kokosowe - 19941 przepisów (strona:539/1330)

Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi 94

szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki jogurtu 2 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego 1 jajko masło do wysmarowania formy do dekoracji orzechy włoskie wiórki kokosowe  syrop klonowy Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przelewamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem. Pieczemy w temp. 180 st. C, aż wierzch ładnie zezłoci się. Upieczoną owsiankę polewamy syopem klonowym, posypujemy(...)orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi. Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno

Moja smaczna kuchnia
Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki 122

tofu (naturalnego lub wędzonego) 1 mała papryczka chili sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 2 cm kłącza imbiru 50 ml sosu sojowego olej kokosowy do smażenia garść orzechów arachidowych Sos kabayaki: 50 ml sosu sojowego 50 ml wina mirin 50 g cukru trzcionowego 1 ząbek czosnku 2 cm kłącza imbiru * PRZYGOTOWANIE Marynowane tofu(...)wsyp cukier. Gotuj na małym ogniu, aż sos się redukuje i stanie się gęsty niczym karmel. Wyjmij imbir oraz czosnek. Podanie Tofu podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Kapustę pak choi umyj, odkrój głąb, a następnie blanszuj lub gotuj na parze przez około 5 minut. Podawaj z usmażonym tofu. Następnie polej sosem kabayaki i posyp orzechami arachidowymi (możesz

Food Square
Trufle daktylowe 153

słodkie mimo, iż nie zawierają grama cukru. Tylko 3 składniki a efekt zachwycający. Spróbujcie sami :) 150 g suszonych daktyli 100 g płatków owsianych lub orkiszowych Cenos 2 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia   Daktyle zalej gorącą wodą (tak aby przykryła je w całości) i odstaw na ok 15-20 minut. Odcedź i zmiksuj na gładki mus. Dodaj płatki(...)wiórki, wymieszaj. Z masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Trufle schłodzić w lodówce

Smakołyki Asi
Curry z pomidorkami koktajlowymi z dorszem i aromatycznym bulgurem 110

łyżka oleju sezamowego  50 gram gotowej pasty curry zielonej  przyprawy do marynowania ryby: po szczypcie curry, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, czosnku w proszku 1/2 szklanki mleka kokosowego  20 pomidorków koktajlowych  szczypta soli sok z połowy cytryny  kawałki cytryny do dekoracji, kolendra lub inne świeże zioła  Aromatyzowana kasza bulgur (lub ryż, kasza jaglana, komosa ryżowa(...)czasie cebulę, imbir, chili oraz czosnek siekam drobno i smażę na oleju sezamowym do delikatnego zarumienienia. Dodaję pastę curry i smażę całość kilka chwil. Wlewam sok pomidorowy oraz mleko kokosowe i gotuję sos przez 20- 12 minut. Po tym czasie dodaję pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i gotuję sos jeszcze 5 minut. Na koniec gotowania doprawiam sos solą oraz sokiem

Mango Papaja
Indyk z mango, żurawiną i miodem 155

smakowało bardzo :-) Miłego dnia :-) Składniki: 1 większe dojrzałe mango 400 g filetu z indyka 3 garście żurawiny sól himalajska pieprz kurkuma natka pietruszki 4 łyżki miodu  olej kokosowy do smażenia śmietana 18% do zup i sosów 1. Mango obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany na patelni olej kokosowy. 2. Indyka kroimy w paski, wrzucamy do mango

kruche babeczki
3-minutowa jabłkowo-śliwkowa owsianka 121

urozmaicać i zmieniać lub wzbogacać ich smak. Dziś zapraszam Was na 3-minutową jabłkowo-śliwkową owsiankę. Podałam ją dodatkowo z pokrojonymi kandyzowanymi wiśniami, suszonym berberysem i odrobiną płatków kokosowych. Szybkie, syte i pyszne śniadanie. Spróbujcie. Składniki: 5 łyżek płatków owsianych górskich błyskawicznych 2 łyżki naturalnego soku śliwka jabłko Natjun gorąca przegotowana woda dodatki: 8 kandyzowanych wiśni, około łyżeczki suszonego berberysu(...)oraz płatki kokosowe Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy płatki owsiane górskie błyskawiczne, zalewamy je gorącą przegotowaną wodą (tylko do wysokości płatków). Mieszamy, dolewamy 2 łyżki soku śliwka jabłko, znów mieszamy i odstawiamy na 3 minuty do napęcznienia płatków. Po tym czasie naszą owsiankę możemy przełożyć do pucharka lub zostawić w tej miseczce, w której ją przygotowywaliśmy. Na wierzch dodajemy pokrojone drobniej

Słodkie okruszki
Warzywa po azjatycku z serem korycińskim 117

pulpeciki mięsne opcjonalnie sos pomidorowy mieszanka azjatycka parmezan ser koryciński sól do smaku pieprz ziołowy do smaku karahi chicken masala przyprawa bez chemii świeża bazylia grzanki opcjonalnie nierafinowany olej kokosowy  do smażenia Patelnię rozgrzej z olejem kokosowym. Wsyp mieszankę azjatycką, dosmacz solą i przyprawą bez chemii. Zamknij i duś. Pod koniec gotowania dodaj pulpeciki mięsne (już uduszone w sosie

Z Kuchni Do Kuchni
Kluski śląskie z sosem borowikowym 119

bardzo łatwo przygotować. Składniki 3 garście borowików z nóżkami mała cebula sól do smaku pieprz ziołowy natka pietruszki trochę soku z cytryny około pół szklanki śmietany 30 % nierafinowany olej kokosowy do smażenia Borowiki myję, suszę i kroję w małe kawałki. Cebulę siekam i podsmażam na oleju kokosowym. Dodaję grzyby i smażę około 5-7 minut. Doprawiam solą i pieprzem ziołowym

Z Kuchni Do Kuchni
GOFRY ORKISZOWE 192

Składniki: 1 szklanka mleka 2% (może być roślinne) 1 szklanka mąki orkiszowej 1 jajko 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ksylitolu kiwi banan 5 łyżek jogurtu naturalnego garść jagód goji i płatków migdałowych Sposób przygotowania: Mleko przelewamy do półmiska, wbijamy jajko, dodajemy olej kokosowy i łączymy płynne składniki. Mąkę mieszamy z proszkiem, przesypujemy

Prosto i Smacznie z Anetą
Batony z płatków komosy ryżowej 157

zawierające same zdrowe produkty, są szybkie w przygotowaniu i pyszne. Składniki: - 1,5 szklanki płatków owsianych - 1 szklanka płatków komosy ryżowej - 0,5 szklanki miodu - 2 płaskie łyżki oleju kokosowego - 0,5 łyżeczki cynamonu - 5 kropli olejku waniliowego - 0,5 szklanki migdałów - 0,5 szklanki pestek z dyni (prażone) - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki żurawiny Przygotowanie: Płatki owsiane(...)mieszamy z płatkami komosy ryżowej, wsypujemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiekamy 12 min. Dzięki temu płatki nabiorą słodkiego smaku. Miód, olej kokosowy, cynamon i olejek waniliowy wkładamy do garnka i trzymamy na ogniu do rozpuszczenia tłuszczu. Migdały rozdrabniamy na mniejsze kawałki (ja zrobiłam to tłuczkiem). wsypujemy do miski, dodajemy pestki z dyni, rodzynki, żurawinę

Kulinarne życie
deser serowo-kokosowy z jagodami 120

Cykl "deserowa środa" rozpoczynamy pucharkiem serowo-kokosowym z konfiturą jagodową. Tym razem jest to deser bez bitej śmietany a więc trochę lżejszy i mniej kaloryczny. Robi się go dosłownie w kilka minut więc w razie niezapowiedzianych gości sprawdzi się idealnie.  Składniki na 3 duże pucharki: 200 g twarogu (może być w kostce, chyba że nie lubicie grudek to użyjcie(...)mielonego) 280 g serka Danio waniliowego 3/4 szklanki mleka 3 duże łyżki wiórek kokosowych łyżka cukru 6 łyżek konfitury jagodowej 9 podłużnych biszkoptów Kokos zalać mlekiem, dodać cukier i powoli gotować kilka minut aż wiórki naciągną trochę mleka. Odcedzić (mleko zachować) i wystudzić. Ser, serki i kokos zmiksować. Sześć biszkoptów przekroić n połowę, nasączać w wystudzonym mleku i układać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Marchewkowe pancakes 168

wadze około 200 g ) 250 ml napoju roślinnego lub mleka 2 jajka 150 g mąki 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Dodatkowo: olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia  miód, syrop klonowy lub syrop z agawy orzechy Wykonanie: Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Plasterki marchewki umieścić w naczyniu blendera, zalać napojem roślinnym(...)miski, dodać jajka i cukier - roztrzepać rózgą. Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem. Sypkie składniki dodać do pure marchewkowego i dobrze wymieszać.  Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Na gorącą patelnie wlewać porcję ciasta, formując okrągłe placuszki. Placki marchewkowe smażyć około 3 minuty z każdej strony, na bardzo małym ogniu. Usmażone pancakes układać na talerzyku, polewać

kolorowotorcikowo
Pieczone gruszki nadziane deserowym serkiem migdałowym + domowe mleko migdałowe 144

pomału wlać cały płyn, a następnie bardzo dokładnie odcisnąć. Uzyskany płyn, to Nasze mleko, a powstała masa, to twarożek 😊 ------------ Twarożek na słodko: * masa migdałowa powstała z produkcji mleka * śmietanka kokosowa- 1 łyżka * wanilia- 1/2 laski * cukier trzcinowy- 1 łyżeczka Twarożek powstały ze zmielenia migdałów połączyć z 1 łyżką śmietanki kokosowej, cukrem, wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii i wymieszać. ------------ Dodatkowo: * małe

Kraina Miodem Płynąca
Ciasteczka owsiane 165

ulubionej herbaty w ciągu dnia.   Wykonanie: proste i szybkie. Najdłużej czeka się gdy się pieką, ale zapach wynagradza wszystko, można (i warto!) chwilę poczekać:) Zapach cynamonu, wiórków kokosowych, bakalii...obłędny! Zdrowo, domowo, prosto. Ciasteczka po kilku dniach, po około dwóch stwardnieją, na początku są miękkie. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych, użyłam górskich 2 jajka 2 łyżki mleka(...)szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki suszonych moreli pokrojonych w kosteczkę 0,5 szklanki nerkowców pokruszonych (użyłam do tego dużego noża) 1 łyżeczka białego cukru 4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru Przygotowanie w kilku krokach: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki w misce (jakie to proste:) - najpierw mieszamy wszystkie składniki suche, potem dodajemy mokre

Zasmakuj Kuchni
Najprostsza, najpyszniejsza szarlotka orzechowa (wegańska, bez glutenu) 102

odrobina soku z cytryny ciasto 150 g płatków jaglanych 40 g proszku budyniowego  1/2 szklanki drobnego cukru (lub innego zamiennika) 2 łyżki płynnego masła orzechowego 2 łyżki oleju kokosowego migdałowa kruszonka z podanych proporcji wyszło mi tego dość sporo, dlatego możecie zrobić z połowy składników albo wykorzystać później drugą połowę do innego ciasta lub np. owoców pod kruszonką(...)cukier i cynamon, następnie skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny. KROK II: Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut by napęczniały. Potem dodajemy cukier, roztopiony olej kokosowy, proszek budyniowy i masło orzechowe. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. KROK III: Migdały drobno siekamy i przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki wsypujemy płatki jaglane, następnie mąkę ryżową, cukier i drobno posiekane

Kuchnia Ellie