kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:52/90)

TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 181

smaków. Muszę powiedzieć szczerze, nie protestowałam za bardzo przeciwko tej propozycji ;) bo polsojowe tofu i kiełbaski bardzo lubię, więc z chęcią skosztowałam nowych produktów. Nie mam własnych zdjęć każdej kostki z osobna, miałam naprawdę za dużo zajęć na raz, żeby zdążyć z aparatem przed jedzeniem ;) ale świetne zdjęcia i recenzję zrobiła koleżanka z bloga Food Porn, Vegan Style , więc(...)zostawić, żeby sos zgęstniał (czasem dosypuję jeszcze pół szklanki słonecznika, który mięknie, rozpada się i świetnie zagęszcza sos, jednak tym razem dodatkiem białkowym miało być tofu), - na koniec dodać łyżkę  oleju kokosowego  albo oliwy z oliwek i sos gotowy. Kiedy makaron już ugotowany, wystarczy pokrojone wcześniej w kostkę tofu dodać do sosu i lekko przemieszać, całość dopełnić świeżymi

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Cynamonowe pancakes z karmelowymi jabłkami 235

cytryny dodatkowo serek kremowy prażony słonecznik SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Masło topimy i łączymy z pozostałymi mokrymi składnikami. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy do całkowitego połączenia (można mikserem). Smażymy na suchej patelni z grubym dnem, z każdej strony na złoty kolor. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Cukier i wodę wlewamy(...)karmelowe jabłka, na to kładziemy kolejny placuszek, smarujemy serkiem i układamy na nim jabłka. Można ułożyć wieżę z dowolnej liczby pancakek'ów :) ostatnią warstwę można posypać prażonym słonecznikiem, migdałami lub orzechami włoskimi. Smacznego! :) #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant

DefinicjaSmaku
Zupa z dyni 227

kostek rosołowych) 2 łyżki startego świeżego imbiru 0,5 szkl. mleka pozostałe przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, garam masala Przygotowanie Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć gniazda nasienne i ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec do miękkości (tak by można ją było później pokroić w kostkę).  Na 2 łyżkach(...)następnie dodać warzywa (świeże lub mrożone). Po kilku minutach dodać drobno pokrojoną w kostkę dynię. Zalać bulionem i gotować do miękkości pod przykryciem. Po ok. 30 min. ew. doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Zabielić mlekiem jak zupa trochę przestygnie. Podawać z ziarnami słonecznika, pestkami dyni. Mo ż na wykonać kleks z jogurtu greckiego i ozdobić kilkoma kroplami oleju

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zupa krem z brokułów 99

być tyle, aby minimalnie zakrywała brokuła. Dodajemy odrobinę cukru. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą już miękkie, wrzucamy serek i mieszamy aż się rozpuści. Wszystko miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami wg uznania. Podawać z grzankami lub pestkami słonecznika. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Warzywny dhal z soczewicą i fasolką mung. Niezwykle aromatyczny gar rozmaitości. Wegetariański/ wegański. 199

liście laurowe 1,5 l bulionu warzywnego  (z mojego przepisu na domową kostkę bulionową ) pęczek świeżej kolendry sól morska świeżo mielony czarny pieprz łyżka masła klarowanego do smażenia (weganie używają oleju rzepakowego tłoczonego na zimno) do posypania opcjonalnie: czarnuszka, prażone ziarna dyni lub słonecznika, natka pietruszki, szczypiorek. Przygotowanie: Zieloną soczewicę i fasolkę mung płuczemy i zalewamy na ok pół

Naturalna Kuchnia
Filet z kurczaka faszerowany grzybami papryką i serem 97

pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera mieszanka ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane, sezam) oliwa brązowy cukier Mięso oczyścić i przy pomocy ostrego noża naciąć tak by powstały dwa jak największe płaty.  Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku. Dusić aż odparuję płyny. Wystudzić. Na tarce o średnich

Gotowanie jest łatwe
Green salad 2, czyli sałatka z awokado, mozzarellą i suszonymi pomidorami 128

misce rwiemy na kawałki sałatę lodową, sałatę rzymską i roszponkę. Połówkę awokado kroimy w kostkę i dorzucamy do sałaty. Mozzarellę kroimy w plasterki i też dorzucamy do sałaty. W paski kroimy suszone pomidory i też do miski dajemy. Całość obsypujemy wyprażonym na suchej patelni ziarnem słonecznika (ja jestem strasznie zamotany i zapomniałem o słoneczniku). I został jeszcze tylko

Marder&Marder Manufacture
Treściwa sałatka Teściowej. Z brokułem, kurczakiem i kaszą jaglaną. Pełnia smaku i koloru. 241

względzie wypowiadać. Oto moja wizja na temat jej produkcji: Składniki: 2 szklanki gotowanej w kostce warzywnej kaszy jaglanej 5 - 6 polędwiczek z piersi kurczaka 1 brokuł gotowany (same różyczki) garść suszonych pomidorów (tu użyto domowego produktu autorstwa Mamy Hani) 1 niewielka papryka czerwona garść prażonego słonecznika ulubione przyprawy (do kurczaka) garść pomidorków koktajlowych pieprz cytrynowy (jako moja modyfikacja) Przygotowanie: Kaszę

Kuchnia po mojemu
Pęczak z tofu, Kraków 152

bardzo zdrowe i sycące danie. Myślę, że pasowałyby do niego też prażone pestki słonecznika.  Składniki: 2/3 szklanki pęczaku 1 opakowanie tofu wędzonego olej kilka suszonych pomidorów 300g pieczarek sól, pieprz posiekana natka pietruszki Kaszę namocz (najlepiej na noc). Ugotuj do miękkości. Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na złoto. Pokrój pieczarki i również podsmaż na oleju. Następnie pokrój suszone

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka makaronowa z szynką i słonecznikiem 483

opakowanie makaronu 25 dkg chudej szynki puszka kukurydzy 3 zielone ogórki 100 g słonecznika (można więcej) Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy, odcedzamy i studzimy.  Szynkę i ogórki kroimy w kostkę.  Kukurydzę odsączamy.  Jogurt, majonez i musztardę mieszamy z ząbkiem czosnku i przyprawami

Cukier&Puder
Owsiankowanie #1 W pakiecie czy bez, śniadanie ważna rzecz! 249

szklanka musli śniadaniowego (płatki owsiane, pszenne, żytnie, kukurydziane, ryżowe, siemię lniane, nasiona słonecznika)1/2 szklanki amarantusałyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka cynamonugarść rodzynekgarść suszonego bananaszklanka mleka1/2 szklanki mleka owsianegobanangruszkapersymonałyżka miodurozbełtane jajkomasło do wysmarowania foremkiSuche składniki wymieszałam w misce. Banana pocięłam w plastry. Gruszkę pokroiłam w kostkę. Persymonę zmiksowałam na mus.W misce połączyłam mokre składniki. Do nich sypnęłam miks suchych. Wymieszałam

bastalena
Sałatka-figowa uczta 187

ładniki:2 figigarść porwanej sałaty50 g sera z pleśnią1-2 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, dyni, pini3 łyżki oliwy1 łyżka sosu balsamicznego1/3 łyżeczki musztardy delikatesowejNa talerzu rozłożyć porwaną sałatę, można użyć dowolnej mieszanki. Figi pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie. Ser pokroić w dużą kostkę i ułożyć pomiędzy figami. Ziarna upażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Przygotować

Monia miesza i gotuje
Ciecierzyca z warzywami w sosie pomidorowo-paprykowym z masłem orzechowym 132

łyżki łuskanych ziaren słonecznika, 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej, 1 łyżka oleju kokosowego, szczypta chili, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciecierzycę zaczynamy przygotować dzień wcześniej. Moczymy w wodzie przez 12h. Następnego dnia gotujemy ją w wodzie przez ok. 60 min. Cieciorkę odcedzamy i odstawiamy. W dużym garnku na oleju kokosowym/rzepakowym przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażana(...)chili. Jeśli lubicie bardziej pikantne, to dajcie więcej. Danie dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok.10 min. co jakiś czas mieszając. W między czasie na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Gotowe dania wykańczamy pestkami słonecznika

Państwo Wojtczuk gotują
Weekend z grillem #1 152

żytni ze słonecznikiem i grillowane pomidory. A przepis na frykadelki można znaleźć w książce od Dobrej Kiełbasy:  KLIK FRYKADELKI: 1 czerstwa bułeczka 1 cebula świeża natka pietruszki 500 g mieszanego (wołowo-wieprzowego) mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy olej Bułkę namaczamy w letniej wodzie. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Natkę myjemy, suszymy(...)folii układamy nasze frykadelki. Grillujemy około 5 minut z każdej strony. Potem zdejmujemy folię i grillujemy frykadelki już bezpośrednio na grillu aż staną się chrupiące. CHLEB PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM 400 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 350 ml wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 75 g pestek słonecznika Tutaj

Marder&Marder Manufacture
Kolorowy chlebek 158

smaczny i zdrowy chlebek na śniadanie. Składniki: Mąka pszenna 2 szklanki Margaryna ½ kostki Jajka 3 szt. Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Papryka czerwona 2 szt. Oliwki czarne 1 słoiczek Pieczarki  świeże 5 szt. Olej 2-3 łyżki Sól i pieprz do smaku Ziarna dyni, słonecznika i lnu Tłuszcz do formy Wykonanie: Jajka utrzeć z margaryną, następnie wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
PŁATKI OWSIANE Z DUSZONYM JABŁKIEM 148

laktozy ) 30 g namoczonych :  płatków owsianych ,siemienia lnianego i ziaren słonecznika  1 jabłko  cynamon 1 łyżka miodu ( można pominąć )  *opcjonalnie żurawina/rodzynki do posypania  PRZYGOTOWANIE : Dzień wcześniej : zalewamy mix płatków i ziaren przegotowaną wodą i przykrywamy . Rano :W rondelku podduszamy pokrojone w kostkę jabłko ze szczyptą cynamonu ,  W misce układamy warstwowo : jogurt - namoczone płatki

Marcepanowa kuchnia
Sałatka z brokułem. 107

brokuły - mogą być mrożone. 10 plastrów wędzonego boczku lub baleronu szklanka pestek słonecznika pół szklanki posiekanej czerwonej cebuli pół szklanki rodzynek Sos: 3 łyżki octu 2 łyżki cukru szklanka majonezu Sposób przygotowania: Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Boczek kroimy w kostkę, po czym przesmażamy na patelni. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę - odcedzamy. Wszystkie przestudzone

Pani domowa
Ekspresowa lekka sałatka 157

pomidory  1 świeży ogórek 2 łyżki mieszanki ziaren (sezam biały i czarny,słonecznik,pestki dyni) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mieszanki ziół do sałatek Do miski wsypać mieszankę sałat. Ogórka i pomidory obrać ze skórki,pokroić w kostkę i dodać do sałaty.  Oliwę,sok z cytryny i zioła wymieszać i polać

Kolorowa kuchnia Elki
Muesli z jabłkiem, borówkami i masłem orzechowym 116

łyżeczka wiórków kokosowych 1 łyżeczka rodzynek 1 łyżeczka chrupek kukurydzianych 1 łyżeczka nasion słonecznika 1 łyżeczka orzechów laskowych 1 jabłko borówki amerykańskie masło orzechowe Wszystkie składniki oprócz owoców zalewamy wrzątkiem lub gorącym mlekiem. Odstawiamy na chwilę lub gotujemy 1 minutę w mikrofali. Jabłko pokroić w kostkę. Dodać borówki i masło orzechowe. Można polać jogurtem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 182

mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek słonecznika 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kolendry 4 ząbki czosnku bagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka) zmiękną wrzucamy pokrojoną

PastelFood
Dyniowa tarta z serem halloumi i suszonymi pomidorami na cieście francuskim 198

czosnku1/3 łyżeczki garam masala4 czubate łyżeczki pestek słonecznika1 jajko120g sera halloumi pokrojonego w kostkę lub słupki (można zastąpić twardym kozim)4 suszone pomidory z oliwy pokrojone w paseczkiciasto francuskiemasło do wysmarowania formy na tartęSposób przygotowania:Puree z dyni wymieszać z solą, czosnkiem, garam masalą i słonecznikiem. Dodać jajko i ponownie wymieszać.Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim.Na

W kuchni wieczorem
JESIENNA SAŁATKA Z PRAŻONYMI OWOCAMI I MUSLI 179

łyżeczka masła1 łyżeczka brązowego cukruWYKONANIE:Na patelni upraż przez 2-3 minuty słonecznik z płatkami owsianymi, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Przesyp na talerzyk i pozostaw do ostygnięcia.Jabłko i gruszkę umyj , osusz i obierz ze skórki. Pokrój w większą kostkę.Na patelni rozpuść masło z cukrem i wrzuć na to pokrojone jabłko i gruszkę. Wymieszaj

Słodko-Słony Świat Ilony