Smacznego! Curry ze szpinakiem i ziemniakami Składniki: 750 g ziemniaków 150 g szpinaku 300 g mrożonego, zielonego groszku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru mleko kokosowe – 1 puszka 1i ½ szklanki bulionu warzywnego 1 drobno pokrojona papryczka chilie (bez pestek) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka pasty curry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka(...)czosnek wkładamy do blendera, dolewamy 1/3 szklanki wody i miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy zmiksowaną pastę, kmin rzymski i pastę curry . Podsmażamy kilka minut. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy cukier, sos sojowy, kurkumę, papryczkę chili i ziemniaki. Wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut (należy uważać, żeby nie rozgotować za bardzo ziemniaków – moje gotowały się troszkę
Moja Mama Gotujejeśli przyrządzimy je w formie puddingu - mamy deser, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia. W końcu to samo zdrowie! Składniki na 2-4 porcje: 1 szklanka mleczka kokosowego 1/2 szklanki mleka 2% 4 łyżki nasion chia 1 czubata łyżka miodu (można zastąpić ksylitolem, jeśli pilnujemy kalorii) 1/2 łyżeczki cukru waniliowego garść truskawek (mogą być mrożone) plus łyżka(...)cukru (lub ksylitolu) Przygotowanie: Mleko, mleko kokosowe, miód, cukier waniliowy i nasionka chia bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Truskawki miksujemy z cukrem przy pomocy blendera. Do pucharków nakładamy pudding i polewamy go ostrożnie musem truskawkowym. Można udekorować listkami mięty lub melisy. Gotowe
Kulinarne InspiracjeSkładniki 1 pomarańcza 400 g truskawek – mogą być mrożone Opcjonalnie 200 g arbuza kilka listków mięty do koktajlu i do dekoracji Wykonanie nutelli i tostów Roztop czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub w mikrofali i wlej mieszankę do mielonych orzechów. Dodaj szczyptę soli, cukier, kakao i odrobinę mleka. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu – możesz dodać odrobinę mleka(...)Składniki na domową nutellę 250 g mielonych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów 3 łyżki kakao 150 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 40 – 50 g oleju kokosowego ok. 50 ml mleka szczypta soli jako dodatki: kilka kromek pieczywa tostowego 1 dojrzałe mango Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi
Eat me! Fit me!ciepło jak i zimno. Składniki: 200 g korzenia selera 6 plasterków szynki wieprzowej dojrzewającej 2 łyżki jogurtu naturalnego 275 g ciasta francuskiego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki kurkumy liść sałaty do dekoracji Przygotowanie: Seler obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Ząbek czosnku obieramy i kroimy w drobną kosteczkę(...)patelni rozgrzewamy olej kokosowy i chwilę przesmażamy czosnek a następnie dodajemy starty seler i smażymy razem aż seler zmięknie- ok. 2 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą oraz dodajemy jogurt naturalny, mieszamy razem i smażymy aż woda odparuje. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Tniemy na wielkość plastrów szynki. Na każdy
słodkie i nie tylko historie kulinarnepaleo itd. Przepisów jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu a bułeczki nie mogą się nie udać i zawsze pięknie wyrastają Składniki na 4-5 bułek: 150 g śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego mleczka kokosowego 50 g łupin babki jajowatej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu Sól himalajska do smaku Opcjonalnie ziarna typu sezam, słonecznik, czarnuszka
Ola la LCHFświeże. 1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej 1 szklanka jeżyn mrożonych 1/2 szklanki wiśni mrożonych 1/2 banana 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1/2 szklanki mleczka kokosowego melisa Do deseru wykorzystam kaszę jaglaną ugotowaną która mi została z dnia poprzedniego.W trzech kokilkach układam na dnie jeżyny. Kaszę jaglaną zalewam mleczkiem kokosowym w miseczce. Kaszę przekładam na jeżyny
wesoła kuchniagryczanej niepalonej ⅓ szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki płatków owsianych ⅔ szklanki siemienia lnianego ¼ szklanki nasion chia 2 łyżeczki soli 2 łyżki syropu klonowego (albo miodu) 3 łyżki oleju kokosowego 2 i ⅔ szklanki wody Instructions Nasiona słonecznika, migdały, kasze gryczaną i jaglaną ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podprażyć w piekarniku (180 stopni) aż lekko się zarumienią(...)minut mieszając w międzyczasie 2-3 razy. W dużej miesce wymieszać płatki owsiane, siemię lniane, nasiona chia, sól. Roztopić olej kokosowy. Do miski przesypać prażone nasiona i kasze, całość dobrze wymieszać. Dodać olej i syrop klonowy oraz wodę – całość dokładnie wymieszać. Podłużną formę do pieczenia (taką pasztetową) wyłożyć papierem, przełożyć masę i całość wyrównać. Odstawić na minimum 2 godziny albo
Cooking for Emilyprzez ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kokosowo makowe: 110 g cukru 70 g maku 100 g wiórek kokosowych 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mak, wiórka kokosowe oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem
Domowy Smak Jedzeniazrobić domowy jogurt owocowy? Do przygotowania jogurtu wystarczą 3 składniki: banan, mrożone truskawki oraz mleczko kokosowe, całość miksujemy, schładzamy i otrzymujemy pyszny, pożywny deser. Truskawki można zastąpić innym ulubionym owocem. Jogurt przechowujemy w lodówce do 2 dni. Składniki: 400 ml mleczka kokosowego 2 banany garść mrożonych truskawek Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera. Następnie miksuję do uzyskania
Kukuleczkijako elegancki deser. Jednym słowem: spróbujcie :) Składniki: * 3 łyżki masła * 6 łyżek cukru trzcinowego * 2 łyżki mleka * 1 duże jajko lub 2 małe * 1/2 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki wiórków kokosowych * 500g kwaśnych jabłek * 3 łyżki mąki Jabłka obieramy i ścieramy na tartce, na grubych oczkach. Odsączamy sok (który możemy wypić) i smażymy na patelni przez 10 minut z 3 łyżkami(...)cukru. Całość studzimy. Masło ucieramy z 3 łyżkami cukru, używając łyżki. Dodajemy stopniowo rozkłócone jajko. Przesiewamy mąkę i mieszamy masę. Dodajemy mleko, cynamon, wiórki kokosowe, i ostudzone jabłka. Całość mieszamy i rozdzielamy na foremki na babeczki. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno
Klasyka Gotowaniajest przepyszne 😋 Składniki: 30 g mąki ryżowej 30 g mąki kasztanowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 50 ml napoju roślinnego 1 łyżka cukru kokosowego dodatki: masło z nerkowców (Terrasana), konfitura z czarnej porzeczki (Natjun) 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz dodatków wymieszaj w misce za pomocą łyżki. Na patelni
Zdrowie na języku :Pwięc mogą wspierać organizm w walce ze stresem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki. SKŁADNIKI : 200 g kaszy gryczanej 2 Bardzo dojrzałe banany 🍌 woda łyżeczka cynamonu/kardamonu olej kokosowy do smażenia Świeże owoce / pestki granata Waniliowy jogurt sojowy PRZYGOTOWANIE: Kaszę gryczaną przepłukać na sitku , następnie zalać wodą i namoczyć całą noc. Odsączamy namoczoną kaszę na sitku , następnie(...)miksujemy z bananem, i przyprawami na gładką masę o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.(jeśli jest za gęste dolewamy wody ). Patelnie smarujemy olejem kokosowym i smażymy z obu stron do zarumienienia . Możemy podać je ze świeżymi owocami / waniliowym jogurtem sojowym / dżemem lub masłem orzechowym :) SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniamalucha, na szybko, na wyjątkowe okazje). Pierwszym rozdziałem są podstawy, gdzie znajdziemy wskazówki dotyczące zamienników, podstawowe przepisy na produkty, których będziemy używać do przygotowania słodkości z książki (mleko kokosowe, migdałowe, jaglane, bita śmietana, jogurt kokosowy, lukier, aquafaba itd). Autorka zachęca nas do eksperymentowania, ponieważ dzięki temu nabierzemy wprawy. Mamy się nie zrażać tym, że coś nam nie wyjdzie
kruche babeczkibloga Kwestia Smaku 200 g startej marchewki 200 g płatków owsianych 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 5-6 łyżek oleju kokosowego lub masła 2 jajka 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 ml syropu klonowego 50 ml miodu W jednej misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane, cynamon, mąkę i proszek do pieczenia(...)drugiej miski wlać ostudzony rozpuszczony olej kokosowy, miód, syrop klonowy i jajka. Wymieszać. Dodać suche składniki. Połączyć, dodać starta marchewkę. Formować małe kulki i rozpłaszczyć na blaszce do pieczenia, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez
Moja Galeria SmakuProste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, 5 porcje. Produkty 1 i 1/2 szklanki mąki, 4 jajka, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki oleju kokosowego lub oleju z suszonych pomidorów, 2 łyżki jogurtu greckiego, 1 cebula szalotka, 8 suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, łyżeczka proszku do pieczenia, sól, pieprz, czarnuszka. Przygotowanie Do miski wbij białka(...)jajek i ubij. Olej kokosowy rozpuść, a pomidory i cebulę pokrój na kawałeczki. Do ubitych jajek dodawaj po jednym żółtku, następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj jogurt i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i pomidory. Wymieszaj i całość dopraw solą pieprzem i czarnuszką. Masę przełóż do żaroodpornych naczyń do babeczek. Wierzch każdej babeczki posyp czarnuszką
Fit&Fast Kitchen