Koktajl borówkowo-kokosowy, propozycja podania Składniki : 10 dkg borówek ( 2 garści ) 1 dojrzały banan 80 ml (1/3 szklanki) mleka kokosowego 2 łyżeczki syropu z agawy Sposób wykonania : B orówki dokładnie opłucz, usuń zanieczyszczenia. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i dokładnie zmiksuj. Rozlej do szklanek koktajlowych, wypij od razu po przygotowaniu
Przepisy i porady kulinarneserka mascarpone - 2 galaretki cytrynowe - 300 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej) - 3 łyżki cukru pudru - 500 ml wrzątku Dodatkowo: - 18 szt. herbatników Posypka: - 75 g masła - 9 łyżek wiórków kokosowych - 1,5 łyżki drobnego cukru do wypieków Obie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Śmietankę(...)nadal płynną galaretkę. Lekko stężałą masę przekładamy do formy, na spód z herbatników. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki. Szykujemy posypkę. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, posypujemy zimną posypką i ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Ciasto śnieżny puch jest wszędzie opisywane w samych superlatywach. Idealne
mojewypiekiinietylkoSKŁADNIKI : 1 duży, mocno dojrzały ananas 1 puszka mleka kokosowego 400 ml śmietany 30 % 2 laski wanilii 150 g cukru do smaku PRZYGOTOWANIE(...)Ananasa należy przeciąć i wydrążyć słodki środek. Umieszczamy go w misie blendera i dokładnie miksujemy. Do zmielonego ananasa wlewamy mleko kokosowe, mieszamy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z ziarnkami wanilii i cukrem na sztywno. Ciągle ubijając wlewamy masę ananasową, dokładnie mieszamy. Lody przelewamy do pojemnika i przekładamy do zamrażarki na co najmniej 4 godziny, mieszając je co jakiś czas widelcem
Kulinarne Fantazje Marioliprzechowuj ciasto w lodówce, spokojnie ,może tam postać kilka dni. Składniki na formę o średnicy 26 cm: ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g oleju (delikatnego np. słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy) 50 g cukru 1 banan 50 g kakao szczypta solo masa „serowa” 700 g ziemniaków (waga ze skórką przed gotowaniem) 200 g gęstego mleka kokosowego łyżeczka esencji waniliowej
greenscarfwódki Krem: 2 jajka 4 łyżki cukru 16 g cukru wanilinowego 1/2 kostki masła 1/2 kostki margaryny 25 ml wódki 2 plastry ananasa z puszki (opcjonalnie) Dekoracja: Wiórki kokosowe Dowolne owoce (np. mandarynki, winogrona, banany, kiwi, truskawki, maliny) Przygotowanie Wszystkie składniki na biszkopt oraz krem powinny mieć temperaturę pokojową. Miski, które będziemy używać do miksowania powinny być suche. Przygotowanie zaczynamy(...)tortu to jego dekorowanie. Na górnej części układamy owoce według naszego uznania, możemy także stworzyć ciekawe wzorki z kremu np. za pomocą rękawa cukierniczego. Boczną część tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi
Programista w kuchnimrożonego, zielonego groszku 2 pomidory 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 1 papryczka chilli Oliwa z oliwek Sól, pieprz Tłuszcz na patelnię do smażenia (np. masło klarowne, olej kokosowy) Przygotowanie Mięso myjemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z zewnętrznych błon. Następnie kroimy je na drobną kostkę lub paski. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek i wszystko dokładnie(...)mieszamy. Tak zamarynowane mięso odstawiamy na około 30 minut. Cebulę kroimy na półplasterki lub w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Ja użyłem oleju kokosowego rafinowanego (bez zapachu). Gdy cebula się zeszkli dodajemy wcześniej przygotowane mięso oraz pieczarki pokrojone na półplasterki. Całość smażymy przez około 30 minut. Następnie blendujemy ze sobą małą papryczkę chilli oraz pomidory. Tak przygotowany
Programista w kuchnipiersi z indyka 100 g kukurydzy z puszki 4 brzoskwinie z puszki Sól, pieprz i ulubione przyprawy do indyka (np. wędzona papryka) Tłuszcz do smażenia (np. olej kokosowy, masło klarowne) Przygotowanie Pierś z indyka oczyszczamy z błonek, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paseczki lub kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami do indyka. Ja ostatnio korzystam z wędzonej(...)papryki. Tak przygotowane mięso odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie smażymy na dowolnym tłuszczu (polecam wykorzystać olej kokosowy) przez około 15-20 minut, aż indyk nabierze złotego koloru z każdej strony. Kukurydzę odsączamy z wody i dodajemy do miski razem z miksem sałat. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kostkę lub paski. Ostatnim elementem jest dodanie usmażonej piersi z indyka, którą możemy
Programista w kuchnibardzo dobre źródło bezglutenowych węglowodanów. Składniki 70 g kaszy jaglanej 100 g mrożonej marchewki z groszkiem 200 g piersi z kurczaka 20 g miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Sól, pieprz, mielona słodka papryka Przygotowanie Kaszę jaglaną oraz marchewkę z groszkiem gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą(...)osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Oczywiście można użyć innych przypraw, które lubicie. Smażymy na oleju kokosowym do momentu aż mięso ładnie zarumieni się z każdej strony. Usmażoną pierś z kurczaka układamy w pojemniku na sałacie. Wartości odżywcze Energia: 667 kcal Białko: 54,2 g Tłuszcz: 25,5 g Węglowodany
Programista w kuchniwięcej? Składniki 70 g kaszy gryczanej białej 200 g piersi z kurczaka 150 g brokułu 25 g świeżego szpinaku 80 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju kokosowego Sól, pieprz, wędzona papryka, czosnek granulowany Przygotowanie Kaszę gryczaną białą gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł podzielony na różyczki gotujemy pod przykryciem w lekko osolonej wodzie przez około(...)błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Oczywiście możesz użyć innych przypraw, które lubisz. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym przez około 10-15 minut, do momentu odpowiedniego zarumienienia się mięsa z każdej strony. Pierś z kurczaka układamy w pojemniku na liściach świeżego szpinaku. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy
Programista w kuchnimiodowym, jeżeli lubisz słodko-ostre dania. Składniki 250 g filetu z piersi indyka 100 g makaronu z mąki kukurydzianej (bezglutenowy, penne/świderki/spaghetti) 150 g brokułu 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą i pieprzem(...)szklanki dodajemy łyżeczkę miodu i musztardy i dokładnie mieszamy. Tak powstałą marynatą smarujemy naszą pierś z indyka. Odstawiamy na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i dodajemy mięso. Smażymy co jakiś czas mieszając do momentu, aż indyk ładnie się zarumieni (około 20-25 minut). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie
Programista w kuchnizewnątrz, gdzie smakują jeszcze lepiej niż w domu. Przepyszny, niedrogi obiad. Gorąco polecam! Składniki 300 g wątróbki drobiowej 8 plastrów boczku 50 g roszponki 1 łyżeczka oleju kokosowego Sól, pieprz, tymianek Przygotowanie Wątróbkę czyścimy, myjemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Plastry boczku przecinamy na pół w poprzek (jeden plaster boczku spokojnie wystarcza na owinięcie dwóch wątróbek). Na boczku układamy(...)wątróbkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Całość zawijamy i przekuwamy wykałaczką, aby nasz boczek się nie odwinął. Tak postępujemy z wszystkimi wątróbkami. Pieczemy w folii aluminiowej natłuszczonej olejem kokosowym w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut. Upieczone wątróbki układamy na świeżej roszponce
Programista w kuchniposiłku świetnie będzie pasować do tak przyrządzonego mięsa ryż, czy też różnego rodzaju makaron. Składniki 250 g filetu z indyka 2 garście dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Marynata: 2 łyżki sezamu 5 g chrzanu wasabi 10 ml sosu sojowego Pieprz, trawa cytrynowa (przyprawa w proszku) Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy(...)ręcznikiem papierowym. Połącz ze sobą wszystkie składniki na marynatę i zamarynuj nią mięso. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Indyka smaż na patelni grillowej natłuszczonej olejem kokosowym przez 6-7 minut z każdej strony (długość smażenia zależy od grubości mięsa). Po usmażeniu pozwól odpocząć mięsu około 5 minut. Następnie pokrój je w plasterki i ułóż na liściach sałaty
Programista w kuchnibogatszy w błonnik i zawiera więcej makro i mikroelementów. Składniki 200 g makaronu penne / świderki 100 g pieczarek 100 g boczku 1/2 dyni hokkaido 1/2 cebuli 1 łyżka oleju kokosowego (lub inny tłuszcz do smażenia) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Obierz dynię hokkaido i pokrój(...)kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż dynię do momentu, gdy będzie dosyć miękka. Wtedy dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, boczek oraz pieczarki pokrojone w paski. Całość podsmaż ze sobą. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie dodaj makaron na patelnie i wszystko dokładnie wymieszaj. Podsmaż jeszcze całość przez parę minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz dopraw solą
Programista w kuchnisałat, roszponką (tak jak na zdjęciu), rukolą, czy szpinakiem. Składniki 400 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 natka pietruszki Zioła prowansalskie, sól, pieprz Olej do smażenia (najlepiej kokosowy) + dowolna sałata/liście do podania (np. roszponka, szpinak lub gotowy mix sałat) Przygotowanie Mięso mielone z indyka przełóż do miski. Wbij do niej jedno jajko, przypraw solą, pieprzem(...)ziołami prowansalskimi. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki. Wszystko połącz ze sobą wyrabiając rękami. Gdy uzyskasz jednolitą masę mięso jest gotowe. Na patelni rozgrzej olej (najlepiej kokosowy). Z przygotowanego wcześniej mięsa formuj placuszki przypominające burgery o grubości około 1,5 cm. Smaż z każdej strony, aż ładnie się zarumienią (około 5-8 minut na stronę). Podawaj na ulubionych liściach sałaty
Programista w kuchnifrytkami, mizerią, czy kapustą kiszoną. Do grillowanego karczku pasuje praktycznie wszystko. Serdecznie polecam i życzę smacznego. Składniki 300 g karczku wieprzowego 80 g dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Sól, pieprz Przygotowanie Karczek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy plaster obsypujemy solą i pieprzem z dwóch stron(...)Patelnię grillową natłuszczamy odrobiną oleju kokosowego (nie trzeba tego robić). Na solidnie rozgrzaną patelnię wrzucamy nasz karczek i grillujemy po około 5 minut z każdej strony. Karczek podajemy w całości na dowolnym miksie sałat lub dajemy mu odpocząć około 5 minut i kroimy w plastry
Programista w kuchni