limonki oliwa z oliwek świeży szczypior tarty parmezan sól do smaku u mnie himalajska różowa pieprz do smaku u mnie ziołowy karahi chicken masala olej kokosowy do smażenia Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Ziemniaczki obierz, pokrój na cząstki. Wrzuć do miski ,skrop sokiem z limonki, oliwą z oliwek, dosmacz solą, pieprzem oraz niewielką ilością Karahi Chicken Masala. Wymieszaj(...)Wsyp do naczynia do zapiekania i piecz do momentu aż skórka się zezłoci a ziemniaczki będą miękkie. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego. Wrzuć paprykę umytą i pokrojoną w kawałki, podsmażaj aż skórka się zacznie rumienić. Do papryki wrzuć pieczone ziemniaki i wymieszaj wszystko razem. Przed podaniem zetrzyj sporą ilość parmezanu i dodaj szczypiorku. Gotowe
Z Kuchni Do Kuchnizwykle przepis jest prosty i do tego wszystko przygotowujemy w blenderze. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie kalafiora Składniki: Spód: 1 ½ szklanki nasion dyni, ¾ szklanki namoczonych daktyli, 2 łyżki oleju kokosowego, szczypta soli. Nadzienie: 2 szklanki ugotowanych różyczek kalafiora, 2-4 łyżki miodu, ½ szklanki śmietanki kokosowej, ⅓ szklanki oleju koksowego, laska wanilii, szczypta soli. Malinowy wierzch: 1 szklanka malin. Przygotowanie: Składniki na spód
PaleoLifeSkładniki 2 banany 1 cytryna 1 łyżka masła 1 gałka lodów śmietankowych 1/2 szkl truskawek gałązki mięty 1 łyżka wiórek kokosowych przyprawa do deserów cynamon Wykonanie Cytrynę dokładnie myje ścieram skórkę, wyciskam sok. Banany obieram ze skórki. Grubą folię aluminiową smaruję masłem posypuje wiórkami kokosowymi i cynamonem. Na tak przygotowanej folii układam banany
Kulinarne pyszności Molkiuznania) 3 i 1/2 – 4 płaskie łyżki kaszy manny błyskawicznej porcja owoców (w kawałkach) lub ulubiony dżem/konfitura itp. (nie za słodkie)* do podania: listki świeżej mięty i kokosowe chipsy *u mnie Naturalnie owocowe Truskawki Przygotowanie: Do garnuszka/rondelka z grubszym dnem wkładamy 2 saszetki herbaty truskawkowej, zalewamy je przygotowaną wodą. Zaparzamy przez kilka minut, aby uzyskać intensywny smak(...)świeże owoce (pokrojone lub zmiksowane na mus) lub nie za słodki ulubiony dżem/konfiturę/Naturalnie owocowe (u mnie to ostatnie). Deser zdobimy listkami świeżej mięty i posypujemy go kokosowymi chipsami. Podajemy lekko ciepły (będzie bardziej kremowy), zimny zmieni konsystencję na gęstszą. Smacznego
Słodkie okruszkiJest bardzo wilgotne i ma ciekawy smak. SKŁADNIKI Ciasto: 240 g ugotowanej fasoli (lub fasola w puszce) 1 dojrzały banan, 2 jajka, 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki kakao (użyłam karobu), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 garść suszonej żurawiny, 2 łyżki wiórek kokosowych, ½ łyżeczki cynamonu Polewa: 6 kostek czekolady gorzkiej
słodki brateksię za to zabrałam, to parę pierwszych razy spaliłam go totalnie. W końcu udało się i mam teraz niezawodny sposób na przyrządzenie tej smacznej przekąski. Do prażenia używam oleju kokosowego, który wydaje się być najzdrowszą opcją i dodatkowo daje przyjemny smak. Składniki: garść suchych ziaren kukurydzy 1 łyżeczka oleju kokosowego dowolne dodatki: powietrze sól papryka słodka w proszku syrop klonowy
Lamarida.plkategorii “Raw Food”, tak zachwalanego i zdrowego, bo naturalnego. Koniecznie wypróbujcie! Składniki (na tortownicę 16 cm średnicy): Spód: 1 szklanka orzechów (może być mieszanka różnych) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 3 łyżeczki nasion chia 4 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła Nadzienie: 2 dojrzałe awokado 6-8 łyżek syropu z agawy (do smaku) 6 łyżek niesłodzonego kakao 5 łyżek płynnego(...)oleju kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki na spód miksujemy w blenderze aż masa zacznie się kleić. Wykładamy ją na tortownicę (u mnie 16 cm średnicy), dokładnie dociskamy i formujemy z niej naczynie – zobacz zdjęcie poniżej. Awokado kroimy na ćwiartki, obieramy ze skóry, wrzucamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki nadzienia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Słodycz dostosowujemy do własnych upodobań
Lamarida.plłyżka płatków drożdżowych 1/3 łyżeczki kurkumy szczypta czarnej soli kala namak (lub więcej do smaku) pieprz czarny mielony mała cebulka posiekany szczypiorek (opcjonalnie) olej do smażenia (ja lubię kokosowy) Wykonanie: Odsączone tofu, aqaufabę, płatki drożdżowe, kurkumę, sól i pieprz wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Cebulkę obieramy i kroimy na piórka, szczypiorek drobno siekamy. Patelnię smarujemy olejem (polecam(...)kokosowy) przy użyciu pędzelka lub ręcznika papierowego, dodajemy cebulkę i smażymy aż zmięknie. Wylewamy zmiksowane tofu i rozprowadzamy równomiernie na podsmażonej cebulce i przykrywamy patelnię. Smażymy na wolnym ogniu przez około 3 minuty aż masa na brzegach zacznie się rumienić. Wtedy ściągamy przykrywkę i szpatułą albo drewnianą łyżką zeskrobujemy masę z patelni tworząc przy tym strukturę jakby ściętego białka jajka
Lamarida.plsmaku, lekko słone, trochę kwaskowe i słodkie. Kluski leniwe z makiem 250 g twarogu 1/2 szkl. pszennej mąki razowej 1/4 szkl. maki kukurydzianej (u mnie ziemniaczanej) 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki syropu klonowego (z agawy, lub miodu) 1 jajko 2 łyżki maku sól Ser rozdrabniamy widelcem i zagniatamy z pozostałymi składnikami. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy(...)formujemy wałeczki. Tniemy je pod skosem. Kluseczki gotujemy w gorącej wodzie, ok minuty od momentu aż wypłynął. Odcedzamy. Najlepiej smakują gdy jeszcze dodatkowo po osuszeniu, je obsmażymy na oleju kokosowym lub maśle. Przed podaniem warto je wówczas posypać cukrem waniliowym lub polać syropem klonowym
Dzieje kuchennej Wiewiórymnie himalajska ) pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki (z górką) gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 0% tłuszczu) 3 garście mrożonego miksu fasolki z marchewką 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie od Woj-len ) 1-2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Cebulkę kroimy, podsmażamy chwilę na oleju kokosowym, po czym dodajemy opłukane i przekrojone na pół kurki. Podsmażamy około 4 minut
Słodkie okruszkibestsellerowej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Tym razem poprowadzi Cię przez świat wegańskich deserów na każdą porę roku. Jak przygotować bezjajeczne bezy i roślinny biszkopt? Czym różni się mleko kokosowe od śmietany kokosowej? Z czego zrobić polewę czekoladową dla alergika? Jak przyrządzić wegańskie naleśniki? Czego potrzeba do zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części
Z Kuchni Do Kuchnimleka 15 g drożdży 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 50 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki pszennej razowej szczypta soli 1 jajko 1 czubata łyżka cukru kokosowego olej kokosowy dodatek: krem orzechowo-kakaowy ( Super Krówka ) Przygotowanie: Na początku należy zrobić zaczyn. W tym celu lekko podgrzej mleko (ale nie zagotuj!), w którym rozpuść drożdże oraz cukier. Następnie wmieszaj
Zdrowie na języku :Pstosować częściej te pyszności 😏 Dziś na kolację upichciłam sobie połączenie tych dwóch smakołyków 😋 🤤 Składniki ✔️ 1 jajko ✔️ 3 białka lub 70 g twarogu ✔️ 50 g mąki jaglanej ✔️ 1 banan ✔️ wiórki kokosowe, tłuszcz do smażenia, słodzik Przygotowanie: 1. Mąkę, jajko, białka lub twaróg, trochę wiórków kokosowych miksujemy na masę plackową 2. Smażymy placuszki i przekładamy bananem, posypując wiórkami Można zmiksować również banana
Zdrowie i pysznie na talerzusię oczywiście chciało 🤣 Zdrowym i szybkim sposobem wykonałam ciasteczka jaglane Składniki 🔹 pół szklanki kaszy jaglanej 🔹 100 g twarogu chudego 🔹 150 g dowolnego owocka 🔹 20 g wiórków kokosowych 🔹 opcjonalnie bakalie Przygotowanie: 1. Kasze opłukać w zimnej wodzie, przeparzyć i ugotować. Odstawić do ostygnięcia 2. Ostudzoną kaszę zblendować z wiórkami kokosowymi i formować ciasteczka (dodatkowo z bakaliami). Umieścić
Zdrowie i pysznie na talerzu