kokosowe - 19941 przepisów (strona:527/1330)

Sernik ricotta z nutką mięty – bardzo kremowy! 126

cytryny sok z 1/2 cytryny 1 cukier waniliowy 5 – 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki olejku pomarańczowego 4 łyżki mocnego naparu herbaty miętowej (do ozdoby) wiórki kokosowe cukier ozdobny   Wykonanie Twaróg półtłusty mielimy dwukrotnie. Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, ricottę, cukier puder, cukier waniliowy, otarta skórkę cytrynową. Całość miksujemy. Nastepnie dodajemy po jajku i nadal miksujemy. Teraz(...)następnie przez 45 min w 150-160C. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku. Ciasto schłodzic w lodówce. Sernik można udekorowac dowolnie, np. ozdobnym, zielonym cukrem i wiórkami kokosowymi. Sernik jest niezwykle kremowy i delikatny. Konsystencją przypomina mus! Jeden z delikatniejszych serników. Smacznego!   Mój przepis bierze udział w akcji: Artykuł Sernik ricotta z nutką mięty – bardzo kremowy! pochodzi

Raj dla Podniebienia
Gofry na mleku roślinnym 156

wszystkim na co mieliśmy ochotę :) pół szklanki mąki pszennej jasnej pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szklanki mleka roślinnego (użyłam kokosowo-ryżowego, niesłodzonego) 2 jajka 1/4 łyżeczki sody olej kokosowy do natłuszczenia gofrownicy dodatki: np. śmietanka kokosowa, masło orzechowe, czekolada, owoce Jajka rozdzielamy, po czym białka ubijamy na sztywno. Mąki miksujemy z mlekiem roślinnym, sodą i żółtkami. Dodajemy pianę

Mienta blog
Kakaowo-kokosowe pralinki - tylko 4 składniki :) 149

niż nie jedne kupne czekoladki! Składniki (5 szt.): 150 g suszonych daktyli  50 g masła orzechowego (użyłam TEGO od Terrassana) 1 czubata łyżka kakao  30 g wiórków kokosowych  Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do malaksera i miksuj do momentu powstania zwartej masy. Możesz sprawdzić po zmiksowaniu czy składniki lepią się już ze sobą, wtedy masa jest już gotowa(...)Wówczas ulep 5-6 średniej wielkości kulek, a każdą możesz jeszcze dodatkowo obtoczyć w wiórkach kokosowych.  Wstaw do lodówki, przynajmniej na godzinę, aby kulki stwardniały

Zdrowie na języku :P
Tarta migdałowa z rabarbarem 167

wspaniałych wypieków. Odkryłam, że rabarbar dobrze się komponuję z mąką migdałową. Idealne ciasto na wiosenne, ciepłe popołudnie. Składniki: Spód: 2 jaja 5 łyżek erytrolu  1/2 szklanki oleju kokosowego 1,25 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki migdałowej  szczypta proszku do pieczenia Mus: 4 łodygi rabarbaru 3 łyżki erytrolu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Spód Do miski wsypujemy(...)rodzaje mąk, dodajemy erytrol, proszek do pieczenia i rozpuszczony olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy. Surowe ciasto chowamy do zamrażalnika na 15 minut. Po upływie czasu ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Widelcem nakłuwamy cały spód. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Mus: Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i dodajmy erytrol. Dusimy, aż rabarbar całkowicie się

Truskawkowa Fiesta
Pomysł na… kurczaka z rabarbarem 116

pochrupać. Dodatek imbiru dodał pikanterii. Ostatecznie rolą rabarbaru było nadanie specyficznego, kwaskowatego smaku. 2-3 porcje: 2 piersi kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 łodygi rabarbaru olej kokosowy do smażenia ok. 2 cm korzenia imbiru Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Rabarbar i seler obieramy z twardego łyka, kroimy w kostkę. Seler drobniej, rabarbar zmięknie w trakcie duszenia. Imbir(...)ścieramy na tarce lub siekamy drobno. W dużym rondlu lub woku rozgrzewamy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Podsmażamy krótko imbir, a następnie dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu. Gdy mięso się podsmaży zmniejszamy ogień i dodajemy rabarbar i seler. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy wedle uznania – ja podałam z brązowym ryżem i smakowało

Kucharzyca
Jogurtowiec na bakaliowym spodzie 175

jeść...jednak pamiętajcie z rozwagą - suszone owoce to spory zastrzyk cukrów ;) Składniki: Spód -> 1.5   szklanki płatków owsianych -> 1/2 szklanki suszonych moreli -> 3 łyżki oleju kokosowego -> 2 łyżki kakao -> 2 łyżki wiórek kokosowych Masa: -> 450g jogurtu naturalnego -> 200g serka wiejskiego -> 3 łyżki miodu -> 3 łyżki żelatyny Do dekoracji:   -> Kiwi

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Bułki Paleo które zawsze się udają 122

udało :-) Z podanych ilości wychodzi 4-5 bułek. U mnie zwykle "schodzą" od razu więc robię je z podwójnej ilości żeby na śniadanie coś zostało :-) Składniki: 150 g śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego mleczka kokosowego 50 g łupin babki jajowatej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu sól himalajska do smaku- opcjonalnie. Ja nie daję i też

Marta próbuje
Curry z kurczaka i mango z pomarańczową nutką 136

proszku sól, pieprz do smaku płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego kilka kropel ciemnego sosu sojowego marchewka cebula sok z jednej pomarańczy łyżeczka miodu kwiatowego 3 spore łyżki mleczka kokosowego pęczek natki pietruszki Przygotowanie Mięso pokroić w cienkie paseczki. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, curry i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażyć na łyżce oleju. Następnie dodać posiekaną cebulę. Chwilę trzymać jeszcze(...)ogniu niech cebula się zeszkli. Wlać mleczko kokosowe - wymieszać.  Marchewkę obrać pokroić w plasterki. Podsmażyć na łyżeczce masła - skropić miodem i zalać sokiem pomarańczowym. Gotować do miękkości ok 10 minut. Mango obrać i pokrojone (dowolnie, kostka -słupki) dodać do mięsa razem z marchewką i zredukowanym sokiem z pomarańczy. Po dosłownie 3-4 min wszystkie smaki się połączą (w razie

Gaździnka warzy
Szybkie czekoladowe placuszki z dżemem 133

łyżeczki ciemnego naturalnego kakao 1 łyżka cukru pudru + do oprószenia placuszków 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstszego) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko M olej do smażenia (zwykły bądź kokosowy) do podania – dżem ananas z marakują (niskosłodzony) Stovit Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodajemy jogurt naturalny (gęstszy), łyżkę cukru pudru i wbijamy całe jajko. Całość(...)dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron na patelni na oleju (zwykły bądź kokosowy). Placuszki powinny ładnie rosnąć (być puszyste). Podajemy oprószone cukrem pudrem i dżemem niskosłodzonym ananas z marakują. Smacznego

Słodkie okruszki
Ciasto Stefanka bez pieczenia + film 1199

herbatnikach to ciasto idealne do kawy. Wygląda rewelacyjnie, smakuje pysznie, a pracy przy nim niewiele. Delikatna masa z kaszy manny przełożona herbatnikami, oblana polewą czekoladową i posypana wórkami kokosowymi tworzy niesamowitą całość. Polecam to szybkie i mało skomplikowane ciasto bez pieczenia.     składniki na formę 22 na 28 cm 450 g herbatników 1 litr mleka 1 szklanka cukru kryształu(...)kostka masła (200g) 1 szklanka kaszy manny 2-3 łyżki kakao garść wiórków kokosowych polewa 3 łyżki mleka 125 g margaryny 1/2 szklanki cukru kryształu 3 łyżki kakao przepis W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło i całość zagotowujemy na małym ogniu często

Smakowite Dania
Makaron sojowy z sosem paprykowym - wegańsko i bez glutenu :) 178

prosty i niesamowicie smaczny. Do tego bez glutenu i w 100% wegański 😊 Składniki (1 porcja): 1 duża papryka czerwona 1 mała cebula 1 ząbek czosnku  1 łyżeczka oleju kokosowego  1 łyżka pesto z jalapenos (Pole Na Stole) 60 g makaronu sojowego (Pole Na Stole) przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czarny i cayenne, curry, mieszanka ziołowa Przygotowanie: Paprykę należy(...)Trzymaj pod przykryciem ok. 30 minut. Następnie ściągnij skórkę.  Cebulę i czosnek posiekaj, a obraną paprykę pokrój w drobną kostkę. Warzywa wrzuć do rondelka z rozgrzanym już olejem kokosowym. Podsmażaj przez 5 minut.  Następnie dodaj pesto, dolej trochę wody i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodaj przyprawy i duś kolejne

Zdrowie na języku :P
Indyk w herbacie z czarnym ryżem 131

mrożona , tyle ile chcesz puszka pomidorów krojonych 2 listki świeżej melisy opcjonalnie ugotowany na sypko ryż czarny sól himalajska różowa do smaku  do smaku oliwa z oliwek olej kokosowy extra virgin  do smażenia świeża bazylia seler naciowy Do miski wrzuć gulasz z indyka.  Rozetnij torebki z herbatą i wysyp do filiżanki, dodaj trochę oliwy z oliwek(...)ziołowy i sól. Wymieszaj i wlej do mięsa. Wymieszaj mięso z marynatą i włóż do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie rozgrzej dużą patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego, wrzuć mięso i smaż delikatnie. Po chwili wrzuć pokrojonego w kostkę selera naciowego- ile chcesz. Duś. Po jakimś czasie dodaj mrożoną marchewkę z groszkiem- duś do chwili, aż marchewką będzie

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb gryczany 149

doskonałym początkiem wielkiej "chlebowej przygody" . Wcześniej już "piekłam" chleb na blogu, a oto link do posta zapraszam: chleb Składniki:  1 i 3/4 mąki gryczanej,  3/4 puszki mleka kokosowego, 1/4 szklanki oliwy, 1/4 szklanki syropu klonowego, Orzechy, Sól, 1/2 łyżeczki sody,  Puree z 2 marchwi (mogą być 2 banany, albo dynia), Cynamon 5-6 łyżek wody.  Wykonanie(...)Mąkę, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać oliwę, mleko kokosowe, syrop klonowy, wodę oraz puree. Kiedy jedne i drugie składniki dobrze się połączą można je połączyć ze sobą.  Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wierzch obsypać orzechami. Ja wierzch chleba posmarowałam oliwą.  Wkładamy do piekarnika i pieczemy

Smaki Przyprawy i Kolory
Szparagi podsmażane z pieczarkami 179

potrawie. Tak podsmażone szparagi sprawdzą się jako ciepła przekąska lub dodatek do obiadu.  :) Składniki: 400 g -500 g pieczarek pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy lub bezzapachowego oleju kokosowego (polecam Skworcu ) duża łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na grube kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki(...)patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego.  Wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy aż odparuje z nich woda  i się apetycznie przyrumienią. Podczas podsmażania, pieczarki często mieszamy. Ułatwi to odparowanie wody. Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnię wrzucamy szparagi. Dodajemy łyżkę oleju/oliwy. Szparagi solimy i podsmażamy aż zmiękną i się lekko przyrumienią (około

Smak mojego domu
Pieczony naleśnik/baby dutch z jagodami i lemon curd 123

szybko się Wam nie znudzi :) Składniki na dużą patelnię (28cm): szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 4 jajka 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią szczypta soli łyżeczka oleju kokosowego Lemon curd: jajko żółtko skórka starta z całej cytryny sok z całej cytryny 30 g cukru trzcinowego 40 g masła Dodatkowo: pół szklanki jagód opcjonalnie liofilizowana żurawina Patelnie, w której(...)można piec, wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 200 stopni. Składniki na masę dokładnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię wyjmujemy i roztapiamy na niej olej kokosowy. Najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem po całym naczyniu. Na natłuszczoną patelnię wylewamy masę naleśnikową i od razu przekładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy. Do metalowej miski, którą możemy umieścić

Mienta blog