odpowiednio przygotowany, można to opisać) – ok. 300-400 wody (trzeba wyczuć, jeżeli ciasto będzie za suche wtedy chleb też będzie suchy, lepsze dość mokre) – ziarka – dynia, słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane – wg uznania – 24 g soli – łyżkę oliwy lub oleju Ciasto ugniataliśmy minimum 10 minut, zostawiliśmy na 30 minut godziny żeby ciasto odpoczęło(...)przez 2,5-3h (najlepiej w piekarniku). Warto „popsikać” wierzch wodą żeby nie było skorupki. Jeżeli chodzi o pieczenie – pierwsze 10 minut w wilgotnej atmosferze (kostki lodu, woda na blasze). Pieczenie – pierwsze 10 minut w wilgotnej atmosferze (różne sposoby). Co ważne pieczemy BEZ termoobiegu. Czas pieczenia łącznie: 800-900g – 50-55 minut
Szybko Tanio Smaczniefasolką szparagową i marchewką, doprawiona kminkiem i ziołami prowansalskimi. Nieskomplikowana dynia, którą możemy zastąpić ziemniaki i podać z ulubionym kawałkiem mięsa. Składniki 3 łyżki oliwy 250g dyni, pokrojone w kostkę 100g fasolki szparagowej 2 marchewki, pokrojone na mniejsze kawałki 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka przypraw prowansalskich sól, pieprz Sposób przygotowania Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć dynię pod przykryciem przez(...)marchewkę gotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Warzywa przełożyć na patelnię do dyni, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć przez 3 min. Opcjonalnie można dodać podsmażone pestki dyni lub słonecznika
pink envelopedodajemy po jednej łyżeczce serka kremowego i przykrywamy pozostałą częścią masy. Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min., w temperaturze 180°C. Pesto Listki bazylii, czosnek, oliwki, ziarna słonecznika razem miksujemy, dodajemy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników. Polędwiczki cytrynowe Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy(...)pieprzem cytrynowym i kolorowym. Na patelni rozgrzewamy masło na którym smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny. Sos czekoladowy Czekoladę dzielimy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy sosu octowego z octem balsamicznym i posiekaną w bardzo drobną papryczkę chili. Całość dokładnie mieszamy. Babeczki podajemy z pesto i cytrynowymi polędwiczkami
Moniki Smakołykipodania Przygotowanie; Mięso myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w słupki marchewki oraz pietruszkę. Wrzucamy ziele i liść laurowy, gotujemy rosół. Ziemniaki obieramy i kroimy w duża kostkę. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy z zupy i zużywamy do innych celów. Dodajemy ziemniaki i jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Rosołu powinno być na równi z warzywami. Kiedy ziemniaki(...)smaku. Lekko studzimy i blendujemy na gładki krem. Jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku, dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, mieszamy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym czy ziarnami słonecznika. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.zielonej fasolki lub groszku cukrowego (całe strąki, bez łyka) 2 łyżki tartego świeżego imbiru 1-2 łyżeczki oleju sezamowego (koniecznie!) 100-150 g kiełków sojowych (można zastąpić np. kiełkami słonecznika) 2 młode cebulki ze szczypiorem 2 łyżki białego sezamu Wykonanie: Rybę pokroić w kawałki (np. 2×2 cm), doprawić 1 łyżką sosu sojowego. Patelnię rozgrzać (przyda się(...)jajka – jak na omlet. Podsmażać kilka minut (aż jajka się zetną), omlet obrócić i smażyć jeszcze kilka sekund z drugiej strony. Zdjąć z patelni i pokroić w paski/ kostkę. Odstawić. Na tej samej patelni rozgrzać resztę oleju i dodać rybę. Podsmażać delikatnie przez 2-3 minuty i rozgarnąć na boki (zrobić miejsce w środku patelni). Dodać posiekany czosnek, starty
Pociąg Do Kuchniprzygotować kakaowe bułki do burgerów w kolejny poście :) Składniki: 3 małe buraki (ugotowane lub upieczone) 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 100 g mieszanych ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni) 3 marchewki 1 biała cebula 10 g Kakao Ekstra Ciemne z Ghany E.Wedel 1 opakowanie pokruszonych sezamków E.Wedel 1 limonka 2 cm korzenia(...)sojowy, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Limonkę wyszorować i sparzyć , skórkę zetr zeć na tarce, wycisnąć sok. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Buraki i surową marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do warzyw d odać kaszę jaglaną, mieszankę ziaren, sok i skórkę z limonki, kakao, sezamki
SzczyptaSmaQliści sałaty lollo rosso zielonej i czerwonej, 1 pęczek rzodkiewki, 250 g pomidorków koktajlowych: pomarańczowych, zielonych, czerwonych, po ½ świeżej papryki: zielonej, czerwonej, żółtej, 2 szt. szarlotki, 1 garść prażonego słonecznika, garść świeżych listków mięty, 1 młoda mała kapusta pok czoi, garść świeżych listków mięty pieprzowej, garść listków świeżej bazylii, garść świeżej zielonej pietruszki, kilka dużych kaparów, pieprz czarny świeżo mielony(...)przykrywamy folią aluminiową. Ziemniaki grillujemy ok. 45 min w zależności od ich wielkości. Grillowana sałatka: Papryki kroimy na paski, cebule na ćwiartki, cukinię na plasterki, obranego batata w kostkę, a kolby kukurydzy na połowę. Wszystkie warzywa (oprócz kukurydzy) łączymy ze sobą skrapiamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do dużej foremki aluminiowej (z całym dnem), dodajemy tymianek, miętę, przykrywamy
Moniki Smakołykiłyżka oliwy z oliwek Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch(...)Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do 200C (bez termoobiegu, tylko góra i dół). Wsadzić wyrośnięty chleb i na dół piekarnika wyłożyć kilka kostek lodu. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec kolejne 40 minut, do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego
CookYourselfbulionu 200 ml mleczka kokosowego mielony imbir gałka muszkatołowa mielony biały pieprz 1 łyżka masła Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Bataty pokroić w średnią kostkę. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną marchewkę oraz cebulę. Następnie dodać pokrojone bataty. Całość zalać bulionem i zagotować. Doprawić do smaku imbirem, pieprzem i gałka. Gotować aż warzywa będą miękkie(...)ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Dodać mleczko kokosowe i jeszcze raz zmiksować. Ewentualnie jakby zupa była zbyt gęsta dolać nieco bulionu. Gotową zupkę podałam z prażonymi ziarnami dyni i słonecznika
Monia miesza i gotujełyżka oliwy z oliwek Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch(...)Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do 200C (bez termoobiegu, tylko góra i dół). Wsadzić wyrośnięty chleb i na dół piekarnika wyłożyć kilka kostek lodu. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec kolejne 40 minut, do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego! * przepis
CookYourselfsałatki dodałam przepyszną mieszankę ziarenek Piekło niebo Ziarenkowo Połączenie prażonego słonecznika , siemia lnianego , chilli , pietruszki i czosnku daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 lub cała puszka kukurydzy kawałek pora 1 marchew durza 1 pierś pieczona 1 łyżka ziarenek Piekło(...)grecki Knorr sól, pieprz i cukier do smaku 200 g kwaśnej śmietany 12 % Wykonanie : Kapustę umyć i drobno pokroić. Papryki umyć usunąć środek i pokroić w kostkę. Por pokroić w cieniutkie pół talarki Pierś pokroić w kostkę lub paseczki. Marchew obrać , umyć zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Kukurydzę odsączyć na sitku z wody. Wszystkie składniki razem
Sama słodycz i szczypta chilinielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu, co jest dodatkową zaletą. Wykorzystuje się do niego szklankę bakalii, które mogą być zupełnie dowolne: orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, pestki słonecznika a nawet siemię lniane! Tak więc możemy poszaleć i zrobić swoją wersję tego pysznego ciacha. Składniki: 6 dużych jabłek 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szkl orzechy włoskie(...)szklanka cukru 1 płatka łyżeczka proszku do pieczenia 1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta cynamonu Polewa: 100g płatków migdałów 1 puszka kajmaku (wykorzystałam połowę) Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Rodzynki chwile moczymy, odciskamy z wody. W misce mieszamy jabłka, bakalie, cukier i cynamon. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie do jabłek z bakaliami dodajemy
Walijskie Pichceniegotowanego schabu. Polecam też inne dania z burakiem: – Śledziowa sałatka z buraczkami – Sałatki z buraka à la caprese – sałatka z marynowanych buraczków, sera i pestek słonecznika – Surówka z kiszonego buraka i jabłka – zakwas z buraków Składniki na sałatkę z buraka, 1 porcja: 1 burak pieczony lub gotowany ¼ sera typu włoskiego lub ser feta prażone pestki(...)buraka? Upieczonego lub gotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki, najlepiej na tarce o ostrym ostrzu. Plasterki buraka układamy na talerzu, posypujemy serem pokrojonym w kostkę, prażonymi pestkami dyni, oraz natką pietruszki. Takie Carpaccio z buraka często podaję również ze świeżą rukolą, to jest idealne zestawienie smakowe. Smacznego! A poniżej możecie zobaczyć zdjęcie Carpaccio z buraka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczosnkowy to na prawdę zgrany duet. Smaki komponuję się tu idealnie przynajmniej dla moich kubków smakowych. Taką sałatkę można dodatkowo wzbogacić np. jajkiem, kukurydzą, selerem naciowym czy podprażonymi ziarnami słonecznika. Jak przy sporządzaniu każdej sałatki - panuje tutaj całkowita dowolność. Ja dorzuciłam kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych, ser feta i plasterki ugotowanego ziemniaka. Składniki: (nie podaję proporcji, zależą(...)skóry) pomidorki koktajlowe ser feta ziemniak majonez jogurt grecki czosnek świeżo zmielony pieprz bulion warzywny do ugotowania piersi Wykonanie: Pierś gotujemy w bulionie warzywnym. Studzimy, kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy al dente, w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachowały swój ładny zielony kolor. Ziemniaki gotujemy, studzimy
Walijskie Pichceniemoże się przypalić). Po wystudzeniu partiami umieszczać w młynku do kawy i miksować na piasek. Do zmielenia słonecznika można użyć również dobrego blendera lub malaksera. Zmielony na piasek słonecznik przesypać do miski, dodać 100 g płynnego miodu i wymieszać całość łyżką. Powinna powstać masa o konsystencji plasteliny. W razie potrzeby dolać miodu. Teraz można również naszą chałwę wzbogadzić(...)dodatki. Słonecznikową masę przełożyć do pudełka lub formy wyłożonej folią spożywczą. Dobrze podociskać i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Kroić w plasterki lub w kostkę. Smacznego! ............ Zobacz również: Domowa chałwa sezamowa
Nastoletnie Wypiekanie