puszce), w razie potrzeby dodając wody z moczenia daktyli. Krem wykładamy na schłodzony spód. Na krem wykładamy ☆ 2 banany pokrojone w plasterki. Krem cytrynowy: ☆ Puszka mleka kokosowego (mocno schłodzona co najmniej kilka godzin w lodówce) ☆ Skórka z cytryny ☆ Sok z połowy cytryny ☆ 1-2 łyżeczki Królewskiego cukru pudru (Südzucker) Z puszki mleka wyciągamy tylko stałą(...)część mleczka ("śmietankę" kokosową). Mieszamy dokładnie z sokiem i skórką z cytryny. Ubijamy mikserem aż do uzyskania konsystencji gęstej, dość sztywnej bitej śmietany. Krem wykładamy na banany. Gotowe ciasto posypujemy kakao i chłodzimy przez minimum 2 godziny w lodówce. Minimalna ilość cukru, a wybitnie słodkie i smaczne ciasto. Czego chcieć więcej! Sprawdźcie więcej przepisów na rozsądne wykorzystanie cukru w akcji
Kuchnia w szuwarachwypiekanie wkręciłam się przez www.uczymysieslodzic.pl , do czego i Was namawiam. Przepis podaję na formę o wymiarach 25x25 cm. Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki wiórków kokosowych - 3/4 szklanki cukru Sweet Family - 1 szklanka oleju - 1/2 szklanka mleka - 5 jaj - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki esencji waniliowej - szczypta soli Dodatkowo: - 2 szklanki jagód(...)łyżki kokosu 1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem i wanilią. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, mleko oraz wiórki kokosowe, miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, łączymy z ciastem i delikatnie mieszamy łyżką, aż powstanie gładka masa. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto
Apetyczna babeczkanią takie smaki, jak rozmaryn, kolendra, pietruszka, czosnek czy bazylia. Składniki na gulasz z jelenia: 800 g mięsa na gulasz z jelenia 100 g smalcu z gęsi lub oleju kokosowego (przypominam o rabacie 5% na hasło KETO5 w Muscle Zone ) 400 ml przecieru pomidorowego 60 g pietruszki 180 g marchewki 3 ząbki czosnku 120 g cebuli 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)czarnego 3 ziarenka jałowca sól himalajska Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałki ok 2-3 cm. Na patelni lub w garnku rozgrzać tłuszcz (smalec lub olej kokosowy). Mięso podsmażyć na dużym ogniu z każdej strony ok 4-5 minut. Gotować pod przykryciem. Nie ma konieczności podlewania wody ponieważ mięso wypuści soki, z których w połączeniu z tłuszczem
Ola la LCHFwypróbujcie! Składniki (na 12 sztuk): zamiennik jajka: 3 łyżki siemienia lnianego 12 łyżek ciepłej wody 1 puszka fasoli czerwonej 1 łyżeczka wanilii 5 łyżek niesłodzonego kakao 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek syropu z agawy lub klonowego albo 15 daktyli suszonych ulubione orzechy do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Do przygotowania tych babeczek brownie używam zamiennie daktyli albo syropu z agawy(...)temperatury 175 stopni C. Siemię lniane zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Fasolkę odcedzamy i kilkakrotnie przepłukujemy wodą. Odcedzoną fasolę wrzucamy do blendera, dodajemy zamiennik jajka, wanilię, kakao, olej kokosowy i syrop z agawy lub odcedzone daktyle. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Ozdabiamy ulubionymi orzechami pokrojonymi w niewielkie kawałki. Pieczemy przez około
Lamarida.plmnie tortowa Młyny Stoisław 3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego (u mnie wersja z pokruszoną wanilią) 1 jajko M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia około 1 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia do podania: sos jagodowy Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy serek homogenizowany i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Placuszki (1 łyżka = 1 placek) smażymy(...)stron na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju (u mnie 1 łyżeczka oleju kokosowego). Podajemy od razu polane np. sosem jagodowym. Smacznego
Słodkie okruszkidrożdży świeżych - 2 łyżki cukru lub słodzika - 2 łyżki oleju - 2 całe jajka - 200 ml mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - dżem truskawkowy lub dowolny inny Polewa - 1 łyżka oleju kokosowego - 40 g gorzkiej czekolady Wykonanie Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do miseczki wrzucamy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki oraz cukru. Całość zalewamy 100 ml ciepłego mleka. Pozostawiamy na około(...)każdego odrobinę nadzienia. Tak przygotowane pączki pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 20 -25 minut. Następnie zostawiamy do wystudzenia. Międzyczasie przygotowujemy polewę. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną masą polewamy pączki. Pączki z piekarnika to świetna alternatywa dla osób dbających o linię tęskniących do tradycyjnych wypieków. Zawierają o wiele mniej kalorii i tłuszczu przez
Health-Fit-Lifepłatki owsiane – 80 g * żurawina suszona – 60 g * popping z amarantusa ( amarantus espandowany ) – 45 g * sezam – 20 g * miód wielokwiatowy – 110 g * olej kokosowy roztopiony – 75 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Migdały drobno siekamy, prażymy na suchej patelni. Dodajemy płatki owsiane oraz sezam. Wrzucamy posiekaną drobno żurawinę oraz daktyle i wsypujemy popping z amarantusa – prażymy(...)kilka minut. Zalewamy roztopionym olejem kokosowym oraz miodem, mieszamy i wyciągamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładzamy, studzimy, wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Kroimy i zajadamy! Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ TARGROCH http://targroch.pl/pl/
Ostra na Słodkośrednie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka) 0,5 szklanki mąki 1 pełna łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki oleju kokosowego + 2 łyżki masła 2 jajka 0,5 szklanki jasnego cukru trzcinowego (demerara) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pół cukru waniliowego Korzenne przyprawy w proszku: 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru
Korniszonkiczego potrzebujemy to czas i dobry sprzęt - robot kuchenny Panasonic. SKŁADNIKI: - 1 bardzo duże mango około 500 g - 1 duży dojrzały ananas - 1 puszka mleka kokosowego 82% kokosa - 2 łyżeczki syropu a agawy Mango i ananasa obieramy ze skorki, kroimy na grubą kostkę i mrozimy. Następnego dnia kostki miksujemy na gładka masę robotem kuchennym, używając noża do siekania, i funkcji(...)mrożonka. Masę przelewamy do pojemnika i mrozimy przez 3 godziny, po tym czasie czynność powtarzamy dodając mleczko kokosowe. Po 3 godzinach ponownie masę siekamy. Ma to na celu roztarcie kryształków lodu, jakie powstają podczas mrożenia, chcemy aby lody były kremowe, a nie aby przypominały wieczną zmarzlinę ;-) Czynność siekania masy powtarzam około 3-4 razy, w odstępach czasu 2-3 godziny
SMYKWKUCHNIwegańskie, bez cukru, bez glutenu Składniki: 2 szklanki suszonych daktyli (około 300g) 3/4 szklanki orzechów nerkowca (około 150g) 2 kopiaste łyżki masła orzechowego (bez żadnych dodatków) 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki dobrego kakao bez cukru szczypta soli 1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 10 minut (jeśli mamy wilgotne daktyle, nie musimy ich nasączać). 2. Do blendera(...)przełożyć orzechy, wiórki kokosowe i zmiksować. Dobrze osączyć daktyle i dodać je do bldendra, zmiksować. Dodać masło, kakao i szczyptę soli, zmiksować (jeśli mamy słaby blender masę możemy wymieszać rękoma). 3. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20cm, wyrównać. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Podawać pokrojone na prostokąty. Smacznego
Mała Cukierenkajajko 6 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego) 3 łyżki mleka 1,5% wierzch ciasta: serki homogenizowane waniliowe - ok. 250g płatki migdałów - ilość wg uznania dodatkowo: ok. 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie: Przygotuj masę z jabłek. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce - wrzuć do miski, dodaj miód i cynamon - wymieszaj i odstaw. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C (opcja grzania góra(...)ół). Foremkę wysmaruj za pomocą pędzelka olejem kokosowym. Do miski wrzuć składniki na spód ciasta, wymieszaj i wyłóż masą blaszkę do pieczenia. Następnie dodaj przygotowane jabłka - wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Teraz przygotuj środek ciasta - składniki wymieszaj na gładką masę i rozsmaruj na jabłkach (po 15 minutach pieczenia spodu) - piecz kolejne 20 minut na 160°C. Wyłącz piekarnik
Alutka-GotujeMleko to powstało z chwili natychmiastowej potrzeby :) Będę robić koktajl kawowo-kakaowy, a ponieważ dzisiaj, na śniadanie, zużyłam ostatnie łyżki mleka kokosowego do omletu, musiałam sobie to mleko zrobić sama. Przecież nie będę latać do sklepu po litr mleka :) :) Wiem, wiem: czyste lenistwo ;) Ale za to jakie czyste mleko mi powstało! Składniki na ok. 1 litr mleka: 4 szklanki wody(...)niegazowanej 1 szklanka wiórków kokosowych ponadto: 2 miski (dla ułatwienia) łyżka duże sitko z małymi dziurkami 1 litrowy słoik - wyparzony Podgrzałam wodę w garnuszku tak, żeby jej nie zagotować Do miski wsypałam szklankę wiórków i zalałam dwiema szklankami wody - wszystko dokładnie zmiksowałam ręcznym blenderem przez 3 minuty Na drugiej misce położyłam sitko i przełożyłam na nie zblendowane wiórki. Dokładnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSKŁADNIKI: 7 podłużnych biszkoptów 2 łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka kokosowego (z kartonu) 2-3 łyżki cukru pudru 3 dag posiekanej gorzkiej czekolady 1 galaretka żurawinowa 15 dag mrożonych lub świeżych malin WYKONANIE: Dno foremki o wymiarach 26x11 cm (u mnie silikonowa ze szklanym dnem) wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/3 wrzącej wody. Dobrze(...)schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając do smaku cukier puder. Mleko kokosowe roztrzepać miotełką ze schłodzoną żelatyną, a następnie dodać do kremówki. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać. Masę rozłożyć równą warstwą na biszkoptach i wstawić foremkę do lodówki. Galaretkę żurawinową rozpuścić w 1,3 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia. Na stężałej masie śmietanowej rozłożyć maliny i zalać
Kuchenne zapiski Edytyczosnku, lub łyżeczka granulowanego puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowego Przyprawy wg smaku: sól pieprz biały zioła prowansalskie chilli (młynek) pomidory suszone z czosnkiem i bazylią oregano olej kokosowy jogurt Przygotowuję warzywa, myję je i obieram, jeśli używamy dynię Hokkaido, to nie trzeba obierać. Rzodkiewki kroję w grubsze plastry, lub na cztery części, i podsmażam na oleju kokosowym
Takie tam pichcenieSkładniki na dużą patelnię (28cm): 3/4 mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3/4 szklanki mleka 4 jajka 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią skórka starta z pomarańczy szczypta soli łyżeczka oleju kokosowego 200 g twarożku łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią sok wyciśnięty z pomarańczy pomarańcza opcjonalnie jagody i puder truskawkowy Patelnie, w której można piec, wkładamy do piekarnika i nagrzewamy(...)stopni. Składniki na masę dokładnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię wyjmujemy i roztapiamy na niej olej kokosowy. Najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem po całym naczyniu. Na natłuszczoną patelnię wylewamy masę naleśnikową i od razu przekładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut. W tym czasie twarożek ucieramy z cukrem i sokiem z pomarańczy. Gotowy naleśnik podajemy z twarożkiem, cząstkami pomarańczy, oraz jagodami i pudrem
Mienta blog