kokosowe - 19941 przepisów (strona:531/1330)

Ryżowe ciasteczka bezglutenowe 100

jeśli ktoś lubi słodsze to można dodać trochę więcej cukier waniliowy lub olejek waniliowy - można również inne, np migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada/ dżem/ owoce opcjonalnie: wiórki kokosowe, płatki migdałowe, rodzynki, posiekane suszone morele, etc. Suche składniki mieszamy, następnie dodajemy masło/ margarynę i zgniatamy całość. Jak już rozgnieciemy trochę tłuszcz dodajemy jaja i zagniatamy ciasto. Na koniec wgniatamy(...)bakalie. Ja zwykle dodaję wiórki kokosowe ze względu na wysoką zawartość błonnika, którego mojej diecie trochę brakuje.... Ciasto jest dosyć luźne ale klejące. Nie może być za rzadkie bo rozleje się w pieczeniu. Z gotowego ciasta formujemy kulki nie większe niż orzech włoski, spłaszczamy lekko a na środku robimy niewielkie wgłębienie. Układamy na pergaminie. Nie musimy smarować tłuszczem ponieważ ciasteczka

Ze smakiem bez glutenu
Ucierane ciasto pomarańczowe z mąki ryżowej - bezglutenowe 170

pomarańcza - skórka z pomarańczy i 90 ml soku Polewa: 50 ml soku z pomarańczy 50 g cukru pudru 100 g czekolady: może być biała, gorzka lub mleczna ewentualnie wiórki kokosowe do posypania Masło i jaja należy ogrzać do temperatury pokojowej -  najlepiej wyjąć je z lodówki dzień wcześniej. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Pomarańczę dokładnie umyć i otrzeć(...)się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę połamaną na kawałki. Mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić i polać zimne ciasto. Po wierzchu można ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Polewa czekoladowo-kokosowa z mlekiem w proszku 156

wszelkich batonikach muesli.  Składniki: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 czubata łyżka kakao 1 czubata łyżka masła 50 ml mleka 2 czubate łyżki mleka w proszku 2 łyżki wiórków kokosowych ewentualnie 2 łyżki cukru Do rondelka wlać mleko, dodać masło, pokruszoną czekoladę i ewentualny cukier. Rozpuścić całość na niewielkim ogniu. Następnie dodać kakao i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Kiedy wszystkie

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z kurczakiem na ciepło z chrzanowym dressingiem 130

pomidorków cherry 2-3 łyżki jogurtu naturalnego  1 łyżka majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyżeczka przyprawy włoskiej lub innej przyprawy ziołowej 1 łyżka oleju kokosowego sól i pieprz  Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu. Kroimy go na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki, do której wsypujemy sól, pieprz i przyprawę. Mieszamy(...)dokładnie. Na patelnię wlewamy olej kokosowy i podsmażamy na niej kurczaka do uzyskania odpowiedniego koloru. Podczas, gdy na patelni podsmażamy kurczaka, ogórka obieramy i kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na ćwiartki. Wszystko przekładamy do miseczki, dodajemy usmażonego kurczaka. W szklance mieszamy jogurt, majonez (opcjonalnie) oraz chrzan, dodajemy sól i pieprz. Przelewamy dressing na sałatkę i całość mieszamy. Sałatkę podajemy

Cooking Monster
Rafaello z kaszy jaglanej 121

pewno jest zdrowszą alternatywną dla kupnych słodyczy i między innymi dlatego warto je przygotować. Smakuje nawet wielbicielom tradycyjnych słodkości. 100g kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 1 szklanka wiórków kokosowych + 1/4 szklanki do obtoczenia 3 łyżki miodu  1. Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, dodajemy 1 szklankę wiórków kokosowych, mleko i mód. Gotujemy często mieszając

Szefowa kuchni
Kurczak -Korma 209

imbiru albo 1 łyżeczka pasty imbirowej 2 łyżki przyprawy korma curry ( jest to mieszanka na bazie jogurtu) 150 ml wywaru z kurczaka np. z kostki rosołowej 400 ml mleka kokosowego 50g-70 g migdałów drobno przetartych w blenderze 1 łyżka posiekanej  świeżej kolendry 2 łyżki masła albo oleju roślinnego Sposób: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180C W głębokim garnku(...)zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy przeprawę korma curry i łączymy cebulę na małym ogniu ważne by jej nie spalić. Dodajemy kurczaka i łączymy go z  cebulą, następnie dodajemy mleko kokosowe i wywar z kurczaka . Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy 1/4 migdałów. Mieszamy Następnym krokiem jest wstawienie naczynia do piekarnika na około 45-50 minut. Ważne jest by przykryć je pokrywką

Viola cooks with passion
Kasza gryczana z zielonymi warzywami 141

zimno więc spokojnie możemy zabrać je do pracy. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej Targroch 1 różyczka brokuła 2 małe cukinie 1 cebula Pół puszki groszku zielonego Olej kokosowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, odcedzamy. Cukinię(...)myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, cebule obieramy , kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy niewielka ilość oleju kokosowego, dodajemy cukinię i cebulę, lekko podsmażamy. Dodajemy ugotowanego brokuła, odcedzany z zalewy groszek zielony oraz kaszę gryczaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy i przez chwile jeszcze smażmy

Bajeczna Kuchnia
Kotleciki z kaszy jaglanej z pieczarkami… 185

kotleciki z kaszy jaglanej z pieczarkami.   Składniki: (na 5 kotlecików) 100g suchej kaszy jaglanej 1 jajko Pół cebuli 10 średnich pieczarek Ząbek czosnku 4 łyżki mąki jaglanej Olej kokosowy do smażenia Sól, pieprz Zioła prowansalskie   Sposób przygotowania: Gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu, studzimy. Ostudzoną kaszę jaglaną przenosimy do miski gdzie wbijamy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę(...)pieczarki. Mieszamy, dodajemy 2 łyżki mąki jaglanej, znów mieszamy. Na osobnym talerzyku wysypujemy 2 łyżki mąki jaglanej. Formujemy kotleciki, po czym panierujemy je w mące. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kotleciki smażymy aż do zarumienienia, odsączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Smacznego

madamekuchnia.wordpress.com
Warzywa z kaszą quinoa 137

gram kaszy quinoa Zdrowymarket24 200 gram pieczarek 1 brokuł 2 małe cukinie 200 gram fasoli szparagowej  1 papryka czerwona Mała puszka kukurydzy Puszka mini marchewek 1 cebula Olej kokosowy do smażenia Sól, pieprz Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku przez(...)osolonej wodzie. Cukinię kroimy na mniejsze kawałki, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, pieczarki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego, dodajemy pokrojone warzywa, smażymy do momentu aż będą miękkie. Kukurydzę i marchewki odsączamy z zalewy, dodajemy razem z ugotowaną kaszą, brokułami i fasolką do podsmażonych warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy

Bajeczna Kuchnia
Biała kiełbasa z warzywami po azjatycku 136

kiełbasa /surowa warzywa na patelnię, mieszanka azjatycka z pędami bambusa i grzybami mun opcjonalnie 100 ml czerwonego wytrawnego wina świeża bazylia tarty parmezan oliwa z oliwek do podania olej kokosowy extra virgin  do smażenia Rozgrzej patelnię ,dodaj niewielką ilość oleju kokosowego. Gdy się dobrze rozgrzeje,wrzuć pokrojoną w kawałki białą kiełbasę. Podsmaż. Wlej czerwone wino i duś jeszcze chwilę

Z Kuchni Do Kuchni
Kokosowy kisiel z ananasa i mango 177

Miałam mrożonego ananasa i mrożone mango, deser powstał obłędny w smaku i bardzo szybko. Jeśli nie macie mrożonych owoców użyjcie świeżych, będzie znakomicie. Dołożyłam tutaj cukier kokosowy i to było dobre posunięcie, kisiel jest bardzo aromatyczny. Kokosowy kisiel z ananasa i mango. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Lody na patyku - maślankowo-bananowo-kakaowe 158

oknem nie dopisuje, warto na przełamanie zrobić lody, dzisiaj zdrowsza wersja tego przysmaku, wystarczy zblendować banany z maślanką i kakaem, a  na wierzchu polać czekoladą z rozpuszczonego oleju kokosowego i posypać orzechami, jeśli nie macie specjalnych foremek do lodów można użyć plastikowych kubeczków.  Składniki :  lody:  2 szklanki maślanki 2 banany 3 łyżki kakao 1-2 łyżeczki(...)miodu szczypta soli Polewa : 3-4 łyżki oleju kokosowgo 2-3 łyżki oleju kokosowego orzechy ziemne do dekoracji Przygotowanie :  Składniki na lody zblendować przelać do foremek lub kubeczków i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy foremki polewamy gorącą wodą i wyjmujemy lody, układamy je na papierze do pieczenia i polewamy przygotowaną polewą (stapiamy w garnku

zdrowa vege kuchnia
Delikatny sernik na czekoladowym spodzie. 104

Ciasto: 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao jajko 2 łyżki masła 2 łyżki cukru szczypta soli zimna woda Oraz: łyżeczka masła wiórki kokosowe  tortownica 26 cm Twaróg, pamiętamy aby wybrać ten dobrej jakości, tam gdzie jest mleko w proszku na liście, radzę sobie darować, on nie ma nic wspólnego z twarogiem(...)sernik? Wątpię. Wszystkie składniki masy twarogowej mieszamy ręczni, chodzi o to aby jej nie napowietrzyć. Słodzimy według własnych upodobań smakowych.  Tortownicę smarujemy masłem  i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Do malaksera wrzucamy suche składniki na ciasto, a raczej na kruszonkę. Delikatnie mieszamy aby się wszystko wymieszało. Dodajemy masło i jajko, najlepiej pulsacyjnymi obrotami ponownie mieszamy. I teraz stopniowo dodajemy

Dieta moja pasja
Crumble kokosowe z rabarbaru 109

rabarbar. Pierwsze co robimy zawsze z rabarbaru to drożdżowe lub jogurtowe ciasto, później pewnie jakieś muffinki, kompot az w końcu mamy ochotę na coś innego. Dzisiaj proponuję Crumble kokosowe z rabarbaru a niebawem możecie wyczekiwać przepisu na lodu rabarbarowe. Składniki: 100 g masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 4 łyżki płatków jaglanych 2 łyżki wiórek kokosowych rabarbar: kilka

Życie zaczyna się w kuchni
Wegańskie pasty i pasztety do kanapek :) 209

takich produktów decyduję się na te, które jeszcze nie są mi znane. Dajcie znać czy Wy znacie poniższe produkty i czy Wam smakowały :) Pasztet z ziołami woda, tłuszcz kokosowy*, tofu* (woda, soja*,substancja wiążąca: siarczan wapnia), skrobia ziemniaczana*, pietruszka*(6,9%), szczypiorek*(6,7%), por*(6%), drożdże suszone*, suszone białko roślinne ze słonecznika*, koncentrat pomidorowy*, sól, przyprawy* (zawiera seler*), olej(...)słonecznikowy*, koncentrat soku jabłkowego*, substancja zagęszczająca: guma guar*, sos sojowy* (woda, soja*, sól) *certyfikowany składnik ekologiczny Bardzo lubię podobne pasztety/pasty na bazie oleju kokosowego. Ten ma kremową, łatwą do rozsmarowania konsystencje, która jest dość zwarta, ale nie sprawia problemów podczas użycia go na kanapce. W masie widać wyraźnie dużą ilość dodanych ziół. Zapach jest naturalny. Smak dobry. Nie przesolony, kremowy

Zdrowie na języku :P