trwa długo (np. kaszę można ugotować dzień wcześniej). Gdy pulpeciki będą prażyły się w piekarniku możecie poświecić czas gościom lub dziecku. Do przygotowania pulpetów z łososia w sosie koperkowym potrzebujemy (9 sztuk): 350 g filetu z ryby (ja wykorzystałam łososia, ale może to być każda inna ryba) 1 marchewka, drobno starta 1 filiżanka kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) koperek
Szybko Tanio SmacznieKoperkowa Składniki: - skrzydełko - 2 szt. marchewki - 2 kostki rosołowe Knorr - 2 pęczki świeżego koperku - 3 woreczki ryżu - śmietana - sól, pieprz Bardzo lubię robić tę zupę bo jest mało wymagająca a bardzo dobra i pomaga na problemy żołądkowe bo jest z koperku. Robi się ją dosłownie w 30 minut i na zimowe
Tanio smacznie i prostoPulpeciki rybne w sosie koperkowym Składniki: pół kg filetów, np. z miruny 1 cebula 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz przyprawa do ryb koperek (mrożony/świeży) mąka 3 łyżki śmietany 30% 2 łyżki wody olej 1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Przygotowane składniki przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. 2. Ryby umyć, osuszyć
UgotowaćPyszne, aromatyczne i miękkie kawałki schabu otulone sosem kremowo-koperkowym. Po za tym poniższe danie idealnie komponuje się z serkiem naturalnym. Pycha! Warto dodać, że duszone mięso jest naprawdę pyszne, ponieważ podczas jedzenia rozpływa się w ustach. Przepis dodaje do akcji Dania z serkami kremowymi . Składniki: 5 kawałków schabu bez kości 1 cebula 100 g serka kremowego naturalnego
UgotowaćRozgrzewająca i pełna aromatu zupa koperkowa, powinna gościć w każdej kuchni. Jest pyszna w smaku, niezwykle łatwa w przygotowaniu, grzechem byłoby jej nie spróbować ;) składniki na 4 porcje pęczek koperku włoszczyzna ( marchewka pietruszka seler cebula ząbek czosnku ) 50 dag mięsa z kością 1/2 szklanki śmietany sól i pieprz 3 woreczki ryżu przepis Sporządzamy wywar z włoszczyzny, mięsa
Smakowite Daniakiedy polubiłam szpinak, często dodaję go do mięs. Tym razem były to pulpeciki w kremowym sosie koperkowym. 250 g mięsa mielonego (wieprzowego) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 250 g szpinaku (mrożonego) 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 1 łyżka Vegety 150 g śmietany 18% 3 łyżki koperku 1 łyżka mąki
VioletoweKucharzenieWiększość dzieci chętnie zjada pulpety w sosie koperkowym. Żeby przemycić więcej witamin i warzyw, do pulpetów dodałam duszone pory i suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem. Składniki: 800 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1 sucha kajzerka łyżka ziół do pizzy 2 ząbki czosnku 2 pory (jasne części) kilka suszonych pomidorów
Czerwień i błękitopakowanie Sosu koperkowego Winiary 250 g rybnych filetów 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula Przyprawa do ryb Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierki 1.Rybę ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie zmielić Bułkę namoczyć w wodzie, odsączyć Cebulę poszatkować Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę, gdyby masa była zbyt luźna można(...)dodać odrobinę bułki tartej. Formować kulki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na jasno złoty kolor Przygotować sos koperkowy zgodnie z przepisem, dodając 100 ml więcej wody. Gotowy sos wylać do naczynia żaroodpornego, wyłożyć kulki rybne, dodatkowo na każdej kulce można położyć mały plasterek sera. Zapiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Jadło i czytadłonapojów i pomyślałam, że zjadłabym ziemniaki z miętowym dodatkiem. Wymieszałam miętę z koperkiem, dodałam nieco ulubionej musztardy i dobrej oliwy. Bardzo smakowało mi to połączenie Ziemniaki na miętowo - koperkową nutę SKŁADNIKI: ziemniaki (właściwie dowolna ilość, u mnie 3 sztuki na porcję) kilka gałązek koperku kilka gałązek świeżej mięty 1 łyżeczka łagodnej musztardy (u mnie jerozolimska) 1 łyżeczka oliwy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizabawy. Nazbierałam kilka przepisów i nie miałam ich nawet kiedy dodać. W wolnej chwili nadrobię lekturę kulinarną na zaprzyjaźnionych blogach. :) Dzisiaj ulubione moje danie, żołądki w sosie koperkowym: Składniki: ½ kg żołądków 3 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, suszony koperek mały pęczek koperku świeżego sól, pieprz, odrobina majeranku
Na słodko lub wytrawniemięsa. A co za tym idzie synkowie tatusia naśladują i na równi z nim agitują na rzecz ulubionych mięsnych potraw. Tak więc dziś kuchnia wydawała dorszowe kotleciki w sosie koperkowym z młodymi ziemniaczkami.Składniki:KOTLECIKI 60 dkg świeżego dorszajajkoszalotkaczerstwa mała bułka2 łyżki otrębów owsianychpieprz i sól bułka do panierowaniaoliwa do smażeniaSOSłyżka masłałyżka mąki pszennejszklanka chudego mlekapęczek koperkusól i pieprzPrzygotownie
Magiczna kuchnia DariiDelikatne, soczyste mięso z piersi kurczaka obficie nadziane serowo-cebulowym farszem.Cieknie ślinka, prawda?Wszystko to oblane pysznym sosem śmietanowo-koperkowym.Danie łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne.Wspaniały pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny.Do tego pieczone ziemniaczki i ulubiona surówka i możemy rozpocząć biesiadowanie.Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* pierś z kurczaka – 1 szt ( ok.300 g )* ser żółty
Ostra na SłodkoPodajemy do obiadu.Smacznego!!!Źródło: Proste ŻarcieInne propozycje na sałatę do obiadu (klikamy na zdjęcie):Sałata z jajkiem i śmietanąSałata ze śmietanąSałata z ogórkiemSałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym
Kuchnia domowa Aniwywaru, zagotować. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć pulpety do sosu i całość chwilkę dusić.Smacznego!!!Zapraszam Was także na pulpety z piekarnika zapiekane w sosie koperkowym: KLIK
Kuchnia domowa AniJajko w roli glownej do drugiego dania.Prosto,tanio i pysznie.Sos koperkowy ,ziemniaki puree,ulubiona jarzynka i pelnowartosciowy posilek gotowy.Od zawsze lubie ten zastaw ( ulubione danie z przedszkola) i z przyjemnoscia powtarzam to danie .Mozemy uzyc jajek gotowanych na twardo,jajko mollet (polmiekkie zoltko,sciete bialko) lub jajko ugotowane w koszulce.Skladniki na sos koperkowy:250 ml bulion warzywnego3-4 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pojawia pierwsze peczki koperku na targu,nie zastanawiaj sie ,wloz je do koszyka.Z udzialem koperku przygotujesz ta smaczna i jakze aromatyczna zupe. Jest nieskomplikowana i szybka do przygotowania.A jak koperkowa to oczywiscie tylko z lanymi kluseczkami.Przepis tutaj : klik Moja wersja jest dietetyczna , idealna rowniez dla wegeterian ,bo przygotowana tylko na wywarze z warzyw.Skladniki na 4 porcje:2 peczki koperkupeczek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zawsze zjadam z przyjemnością!Robiłam wielokrotnie pulpety w sosie pomidorowym … pulpety w sosie porowym … pulpety w sosie grzybowym …A dziś przyszła pora kolejne – w sosie koperkowym!Znane i lubiane w wielu rodzinach od pokoleń!Na takie z przyjemnością skuszą się nie tylko dorośli , ale i głodne dzieciaki!Ja zawsze biorę z dokładką!SKŁADNIKI:- mięso wieprzowe
Ostra na SłodkoMakaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym...Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem.Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku.Szybkie i pyszne danie.Zapraszam!Składniki:250 g makaronu (u mnie świderki);330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 puszki groszku konserwowego;Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju;Pęczek koperku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Makaron ugotować
Gospodyni MiejskaZupa kalafiorowo - koperkowa...Białe różyczki kalafiora. Krążki pora.Wiórki marchewki, pietruszki i selera.I mnóstwo aromatycznego koperku.Pycha!Składniki:1 mały kalafior;4 średnie ziemniaki;1 średnia marchewka;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;1/2 białej części pora;2 litry zimnej wody + 125 ml wody do wymieszania z mąką; 1 łyżka mąki pszennej;1 czubata łyżeczka masła;Pęczek koperku
Gospodyni Miejskaświątecznym Wielkanocnym stole nie moze zabraknąc białej kiełbasy, zarówno w żurku jak i takiej pieczonej,tak lubianej przez moją rodzinę.Dziś polecam w sosie chrzanowo koperkowym
Z Majeczką w kuchniniektórych zmora dzieciństwa, jeszcze inni nazywają je "szpitalnym " jedzeniem, a ja bardzo lubię pulpety w aromatycznym koperkowym sosie, szczególnie z mięsa drobiowego. Podane z buraczkami lub surówką z marchewki są prawdziwą ucztą dla podniebienia - przynajmniej mojego :) Składniki: ok. 600g drobiowego mięsa mielonego 1 całe jajko 1 namoczona w zimnej wodzie kajzerka 1 łyżka kaszy manny
Walijskie Pichceniewiększości kuchni przez inne, bardziej "modne" potrawy. Pozwalają mi one na powrót do przeszłości, do domu rodzinnego, do czasów szkolnych ... Takim właśnie przepisem są jajka w sosie koperkowym (chrzanowym lub musztardowym) - bardzo lubiany przeze mnie obiadek a nie gotowany uuuu... :( pewnie z lat kilkanaście! Ogłaszam więc wielkie comeback tej prostej ale jakże pysznej potrawy! Składniki
Walijskie Pichceniezrobienia delikatnej koperkowej z pysznymi pulpecikami potrzebujesz zaledwie 30 minut! Ponieważ zupka jest delikatniusia w smaku i samą raczej moja płeć męska by się nie najadła, ugotowałam ją na mięsnych pulpetach. Zdecydowanie bardziej wolę gotowane w zupie pulpety niż sztukę mięsa, dlatego często oprócz warzyw, bazę do zup stanowią u mnie właśnie pulpety i bulion na nich ugotowany
Walijskie Pichceniewyjątkowo mało tłuszczu przy dużej zawartości białka. Tym razem przyrządzona przeze mnie w sposób najbardziej tradycyjny (i niestety bardziej kaloryczny) czyli w panierce :) i podana z sosem maślano-koperkowym. Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy! Składniki: 500g fileta z łupacza przyprawa do ryb sól majeranek sok z cytryny olej 2 łyżki mąki 2 jajka bułka
Walijskie Pichcenieinne warzywka: paprykę, kukurydzę, rzodkiewkę, ogórka - w celu urozmaicenia smaku. A tym razem z braku czasu znalazłam na blogu Joasi - Kulinarne Szaleństwa Margarytki szybciutką i prościutką surówkę koperkową. Myk, myk i surówka była zrobiona, a jej pierwszy kęs powalił mnie na kolana! Surówka jest pyszna, odpowiednio doprawiona, lekko chrupiąca i delikatna zarazem. Już wiem
Walijskie Pichceniepodsmażyć z 1 minutę mieszając, dać do zupy do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem, śmietanę 18% wymieszać z żółtkiem, mąką, wodą i wlac do zupy mieszając do zagęszczenia pyszna zupa koperkowa, można doprawić przyprawą w płynie na talerzu.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięTrafiła nam się duża ryba, a konkretnie szczupak. Oddałyśmy go w męskie ręce i powstało proste i pożywne danie."Z cyklu zrobione przez nasze połówki: szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym" Składniki: szczupak świeży lub mrożony przyprawa do ryb sok z cytryny sól, pieprz oliwa lub olej mąka pszenna 1 łyżka masła 50 ml śmietanki do sosów koperek Wykonanie:Szczupaka
Anioły w kuchnitrochę zgęstnieje. Wmieszać sok z cytryny i posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pstrągi grillować po 4-5 minut z każdej strony. Podać z sosem koperkowym
Kulinarny karnet ChristopheraPierś z kurczaka w sosie koperkowym z dodatkiem grzybów, podana z kaszą pęczak. Danie, które powstało przypadkowo i spontanicznie - miałam zrobić dokładnie to samo, ale bez grzybów. Jak zwykle w weekend wsiadłam jednak na rower i przypadkiem koło mnie wyrósł podgrzybek, a za nim następny i kolejny. Trochę przykro było je wrzucać luzem do plecaka, ale tak zostawić chyba
Kraina Tysiąca SmakówPyszna ryba zapiekana w sosie koperkowymSKŁADNIKI 4 filety białej ryby morskiej250g śmietany 18%3 ząbki czosnkupęczek koperku3 łyżki białego winałyżeczka kurkumysól morskapieprz cytrynowyPRZYGOTOWANIEFilety nacieramy solą
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiejsza propozycja to lekkie pulpeciki przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku. Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego z indyka Jajko Około 70g bułki tartej Soł i pieprz Na sos Pęczek koperku Łyżka masła Łyżka mąki 150g śmietany 12% Sól i pieprz Przygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie
Kolizje Smakówobiadów. Jedna z najprostszych i najbardziej chyba znanych potraw rybnych. Zresztą, nic dziwnego - biały, śmietanowy sos z dużą ilością świeżego koperku idealnie pasuje do delikatnej ryby. RYBA W SOSIE KOPERKOWYM. /znany i lubiany;/ 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (dorsz, mintaj, itd.) 1 cebula 2 pęczki świeżego koperku 150 ml białego wytrawnego wina 450 ml śmietanki
W kuchni Karmel-itkiZachciało mi się ostatnio pulpetów, a takich w sosie koperkowym nie jadłam wieki. Sos gotuje się bardzo szybko i uważam go za jedno ze smaczniejszych obiadów na wiosnę. Koperkiem pachnie w całym moim domu :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandryaromatyczne. Z delikatnie cytrusową nutą dzięki dodatkowi imbiru i lekką pikanterią sera grana padano. Zdecydowanie wejdą na stałe do naszego obiadowego repertuaru. Bardzo polecam! Pulpeciki z łososia z sosem koperkowym Składniki na 4 porcje:400 g świeżego łososia1 jajko3-4 łyżki bułki tartej3 łyżki startego sera grana padano (ok. 40 g)1 ząbek czosnku1 cm świeżego imbirupęczek koperku200
Obiad za dychępapryczki czy kapary. Pomysł na to danie (troche zmodyfikowany) zaczerpnęłam z książki “Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków: 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1/3 cebuli, drobno posiekanej 1 mały ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę 1 jajko 4 łyżki startego parmezanu
Mia Cucina Sofietawakacyjnej dwutygodniowej przerwie czas wrocic do gotowania :)Zapraszam na rybe w sosie smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami. Na poczatek podgotowalam 2-3 min kalafior.Starlam na tarce 4 marchewkiNa marchwce wylozylam dorsza- doprawilam Zrobilam sos- smietana ok 300-400 ml, koper, pieprz, starty ser- wymieszalam I zalalam nim rybeWlozylam do nagrzanego piekarnika do 180C na 35 min.Podalam z ryzem Smacznego
Smaki EdytySalatka krabowa z sosem koperkowym- moja rodzinka uwielbia salatke krabowa. By nam sie szybko nie znudzila, zawsze probuje cos w niej zmienic.Skladniki:Salate pekinskapaluszki krabowe- 16 szt6 jaj ugotowanych na twardoogorek zielony szczypiorkoperek swiezy lub suszonysolmajonez/ jogurt naturalnyKroimy salate , paluszki krabowe, jajko. Dodajemy ogorek pokrojony w pol talarki, szczypior, sol I koper. Majonez lub jogurt mieszamy
Smaki EdytyDelikatny , o białym mięsie okoń nilowy podany z puree ziemniaczanym i prostym sosem koperkowym. Robię takiego okonia w dwóch wersjach albo gotowanego na parze , albo smażonego oprószonego mąką. Minimum przypraw - a smak wspaniały. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMuszę przyznać, że zestawienie delikatnych rybnych kotlecików z równie delikatnym sosem koperkowym jest super. Zresztą równie dobre są w sosie grzybowym czy innym. Ważne , że jest to potrawa ,,oszczędnościowa". Mały kawałek ryby , trochę ziemniaków , które zostały z obiadu i już mamy następny obiad. O jednym trzeba tylko pamiętać , że ryba z reguły jest chudym mięsem( pomijając np. halibuta
Buniabaje w kuchniSzczupak w sosie koperkowym to klasyka. Przepisy różnią się między sobą niewiele, w jednych szczupak jest z sosem, w drugich w sosie . Ponieważ taki ,, z sosem" już przedstawiałam - teraz proponuję ten drugi. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijuż się uporamy z czyszczeniem i przyrządzimy go z brzydkiego kaczątka zmienia się w łabędzia. Najpyszniejszy jest moim zdaniem taki klasyczny- smażony na maśle aromatyzowanym koprem lub z sosem koperkowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipotrzeby ich spisywać . Po prostu się robi i już. Otóż nic bardziej błędnego. Ostatnio Syn kazał sobie dyktować przez telefon właśnie to jak się robi pulpety w sosie koperkowym . Zgłupiałam zupełnie bo jakoś zawsze robię odruchowo. Żeby nie było , że znowu któraś z pociech ( dzieci lub wnuków) będzie mnie przepytywać telefonicznie lub przez Skype'a. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnituńczyk, ale czas na przepis.Polędwica to jeden z delikatniejszych kawałków ryby. Świetnie się nadaje na rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku 1 /2 szklanki mleka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól
W kuchni Karmel-itkiPyszne śledziki w lekkim koperkowym sosie. Pyszności :)składniki:6-7 solonych płatów śledziowych400 g jogutru naturalnego gęstego lub śmietany 18 %2 łyżki posiekanego koperku1/2 łyżeczki kurkumy Kamis1 łyżeczka octu 10 %sól ziołowa ok 1/2 łyżeczki KamisŚledzie wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku a następnie pokroić na małe kawałki, wiekości na jeden kęs. Jogurt dokładnie wymieszać z koperkiem
Monia miesza i gotujejest bardzo rzadki, ale niektórzy taki lubią. Ja zagęszczam go 4 łyżeczkami skrobi kukurydzianej, którą wcześniej mieszam z sosem w kubeczku i dodaję do gotującego się już sosu koperkowego. Podajemy z ziemniakami lub ryżem
Humanistka w kuchniDziś na obiad rybka. Polecam Wam serdecznie. Ryba w sosie koperkowym.Składniki dla 3 osób:3 filety z ryby (mintaj, dorsz, ....);pęczek koperku;200 ml śmietany
MiksturownikDomowe burgery po polsku. Polskie burgery z kotletem schabowym schowanym w świeżej pszennej bułce, z masłem koperkowym i odrobiną wyrazistego majonezu Kieleckiego. Myślę że więcej zachwalać tych kanapek nie muszę, gdyż po spojrzeniu na poniższe zdjęcie ślinka sama cieknie. Dla mnie to najdoskonalsza wersja burgerów, nawet najlepszej jakości mielona wołowina nie zastąpi wieprzowego kotleta schabowego smażonego w podstawowej panierce(...)mąki, jajka i tartej bułki. Świeża bułka z mąki pszennej, koperkowe masełko i Kielecki majonez podkreślają polski charakter fast fooda. Od razu wywołuje u mnie miłe skojarzenia z wycieczkami za czasów szkolnych i tornistrem wypełnionym kanapkami z kotletami. Żmudne wycieczki po górach wymagały zastrzyków energii, takie kanapki pomagały uzupełnić zapasy utraconych sił. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Burgery po polsku
ProstePesto.plPotrawka z serc drobiowych, to pyszne danie o ile lubicie podroby :) Ja bardzo, więc od czasu do czasu pozwalam sobie na taki właśnie obiad :) Polecam
Bea(u)ty kitchenmielone (używam wieprzowego) 1 kg 2 jajka 2 łyżki kaszki mannej 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku szczypiorek pocięty 2 łyżki sos koperkowy 1 większą marchew 1 korzeń pietruszki 3 łodygi selera naciowego 1 cebulę 3 liście laurowe 4-5 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól
Basia w kuchniSmak dzieciństwa, domowy obiad jak u mamy :) Zastanawiam się czemu tak rzadko je robię? Przecież ja uwielbiam sos koperkowy! Do mięsa dodałam dziki czosnek, który urozmaicił smak całej potrawy. Składniki:500 g mielonego mięsa, wołowego, wieprzowego albo mieszanego (najlepiej zmielić samemu albo poprosić sprzedawcę)1 jajko1 cebula drobno posiekane i podsmażonetarta bułka sól, pieprz wiązanka świeżego czosnku
Bon Appetit Małgorzatytaką warzywną wersję mieleńców albo sznycel grzybowy.Kapusta sama jest mało wyraźna w smaku więc swoje kotlety mocno doprawiłam - kminek i lubczyk bardzo jej pasują. A do tego kremowy sos koperkowy - mówię Wam pyszny obiad !ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaostudzone obrać, zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, cebulę pokrojoną w kostkę na 1 łyżeczce smalcu zeszklić i dodać buraczki, do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem, octem sos koperkowy: na 1 łyżce masła podsmażyć koperek w garnuszku, wlać 2 szklanki wody, do smaku dodać jarzynkę kucharka, 1/2 sztuki papryczki chilli, magę kucharka, śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos jajka
W Mojej Kuchni Lubiękrewetek 150g soczewicy czarnej 1 łyżeczka przyprawy Kucharek Marynata. 125ml oliwy z oliwek 80ml soku z cytryny 2 łyżki musztardy ziarnistej 2 łyżki miodu 2 łyżki koperku Sos jogurtowo koperkowy 150g jogurtu gęstego 2 łyżki koperku posiekanego 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kaparów konserwowych 1 ząbek czosnku zmiażdżony Wykonanie. Obrać krewetki zostawiając ogonki i jeżeli chcemy głowy. Delikatnie
Kulinarny karnet Christopheraaromatem czosnku i koperku.składniki:2 średnie brokuły2 nieduże pomidory200 g żółego sera, użyłam goudy150 g jodurtu naturalnego70 g majonezu, użyłam Kieleckiego2 łyżki posiekanego koperku1 ząbek czosnkuPrzygotować sos czosnkowo-koperkowy. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły. Brokuły podzielić na różyczki, dokładnie umyć
Monia miesza i gotujedelikatnie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Łososia chwalić nie trzeba:) Pieczony jest moim zdaniem najlepszy - mięciutki i bez zbędnego tłuszczu. Do tego polecam sos czosnkowo-koperkowy. Składniki (4 porcje):- 500 g łososia norweskiego- 600 g ziemniaków- małe opakowanie (200 g) gęstej śmietany 18%- pół pęczka koperku- 3 ząbki czosnku- sól, pieprz cytrynowy- 2 łyżki oliwy
Kraina Tysiąca Smakówsmaku solą i pieprzem. 4. Uformować klopsiki, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. 5. Przygotować wywar, przełożyć do niego klopsiki, zagotować, dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut. Sos koperkowy Składniki: 30 g masła 30 g mąki 375 ml rosołu 100 g śmietany mały pęczek koperku/3 łyżki suszonego koperku sól Wykonanie: 1. Z masła i mąki zrobić zasmażkę i stopniowo
Pasja Smakunich. Z reguły to co wydrążyłam z kalarepek mroziłam by potem wykorzystać do zupy jarzynowej. W tej wersji gotuję obok kalarepy , miksuję i robię na tej bazie sos koperkowy. Czas : 1 godzina Składniki : 2 duże kalarepy 10 dag chudego mięsa wieprzowego ( użyłam kawałek polędwicy , ale może być od szynki) 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 cebula 2 listki świeżych
Buniabaje w kuchniDla 4 osób, będziemy potrzebować: 0,5 kg mięsa wieprzowego - mielonego 1 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewkę pół szklanki bułki tartej 1
Kolejny blog o gotowaniu