pekińskiej kilka grzybów mun sos sojowy ciemny sos rybny kawałek pora cebula dymka 3 cm kawałek imbiru 1 papryczka chili kilka gałązek świeżej kolendry olej sezamowy kurkuma limonka mleczko kokosowe -50ml ugotowany makaron ziarno sezamu szczypta cynamonu Wykonanie: Pierś z kurczaka gotujemy w wywarze jarzynowym. Marchewkę, pora, i grzyby kroimy w długie słupki. Kapustę grubo szatkujemy. Na oleju sezamowym(...)krótko smażymy marchewkę. pora, następnie wrzucamy kapustę pekińską i grzyby. Pamiętajcie, o krótkim smażeniu warzyw-muszą być chrupkie. Warzywa zalewamy wywarem, dodajemy mleczko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, kurkumą ,chilli, imbirem ,limonką i kolendrą. Ugotowaną pierś kroimy w plasterki. Na dnie miseczki umieszczamy ugotowany makaron, dodajemy pierś z kurczaka i zalewamy zupą. Posypujemy pokrojoną dymką
Kasia i jej kobiecy światwszystkim dużo zdrowia w nadchodzącym Nowym Roku oraz żeby każdy z nas zmieścił się w swoją sylwestrową kreację Składniki: 1 średni (700 g) ananas 3 łyżki (18 g) wiórków kokosowych 0,75 szklanki (160 g) mleka sojowego Przygotowanie: 1) Obrać ananasa i pokroić w kostkę. 2) Do ananasa dodać mleko sojowe i wiórki kokosowe. 3) Wszystkie składniki zmiksować blenderem
Fitsweet.mepłatków owsianych 2 dobrze dojrzałe banany 1 jajko 0,5 szklanki (125 ml) mleka garść (30 g) orzechów laskowych 0,5 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 1 łyżeczka oleju kokosowego miód lub syrop klonowy Przygotowanie: 1) Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni. 2) Wszystkie składniki na placuszki wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę (orzechy można drobno posiekać i dodać(...)koniec, ja blenduje razem z pozostałymi składnikami). 3) Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego, przewracać energicznie zanim zetnie się góra, żeby spód się nie przypalił. 4) Gotowe placuszki podawać polane miodem lub syropem klonowym
Fitsweet.memąki pełnoziarnistej pszennej 0,5 szklanki (15 g) amarantusa ekspandowanego 2 jajka 1 mały kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: olej kokosowy do smażenia 2 banany garść borówek miód Przygotowanie: 1) Jajka wymieszać z jogurtem naturalnym za pomoca rózgi kuchennej. 2) Cały czas mieszając dodać miód, mąkę oraz proszek do pieczenia(...)końcu amarantus ekspandowany. 3) Placuszki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. 4) Przygotowane placuszki przełożyć plasterkami banana, polać miodem i podawać z borówkami lub innymi owocami
Fitsweet.meJeśli jeszcze nie macie dość rabarbaru to zapraszam na pyszne placuszki, oczywiście jak to u mnie są w stylu fit, pełnoziarniste i tylko z łyżeczką cukru kokosowego by drożdże lepiej pracowały :), daktyle doskonale balansują kwaśność rabarbaru, do tego odrobina dżemu niskosłodzonego i można zapomnieć o cukrze. Składniki (porcja dla 2 osób): 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki pszennej(...)szklanki płatków owsianych 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka cukru kokosowego 30 g drożdży 2 jajka 1 szklanka mleka 5-6 daktyli 3 łodyżki rabarbaru Do drożdży wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuszczą, następnie dolewamy letnie mleko. W misce mieszamy ze sobą mąki, płatki i siemię lniane, dodajemy drożdże z mlekiem oraz jajka i całość mieszamy. Na koniec dorzucamy
Cynamonowe szczęścietakże dla osób z nietolerancjami lub dbających o linię. Składniki na keksówkę (moja ma wymiary 10 x 24cm): 1 większy batat (ok. 340g) 2 jajka 3 łyżki (30g) mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (zwykłego lub bezglutenowego) 1 banan 30g gorzkiego kakao Przygotowanie: Batata w skórce upiec w temperaturze 180 stopni do miękkości (ok. 40-50 minut). Przed(...)wtedy należy do uprzednio już obrać ze skórki (jak wolicie). Ostudzonego ziemniaka obrać ze skórki. Zblendować na gładką masę razem z bananem, dodać jajka i ponownie zmiksować. Mąkę kokosową, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w oddzielnej misce. Stopniowo dodawać do mokrych składników mieszając za pomocą łyżki. Gotową masę przełożyć do silikonowej foremki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Fabryka pomysłówKawałki powinny być mniej więcej wielkości drażetki gumy do żucia i dwa razy od niej grubsze, nie większe bo inaczej muffiny się porozpadają. Rozpuszczamy i studzimy masło i olej kokosowy. Do miseczki z mokrymi składnikami wbijamy jajka, rozmącamy je widelcem. Dolewamy do nich jogurt lub śmietanę, aromat waniliowy (jeśli używacie aromatów-olejków do ciast – dosłownie kilka kropli, nie łyżeczka!). Wlewamy(...)gęstej kwaśniej śmietany 12-18% lub jogurtu naturalnego, gęstego 2 jajka L 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego na alkoholu lub olejek waniliowy – kilka kropli 150g rabarbaru 100g rozpuszczonego masła, oleju kokosowego albo ryżowego – albo miks tych tłuszczy Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenwszystko starannie miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy posmarownej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy a na wierzchu układamy rabarbar. Wiórki kokosowe i cukier łączymy z zimnym masłem delikatnie rozcierając wszystko w palcach do momentu aż powstanie kruszonka ( większe grudki ). Tak przygotowaną kruszonką posypujemy rabarbar. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp(...)około 45 minut, w połowie czasu pieczenia na wierzchu ciasta umieszczamy papier do pieczenia lub folię aluminiową żeby kokosowa posypka za bardzo się nie zrumieniła. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku. Artykuł Proste ciasto z rabarbarem i kokosem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaczas temu dodałam "Gulasz z kiełbasy z warzywami" a dzisiaj mam dla was trochę zmienioną wersję ale równie smaczną. Składniki: 500 g kiełbasy (śląska, podwawelska itp) 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała pietruszka 3 średnie ziemniaki 1 szkl passaty pomidorowej 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki ketchupu(...)czosnek w drobną kostkę. Paprykę i ziemniaki w większą kostkę. Pieczarki pokroić na 4 lub 6 części jak są duże. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju kokosowym. Przełożyć na talerz pozostawiając tłuszcz na patelni. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę po chwili dodać czosnek i chwilkę podsmażać aż cebulka się lekko zrumieni. Dodać marchew, pietruszkę, paprykę
Ala piecze i gotujedołącz do mnie na instagramie: Bookofspellspl lub zapisz się do newslettera na stronie głównej ! Bezglutenowe burrito Drukuj Porcje: 2-4 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 250g mięsa wołowego, zmielonego 3-4 dojrzałe pomidory (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych z puszki) 1 czerwona papryka(...)typu cassava gari 15 g mąki z korzenia maranty (arrowroot) 2 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki masła klarowanego 170ml ciepłej wody Przygotowanie 1 Olej kokosowy rozgrzewam w garnku na średnim ogniu. 2 Cebulę kroję w półksiężyce. 3 Czosnek siekam. 4 Cebulę i czosnek podsmażam szybko w rozgrzanym garnku aż uwolni się aromat. 5 Dodaję mięso
Book of spellsSKŁADNIKI: 100 ml mleka kokosowego 3 plastry świeżego ananasa 1 /2 nektarynki 5 truskawek Pół garści borówek 3 plastry mango. PRZYGOTOWANIE: Ananasa obieram i myję a następnie kroję w kostkę. Truskawki myję, obieram. Borówki myję. Nektarynki myję, wyciągam pestkę. Mango obieram, wyciągam pestkę. Do kubka wlewam mleko kokosowe a następnie dodaję owoce. Dokładnie blenduję na jednolity napój. Podaję schłodzone
Gotowanie Patkiłyżki jogurtu naturalnego (nie może być zbyt rzadki) 4 łyżki maki pszennej 3 łyżki pełnoziarnistych opiekanych płatków orkiszowych Sonko 1 jajko M 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia ( u mnie Woj-len ) ulubione owoce: u mnie truskawki, borówki dodatki (opcjonalnie): cukier puder, bita śmietana, listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miseczki przekładamy 3 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy(...)mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy całe jajko. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 3 łyżki pełnoziarnistych opiekanych płatków orkiszowych, chwilę mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym (nie za duży ogień). Smażymy z dwóch stron na złoto, placuszki powinny ładnie urosnąć i być puszyste. Propozycja podania: Lekko przestudzone placuszki oprószamy cukrem pudrem, nakładamy porcję bitej śmietany, dodajemy owoce i listki świeżej
Słodkie okruszkitruskawki tworzą razem z rabarbarem świetną parę. I jak zwykle przygotowanie jest niezwykle proste, potrzeba tylko dobrego blendera. Poniżej wszystkie składniki: Spód: 1 szklanka mąki migdałowej 3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego) 2 łyżki miodu 2 łyżki tapioki szczypta soli Warstwa górna: 1 jajko ¼ szklanki oleju kokosowego ⅓ szklanki miodu lub innego słodzidła szklanka migdałów 2 łyżki tapioki kilka łodyg rabarbaru
PaleoLifeciastka, które kobiety wysyłały na front, ponieważ nie wysychały za szybko i nie twardniały, ani nie pleśniały. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka wiórków kokosowych pół szklanki brązowego cukru 4 łyżki miodu 1 łyżka sody 4 łyżki gorącej wody 3 łyżki masła 1) Roztop w rondelku masło i miód. Odstaw do przestygnięcia. 2) Zmieszaj mąkę, płatki(...)owsiane, cukier i wiórki kokosowe. 3) Sodę dodaj do zagotowanej wody i dobrze wymieszaj. 4) Połącz suche składniki z sodą i masą z rondelka. Wymieszaj 5) Posmaruj blachę do pieczenia margaryną i wysyp mąką. Wyłóż ciastka na blachę. PAMIĘTAJ, ŻEBY ZACHOWAĆ ODSTĘPY MIEDZY CIASTKAMI. Ja nie doczytałam tego punktu w przepisie i zamiast ciastek, wyszło mi jedno długie twarde
cukrem pudrem posypanedowolnej maki razowej (typ 2000) szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 banan 1 cytryna 50 g migdałów 100 g cukru 100 g oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy) 100 ml mleka roślinnego ( u mnie było to akurat ryżowo-kokosowe) Przygotowanie: Na gładką masę zblenduj banana, olej, mleko i cukier. Cytrynę wyszoruj, potraktuj wrzątkiem, skórkę zetrzyj na drobnych oczkach
greenscarf