zupa krem marchewkowo-pomidorowa Zupa krem marchewkowo-pomidorowa Składniki : 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki kaszy jaglanej kilka łyżek klarowanego masła lub oleju kokosowego 1,5l wywaru 1/2 kg marchwi puszka pomidorów przyprawy : kumin , carry , sól , pieprz , kurkuma Wykonanie : Kaszę dobrze wypłukać , zalać wodą (2 razy więcej wody(...)Posolić i ugotować ok 10- 12 minut od zagotowania , pod przykryciem na małym ogniu. Czosnek i cebulę obrać. Cebulę posiekać w drobną kostkę , podsmażyć na maśle klarowanym lub oleju kokosowym , kiedy się lekko zarumieni dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kumin. Razem wszystko delikatnie podsmażać , tak by czosnek się nie przypalił. Marchew obrać i pokroić w plastry , dodać cebuli
Aromatyczne Podróżerestauracji! Koniecznie spróbujcie. 2 porcje: 400 g ryby, u mnie pstrąg 400 g pomidorów w puszce 0,5 papryczki chilli (jak lubicie, to wedle uznania :P ) 100 ml mleka kokosowego 200 g ananasa z puszki 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól i korzeń lubczyku natka pietruszki do podania Olej podgrzewamy w woku lub na dużej patelni. Rybę kroimy na kawałki
Kucharzycapudru - 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej - 50 ml jagód ze słoika lub mrożonych - 50 ml malin ze słoika lub mrożonych Spód : - 210 g ciastek owsianych - 2 duże łyżki oleju kokosowego (może być roztopione masło) Mus jagodowy : - 250 ml śmietanki 30% - galaretka jagodowa - 100 ml soku z jagód Sos jagodowy : - 2 duże łyżki jagód ze słoika lub mrożonych Sposób wykonania : Ciastka(...)rozdrabniamy w blenderze, dodajemy olej kokosowy w płynnej konsystencji, mieszamy, wykładamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i szczelnie owiniętą folią aluminiową, wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na środkowy poziom dajemy blachę wypełnioną do połowy wodą. Jagody i maliny przecieramy przez sitko, ser, jajka, cukier mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy, dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy
Wypieki ReneMakowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka Makowiec śnieżny to niespotykana wersja makowca. Składa się on z 4 warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykłada się usmażony mak z bakaliami. Kolejną warstwę stanowi bita śmietana, a ostatnią maślana masa orzechowa. Ciasto podawane w temperaturze pokojowej jest delikatne, słodkie i kremowe. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Ujazd(...)dobrze mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę śmietany i szybko mieszamy. Po połączeniu się składników dodajemy drugą łyżkę, a następnie trzecią. Gęstniejącą polewę wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy ją i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem ciasto wyciągamy z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Makowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka
Trzeci talerzsmaczna tylko za bardzo mu kokosem czuć haha! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 świeże pomidory w sezonie, poza koncentrat pomidorowy 2 puszki pomidorów 1 duża cebula 1 puszka mleka kokosowego łyżka słodkiego sosu chilli 250 – 300 ml bulionu roślinnego sól, pieprz kolendra odrobina startego parmezau 1 łyżka oleju do smażenia W garnku rozgrzejcie tłuszcz i wrzućcie drobno posiekaną cebulę(...)Chwilę przesmażcie, dodajcie pomidory, mleko kokosowe i gotujcie ok 15 minut. Dodajcie bulion, sos chilli oraz przyprawy. Pod sam koniec gotowania możecie zetrzeć odrobinę parmezanu. Całość zmiksujcie. Podajcie z posiekaną kolendrą, grubo mielonym pieprzem i ewentualnie parmezanem. Pycha
Szybko Tanio Smaczniediabetyków. Składniki na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 500 g topinamburu (u mnie z Biedronki) 300-350 g mrożonych warzyw na patelnię 1,5 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła 1 jajko pieprz zioła prowansalskie przyprawa do grilla Przygotowanie: Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na 6 mniejszych kawałków. Jajko i zioła mieszamy w miseczce - wkładamy kurczaka(...)czasie obieramy bulwy topinambura, myjemy i wkładamy do garnka z zimną wodą - gotujemy do miękkości. Kurczaka grillujemy po ok. 10 min z każdej strony. Na patelni roztapiamy olej kokosowy i smażymy warzywa (doprawiamy pieprzem i przyprawą do grilla) - ok. 10 min., co jakiś czas mieszając. Ugotowanego topinambura odcedzamy a następnie do garnka dodajemy masło i ugniatamy do uzyskania konsystencji purée
Alutka-Gotujeryżu, 4 łyżki masła, 3 listki limonki, trwa cytrynowa, 400 ml mleka kokosowego, 250 ml wody, W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, wrzucić ryż i przesmażyć go. Dodać liście laurowe i rozgniecioną trawę cytrynową, przesmażyć. Wlać mleko kokosowe, wodę, dodać sól, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. I teraz najlepiej owinąć
królestwo garówgoździki 600ml gorącej wody Krem: laska wanilii 500ml mleka 120g + 70g cukru 8 żółtek 8 łyżeczek żelatyny (około 17g) 500ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g białej czekolady 40g oleju kokosowego cukier puder do posypania około 50g marcepanu + zielony barwnik spożywczy Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C(...)Tort włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 13. Tort ostrożnie wyjąć z tortownicy i położyć go na paterze ( patrz FILM ), posypać cukrem pudrem. 14. Czekoladę razem z olejem kokosowym roztopić w mikrofalówce lub na parze. Odstawić na około 5-10 minut. Gruszki wyjąć z lodówki i maczać je w białej czekoladzie, aż całe się nią pokryją. Jak pierwsza warstwa
Mała Cukierenkazapach prażonych orzechów laskowych jest rewelacyjny! Z podanych składników zrobiłam dwa słoiki kremu po 220 ml każdy. Składniki: 200 g orzechów laskowych 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki oleju kokosowego 200 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki Orzechy wsypujemy na suchą patelnię. Prażymy przez kilka minut mieszając co jakiś czas – powinny równomiernie przypiec się z każdej strony. Podgrzewamy kremówkę(...)Kiedy orzechy nie są już gorące pocieramy je o siebie w ściereczce, tak żeby ściągnąć jak najwięcej łupinek. Orzechy bez łupinek przekładamy do blendera. Mielimy na proszek, dodajemy olej kokosowy i kakao, blendujemy dalej na gładką masę. Do masy wlewamy czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotowy krem przekładamy do słoiczków, przechowujemy w lodówce. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercySkładniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 30 gram wiórek kokosowych słoiczek malinowego dżemu 1/2 litra śmietany 36% 1 serek mascarpone lub żelatyna 2 białe czekolady czerwony barwnik Biszkopt: Ubijamy na sztywną pianę białka. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na sam koniec dodajemy wiórki(...)kokosowe mieszając już łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° . Pieczemy około 35 minut. Po ostudzeniu kroimy na dwie części. Warstwa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej serek mascarpone lub rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Polewa: Czekolady rozpuszczamy na parze z dodatkiem mleka i masła. Ja nigdy nie odmierzam dokładnej ilości tych składników robię
Słodkie ciachoNieskomplikowane. Doda energii i siły. Fasola mung nie jest ciężkostrawna. Składniki fasola mung jaja pomidory krojone z puszki bazylia czosnek sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek olej kokosowy extra virgin Fasolę mung zalej zimna wodą, zostaw na noc. Na drugi dzień odlej wodę i wypłucz fasolę. Ugotuj ją na parze lub w wodzie ,ale tak ,by się(...)rozleciała. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego. Wylej pomidory z puszki, dodaj czosnek, bazylię, duś. Możesz dosmaczyć oliwą z oliwek,dodaj fasolę, wymieszaj. Wbij jaja na gotowy sos z fasolą. Przykryj pokrywką. Pozwól białku ściąć się całkowicie. Podawaj skropione oliwą z oliwek. Jest to jedyny typ fasoli ,po którym nie mam wzdęć i innych problemów. Warto używać jej również
Z Kuchni Do KuchniSKŁADNIKI: 2 dojrzałe mango 1 pomarańcz 1 łyżka miodu 2 50 ml mleczka kokosowego 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej Pestki dyni do posypan PRZYGOTOWANIE: Mango i pomarańcze obieram a następnie dzielę na mniejsze kawałki i wkladam do blendera. Dodaję miód. Wszystko blenduję na gładki mus. Następnie wkładam do lodówki na ok 10 min. Do garnka o grubym dnie(...)wlewam mleko kokosowe a następnie doprowadzam do wrzenia. Wsypuję kasze mannę, zdejmuję z palnika i kilka sekund energicznie mieszam tak by nie powstaly grudki. Kaszę mannę nie słodzę. Na dno szklanki wkładam kaszę i czekam aż przestygnie. Następnie kładę schłodzony mus. Na wierzch posypuję pestkami dyni. Smacznego
Gotowanie PatkiDodać resztę składników (jajko, proszek do pieczenia, cynamon, mąkę). Zmiksować do gładkości, wsypać jabłko starte na tarce. Wymieszać. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor (ja polecam na oleju kokosowym, ale może też być na zwykłym jeśli nie macie). Jeśli placuszki byłyby wg Was za rzadkie można dosypać odrobinę mąki. Można podawać z miodem, syrop em klonowym lub saute. Wykonanie(...)proszek do pieczenia, cynamon, mąkę). Zmiksować do gładkości (12 s/ obr. 7). , wsypać jabłko starte na tarce. Wymieszać. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor (ja polecam na oleju kokosowym, ale może też być na zwykłym jeśli nie macie). Jeśli placuszki byłyby wg Was za rzadkie można dosypać odrobinę mąki. Można podawać z miodem, syrop em klonowym lub saute. Przepis
Mania Wypiekaniałyżki maki ziemniaczanej 4 jajka 3 łyżki brązowego cukru 1,5 szklanki mleka szczypta soli + 1 opakowanie twarożku 1 słoik dżemu Łowicz czarny bez 100% borówki amerykańskie wiórki kokosowe Suchą kaszę jaglaną i płatki owsiane zemleć na gładką mąkę. Obie mąki przesiać do dużej miski, dodać resztę składników i zmiksować na gładko. Odłożyć na około 15 minut. Rozgrzać nieprzywierającą, teflonową(...)naleśnik wykładać 2 łyżeczki serka twarożkowego i 3 łyżeczki dżemu z czarnego bzu. Odłożone naleśniki pokroić na 4-5 części, układać je pionowo na górze tortu. Udekorować borówkami i kokosowymi wiórkami. Odstawić na około 45 minut. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewypół szklanki jogurtu naturalnego i pół szklanki śmietany 18% cukier waniliowy sok z cytryny polewa: 4 łyżki cukru łyżka wody łyżka śmietany 2 łyżki kakao 1/3 kostki masła wiórki kokosowe do posypania Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo żółtka po każdym dokładnie miksując. Wciąż ucierając dodawać stopniowo przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia na zmianę(...)mało kwaśny dodać do smaku sok z cytryny. Ciasto przełożyć kremem. Składniki polewy podgrzewać w rondelku aż do połączenia się składników. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Pięknie