wszystkim na co mieliśmy ochotę :) pół szklanki mąki pszennej jasnej pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szklanki mleka roślinnego (użyłam kokosowo-ryżowego, niesłodzonego) 2 jajka 1/4 łyżeczki sody olej kokosowy do natłuszczenia gofrownicy dodatki: np. śmietanka kokosowa, masło orzechowe, czekolada, owoce Jajka rozdzielamy, po czym białka ubijamy na sztywno. Mąki miksujemy z mlekiem roślinnym, sodą i żółtkami. Dodajemy pianę
Mienta blogniż nie jedne kupne czekoladki! Składniki (5 szt.): 150 g suszonych daktyli 50 g masła orzechowego (użyłam TEGO od Terrassana) 1 czubata łyżka kakao 30 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do malaksera i miksuj do momentu powstania zwartej masy. Możesz sprawdzić po zmiksowaniu czy składniki lepią się już ze sobą, wtedy masa jest już gotowa(...)Wówczas ulep 5-6 średniej wielkości kulek, a każdą możesz jeszcze dodatkowo obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstaw do lodówki, przynajmniej na godzinę, aby kulki stwardniały
Zdrowie na języku :Pwspaniałych wypieków. Odkryłam, że rabarbar dobrze się komponuję z mąką migdałową. Idealne ciasto na wiosenne, ciepłe popołudnie. Składniki: Spód: 2 jaja 5 łyżek erytrolu 1/2 szklanki oleju kokosowego 1,25 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki migdałowej szczypta proszku do pieczenia Mus: 4 łodygi rabarbaru 3 łyżki erytrolu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Spód Do miski wsypujemy(...)rodzaje mąk, dodajemy erytrol, proszek do pieczenia i rozpuszczony olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy. Surowe ciasto chowamy do zamrażalnika na 15 minut. Po upływie czasu ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Widelcem nakłuwamy cały spód. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Mus: Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i dodajmy erytrol. Dusimy, aż rabarbar całkowicie się
Truskawkowa Fiestapochrupać. Dodatek imbiru dodał pikanterii. Ostatecznie rolą rabarbaru było nadanie specyficznego, kwaskowatego smaku. 2-3 porcje: 2 piersi kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 łodygi rabarbaru olej kokosowy do smażenia ok. 2 cm korzenia imbiru Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Rabarbar i seler obieramy z twardego łyka, kroimy w kostkę. Seler drobniej, rabarbar zmięknie w trakcie duszenia. Imbir(...)ścieramy na tarce lub siekamy drobno. W dużym rondlu lub woku rozgrzewamy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Podsmażamy krótko imbir, a następnie dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu. Gdy mięso się podsmaży zmniejszamy ogień i dodajemy rabarbar i seler. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy wedle uznania – ja podałam z brązowym ryżem i smakowało
Kucharzycajeść...jednak pamiętajcie z rozwagą - suszone owoce to spory zastrzyk cukrów ;) Składniki: Spód -> 1.5 szklanki płatków owsianych -> 1/2 szklanki suszonych moreli -> 3 łyżki oleju kokosowego -> 2 łyżki kakao -> 2 łyżki wiórek kokosowych Masa: -> 450g jogurtu naturalnego -> 200g serka wiejskiego -> 3 łyżki miodu -> 3 łyżki żelatyny Do dekoracji: -> Kiwi
Jedz zdrowo żyj zdrowo!udało :-) Z podanych ilości wychodzi 4-5 bułek. U mnie zwykle "schodzą" od razu więc robię je z podwójnej ilości żeby na śniadanie coś zostało :-) Składniki: 150 g śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego mleczka kokosowego 50 g łupin babki jajowatej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu sól himalajska do smaku- opcjonalnie. Ja nie daję i też
Marta próbujeproszku sól, pieprz do smaku płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego kilka kropel ciemnego sosu sojowego marchewka cebula sok z jednej pomarańczy łyżeczka miodu kwiatowego 3 spore łyżki mleczka kokosowego pęczek natki pietruszki Przygotowanie Mięso pokroić w cienkie paseczki. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, curry i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażyć na łyżce oleju. Następnie dodać posiekaną cebulę. Chwilę trzymać jeszcze(...)ogniu niech cebula się zeszkli. Wlać mleczko kokosowe - wymieszać. Marchewkę obrać pokroić w plasterki. Podsmażyć na łyżeczce masła - skropić miodem i zalać sokiem pomarańczowym. Gotować do miękkości ok 10 minut. Mango obrać i pokrojone (dowolnie, kostka -słupki) dodać do mięsa razem z marchewką i zredukowanym sokiem z pomarańczy. Po dosłownie 3-4 min wszystkie smaki się połączą (w razie
Gaździnka warzyłyżeczki ciemnego naturalnego kakao 1 łyżka cukru pudru + do oprószenia placuszków 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstszego) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko M olej do smażenia (zwykły bądź kokosowy) do podania – dżem ananas z marakują (niskosłodzony) Stovit Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodajemy jogurt naturalny (gęstszy), łyżkę cukru pudru i wbijamy całe jajko. Całość(...)dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron na patelni na oleju (zwykły bądź kokosowy). Placuszki powinny ładnie rosnąć (być puszyste). Podajemy oprószone cukrem pudrem i dżemem niskosłodzonym ananas z marakują. Smacznego
Słodkie okruszkiherbatnikach to ciasto idealne do kawy. Wygląda rewelacyjnie, smakuje pysznie, a pracy przy nim niewiele. Delikatna masa z kaszy manny przełożona herbatnikami, oblana polewą czekoladową i posypana wórkami kokosowymi tworzy niesamowitą całość. Polecam to szybkie i mało skomplikowane ciasto bez pieczenia. składniki na formę 22 na 28 cm 450 g herbatników 1 litr mleka 1 szklanka cukru kryształu(...)kostka masła (200g) 1 szklanka kaszy manny 2-3 łyżki kakao garść wiórków kokosowych polewa 3 łyżki mleka 125 g margaryny 1/2 szklanki cukru kryształu 3 łyżki kakao przepis W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło i całość zagotowujemy na małym ogniu często
Smakowite Daniaprosty i niesamowicie smaczny. Do tego bez glutenu i w 100% wegański 😊 Składniki (1 porcja): 1 duża papryka czerwona 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka pesto z jalapenos (Pole Na Stole) 60 g makaronu sojowego (Pole Na Stole) przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czarny i cayenne, curry, mieszanka ziołowa Przygotowanie: Paprykę należy(...)Trzymaj pod przykryciem ok. 30 minut. Następnie ściągnij skórkę. Cebulę i czosnek posiekaj, a obraną paprykę pokrój w drobną kostkę. Warzywa wrzuć do rondelka z rozgrzanym już olejem kokosowym. Podsmażaj przez 5 minut. Następnie dodaj pesto, dolej trochę wody i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodaj przyprawy i duś kolejne
Zdrowie na języku :Pmrożona , tyle ile chcesz puszka pomidorów krojonych 2 listki świeżej melisy opcjonalnie ugotowany na sypko ryż czarny sól himalajska różowa do smaku do smaku oliwa z oliwek olej kokosowy extra virgin do smażenia świeża bazylia seler naciowy Do miski wrzuć gulasz z indyka. Rozetnij torebki z herbatą i wysyp do filiżanki, dodaj trochę oliwy z oliwek(...)ziołowy i sól. Wymieszaj i wlej do mięsa. Wymieszaj mięso z marynatą i włóż do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie rozgrzej dużą patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego, wrzuć mięso i smaż delikatnie. Po chwili wrzuć pokrojonego w kostkę selera naciowego- ile chcesz. Duś. Po jakimś czasie dodaj mrożoną marchewkę z groszkiem- duś do chwili, aż marchewką będzie
Z Kuchni Do Kuchnidoskonałym początkiem wielkiej "chlebowej przygody" . Wcześniej już "piekłam" chleb na blogu, a oto link do posta zapraszam: chleb Składniki: 1 i 3/4 mąki gryczanej, 3/4 puszki mleka kokosowego, 1/4 szklanki oliwy, 1/4 szklanki syropu klonowego, Orzechy, Sól, 1/2 łyżeczki sody, Puree z 2 marchwi (mogą być 2 banany, albo dynia), Cynamon 5-6 łyżek wody. Wykonanie(...)Mąkę, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać oliwę, mleko kokosowe, syrop klonowy, wodę oraz puree. Kiedy jedne i drugie składniki dobrze się połączą można je połączyć ze sobą. Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wierzch obsypać orzechami. Ja wierzch chleba posmarowałam oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy
Smaki Przyprawy i Kolorypotrawie. Tak podsmażone szparagi sprawdzą się jako ciepła przekąska lub dodatek do obiadu. :) Składniki: 400 g -500 g pieczarek pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy lub bezzapachowego oleju kokosowego (polecam Skworcu ) duża łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na grube kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki(...)patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy aż odparuje z nich woda i się apetycznie przyrumienią. Podczas podsmażania, pieczarki często mieszamy. Ułatwi to odparowanie wody. Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnię wrzucamy szparagi. Dodajemy łyżkę oleju/oliwy. Szparagi solimy i podsmażamy aż zmiękną i się lekko przyrumienią (około
Smak mojego domuszybko się Wam nie znudzi :) Składniki na dużą patelnię (28cm): szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 4 jajka 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią szczypta soli łyżeczka oleju kokosowego Lemon curd: jajko żółtko skórka starta z całej cytryny sok z całej cytryny 30 g cukru trzcinowego 40 g masła Dodatkowo: pół szklanki jagód opcjonalnie liofilizowana żurawina Patelnie, w której(...)można piec, wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 200 stopni. Składniki na masę dokładnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię wyjmujemy i roztapiamy na niej olej kokosowy. Najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem po całym naczyniu. Na natłuszczoną patelnię wylewamy masę naleśnikową i od razu przekładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy. Do metalowej miski, którą możemy umieścić
Mienta blogorzechy. Dzięki nim chlebek za każdym razem będzie smakował inaczej. Składniki na 1 keksówkę: 4 banany 1,5 szkl. mąki owsianej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka oleju kokosowego Opcjonalnie: suszona żurawina, orzechy, gorzka czekolada Przygotowanie: Wszystko oprócz żurawiny miksujemy. Przekładamy do silikonowej keksówki lub metalowej wysmarowanej olejem kokosowym i obsypanej mąką. Pieczemy
Czarnawisienka