zimno, warto spróbować! Czekoladowy budyń z kaszy manny z bakaliami / 4 porcje Składniki: 2 szklanki mleka 5 łyżek kaszy manny 60 g czekolady mlecznej po 4 łyżeczki: wiórków kokosowych skórki z pomarańczy, kandyzowanej płatków migdałów Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy kaszę manną o kawałki czekolady. Zagotowujemy. Mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Gdy kasza będzie już gotowa, miksujemy blenderem(...)ręcznym. Budyń przelewamy do małych słoiczków/szklaneczek. Posypujemy każdą porcję po łyżeczce wiórków kokosowych, skórki z pomarańczy i płatków migdałów
Moja smaczna kuchniacukru pudru = 2 niepełne szklanki + pół szklanki na lukier 1 kostka margaryny/ masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna opcjonalnie 1 tabliczka gorzkiej czekolady +1 łyżeczka wiórków kokosowych 2 łyżki bułki tartej Wykonanie : Piekarnik nastawiamy na 180 stopni na górę dół bez termoobiegu. Na samym początku polecam sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę na tarce, a z cytryny maksymalnie(...)dodajemy jeszcze trochę cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy schłodzone ciasto. Smacznego ! * Zamiast margaryny możemy dodać miękkie masło. ** Zamiast lukru możemy babkę oblać roztopioną gorzką czekoladą, a następnie posypać wiórkami kokosowymi
Justa próbuje gotowaćgram makaronu razowego 1 różyczka brokuła 1 papryka czerwona Pół puszki kukurydzy konserwowej 250 gram zielonej fasolki szparagowej 2-3 marchewki 1 cebula Sól himalajska Pieprz 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, marchewkę obieramy i kroimy w paski, warzywa układamy w parowarze i gotujemy do miękkości lub gotujemy oddzielnie(...)miękkości. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na łyżce oleju kokosowego, dodajemy pozostałe ugotowane warzywa oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron, jeszcze chwile razem smażymy
Bajeczna Kuchnianazwie "pocałunek murzyna" to od dobrych kilkunastu lat ciasto obowiązkowe na Święta. W tym roku też nie mogło go zabraknąć ale w trakcie pieczenia troszkę pozmieniałam. Dodałam jeszcze blat kokosowy, czekoladowy krem i dużo czekoladowych wiórek na wierzch. Ciasto wyszło ogromne, więc cała rodzina dostała po kawałku. Najsmaczniejsze było we wtorek, kiedy zostały już tylko piętki. Ale jeśli będziecie(...)naleśnikowego). Miękkie masło utrzeć , dodawać stopniowo wystudzoną masę. Krem podzielić na połowę i do jednej części dodać kakao. Gotowym kremem przełożyć placki w kolejności: kakaowy- połowa jasnego kremu-kokosowy- połowa kakaowego kremu-bakaliowy- połowa jasnego kremu- blat makowy- kakaowy krem-wiórki. Odstawić na min. jeden dzień
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadanie szybkie, zdrowe i pyszne! Poczujecie się lekko. Składniki 2 bataty lub 2 duży mieszanka azjatycka na patelnię z grzybami mun rzodkiewka jagody goji pestki dyni świeża bazylia olej kokosowy olej lniany parmezan marynowane plastry buraka sól himalajska drobna różowa do smaku Olej kokosowy rozgrzej na dużej patelni, wrzuć mieszankę azjatycką i pokrojone w cząstki bataty. Dosmacz solą
Z Kuchni Do Kuchnizabrać się do roboty. Drukuj Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami Składniki 1 kostka masła 3 paczki herbatników szklanka bakalii 1/2-2/3 szkl. cukru 4 żółtka 3 łyżki kakao Wiórki kokosowe do obtaczania Sposób przygotowania Herbatniki kruszymy. Bakalie siekamy. Masło ubijamy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy kakao. Wsypujemy herbatniki i bakalie. Mieszamy. Formujemy niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy(...)wiórkach kokosowych. 4.9 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/czekoladowe-trufle-orzechami-herbatnikami/ MieszamWGarnku Artykuł Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkucykoria, czy bok choy, czy sałata rzymska czy kapusta pekińska – kroimy ją na centymetrowe plasterki. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuszczamy i podgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy czosnek z imbirem, smażymy mieszając około 1,5-2 minut, aż czosnek straci surowy ostry zapach. Dorzucamy pociętą cebulę i jasne części szczypioru, smażymy razem jeszcze minutę, mieszając, do zeszklenia. Wrzucamy(...)płatkami suszonej papryczki. Na koniec całość skrapiamy olejem sezamowym i odrobiną soku cytrynowego. Podajemy od razu, gorącą. Z tej ilości składników dostaniecie 4 duże porcje. SKŁADNIKI 3 łyżki oleju kokosowego ½ dużego pęczka szczypioru z cebulą (2-3 cebule) 2 średnie ząbki czosnku 50g świeżego imbiru 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 pełna (z lekką górką
Karo in the Kitchenzielony brokuł i mleczko z kokosa? Nasz krem brokułowy Bounty to prawdziwe doznanie słodkiej, acz nieprzesadzonej rozkoszy. Do jego przygotowania potrzebujemy: 1 litr wywaru warzywnego; 1 brokuł; puszka mleka kokosowego pieprz i sól z młynka łyżka soku z cytryny łyżeczka startego imbiru szczypta lub dwie gałki muszkatołowej opcjonalnie 1 duży ziemniak Brokuł dzielimy na różyczki. Bulion zagotowujemy, jeśli lubimy gęściejsze(...)lubi długiego gotowania. Razem z brokułem w garnku ląduje także sok z cytryny oraz starty imbir. Po 10 minutach rozdrabniamy wszystko blenderem, dodajemy małą puszkę mleka kokosowego i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i doprowadzamy do zagotowania. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym lub uprażonymi płatkami migdałowymi. Ostry brokuł, czyli zupa dla odważnych Kochacie ostre zupy i myślicie, że brokuł
Moja smaczna kuchniaprawdziwą wanilią (lub zwykłego) 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml oleju rzepakowego 200 ml mleka szczypta soli 2 łyżki suchego maku 2 łyżki wiórków kokosowych cukier puder do posypania migdałowe jajeczka do dekoracji Białka ubić z solą na puszystą pianę. Nadal ucierając dodać cukier. Ubijać aż piana będzie śniąca i szklista. Zmniejszyć obroty miksera(...)pieczenia i delikatnie wymieszać z białkami łyżką. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać mak, do drugiej kokos. Wlać do formy połowę masy makowej, następnie połowę masy kokosowej. Czynność powtórzyć. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować jajeczkami migdałowymi
Smakołyki Asizupa orzechowa . Gdyby była piosenkarką, zapewne śpiewałaby jak Adele (lub chociaż jak Violetta Villas), gdyby była modelką, zostałaby muzą pana Lagerfelda… kremowa i delikatna z początku dzięki mleku kokosowemu i śmietanie staje się po chwili diablicą… gorącą kochanką rozpalającą kubki smakowe i pragnienia na więcej i więcej. Marchewkę z powodzeniem możemy zastępować innymi słodkimi warzywami, jak np. batat(...)naprawdę dobrze współgra z orzeszkami ziemnymi i mlekiem kokosowym. W składnikach podany jest miód. Oczywiście mam na myśli miód sztuczny. Możemy również zastąpić go syropem z agawy, klonowym czy po prostu cukrem. Dla mnie dodatek czegoś słodkiego, w przypadku tej zupy, to obowiązek. Mam nadzieję, że Was również zupa orzechowa uwiedzie i zniewoli. Staniecie się niewolnikami łyżki, którą będziecie dzierżyć
Blendmanmnie KRESTO - tarte migdały,morele, żurawina,daktyle,rodzynki,skórka pomarańczowa,orzechy itd) pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 2 łyżki naturalnego miodu spadziowego 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego 2 szklani mleka Opłucz mak, zalej mlekiem,zagotuj. Gdy mak zacznie pyrkać, zmniejsz gaz i gotuj wolno przez 20 minut.Następnie wyłóż na sitko i odstaw ,aby obciekł.Można zostawić(...)Nazajutrz mak zmielić trzy razy w maszynce do mięsa. Wszystkie bakalie posiekać i wsypać do masy makowej, dokładnie wymieszać.Miód i olej kokosowy (można zastąpić masłem) podgrzać i wlać do maku z bakaliami i wymieszać dokładnie.Jeśli będziemy używać jej do klusek z makiem-taka masa jest dobra, jeśli jednak zdecydujemy się na makowca, jak w tym przepisie, musimy dodać
Z Kuchni Do KuchniSPIS SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW NA WIELKANOC Ciasta: Ciasto z makiem na maślance Ciasto Cappucino Ciasto styropian Ciasto kokosowe z chałwą i jabłkami Szarlotka klasyczna Szybki jabłecznik na oleju Kawowy jabłecznik z budyniem Jabłkowiec z budyniem Ciasto cytrynowe warstwowe Piankowa szarlotka Ciasto Milky Way Budyniowiec z owocami Szarlotka sypana Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Ciasto serowa pianka Ciasto(...)wiedeński Sernik królewski Sernik Izaura Sernik kawowy z trzema warstwami Sernik Kajmakowy Kremowy czekoladowy sernik na ciasteczkowym spodzie Szarlotka pod różową chmurką Ciasto Muller Froop Ciasto delicja Makowiec pod kokosową chmurką Ciasto zemsta teściowej Ciasto z połówkami jabłek Najprostsza szarlotka Ciasto leśny mech Babki / babeczki: Herbaciana babka Babka na Coca Coli Babkba bananowo- kawowa Muffinki z musli Muffinki czekoladowe Muffinki
W Moim Magicznym Domumiesiącu szalejmy Zaczęliśmy od pysznego kokosowego deseru z musem jagodowym , potem świetny przepis na najlepsze bułki bezglutenowe do burgerów (chociaż widziałem je na instagramie przygotowane w wersji na słodko, z truskawkami i polewą czekoladową – też dobry pomysł). Ostatnio mocno przyglądałem się wypiekom z użyciem babki jajowatej (znakomicie reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego). Szukałem przepisu, aby przygotować dobry chleb bez jajek(...)galaretka). 3. Następnie w blenderze mieszamy wszystkie składniki: mąka i komosa, babka jajowata, miód, oliwa, soda, sól i sok z cytryny. 4. Przygotowaną masę wlewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym. Ja akurat użyłem zwykłej okrągłej tortownicy o średnicy 17 cm Na wierzch naszego chleba fajnie pasują różne ziarna: pestki dyni, słonecznik, na co tylko macie ochotę. 5. Pieczemy
PaleoLifeciepłym płynie. Już po kilku minutach zaczynają się „żelować” podobnie jak siemię lniane. Nasion się nie gotuje, gdyż tracą swoje właściwości zdrowotne. Składniki: duża puszka mleka kokosowego / 400 ml 100 ml dowolnego mleka 4 czubate łyżki nasion chia / ¼ szklanki 2 łyżki syropu z agawy/klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego świeże jagody jogurt grecki Sposób przygotowania: Do miski wlać obydwa(...)rodzaje mleka zwykłe i kokosowe, ziarna chia, syrop z agawy i ekstrakt wanilii. Wszystko mieszać intensywnie trzepaczką przez 2 – 3 minuty, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc. Następnego dnia zmiksować jagody z jogurtem greckim. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub syropem klonowym. Na wierzchu puddingu położyć warstwę jagodowego
Pyry na Gazporcje: 2 szklanki mleka 2 łyżki domowego cukru waniliowego 4 płaskie łyżki kaszki manny szczypta soli szczypta kurkumy sok + skórka z 1 cytryny do dekoracji wiórki kokosowe cukrowe perełki Do rondelka wlać mleko. Wsypać zwykły cukier, waniliowy i szczyptę soli. Mleko zagotować. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę (bez białej części!) i wycisnąć sok. Do wrzącego mleka wsypać kaszkę manną(...)mieszając. Gdy kaszka lekko zgęstnieje to dodać skórkę, wlać sok z cytryny oraz wsypać szczyptę kurkumy. Całość jeszcze chwilę gotować. Gotową kaszkę przelać do pucharków/szklanek i ozdobić wiórkami kokosowymi oraz cukrowymi perełkami. Pomysł na przepis STĄD
Ugotować