koperkowy jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Łączy się fajnie z pulpecikami, rybami, pieczonym mięsem, makaronem oraz puree ziemniaczanym. Do przygotowania sosu potrzebna jest śmietanka, bulion warzywny, kilka przypraw i oczywiście koperek. Sięgnąć można zarówno po świeży jak i mrożony koperek , zwłaszcza kiedy jesteśmy poza sezonem na to zioło, mrożony koperek będzie jak znalazł. Poniższy przepis na sos koperkowy(...)używam do zagęszczania sosów mąki pszennej, zawsze czuję jej smak w gotowym już sosie. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Sos Składniki na sos koperkowy. 1 łyżeczka masła 500 ml bulionu warzywnego lub wody 100 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu duży pęczek koperku (25 gr) 1 i 1/4 łyżki
MeCooksKawałki delikatnej ryby w kremowym sosie z dużą ilością koperku – prawda, że brzmi jak obiad idealny? Mamy dla was ten przepis. Przepis na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym Składniki: Około 0,5 kg filetów z białej ryby morskiej (dorsz, mintaj, morszczuk), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., Kopiasta łyżka mąki pszennej plus mąka(...)obtoczenia ryby, duży pęczek koperku, masło, olej, sól, pieprz. Jak zrobić rybę w sosie śmietanowo-koperkowym? Rybę pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej masło z olejem, rybę smaż przez 2 minuty z każdej strony, zdejmij i odłóż. Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij, ale nie rumień . Czosnek drobno posiekaj
Kulinarna PolskaJajka w sosie koperkowym to dla nas jeden ze smaków dzieciństwa, do którego dziś nadal chętnie wracamy. Tak przyrządzone jajka, w szczególności podane z tłuczonymi ziemniakami, to po prostu pyszny domowy obiad. Przepis na jajka w sosie koperkowym Składniki: 8 jajek, niecałe pół kostki masła, 1 większa cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki pszennej, litr mleka(...)duży pęczek koperku, sól, pieprz. Jak zrobić jajka w sosie koperkowym? Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz. W garnku rozpuść masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek, smaż kilka minut na niewielkim ogniu, gdyż masło łatwo się przypala – aż do zeszklenia. Do garnka wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj z tłuszczem, tworząc zasmażkę. Wlej mleko i od razu dokładnie
Kulinarna PolskaPolędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Są delikatne, mięciutkie i pyszne, a poza tym przygotowuje się je w kilka chwil. Zobaczcie przygotowanie polędwiczek krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z koperkiem(...)potrzebuje mocnego doprawienia), krótko obsmażyć i tak samo krótko poddusić. Pamiętajcie, by nie trzymać ich za długo na ogniu, bo zrobią się twarde i gumowe. Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym są idealne z dodatkiem tłustej słodkiej śmietanki, wtedy są bardzo kremowe i delikatne. Nie żałujemy oczywiście świeżego posiekanego koperku. Polędwiczki pysznie smakują z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Bardzo
Lekcje w kuchniZupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka Jeden odpowiedni dodatek potrafi odmienić charakter całego dania. Koperek jest takim właśnie dodatkiem, który zwykłą zupę ziemniaczaną zamienia w lekkie danie pachnące wiosną. Przepis na zupę koperkową z ziemniakami pochodzi z terenów Pogórza Dynowskiego, z Lutczy. Można go znaleźć w publikacji „Poznaj tradycyjną kuchnię Ziemi Strzyżowskiej”, promującej kuchnię regionalną Podkarpacia(...)Zupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 filet z kurczaka lub udko 3 marchewki 2 pietruszki 3 ziemniaki liść selera 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 pęczki koperku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy filet z kurczaka, lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut
Trzeci talerzCzas czytania: 3 min Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym to moja propozycja na obiad lub lekką kolację bez mięsa. Pulpeciki przygotowałam z czerwonej soczewicy z dodatkiem szpinaku i aromatycznych przypraw. Jest to świetnie niskokaloryczne danie dla osób odchudzających , ponieważ przygotowane jest właściwie bez tłuszczu, nie licząc jednej łyżki oleju kokosowego 😉 Pulpeciki pieczone są w piekarniku(...)patelni więc nie nasiąkają tłuszczem podczas pieczenia. Mięciutkie i delikatne, przypominają trochę falafele . Podałam je na ciepło z sosem koperkowo-sezamowym na mieszance sałat z pomidorkami koktajlowymi i słodką cebulą. Można zaserwować je również na zimno z różnego rodzaju sosami, chrupiącą tortillą lub chlebkiem naan . Masę na pulpeciki można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce do czasu przygotowania. Upieczone
SprawdzonaKuchnia.plZupa koperkowa z kurczakiem i fasolą / Chicken and Beans Soup with Dill Dziś zapraszam na pożywną zupę koperkową kurczakiem i fasolą . W związku z tym, że jest pełna białka, może w zupełności stanowić pełen obiad. Zupa koperkowa z kurczakiem i fasolą zawiera co prawda sporo kalorii, ale jest naprawdę pyszna. Przygotowuje się ją na zasmażce, mleku(...)być przyjemnie gęsta, dość delikatna, ale z wyczuwalną nutką słodkiej papryki. Taka pożywna zupa fasolowa z koperkiem i mięsem sprawdzi się na ostatnie chłodne dni. Smacznego:) Przepis na zupę koperkową z kurczakiem i fasolą: 1 i 1/2 l - 2 l domowego bulionu drobiowego, szklanka mleka, 3 łyżki masła (u mnie klarowane), 3 łyżki mąki, 4 ziemniaki, marchewka, 2 gałązki
Lekcje w kuchniProsta, szybka w przygotowaniu zupa koperkowa. Idealna na domowym, chudym rosole. Lubiana przez wszystkich, zwłaszcza przez dzieci (o dziwo w zupie koperkowej zielone im nie przeszkadza… :)). Lekko ciepła sprawdzi się świetnie w letnie, upalne dni. Smak zupy koperkowej podbija masło oraz słodka śmietanka. Jeśli macie mrożony, zielony groszek, możecie nim wzbogacić zupę, dodając go razem(...)koperkiem pod koniec gotowania. Jeśli interesują Was letnie zupy, polecam również “ Zupę jarzynową letnią “. The post Zupa koperkowa appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjapodawane z sosem. Klopsiki lub pulpeciki można zrobić z mięsa wieprzowego lub drobiowego, a także z ryb. Moje klopsiki zrobione są z mielonego mięsa indyka i duszone w sosie koperkowym. Klopsiki koniecznie trzeba obsmażyć, wtedy zachowają soczystość i zbyt długo ich nie dusić, gdyż indyk jest delikatny. Według mnie najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniakami lub grubą kaszą jęczmienną. Klopsiki(...)indyka w sosie koperkowym są bardzo delikatne i lekkostrawne, dlatego często przygotowuję je na obiad latem. Składniki: (na około 20 sztuk) 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułeczka pszenna 1 jajko średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 spore wiązki koperku mała wiązka natki pietruszki łyżeczka pieprzu naturalnego łyżka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki
Kuchcik gotujePulpeciki w sosie koperkowym 2018-05-09 13:46:59 Porcje 5 Pulpeciki w sosie koperkowym Są takie dania, których smak pamiętamy przez długie lata. To dania proste, niewyrafinowane, przygotowane z prostych i naturalnych składników. Takie smaki i zapachy przywołują czułe wspomnienia i dzięki nim możemy poczuć się, jak gdybyśmy znów mieli zaledwie kilka lat. Pulpeciki w sosie(...)koperkowym - ten smak z pewnością pamięta każdy z Was. Mięciutkie i delikatne pulpeciki w lekkim i aromatycznym sosie koperkowym. Prostota zamknięta w niebywałym smaku! Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 50 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 50 min Pulpeciki 500 g mięsa wieprzowego mielonego * 1 średnia cebula
Wędrówki po kuchnizawsze smażę trochę więcej naleśników, które można podać również np. z dżemem na kolację. Choć ja i tak bardziej lubię te wytrawne. Myślę, że naleśniki z pieczarkami w sosie koperkowym zasmakują nawet wybrednym podniebieniom. Potrawa jest przepyszna, a do tego prosta do zrobienia. Składniki na około 12 sztuk: Naleśniki: 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mleka 2 jajka(...)Zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy koper i przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Sosem polewamy naleśniki. Naleśniki z pieczarkami w sosie koperkowym Artykuł Naleśniki z pieczarkami w sosie koperkowym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneKoperkowe pulpety z mięsa mielonego były pomysłem by do sosu koperkowego przygotować pulpety z mięsem mielonym oczywiście z dodatkiem koperku. Obiad był mocno koperkowy 🙂 Pyszny i dzieci zjadły koperek – mimo iż za nim nie przepadają. Pulpety są ąłtwe w wykonaniu – nalezy do tradycyjnych dołożyć koperek 🙂 Składniki na: Koperkowe pulpety z mięsa... Read More The post Koperkowe pulpety z mięsa mielonego appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekszykował nam kolację :)))) Jestem wniebowzięta. To takie romantyczne i seksowne, gdy mężczyzna szykuje coś w kuchni :) Życzę Wam udanych Walentynek Kochani! :) Różowe placki warzywne z jajkiem sadzonym i sosem koperkowym Składniki (na 2-4 porcje): oliwa 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 średni ziemniak (ok. 150 g) 1 średni burak (ok. 200 g) 2 marchewki(...)jajka 1 łyżka mąki (u mnie z ciecierzycy, ale może być dowolna) sól, pieprz na sos koperkowy: małe opakowanie jogurtu naturalnego, pęczek koperku, ząbek czosnku, sól kawałek masła do usmażenia sadzonych 2-4 jajka (w zależności od apetytu) sól, pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu i wrzuć na nią cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę
Chilli Czosnek i OliwaPieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym Łosoś gotowany na parze. Łosoś z masłem. Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym Łosoś pod szpinakową pierzynką Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym – Składniki: ok. 400g łososia kilka gałązek świeżego koperku 3 dość duże ząbki czosnku 100g masła sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś pieczony w masełku(...)czosnkowo-koperkowym – Wykonanie: Łososia opłukać, osuszyć, przekroić na dwa paski. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Koperek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masła. Wyrobić jednolite ziołowe masełko. Na każdym pasku łososia rozłożyć wzdłuż ziołowe masło. Doprawić solą i pieprzem. Piec łososia przez ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni. Nie należy piec
Kulinarne Przeboje