pastą curry i chwilę poddusić. Składniki: – 4 małe piersi z kurczaka – 4 łyżki pasty zielonego curry lub 1 łyżka gotowej pasty – 1 puszka mleka kokosowego – sól, pieprz do smaku – 2 średnie cukinie – 2 czerwone papryki – pęczek natki pietruszki – 3 łyżki oliwy – ryż jaśminowy Wykonanie(...)oliwie podsmażyć pastę curry, dodać piersi kurczaka pokrojone w kostkę i przesmażyć. – Zalać mlekiem kokosowym, odparować trochę i doprawić solą i pieprzem. – Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, dodać do potrawy i poddusić całość około 4 minut. – Wymieszać z natką pietruszki. – Podawać z ryżem jaśminowym
To co kochamłyżki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto: - 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało ale 1 może nie starczyć ) - tłuszcz do blaszki - wiórki kokosowe do posypania wierzchu Sposób przygotowania : Biszkopt: Składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny. Białka ubijać , stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)Jasny biszkopt posmarować masą budyniową. W ciemnym biszkopcie wykroić kieliszkiem otworki i przykryć masę. W otworki wlać tężejącą galaretkę. Wierzch ciasta między otworkami polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi
Różne smaki w kuchnisię ochotę i na co jest aktualnie sezon. Tym razem klasyczna tarta z mięsem mielonym z dodatkiem pomidorków koktajlowych i bazylii. Składniki na ciasto: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka sól pieprz czosnek zioła prowansalskie oregano Składniki na farsz: 150 g łopatki wieprzowej
Ola la LCHFłyżki mąki pszennej lub 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 4 łyżki mleka sól świeżo zmielony pieprz pietruszka lub świeża mięta albo inne ulubione zioła olej kokosowy rafinowany do smażenia Sposób przygotowania: Cukinię umyłam, przekroiłam wzdłuż na dwie połowy, wydrążyłam miąższ (łyżka do lodów świetnie się do tego nadaje jakby ktoś pytał), następnie starłam na tarce o grubych(...)powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Kiedy po dodaniu mleka uzyskałam odpowiednią gęstość ciasta dołożyłam do niego odciśniętą cukinię i porządnie wymieszałam łyżką. Smażyłam na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym, ale jak lubisz smażyć na innym oleju, śmiało ;) Ile smażyłam? Na tak zwane oko, ale nie dłużej niż 2 minuty na stronę. Z czym podać? Z czym chcesz! Świetnie smakują
Blondynka Gotujekorzystać. A więc zapraszam na pyszny obiad w pół godziny!. Składniki dla 4 osób: - 1 kg fasolki szparagowej - 3 łyżeczki curry - 2 łyżeczki kurkumy - sól - olej rzepakowy lub kokosowy - 4 jaja - zielona natka pietruszki Dobrej jakości przyprawy i dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl 1. Z fasoli należy odciąć końcówki po obu stronach. Gotujemy ją w lekko osolonej wodzie(...)miękkości ok. 15 do 20 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja użyłam oleju kokosowego, który dodał potrawie orientalnego smaku. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy curry i kurkumę, mieszamy, a następnie dodajemy odcedzoną fasolę i chwilę razem zapiekamy. 3. Fasolkę podajemy z jajem sadzonym i świeżą natką pietruszki
Apetyczna babeczkaWarto spróbować produktów od Super Krówka Składniki: 2 nektarynki 1 czubata łyżka kremu czekoladowo-orzechowego od Super Krówka 2 łyżki śmietany ryżowej 2 łyżki borówek do podania: chipsy kokosowe, borówki, listki świeżej mięty *opcjonalnie do zagęszczenia kawałek banana Przygotowanie: Do misy blendera z nożami przekładamy nektarynki (bez pestek), dodajemy czubatą łyżkę kremu czekoladowo-orzechowego i 2 łyżki borówek. Miksujemy. Następnie(...)dodajemy śmietanę i opcjonalnie banana (jeśli chcemy uzyskać gęstszą konsystencję, ja pominęłam). Miksujemy. Przelewamy do pucharka. Podajemy z kokosowymi chipsami, borówkami i listkami świeżej mięty. Smacznego
Słodkie okruszkikilka papryk igołomskich szpinak baby puszka pomidorów ząbek czosnku pół czerwonej cebuli spora ilość tartego parmezanu spora ilość liści bazylii garść świeżego majeranku opcjonalnie boczek pokrojony w kostkę olej kokosowy do smażenia ulubiony makaron, najlepiej 100% durum Wrzuć makaron na wrzątek, a między czasie podsmaż na oleju kokosowym cebulę pokrojona w piórka oraz czosnek. Dodaj boczek i pokrojoną w kawałki
Z Kuchni Do KuchniKoktajl borówkowo-kokosowy, propozycja podania Składniki : 10 dkg borówek ( 2 garści ) 1 dojrzały banan 80 ml (1/3 szklanki) mleka kokosowego 2 łyżeczki syropu z agawy Sposób wykonania : B orówki dokładnie opłucz, usuń zanieczyszczenia. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i dokładnie zmiksuj. Rozlej do szklanek koktajlowych, wypij od razu po przygotowaniu
Przepisy i porady kulinarneserka mascarpone - 2 galaretki cytrynowe - 300 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej) - 3 łyżki cukru pudru - 500 ml wrzątku Dodatkowo: - 18 szt. herbatników Posypka: - 75 g masła - 9 łyżek wiórków kokosowych - 1,5 łyżki drobnego cukru do wypieków Obie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Śmietankę(...)nadal płynną galaretkę. Lekko stężałą masę przekładamy do formy, na spód z herbatników. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki. Szykujemy posypkę. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, posypujemy zimną posypką i ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Ciasto śnieżny puch jest wszędzie opisywane w samych superlatywach. Idealne
mojewypiekiinietylkoSKŁADNIKI : 1 duży, mocno dojrzały ananas 1 puszka mleka kokosowego 400 ml śmietany 30 % 2 laski wanilii 150 g cukru do smaku PRZYGOTOWANIE(...)Ananasa należy przeciąć i wydrążyć słodki środek. Umieszczamy go w misie blendera i dokładnie miksujemy. Do zmielonego ananasa wlewamy mleko kokosowe, mieszamy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z ziarnkami wanilii i cukrem na sztywno. Ciągle ubijając wlewamy masę ananasową, dokładnie mieszamy. Lody przelewamy do pojemnika i przekładamy do zamrażarki na co najmniej 4 godziny, mieszając je co jakiś czas widelcem
Kulinarne Fantazje Marioliprzechowuj ciasto w lodówce, spokojnie ,może tam postać kilka dni. Składniki na formę o średnicy 26 cm: ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g oleju (delikatnego np. słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy) 50 g cukru 1 banan 50 g kakao szczypta solo masa „serowa” 700 g ziemniaków (waga ze skórką przed gotowaniem) 200 g gęstego mleka kokosowego łyżeczka esencji waniliowej
greenscarfwódki Krem: 2 jajka 4 łyżki cukru 16 g cukru wanilinowego 1/2 kostki masła 1/2 kostki margaryny 25 ml wódki 2 plastry ananasa z puszki (opcjonalnie) Dekoracja: Wiórki kokosowe Dowolne owoce (np. mandarynki, winogrona, banany, kiwi, truskawki, maliny) Przygotowanie Wszystkie składniki na biszkopt oraz krem powinny mieć temperaturę pokojową. Miski, które będziemy używać do miksowania powinny być suche. Przygotowanie zaczynamy(...)tortu to jego dekorowanie. Na górnej części układamy owoce według naszego uznania, możemy także stworzyć ciekawe wzorki z kremu np. za pomocą rękawa cukierniczego. Boczną część tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi
Programista w kuchnimrożonego, zielonego groszku 2 pomidory 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 1 papryczka chilli Oliwa z oliwek Sól, pieprz Tłuszcz na patelnię do smażenia (np. masło klarowne, olej kokosowy) Przygotowanie Mięso myjemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z zewnętrznych błon. Następnie kroimy je na drobną kostkę lub paski. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek i wszystko dokładnie(...)mieszamy. Tak zamarynowane mięso odstawiamy na około 30 minut. Cebulę kroimy na półplasterki lub w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Ja użyłem oleju kokosowego rafinowanego (bez zapachu). Gdy cebula się zeszkli dodajemy wcześniej przygotowane mięso oraz pieczarki pokrojone na półplasterki. Całość smażymy przez około 30 minut. Następnie blendujemy ze sobą małą papryczkę chilli oraz pomidory. Tak przygotowany
Programista w kuchnipiersi z indyka 100 g kukurydzy z puszki 4 brzoskwinie z puszki Sól, pieprz i ulubione przyprawy do indyka (np. wędzona papryka) Tłuszcz do smażenia (np. olej kokosowy, masło klarowne) Przygotowanie Pierś z indyka oczyszczamy z błonek, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paseczki lub kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami do indyka. Ja ostatnio korzystam z wędzonej(...)papryki. Tak przygotowane mięso odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie smażymy na dowolnym tłuszczu (polecam wykorzystać olej kokosowy) przez około 15-20 minut, aż indyk nabierze złotego koloru z każdej strony. Kukurydzę odsączamy z wody i dodajemy do miski razem z miksem sałat. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kostkę lub paski. Ostatnim elementem jest dodanie usmażonej piersi z indyka, którą możemy
Programista w kuchnibardzo dobre źródło bezglutenowych węglowodanów. Składniki 70 g kaszy jaglanej 100 g mrożonej marchewki z groszkiem 200 g piersi z kurczaka 20 g miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Sól, pieprz, mielona słodka papryka Przygotowanie Kaszę jaglaną oraz marchewkę z groszkiem gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą(...)osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Oczywiście można użyć innych przypraw, które lubicie. Smażymy na oleju kokosowym do momentu aż mięso ładnie zarumieni się z każdej strony. Usmażoną pierś z kurczaka układamy w pojemniku na sałacie. Wartości odżywcze Energia: 667 kcal Białko: 54,2 g Tłuszcz: 25,5 g Węglowodany
Programista w kuchni