Składniki 1 czerwona papryka 1 mała główka kalafiora 1 średnia cebula olej kokosowy (do smażenia) około 170-200 g cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej ,lub innej cieniutko pokrojonej sól morska do smaku -można pominąć ,jak szynka słona 1 łyżeczka przyprawy włoskie lub różne świeże zioła ,koperek,pietruszka ,szczypior czarny pieprz do smaku - opcjonalnie opakowanie sera mozzarella 60 g sera żółtego zmielonego(...)pół łyżeczki czerwonej papryki w proszku - opcjonalnie Wykonanie Umyć ,osuszyć warzywa .Pokroić na mandolinie ,lub nożem tak cienko jak to możliwe na cienkie plasterki. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym smażyć ,każdy składnik warzywa osobno,a następnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Gdy warzywa mamy już usmażone ,wrzucić na patelnie szynkę porwaną na kawałki. Doprawić w razie potrzeby solą ,pieprzem. Formę
w mojej kuchniozdoby użyłam jadalnych kwiatów ogórecznika, które bardzo polecam, ze względu na delikatny, słodki smak. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 łyżki nasion chia 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżeczki płynnego miodu (opcjonalnie) 10 średnich dojrzałych truskawek 15 poziomek 3 arkusze papieru ryżowego kwiaty ogórecznika Wykonanie: Quinoę mieszamy z nasionami chia, olejem kokosowym i miodem (jeśli lubicie słodkości
Quinoa Raz!Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka (ok. 500g) pół dużego kalafiora lub jeden mały (ok. 450g) 2 średnie cebule (ok. 140g) 3 ząbki czosnku pół szklanki wody 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) 1 łyżeczka curry + 1 łyżeczka papryki słodkiej do zamarynowania kurczaka 1 czubata łyżeczka curry do sosu pół łyżeczki kurkumy do sosu mały kawałeczek imbiru (ok. 5g) 1/4 łyżeczki pieprzu(...)łyżeczkę curry, pół łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki pieprzu chili cayenne oraz pieprzu i soli do smaku. Wymieszać i smażyć przez ok. 3 minuty. Następnie zalać całość wodą i mleczkiem kokosowym, dusić pod przykryciem parę minut – do czasu aż kalafior zmięknie. Ja wszystko dusiłam w woku. Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze danie do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest
Kulinarne Przebojebardzo dojrzały banan łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym 1/2 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego 1/2 szklanki wody coś do posłodzenia dodatki (opcjonalnie) - świeże truskawki, winogrona, wiórki kokosowe, truskawkowa odżywka białkowa + odrobina wody i jogurtu (polewa) KROK I : Płatki owsiane zalać w miseczce gorącą wodą, ok. 1 cm ponad wysokość płatków. Odstawić do napęcznienia. KROK(...)przez ok. 5 minut pod przykryciem na średniej mocy palnika. KROK VI : Gotową owsiankę podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie jak widać na zdjęciu pojawiły się truskawki, winogrona, wiórki kokosowe i polewa z połączenia jogurtu oraz odżywki białkowej. Pycha!:) 💗 Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Ellietruskawek, 5 płaskich łyżeczek żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, Kilka truskawek przekrojonych na pół Krem śmietanowy: 200 g śmietany 36%, 1 łyżka cukru pudru Prażony kokos: 2 łyżki wiórek kokosowych , 1 łyżka masła Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka. Dodajemy resztę suchych składników, delikatnie mieszamy. Przekładamy(...)biszkopt posmarowany dżemem, wciskamy truskawki, przykrywamy drugim biszkoptem. Krem śmietanowy: Ubijamy śmietanę mikserem, dodajemy cukier, mieszamy. Rozsmarowujemy na biszkopcie. Prażony kokos: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe. Lekko prażymy, wystudzonymi posypujemy bitą śmietanę
słodki bratekpróbowania innych farszów (np. z krewetkami! Pychota!) Składniki: 300 g sznycli z fileta z piesi indyka awokado czerwona papryka 100 g serka śmietankowego mix sałat papier ryżowy olej kokosowy curry kurkuma sól pieprz chili cayenne sos sojowy Przygotowanie Sznycle z indyka kroimy w paseczki, oprószamy curry, kurkumą, solą, pieprzem chili cayenne oraz doprawiamy sosem sojowym. Smażymy paseczki na oleju(...)kokosowym Awokado i Paprykę kroimy w paseczki Arkusz papieru ryżowego namoczyć w wodzie (przez około 15 sekund, w głębszym naczyniu np misce do zupy). Następnie przekładamy go na deskę do krojenia. Na arkusz układać po kawałku indyka, awokado, papryki, parę listków mixu sałat. Na całość nałożyć odrobinę serka śmietankowego Jeden bok arkuszu papieru zawinąć na nadzienie. następnie złożyć
Taste Therapyłyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 12% 2 łyżeczki majeranku 1 łyżka posiekanego koperek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka oleju kokosowego bezwonnego PRZYGOTOWANIE kapusty na gołąbki: Z główki kapusty usuwamy wierzchnie liście i wycinamy głąb. Kapustę umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem ok. 40 min. Ugotowaną kapustę odcedzamy(...)wody, zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę ok. 6 min. Kontrolujmy, aby się nie rozgotowała. Powinna byś aldente. Ugotowaną kaszę zostawiamy pod przykryciem na ok. 10-15 min. Na oleju kokosowym przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek . Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki . Całość smażymy, aż cała woda z pieczarek odparuje. Do usmażonych pieczarek i cebuli dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną . Całość
kulinarnyJatruskawkami i kremem jaglanym Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej: (1 szklanka mąki gryczanej i 1 szklanka mąki jaglanej) 120 g zimnego masła lub oleju kokosowego 3 łyżki cukru pudru (u mnie z ksylitolu) szczypta soli około 1/3 szkl. zimnej wody Składniki na kisiel z rabarbaru i truskawek: 6 łodyg rabarbaru 40 dag truskawek(...)pozostałej części soku dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając wlewamy do gotującego się rabarbaru. Gdy kisiel zgęstnieje odstawiamy z ognia. Do mąki dodajemy masło lub olej kokosowy, cukier, sól i stopniowo zimną wodę.. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę, układamy ja na papierze do pieczenia, wałkujemy na grubość około 3-4 mm i przenosimy razem z papierem na blaszkę
Moja Mama Gotujeszklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3-4 łyżki wody 2 dojrzałe banany 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 szklanki mleka roślinnego lub soku pomarańczowego Dodatek: 1 kg truskawek Przygotowanie: 1. Komosę ryżową zmielić na mąkę w blenderze wysokoobrotowym lub młynku do kawy. 2. W misce wymieszać wszystkie(...)widelcem lub zblendować. 4. Siemię lniane zalać 3-4 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 2 minuty. 5. Do składników suchych dodać mokre, tj. siemię lniane, banana, olej kokosowy i mleko roślinne. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min. (w tym czasie rozgrzać gofrownicę). Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać 1-2 łyżki mleka roślinnego. 6. Ciasto nalewać
Domowa Cookierenka Agidżemu truskawkowego 0,5 szklanki rodzynek sułtańskich 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich Kilka kropel aromatu waniliowego 3 łyżki suszonego berberysa 100 g mlecznej czekolady 2 szklanki wiórków kokosowych W garnku podgrzewamy mleko, margarynę, cukier i kakao. Gdy wszystko się rozpuści odstawiamy do przestudzenia. Kawałki ciemnego biszkoptu blend ujemy na pył w blenderze lub malakserze. Przesypujemy do miski. Wlewamy mleko(...)masa wydaje się na za lepka możemy jeszcze dołożyć pokruszone herbatniki. Formujemy okrągłe małe kuleczki. Każdą obtaczamy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej mlecznej czekoladzie a następnie w wiórkach kokosowych. Chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzeniebiszkoptów 200g ciemnych herbatników 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 3 łyżki cukru kryształu 200g masła 150g kokosu 250g kajmaku 2 batony np snikers Sposób przygotowania Krem kokosowy: Na suchej patelni prażymy kokos. Ok 650ml mleka wraz z cukrem stawiamy na średnim ogniu. W pozostałej ilości rozpuszczamy proszki budyniowe i wlewamy na gotujące mleko. Zestawiamy(...)dodajemy ok 100g przyrumienionego kokosu. Batony drobno siekamy i łączymy z masą kajmakową. Przełożenie: Spód formy wykładamy np. folią spożywczą, a następnie warstwą podłużnych biszkoptów. Wykładamy ok ½ ciepłego kremu kokosowego, pokrywamy warstwą herbatników (dodatkowo kilka dokładnie mielimy i uzupełniamy proszkiem pozostałe szczeliny), nakładamy kajmak z batonami, drugą warstwę herbatników, pozostały krem i resztę prażonego kokosu. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej
Kuchnia w czekoladzieowoce wysypują się z kuchni, a ja nie mam ich dosyć! Składniki: -jedna cukinia (ok.300g) -ugotowana ciecierzyca (ok.100g) -garść suszonych pomidorów (40g) -ząbek czosnku -pół cebuli -łyżeczka oleju kokosowego -łyżka oleju z pestek dyni -sól, pieprz, słodka papryka, oregano Wykonanie: Cukinię ucieramy na tarce do robienia makaronu z warzyw. Czosnek i cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym razem
Gawron w rosoleposzatkowanej 3 pomidory duże 0.5 szkl.przecieru pomidorowego z kartonach suszony rozmaryn suszony tymianek suszona mięta suszona szałwia sypka czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz olej kokosowy masło bezlaktozowe ******************************** Czosnek przecisnąć przez prasę i wymieszać z solą.Pałki kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć przygotowanym czosnkiem z solą,pieprzem,ziołami i papryką.Wstawic do lodówki(...)minut.Kurczaka obsmażyć na oleju ma złoty kolor.Poszatkowaną kapustę i cebulę zeszklić na maśle z olejem kokosowym,pomidory pokroić w kostkę i dodać do niej,dorzucić kurczaka ,lekko wszystko osolić i smażyć kapustę z mięsem na małym ogniu ,aż puści soki.Dodać pomidory,wlać przecier pomidorowy ,młode ,małe ,oskrobane ziemniaki przekrojone na pół i dusić 30-40 minut.do miękkości.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisztuk): 150 g ciecierzycy, 2 cebule, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżeczki kminku mielonego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szczypta pieprzu, olej kokosowy do smażenia. Dodatkowo: rukola (4-5 liści na 1 burgera), grillowana cukinia (2 słupki na 1 burgera), kiełki lucerny (1 łyżka na 1 burgera), awokado (1 łyżka na burgera), suszone pomidory(...)wyciskarkę do soków ze "ślepą" końcówką lub blendujemy na bardzo wysokich obrotach. Do powstałego ciasta dodajemy podsmażoną cebulę, koperek i przyprawy. Dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki i smażymy na oleju kokosowym lub pieczemy. Bułeczki przekrajamy wzdłuż. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy/tostujemy przez 10 min do uzyskania chrupkości. Cukinię grillujemy (użyłam patelni grillowej), a następnie kroimy
Jeść, by żyć w zdrowiu