Ciasto kruche - spód : 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki zwykłej kubeczek masła roślinnego 2 łyżki smalcu 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Mąki z proszkiem do pieczenia wymieszać(...)minut (180 st. C) Masa kajmakowa (krówkowa) kostka masła 1 puszka masy kajmakowej ok. 2 łyżek wódki, najlepiej spirytysu Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masę z puszki, na koniec wódkę lub spirytus. Nakładać, smarować na wierzchu sernik, już po ostudzeniu! Masa słonecznikowa- posypka: 200 g słonecznika łuskanego 3 łyżki masła 3 łyżki cukru brązowego, najlepiej
kgwjanczewoBulion przygotowałam z kostek rosołowych. Upieczonego kalafiora umieściłam w blenderze. Wyłuskałam czosnek. Wlałam ok. pół litra bulionu i wszystko zmiksowałam na gładką masę. Resztę bulionu dolałam do kalafiorowej papki. Zagęściłam jogurtem, doprawiłam solą, pieprzem, koperkiem i całość zagotowałam. W międzyczasie przygotowałam bagietki. Krem podałam z prażonym słonecznikiem. Faktycznie szyba i prosta, i pyszna jak pisze
bastalenabulionu warzywnego ) - 650g marchwi - 400g namoczonej ciecierzycy (lub 1 puszka) - 2 cebule - ziemniak - skórka z 1/2 pomarańczy - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1/3 łyżeczki chili *opcjonalnie: prażony słonecznik, makaron Jeżeli nie używamy puszkowanej ciecierzycy: suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy ją, płuczemy(...)będzie zbierać się nad wodą regularnie usuwamy. Przygotowujemy bulion. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebule oraz ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. W garnku, na łyżce oleju dusimy pod przykryciem marchew, cebulę i ziemniaka ok. 15 minut (aż zmiękną) od czasu do czasu mieszając. Na sitku płuczemy cieciorkę (puszkowaną lub gotowaną), część
Be Fit Be Strongoleju rzepakowego. W tym samym czasie na czystej, suchej patelni prażymy pestki słonecznika na złoty kolor. Gdy nabiorą koloru, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego oraz drobno posiekane buraczki z czosnkiem (użyłam do tego blendera). Po ok 10 minutach, gdy buraczki zmiękną dodajemy sok z limonki, pokrojone w drobną kostkę jabłko, kiełki rzodkiewki oraz posiekaną ½ pęczku botwinki. Doprawiamy świeżo zmieloną solą morską
Kuchnia w czekoladzieziaren (słonecznik, dynia, sezam) chili, sól, pieprz, pieprz ziołowy łyżka oleju Przygotowanie Słonecznik prażymy na suchej patelni. Cukinię dokładnie myjemy i odcinamy końce i przekrawamy wzdłuż na pół. Kroimy je na długie i cienkie wstążki obieraczką do jarzyn. Nasiona wyrzucamy. Na dużej patelni podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cukinię. Całość przyprawiamy, mieszamy
e-PrzepisyKulinarnełuskanego słonecznika pęczek pietruszki sól i pieprz Sposób przygotowania: pesto: 1. Ser, słonecznik, pietruszkę włóż do wysokiego, wąskiego naczynia. 2. Zalej wszystko olejem, dopraw solą i pieprzem. 3. Zblenduj i odstaw na 15 min. zupa: 1. Boczek pokrój i podsmaż w garnku. 2. Pokrój ziemniaki w średnią kostkę, pokrój cebulę i dodaj do boczku. 3. Wymieszaj dokładnie całość i smaż
Kuchnia w Słońcu Skąpana