łyżka płatków drożdżowych 1/3 łyżeczki kurkumy szczypta czarnej soli kala namak (lub więcej do smaku) pieprz czarny mielony mała cebulka posiekany szczypiorek (opcjonalnie) olej do smażenia (ja lubię kokosowy) Wykonanie: Odsączone tofu, aqaufabę, płatki drożdżowe, kurkumę, sól i pieprz wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Cebulkę obieramy i kroimy na piórka, szczypiorek drobno siekamy. Patelnię smarujemy olejem (polecam(...)kokosowy) przy użyciu pędzelka lub ręcznika papierowego, dodajemy cebulkę i smażymy aż zmięknie. Wylewamy zmiksowane tofu i rozprowadzamy równomiernie na podsmażonej cebulce i przykrywamy patelnię. Smażymy na wolnym ogniu przez około 3 minuty aż masa na brzegach zacznie się rumienić. Wtedy ściągamy przykrywkę i szpatułą albo drewnianą łyżką zeskrobujemy masę z patelni tworząc przy tym strukturę jakby ściętego białka jajka
Lamarida.plsmaku, lekko słone, trochę kwaskowe i słodkie. Kluski leniwe z makiem 250 g twarogu 1/2 szkl. pszennej mąki razowej 1/4 szkl. maki kukurydzianej (u mnie ziemniaczanej) 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki syropu klonowego (z agawy, lub miodu) 1 jajko 2 łyżki maku sól Ser rozdrabniamy widelcem i zagniatamy z pozostałymi składnikami. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy(...)formujemy wałeczki. Tniemy je pod skosem. Kluseczki gotujemy w gorącej wodzie, ok minuty od momentu aż wypłynął. Odcedzamy. Najlepiej smakują gdy jeszcze dodatkowo po osuszeniu, je obsmażymy na oleju kokosowym lub maśle. Przed podaniem warto je wówczas posypać cukrem waniliowym lub polać syropem klonowym
Dzieje kuchennej Wiewiórymnie himalajska ) pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki (z górką) gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 0% tłuszczu) 3 garście mrożonego miksu fasolki z marchewką 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie od Woj-len ) 1-2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Cebulkę kroimy, podsmażamy chwilę na oleju kokosowym, po czym dodajemy opłukane i przekrojone na pół kurki. Podsmażamy około 4 minut
Słodkie okruszkibestsellerowej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Tym razem poprowadzi Cię przez świat wegańskich deserów na każdą porę roku. Jak przygotować bezjajeczne bezy i roślinny biszkopt? Czym różni się mleko kokosowe od śmietany kokosowej? Z czego zrobić polewę czekoladową dla alergika? Jak przyrządzić wegańskie naleśniki? Czego potrzeba do zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części
Z Kuchni Do Kuchnimleka 15 g drożdży 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 50 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki pszennej razowej szczypta soli 1 jajko 1 czubata łyżka cukru kokosowego olej kokosowy dodatek: krem orzechowo-kakaowy ( Super Krówka ) Przygotowanie: Na początku należy zrobić zaczyn. W tym celu lekko podgrzej mleko (ale nie zagotuj!), w którym rozpuść drożdże oraz cukier. Następnie wmieszaj
Zdrowie na języku :Pstosować częściej te pyszności 😏 Dziś na kolację upichciłam sobie połączenie tych dwóch smakołyków 😋 🤤 Składniki ✔️ 1 jajko ✔️ 3 białka lub 70 g twarogu ✔️ 50 g mąki jaglanej ✔️ 1 banan ✔️ wiórki kokosowe, tłuszcz do smażenia, słodzik Przygotowanie: 1. Mąkę, jajko, białka lub twaróg, trochę wiórków kokosowych miksujemy na masę plackową 2. Smażymy placuszki i przekładamy bananem, posypując wiórkami Można zmiksować również banana
Zdrowie i pysznie na talerzusię oczywiście chciało 🤣 Zdrowym i szybkim sposobem wykonałam ciasteczka jaglane Składniki 🔹 pół szklanki kaszy jaglanej 🔹 100 g twarogu chudego 🔹 150 g dowolnego owocka 🔹 20 g wiórków kokosowych 🔹 opcjonalnie bakalie Przygotowanie: 1. Kasze opłukać w zimnej wodzie, przeparzyć i ugotować. Odstawić do ostygnięcia 2. Ostudzoną kaszę zblendować z wiórkami kokosowymi i formować ciasteczka (dodatkowo z bakaliami). Umieścić
Zdrowie i pysznie na talerzumusi być wyłącznie z samych jajek i warzyw, nie zapominajmy o jego drugiej słodkiej wersji 😁 Składniki 🥚 1 jajo 🥚 1 białko 🥚 30 g płatków jaglanych 🥚 1 banan 🥚 niecała łyżeczka oleju kokosowego (nierafinowany-zapachowy) 🥚 owoce,twaróg Przygotowanie: 1 Białka ubijamy (możemy ze słodzikiem) na sztywną pianę. 2 Dodać do niego roztrzepane żółtko, dosypać płatki (suche), odrobinkę oleju kokosowego, pół banan rozgniecionego widelcem
Zdrowie i pysznie na talerzupołączenie składników wydaję się nie do przełknięcia ale zapewniam Was, że będzie na odwrót i na jednym kawałku się nie skończy (polecam polać sosem czekoladowym :P ) Składniki: ✓puszka mleka kokosowego (można pominąć) ✓140 g płatków owsianych * ✓45 g rodzynek ✓30 g masła orzechowego* ✓200 g dżemu wiśniowego ✓500 g twarogu chudego/gotowej masy sernikowej ✓20 g orzechów włoskich (można pominąć(...)białka jaj ✓50 g ugotowanej kaszy jaglanej ✓1 jabłko do ozdoby Przygotowanie: 1. Płatki gotujemy w mleku kokosowym (możecie zrobić to w samej wodzie) 2.Gdy ostygnął dorzucamy do nich sparzone rodzynki, masło orzechowe i mieszamy 3. Teraz najlepiej będzie użyć melaksera, jeśli nie macie możecie ręcznie mikserem. Wrzucamy twaróg i mielimy go/jeśli macie gotowiec to wrzucamy i bez mielenia
Zdrowie i pysznie na talerzupiersi kaczki ze skórą sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony Składniki na puree: 500 g brokułów 60 g tłuszczu (masło – DO, masło klarowane – bez laktozy, keto, olej kokosowy, olej MCT – keto, LCHF) sól i pieprz mielony czarny do smaku 2 ząbki czosnku Piersi kaczki rozmrozić jeśli były mrożone lub wyjąc z lodówki na 15 minut przed smażeniem(...)łodygi będą al dente i nie straciły swoich wartości zdrowotnych. Brokuły odcedzić, umieścić w naczyniu zmiksować lub zblendować na puree. Tłuszcz w formie stałej (masło/masło klarowane/olej kokosowy) roztopić w rondelku i dodać do brokułów. W zasadzie można dodać dowolną ilość w zależności od indywidualnych potrzeb makro. Przyprawić wyciśniętym czosnkiem, solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać. — BTW piersi
Ola la LCHFkrojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej trawy cytrynowej Cieszę się, że czytasz mój(...)tego celu można użyć również kawałka jałowej gazy, formując go na kształt woreczka. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy grzyby, kurczaka lub krewetki, mleko kokosowe, mieszamy i czekamy moment aż zupa się “przegryzie”. Jeśli jest za gęsta, dolewamy nieco wrzącej wody. Podajemy z makaronem ryżowym, pieprzem i posiekaną świeżą kolendrą. DRUKUJ
Patchworksezonowymi owocami. Miałam akurat truskawki, więc u mnie wersja z truskawkami, dodałam także kilka poziomek z ogrodu (nie jest to konieczne). Wyszło bardzo delikatne, wilgotne, w mojej wersji lekko kokosowe, po prostu przepyszne. Inspiracją był ten przepis . Piekłam w ciemnej, małej blaszce o wym.27x22cm Składniki: - 200g mąki orkiszowej typ700, lub pszennej (lub 220 orkiszowej typ750) - 80g ksylitolu lub cukru(...)łyżeczki ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego - 2 jajka - 200g jogurtu naturalnego - 70ml oleju - dałam 80g płynnego oleju kokosowego - 1 płaska łyżeczka sody - 5g - 2 łyżki płatków migdałów - 200g truskawek Polewa czekoladowa: - 30g czekolady - 30g kremówki 30% Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche, tj.: mąkę, ksylitol (lub cukier), ksylitol z wanilią, sodę, wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski
Smaczne Zdrowetruskawkowe 120 gramów tłustego twarogu 125 gramów banana bez skórki 270 gramów truskawek 1 jajko 30 gramów mąki kasztanowej 60 gramów mąki pszennej typ 450 1 łyżka oleju kokosowego. Banana i twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko i mąkę. Truskawki kroimy na małe kawałki/cienkieplasterki i dodajemy do ciasta. Rozpuszczamy olej kokosowy na patelni i smażymy niewielkie placki na średnim ogniu
Krupeczkisztuk): 1 puszka fasoli czerwonej Bonduelle (ok 250g po odsączeniu) 2 małe banany 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki owsianych otrąb Mus nektarynkowy: 3 nektarynki 1 łyżka syropu np. z agawy ⅕ szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym: Mus nektarynkowy- owoce myjemy, obieramy(...)zgęstnienia. Brownie- Fasolę płuczemy i odcedzamy kilka razy pod bieżącą, zimną wodą. Dokładnie miksujemy blenderem, a jeśli nadal są widoczne łupki- przegniatamy przez sitko. Otręby owsiane delikatnie rozdrabniamy. Olej kokosowy topimy i studzimy. Banana rozdrabniamy (blenderem lub widelcem). Gotową fasolę łączymy z pozostałymi przygotowanymi składnikami i miksujemy na średnich obrotach przez ok 2 minuty. Na wyłożoną papierem blaszkę wylewamy ciasto
Kuchnia w czekoladzie