cebuli · 2 ząbki czosnku · biała część pora Przyprawy : · 4-5 ziaren ziela angielskiego · 2-3 listki laurowe · 2-3 gałązki natki pietruszki · ok.2-3 litry zimnej wody · 2 łyżeczki oleju kokosowego Na krem · 4-5 średniej wielkości korzeni pietruszki ok 350 g · ćwierć selera · 4 średnie sztuki ziemniaków · 50 g (1/2) serka topionego typu Gouda · 100 ml kwaśnej śmietany 12% · Przyprawy(...)mniejsze kawałki warzywa. Dodajemy białą część pora, 2 ząbki czosnku oraz opieczoną połówkę cebuli. Dodajemy 5 ziaren ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Wrzucamy 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego. Całość przesmażamy przez ok. minut do momentu aż warzywa zaczną uwalniać zapach. 2. Podsmażone warzywa zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy wywar przez 45 minut
wyjątkowa kucniabrzoskwinia, dodałam mrożone maliny, rabarbar i czarną porzeczkę. Zróbcie, warto. Składniki półtorej szklanki mąki pszennej 4 wiejskie jaja szklanka brązowego cukru półtorej łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju kokosowego (możecie dać trochę więcej jak chcecie) sezonowe owoce + te które macie zamrożone ciasteczkowa kruszonka (garść pogniecionych herbatników) Jaja zmiksuj z cukrem na puch, dodaj mąkę i delikatnie wmieszaj(...)chwili dodaj olej kokosowy i zmiksuj. Ciasto możesz wylać do formy okrągłej, kwadratowej lub prostokątnej. Wielkość formy nie ma znaczenia. Ciasto wyjdzie po prostu wyższelub niższe. Na wierzch poukładaj owoce. Posyp ciasteczkową kruszonką. Pokropiłam dodatkowo sokiem z malin, opcjonalnie. Piecz w temperaturze 160-175 stopni góra dół około 40 minut. Posyp cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniOsoby: 500 g mięsa mielonego z indyka 15 dag mix warzyw np. chińskich z groszkiem mrożona 350 ml przecieru pomidorowego 7 łyżek kaszy kuskus 200 ml mleczka kokosowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżka bazyli suszonej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku mielonego olej do smażenia 2 łyżki siekanej(...)dużej patelni rozgrzewam olej,dodaję mięso mielone. Solę i pieprze do smaku. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam przyprawami. Smażę na rumiano. Następnie dodaję przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Doprawiam. Do smaku. Dodaję warzywa. Mieszam. Na koniec dodaję ok 7 łyżek kaszy kuskus. Mieszam aż kasza zmięknie. Posypuję drobno siekaną natką pietruszki
Gotowanie Patkidorsza i papryką. Składniki: 10 g masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 200 g dorsza (płaty) 500 g bulionu drobiowego lub warzywnego 150 g mleka kokosowego 100 g passaty pomidorowej pół papryczki chilli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz do posypania: natka pietruszki lub kolendra Przepisy Thermomix. Zupa rybna(...)paprykę. Jeszcze podsmażamy czas 1 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Dodajemy bulion, passatę i pokrojoną w krążki papryczkę chilli. Gotujemy czas 15 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Następnie dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy czas 2 min/100 stopni/obr wsteczne 1. Do koszyczka wkładamy płaty dorsza i wkładamy do naczynia Thermomix. Gotujemy czas 5 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Zupę pozostawiamy na kilka minut
Themo przepisyoczyszczonej -100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 250 g mąki pszennej tortowej - 4 duże łyżki jogurtu greckiego - łyżka mleka - łyżeczka cynamonu - łyżeczka kardamonu - 1/4 szklanki posiekanych migdałów - 1/4 szklanki chipsów kokosowych lub wiórków kokosowych - 2 łyżki startej czekolady gorzkiej - 5 dużych śliwek Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Oddziel białka od żółtek. W wysokim naczyniu umieść olej, żółtka, jogurt
SMYKWKUCHNIsoczewicy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka 1/4 łyżeczki cynamonu, chili 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz natka pietruszki 750 - 1000 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka oleju kokosowego 2-3 łyżki śmietany wykonanie: Paprykę myjemy, osuszamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180°C do chwili aż jej skórka stanie się pomarszczona. W czasie pieczenia warto obracać(...)minut. Dzięki temu skórka z papryki lepiej odejdzie. Gdy z papryki ściągniemy skórkę i usuniemy gniazda nasienne przekładamy do blendera lub rozdrabniacza i miksujemy. Na oleju kokosowym podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek z dodatkiem kurkumy, cynamonu i chili. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa wraz z soczewicą i cebulką z czosnkiem zalewamy bulionem i gotujemy
Przysmaki Karolkiinnych · 2 łyżki sezamu · 2 łyżki płatków migdałów · 2 łyżki wiórków kokosowych · 2 łyżki pestek dyni · 3 łyżki pestek słonecznika · garść orzechów laskowych(...)nagrzać do temp. 200 C. Do dużej miski wrzucić płatki owsiane. Śliwki i rodzynki drobniej pokroić i wrzucić do miski. Na dużej patelni podprażyć: sezam, płatki migdałów, wiórki kokosowe, pestki dyni, słonecznik i pokrojone drobniej orzechy laskowe. Podrzucać wszystko co jakiś czas, uważając aby nie spalić nasion. Całość wrzucić do miski, dodać miód, masło orzechowe i ciepłe mleko. Wymieszać
Calzonella.comsuchych drożdży lub 15 g świeżych 60 ml ciepłego sojowego mleka (do drożdżowych polecam to z biedry słodzone) łyżka oleju roślinnego słonecznikowego/rzepakowego/kokosowego 30 g czubata łyżka gęstego mleka kokosowego z puszki lub wegańskiego jogurtu naturalnego dodałam gałązkę świeżego rozmarynu/ale to tylko opcja Przygotowanie: Niezależnie od czego czy używasz świeżych czy suszonych drożdży to mleko powinno być ciepłe, dodaj(...)minut aż się „obudzą”, jeżeli suszone to nie musisz (ja i tak czekam, no wiecie: ufaj i sprawdzaj). Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, jogurt/mleko kokosowe i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto (trwać to powinno z 10 minut, im dłużej wyrabiasz tym lepiej ciasto wyrośnie i będzie bardziej puszyste), pod sam koniec możesz „wrobić w ciasto rozmaryn/tymianek/oregano/suszone
greenscarfbiszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia składniki na masę: 500 ml mleczka kokosowego 300 ml śmietanki kremówki 3 czubate łyżki masy kajmakowej opakowanie żelatyny (10 gram) w listkach na 500 ml płynu dodatkowo: czekoladki, orzeszki w czekoladzie i inne słodycze do ozdoby Przygotowanie biszkoptu(...)minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy masę kajmakową. Mleczko kokosowe podgrzewamy delikatnie i rozpuszczamy w nim namoczone wcześniej płatki żelatyny(zgodnie z przepisem na opakowaniu). Studzimy, pozostawiamy do lekkiego stężenia i łączymy z ubitą śmietanką. Takim kremem od razu przekładamy
Życie zaczyna się w kuchniIdealne nie tylko na podwieczorek ale i drugie śniadanie. Spróbujcie koniecznie! Składniki - 250 g mąki kukurydzianej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 20 g cukru/słodzika - 30 g oleju kokosowego - 2 jajka - 1 duża łyżka jogurtu greckiego - dowolne sezonowe owoce ( ja użyłam 1 gruszki i kilku śliwek) - tortownica o średnicy 16 cm Wykonanie Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy proszek(...)pieczenia, cukier, jogurt oraz jajka. Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy do ciasta. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy. 2/3 ciasta wykorzystujemy do pokrycia spodu - delikatnie wyklejamy też boki na wysokość około 1-2 cm. Owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na cieście. Z pozostałej części ciasta robimy kruszonkę
Health-Fit-Lifejabłka według własnego uznania. Moje nie wytrzymało nawet całego weekendu ;-) Składniki Ciasto: -1/2 kg mąki -150 ml jogurtu naturalnego -25 dag masła -torebka cukru wanilinowego -2 dag wiórków kokosowych -sól -jajko Nadzienie: -6 jabłek -2 torebki cukru cynamonowego -po 5 dag rodzynek i orzechów laskowych Przygotowanie Jabłka pokroić na cienkie plasterki. wymieszać z cukrem cynamonowym, posiekanymi orzechami i rodzynkami(...)Mąkę zagnieść z jogurtem, masłem, jajkiem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć dno i brzeg formy. Posypać wiórkami kokosowymi, rozłożyć nadzienie. Rozwałkować drugie ciastko, przykryć placek. Posmarować roztrzepanym jajkiem, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 40 minut w temp. 180st. (w razie potrzeby można trochę dłużej). Smacznego
Zielona Kuchniajogurtu brzoskwiniowego -pół szklanki cukru (osobom nie przepadającym za słodyczą, zalecam użyć mniejszej ilości. Dla mnie było trochę za słodkie) -łyżeczka proszku do pieczenia -5 białek -20 dag wiórek kokosowych -budyń śmietankowy Przygotowanie Wyrobić ciasto. Podzielić na pół. Jedną część schłodzić. Jogurt połączyć z budyniem, cukrem i proszkiem. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, połączyć
Zielona Kuchniałyżki mąki tortowej -20 dag margaryny lub masła -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 łyżki kakao -2 łyżki kawy mielonej -1,5 szklanki mleka -10 dag wiórków kokosowych Przygotowanie Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować lub utrzeć ze szklanką cukru, olejem i 3 łyżkami ciepłej wody. Gdy masa będzie już dobrze utarta, dodać szklankę mąki(...)czterema łyżkami mąki. Wlać do mleka z cukrem i zagotować, mieszając. Ostudzić. Następnie zmiksować z margaryną lub masłem (pozostawić 2 łyżki) i czterema łyżkami wody. Wiórki kokosowe wysypać na patelnię. Dodać 2 łyżki masła lub margaryny i pół szklanki cukru. Smażyć kilka minut. Masę wyłożyć na ciasto, na wierzch wyłożyć zasmażone wiórki. Smacznego
Zielona KuchniaMałe słodkie kokosowe kuleczki świetnie się nadają na przyjęcie gości. Po prostu palce lizać ;-) Składniki -200 g wiórek kokosowych -70 g masła -70 g cukru pudru -100 ml śmietanki kremówki 30% -200 g czekolady (polecam 100g gorzkiej i 100g białej) Przygotowanie Wiórki i cukier wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Śmietankę wlać do garnka, włożyć masło. Podgrzewać do rozpuszczenia
Zielona Kuchniałyżki miodu -2 łyżeczki proszku do pieczenia na polewę: -250 g cukru -3-4 łyżki kakao -200 g margaryny -150g śmietanki do kawy (18% albo 12%) -opakowanie wiórek kokosowych Przygotowanie Margarynę i miód włożyć do małego rondelka. Roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Do masy dodawać małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i margarynę z miodem(...)międzyczasie przygotować polewę. W rondelku roztopić margarynę. Dodać cukier i kakao. Gdy składniki się połączą wlać śmietankę. Całość wymieszać i odstawić do przestudzenia. Ostudzone ciasto pokroić na kostki. Wiórki kokosowe wsypać do miski. Kawałki ciasta zanurzać w polewie (można wspomóc się patyczkami do szaszłyków) i obtaczać w wiórkach. Smacznego
Zielona Kuchnia