kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:75/90)

SAŁATKA BROKUŁOWA Z DIETETYCZNYM INDYKIEM, ANANASOWĄ CEBULĄ I DIPEM CZOSNKOWYM. 188

lekko osolona, ale nie musi. Gotujemy go al dente. Studzimy, kroimy na małe cząstki całego brokuła - zarówno różyczki jak i trzon. Gotujemy jajka na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Podobnie traktujemy nożem pomidorki (choć jeśli wolimy większe kawałeczki to wystarczy przekroić je na pół). Cebulę kroimy w pióra i gotujemy w soku z ananasa. Zagotowujemy - sok wchłonie się(...)kiedy mamy ochotę dodać jej innego wymiaru to obgotowujemy ją w soku z ananasa. Wygląda świetnie - kolor mocno fioletowy, a smakuje jeszcze lepiej. Ziarenka "Słoneczne Pola"  "Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę materii oraz trawienie, wspomaga

Wypisz Wymaluj
Tagliatelle z nameko i pesto z liści rzodkiewki 104

Jakiś czas temu założyłem sobie małą hodowlę grzybów. Rok temu eksperymentowałem (z pozytywnym skutkiem) z boczniakami, wiec w tym roku chciałem czegoś więcej. Zakupiłem gotowe baloty (kostki słomy zarażone grzybnią) z boczniakami, shiitake, reishi i nameko. Zważywszy na to, ile kosztują w sklepie. Zwracają się już po pierwszych zbiorach. O satysfakcji nie wspomnę :) W zacienionym miejscu wykopałem półmetrową ziemiankę(...)sobie przygotowałem, w ramach szybkiego smutnego jedzenia w pracy jak to się potocznie nazywa, albo bento, jak mówią w stolicy :) Składniki: - grzybki nameko - makaron tagliatelle - liście rzodkiewki - olej - nasiona słonecznika (opcjonalnie) Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Liście rzodkiewki miksujemy z małą ilością oleju. Możemy dodać słonecznika. Grzybki smażymy, dodajemy makaron, chwilę podsmażamy i mieszamy z pesto

Kryzysowa Książka Kucharska
Chałwa słonecznikowa z miodem w czekoladzie - bez cukru i kilka słów dlaczego nie jemy cukru 144

zadanie, dzięki nim i jedzeniu  naszych ciasteczek, kasz itd czekolada mleczna wydaje mi się za słodka. Kiedyś mogłam zjeść spokojnie tabliczkę mlecznej czekolady, teraz po jednej kostce mam dość, mdłe i za słodkie i nie jem jej bo mi już nie smakuje. Zdecydowanie wolę czekoladę 99% a nawet czekoladę zrobioną z prawdziwego kakao i oleju kokosowego.  Kasza jaglana(...)lekarze wróżyli, że będę musiała je brać do końca życia... Zachęcam do przygotowania zdrowej chałwy. Spokojnie można pominąć polewę czekoladową. Na chałwie słonecznikowej napewno nie poprzestanę. Składniki: - 3 szklanki słonecznika łuskanego - 2 łyżki płynnego miodu - lub miodu rozpuszczonego w kąpieli wodnej - jak najniższej temperaturze  (max 40 stopni) by nie stracił swych drogocennych właściwości, można użyć też syropu klonowego

Szkrab Je Sam
Sałatka z awokado, pomidorów i ogórka z sosem miodowym 194

świetna. Nie dość, że szybko się ją robiło, to była orzeźwiająca i chrupiąca. Jeśli dodamy grzanki czy tosty, to spokojnie posłuży jako samodzielne danie. Wierzch możecie posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni. Pamiętam, jak kiedyś posiadałam specjalną menzurkę do robienia sosów do sałatek. Niestety, wraz z przeprowadzkami, menzurka przepadła a ja sosy robię zwykle w słoiczku po koncentracie pomidorowym. Mają(...)czerwona cebula Sos 1/4 szkl. oliwy 1 łyżeczka musztardy (miałam musztardę mango) 1 łyżeczka miodu sok z połowy limonki sól, pieprz, zioła do sałatek Sposób przygotowania Warzywa pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Sos Składniki sosu połączyć i wymieszać. Polać warzywa sosem. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-z-awokado-pomidorow-i-ogorka-z-sosem-miodowym/ MieszamWGarnku Artykuł Sałatka z awokado, pomidorów i ogórka z sosem miodowym pochodzi z serwisu

Mieszam w Garnku
Gęsta zupa z dyni, pomidorów i czerwonej soczewicy 133

niespełna 30 minut mam obiad na dwa dni, a od Miśki za tę zupę dostałam 10/10 punktów   Składniki na 8 porcji: około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni 100-150 g suchej czerwonej soczewicy passata pomidorowa 400 ml-500 ml/pomidory w puszcze/świeże pomidory 2 cebule 2-4 ząbki czosnku/łyżeczka suszonego 2 cm świeżego imbiru/łyżeczka(...)jeżeli nie użyłeś imbiru. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu około 10-15 minut, czyli aż soczewica zmięknie. Smacznego! ps. Możesz podać tak jak ja z pestkami dyni, słonecznika czy też ze świeżą zieleniną taką jak pietruszka a nawet kolendra. Artykuł Gęsta zupa z dyni, pomidorów i czerwonej soczewicy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
45. Zdrowo, pożywnie & kolorowo: czyli marchwiowo-czosnkowa zupa krem! 179

masło, wykładamy na nią kostkę cebuli i szklimy. Odstawiamy na bok. Na drugiej patelni również rozgrzewamy masło, wykładamy posiekany czosnek - i smażymy aż do zarumienienia, kolejno dodajemy dobrze osuszoną kostkę z ziemniaków i smażymy je aż do uzyskania lekko złotego koloru na powierzchni.  Zeszkloną cebulę i pokrojoną marchew wkładamy do jednej części wywaru. Zarumieniony czosnek wraz z ziemniakami dodajemy(...)kremem - tak by równolegle się rozlały. Najlepiej jeśli mamy dodatkową parę rąk do pomocy - wtedy nalewamy dwa kremy jednocześnie.  Zupę możemy podać z grzankami, posypać sezamem lub prażonym słonecznikiem czy migdałami. Finalnie można ją udekorować kleksem kwaśnej śmietany lub posypać ulubionymi świeżymi ziołami - kompozycja jest naprawdę dowolna. Smacznego!  !!! Jeśli krem nie wyjdzie tak gęsty jak zaplanowaliśmy można

Symfonia Smaków
Domowy chleb 144

jest mój chleb Składniki 1kg mąki 650 lub 700 lub 750 700 ml wody 1/3 część drożdży z kostki 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka płaska soli Wykonanie Do miski wsypuje mąkę , robię dołek na środku . Połowę wody ( ciepłej ) wlewam do garnuszka i dodaję cukier i drożdże . To trzeba wymieszać i wlać do mąki , konkretnie w dołek i posypać(...)coś między chlebem a bułką . Taki wypiek w smaku jest delikatniejszy i świeżość zachowa dłużej .Natomiast na oko nie widać różnicy. Często do chleba dodaje jakieś dodatki , typu ziarna słonecznika, sezamu, kminku,płatki owsiane , gryczane lub zioła. Ważne żeby nie dać wszystkiego na raz . Kiedyś tak zrobiłam , był ohydny . Nawet mój pies nie chciał go zjeść

Eli Gotowanie
Przepisy na imprezę, czyli 3 przekąski, które zrobisz szybko i łatwo 545

suszonych ziaren dyni i słonecznika Przygotowanie: Plastry boczku pokroić w cienkie paseczki i podpiec na złoto z obu stron. Gdy boczek zacznie się rumienić dodać pieczarki, ziarna dyni i słonecznika, drobno pokrojony czosnek. Przez chwilę podpiec, aż pieczarki puszczą sok. Podlać winem, dobrze zamieszać, zredukować. Dodać przyprawy i sos. Masę podzielić na 3 równe części i rozłożyć do żaroodpornych miseczek(...)kromki pszennego pieczywa 1 łyżka oleju Sól, pieprz 2 jajka 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki startego parmezanu Przygotowanie: Sałatę i rukolę umyć i dobrze osuszyć. Boczek pokroić w kostkę. Podpiec na złoto na patelni bez tłuszczu. Wyciągnąć skwarki i odsączyć z tłuszczu. Odrobinę oleju wlać na patelnię, pieczywo pokroić w kostkę. Zrumienić na tłuszczu aż lekko zbrązowieje. Ugotować jajka

Kuchcik gotuje
Zdrowy lunch na wynos: quinoa z kurczakiem, surowymi burakami i awokado 154

małe buraki (białe, kolorowe lub czerwone) 2 spore garście rukwi wodnej lub rukoli (może być też młody szpinak lub np. czerwona cykoria) 1 – 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika (opcjonalnie) 1/2 – 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego winegret: 1 łyżka oliwy extra virgin lub ulubionego oleju tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka dobrej jakości musztardy (użyłam musztardy z całymi ziarnami gorczycy), około(...)wystudzenia, po czym rozmieszać ją widelcem tak, by stała się sypka. Jeśli nie przepadasz za surowymi burakami, możesz użyć pieczonych. Po obraniu buraki pokrój na plasterki lub w kostkę i przygotuj tak samo, jak surowe – według wskazówek zawartych w przepisie. Wiosną/wczesnym latem buraki zastąp rzodkiewkami i blanszowanymi szparagami, a rukiew/rukolę sezonowymi sałatami

Even Better Food
Lunchbox #1 153

serka typu Almette 5 łyżek prażonych ziaren słonecznika 4 plastry suszonych pomidorów sól, pieprz  Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie paski. Posypujemy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron. Słonecznik mielimy w malakserze. Pomidory siekamy drobno. Dodajemy do serka i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Wystudzoną cukinię smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladki.   Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego(...)pojawią się na niej pęcherze. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i wkładamy każdą połówkę oddzielnie do woreczka foliowego. Czekamy aż wystygną. Zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Serek doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy tortille, na serek wykładamy pokrojoną paprykę. Zawijamy, okręcamy w folię aluminiową i przechowujemy w lodówce. Sałatka z pieczonej dyni mała dynia hokkaido olej rozmaryn feta

Czerwona Porzeczka
Chleb pszenny z sezamem 143

sezamem...Puszysty, delikatny ze złocistą, chrupiącą skórką.Oprószony ziarnami sezamu.Idealny do kanapek!Komu kromeczkę? Zapraszam!Składniki:2 szklanki mąki pszennej;1 łyżeczka soli;62,5 g (tj. 1/4 kostki) margaryny;20 g świeżych drożdży;1 łyżka cukru;200 ml zimnego mleka;1 jajo;2 łyżki sezamu do posypania po wierzchu;Margaryna + bułka tarta do posmarowania keksówki.Sposób przygotowania(...)duże kromki to należy go piec w mniejszej keksówce np. 25x12 cm.W przypadku przygotowywania chleba w mikserze należy użyć haków do ciasta drożdżowego.Sezam można zastąpić innymi ziarnami np. słonecznika, a margarynę masłem.Źródło przepisu: Rogalik blog

Gospodyni Miejska
Warsztaty kulinarne z Inką i szefem kuchni Sebastianem Olma 142

kawiorem z budyniu waniliowego -  Kawa Inka z kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami physalis -    Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego  i z sokiem z aloesu zdjęcie od fotografa z warsztatów Ja wraz z dziewczynami miałyśmy za zadanie wykonanie ciasta marchewkowego. Wiadomo, gdzie słodkie tam i ja! hahah. Ciasto(...)Wszystko smaż około 10 minut i zalej gotowym wywarem warzywnym, gotuj ok. 10 minut i zmiksuj na gładką konsystencję. 6.       Grzanki pokrój w kostkę, usmaż na maśle i przełóż na papierowy ręcznik. 7.       Zupę wlej do miski, posyp grzankami i świeżymi liśćmi kolendry. 8.       GOTOWE

SMYKWKUCHNI
Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem 168

oraz minerały: krzem, magnez, fosfor, żelazo, potas i miedź. Warto spożywać je w celu wzmocnienia układu odpornościowego oraz przeciwdziałania stanom przewlekłego zmęczenia. Zawarta w słoneczniku bulwiastym inulina jest pożywką dla rozwoju mikroflory bakteryjnej, umożliwiającej prawidłowe trawienie w jelicie. Inulina pobudza także perystaltykę jelit, dzięki czemu pomaga pozbyć się zaparć i zapobiega ich powstawaniu. Ułatwia także przyswajanie żelaza, wapnia i magnezu(...)odstawiamy do wystudzenia. Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, kroimy na pół lub na ćwiartki i blanszujemy we wrzątku przez 5 minut, odcedzamy i studzimy. Topinambur obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Wszystkie ugotowane warzywa wrzucamy do miski. Jabłko i szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, ogórki również kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z rukolą i oliwkami 213

Prawdę powiedziawszy trudno jest mi napisać wstęp do tego przepisu. Sałatka z rukolą i oliwkami to błyskawiczna propozycja, którą możemy przygotować zawsze i na każda okazję

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 172

dzięki czemu został okrzyknięty jednym z najzdrowszych produktów naturalnych - zaraz obok dyni . Dzięki zawartości błonnika uczucie sytości jest dłużej odczuwalne.1 łyżka = 10 g = 30 kcal. Optymalna ilość spożywanego słonecznika to ok. 2-3 łyżki dziennie.       Soczewica zielona 500 g BIOOAZA: koszt 6,29 za 500 g Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie(...)Grecja Wartość energetyczna: 1418 kJ / 335 Kcal Białko: 22,9 g Węglowodany: 52,2 g Tłuszcz: 1,3 g   Pomidory konserwowe krojone 400 g BIOOAZA :   Skład: pomidory kostki*, sok pomidorowy*, regulator kwasowości - kwas cytrynowy Gramatura: 400 g (po odsączeniu 280 g) Opakowanie: Puszka Kraj pochodzenia: Grecja Wartośc energetyczna: 81,21 kJ / 19,4 Kcal Białko

Różowa kuchnia