tartego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chili / można dać mniej sól, pieprz gałka muszkatołowa 1/2 szklanki bułki tartej 3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego DIP POMIDOROWO-DYNIOWY 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki puree z upieczonej dyni 1 łyżka sosu sojowego 200 g krojonych pomidorów(...)szczyptę czarnego pieprzu, mieszamy. Łyżką nabieramy duże porcje masy i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kotlety. Każdy kotlet delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy partiami, na rozgrzanej oliwie lub oleju kokosowym, po 4-5 minut z każdej strony. Pilnujemy temperatury oleju, który cały czas powinien lekko skwierczeć. Podajemy z dipem dyniowo-pomidorowym lub sosem pieczarkowym
cool and mintySkładniki 250 dag wątróbki drobiowej 1 szklanka mąki ryżowej 1 gruszka 3 duże cebule sól pieprz ziołowa pieprz czarny olej kokosowy do smażenia szczypta papryczki chilli Wykonanie Na wstępnie oczyszczamy naszą wątróbkę z żółtych żyłek itp , następnie naszą wątróbkę obtaczam w mące ryżowej , i na rozgrzaną patelnie z olejem(...)kokosowym wykładam wątróbkę ,przykrywam pokrywką i podsmażam po obu stronach na chrupko,kiedy mamy podsmażoną wątróbkę , dodajemy pokrojoną cebulkę w talarki , oraz pokrojoną gruszkę w kostkę , podsmażamy wszystko razem około 5 minut , często mieszając , po naszym czasie zalewamy 3 szklankami wody , i gotujemy na małym ogniu , do momentu odparowania wody . Jak woda już nam odparowała , doprawiamy nasza wątróbkę solą , pieprzem
Mój Smakwody 1 szklanka ryżu 0,5 szklanki kaszy jaglanej szczypta soli opcjonalnie: stewia (w formie płynnej) do posłodzenia 2 słoiki (o pojemności 500 ml) domowego musu z jabłek olej kokosowy do wysmarowania naczynia Mleko i wodę zagotować ze szczyptą soli i stewią, wsypać ryż i kaszę, gotować około 10 minut. W nasmarowanym olejem kokosowym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: ryż
FitKotjeszcze trochę problemów, ale praktyka czyni mistrza, prawda? :) Farsz: 1,2 kg kapusty kiszonej 3 liście laurowe 2 cebule 0,8 kg pieczarek 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła pół łyżeczki mielonego kminku sól i pieprz Kapustę lekko płuczemy pod wodą, a następnie wkładamy ją do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy do niej liście laurowe i odrobinę soli(...)czasie, gdy kapusta się gotuje możemy zająć się pieczarkami. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, możemy też rozdrobnić ją w malakserze. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulkę. Przesmażamy ją na małym ogniu do miękkości. Następnie myjemy pieczarki i albo ścieramy je na tarce albo rozdrabniamy w malakserze. Osobiście preferuję tę 2 opcję, gdyż jest znacznie szybsza. Dorzucamy
Cooking Monsteroregano 500 ml bulionu 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki posiekanego koperku 100 g dyni (waga po obraniu) 50 ml śmietanki 18% lub 30% Dodatkowo: mąka pszenna mąka ziemniaczana olej kokosowy kasza u mnie gryczana niepalona Mięso wkładamy do miski, dodajemy oregano, jajko, bułkę tartą, startą na tarce cebulę, mieszamy i formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące pszennej. Podsmażamy na patelni(...)rozgrzanym oleju kokosowym. W międzyczasie w garnku musimy zagotować bulion, wkładamy do niego podsmażone pulpeciki, dodajemy startą dynię i kurkumę. Musimy delikatnie przemieszać, nakryć przykrywką i gotować na średnim ogniu około 20 minut. W międzyczasie gotujemy kaszę. Ja czas od czasu mieszałam wszystko, pod koniec gotowania dodałam koperek i śmietanę. Jak sos byłby za rzadki, to wtedy musimy przesiać przez
kruche babeczkicytryny Dodatkowo: dżem/konfitura do posmarowania blatów (najlepiej jakaś kwaskowata; u mnie cytrynowa z miodem) Moja dekoracja: bułka tarta do obsypania boków (może być mak) wiórki kokosowe i mak do posypania wierzchu (oba produkty do nabycia na stronie ale-raj.pl ) skórka i plasterki cytryny zielone wiórki czekoladowe liofilizowana żurawina Upiec ciasto. Żółtka z cukrem utrzeć do białości i następnie(...)/konfitury oraz kremem. Całość przykryć kolejnym blatem, którego także smarujemy dżemem/konfiturą i przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch i boki dokładnie posmarować pozostałym kremem. Dekoracja. Wierch tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a boki zarumienioną na suchej patelni (i ostudzoną) - bułka tartą. Całość udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce. (Mój wzór makowy powstał z pomocą szablonu.) (*) - Do kremu zamiast cytryny
Di gotujeSkładniki: 1 duża główka kalafiora; 4 duże marchewki; 1 średnia cebula; 2 łyżki drobno posiekanego, świeżego imbiru; 3 ząbki czosnku; 400 ml mleczka kokosowego; 3 łyżeczki oleju; 1 łyżeczka kurkumy; 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry; 1 łyżeczka soli morskiej; 1,25 ml bulionu (u mnie 1,25 l wrzątku + 1 łyżka vegety); Sól; Opcjonalnie - do ozdoby - plastry chili, świeżego(...)Upieczone kawałki kalafiora wrzucić do zupy (kilka różyczek można pozostawić do ozdobienia talerza z zupą), wymieszać i zestawić z ognia. Tak przygotowaną zupę zblendować na gładki krem. Dodać mleczko kokosowe i dokładnie wymieszać. Zupę przyprawić solą do smaku. Krem podawać na ciepło, opcjonalnie przyozdobiony różyczkami kalafiora, plastrami chili i imbiru. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około
Gospodyni Miejskamięso z ud indyczych musztarda oliwa z oliwek 2 cm kłącza imbiru czosnek pory- część biała suszone śliwki Karahi Chicken Masala czerwony pieprz świeży lubczyk sól himalajska różowa olej kokosowy I tak w zasadzie to tyle tylko potrzebujemy do dania pysznego i aromatycznego. Podałam z proziakami. Najpierw myjemy mięso, a następnie wkładamy do miski. Przygotowujemy marynatę. Musztardę mieszamy z przyprawą(...)oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek (ile chcemy) oraz starty na tarce korzeń imbiru. Nacieramy mięso, dajemy na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzewamy patelnię, dajemy olej kokosowy i podsmażamy zamarynowane w musztardzie mięso. Dodajemy pory pokrojone jak chcemy, oraz suszone śliwki w kawałeczkach. Podsmażamy i dusimy pod przykryciem. Dosmaczamy czerwonym pieprzem, świeżym lubczykiem i dusimy powoli. Kiedy
Z Kuchni Do Kuchniduży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka włoskich ziół (lub przyprawy do kuchni włoskiej) ok. 50 g sera mozzarella (można użyć więcej) sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Do miseczki wlewamy śmietankę i wsypujemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Ser mozzarella, najlepiej w kawałku, a nie w kulce, kroimy na kawałki jednakowej wielkości(...)środku układamy ser, zawijamy boki i zlepiamy. Następnie rolujemy puplecika. Z podanej ilości mięsa powinno wyjść ok. 22 pupletów. Na patelnię wylewam 2-3 łyżki oleju kokosowego i gdy będzie już odpowiednio rozgrzany wkładam ostrożnie pulpety. Smażę je po ok. 1-2 minuty z każdej strony, do uzyskania złoto-rązowego koloru. Pulpety wykładam na papierowy ręcznik, by osiąknęły z nadmiaru
Cooking MonsterSkładniki: 4 papryki 2 woreczki kaszy orkiszowej ćwiartka średniej dyni 1/2 średniej cukinii cebulka dymka razem z zieloną częścią 1/2 łyżeczki kurkumy 1 laska chorizo sól pieprz olej kokosowy do smażenia W większym garnku zagotowujemy wodę. Papryki przekrawamy na pół, pozbywamy się nasion. Wrzucamy na około 2 minuty do wrzątku, wyjmujemy. W wodzie po paprykach ja ugotowałam kaszę. Dynię(...)obieramy, ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w plasterki, ja ja pokroiłam jeszcze na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cukinię, dynię, pokrojoną cebulkę i podsmażamy, solimy. Dodajemy pokrojone chorizo, kurkumę i na końcu ugotowaną kaszę. Jeśli jest potrzeba to doprawiamy pieprzem, solą. Papryki w środku osuszamy, solimy. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy troszkę oleju, chodzi o natłuszczenie naczynia
kruche babeczkiktóre wkłada w każdą potrawę. Dziś jej przepis na zapiekankę z batatów zamieniłam w zapiekankę z dyni. 500 g puree z dyni 300 g drobnego makaronu 4 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki mąki gryczanej 500 ml mleka ryżowego 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki czerwonej wędzonej papryki 100 g sera feta 125 g sera edamskiego 25 g parmezanu sól i pieprz(...)smaku Makaron gotujemy o ok. 2-3 minuty krócej, niż podano na instrukcji na opakowaniu. W rondelku, na małym ogniu topimy olej kokosowy, wsypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką aż powstanie zasmażka. Zdejmujemy z ognia, dolewamy powoli mleko i mieszamy aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Rondelek wstawiamy z powrotem na mały ogień i mieszając gotujemy, aż beszamel
Kucharzyca250g makaronu np. penne 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego 2 ząbki czosnku 2cm korzenia imbiru 3/4 czerwonej papryki 1 duża marchewka 1/2 pora 1/2 szklanki ciecierzycy konserwowej 120ml mleczka kokosowego 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny (może być limonka) sól, kolorowy pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na oleju rzepakowym rumienimy posiekany czosnek oraz starty imbir(...)wrzucamy pokrojoną w cienkie, ok 4cm słupki marchewkę, pokrojonego w pół talarki pora oraz paseczki papryki. Podsmażamy i wrzucamy dobrze odcedzoną ciecierzycę. Dusimy ok 15 minut i podlewamy mleczkiem kokosowym. Do lekko odparowanej potrawki dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z natką pietruszki i ugotowanym al dente w osolonej wodzie makaronem. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzieprosa bio (Regenbogenkreis) (można zastąpić płatkami jaglanymi lub mąką jaglaną) 30 g mąki pszennej graham 20 g mielonych migdałów pół łyżeczki przyprawy do piernika mleko do konsystencji łyżka oleju kokosowego jajko 2 łyżki stewi w pudrze szczypta soli 1/2 łyżeczki kamienia winnego (można zastąpić proszkiem do pieczenia) + oliwa z oliwek w sprayu do natłuszczenia foremek pestki dyni do dekoracji(...)owoce do podania Puree zmiksować w blenderze na gładką masę z olejem kokosowym, jajkiem i solą. Dodać składniki suche i ponownie zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste (co zależy od dyni użytej do przygotowania puree), dodać mleka. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo spływać z łyżki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremki natłuścić oliwą w sprayu i wypełnić ciastem. Piec
Poranek na słodkoCiasto brzoskwiniowo - kokosowe jest idealne dla dużych łakomczuchów, jest bardzo słodkie! Składa się z trzech części lekkiego biszkoptu, wilgotnego ciasta kokosowego i kremu na bazie soku z brzoskwiń z cząstkami owoców. Jest dosyć pracochłonne, ale na pewno odwdzięczy się Wam smakiem. Zapraszam! Czytaj więcej
Biały fartuszekmascarpone 75 g ricotty 40 g mąki graham 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego) łyżka syropu daktylowego Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym
Poranek na słodko