delikatne w smaku smoothie. Ale uwaga, znika od razu ;) Składniki (na 2 porcje) -2 dojrzałe banany -gruszka -garść szpinaku -garść suszonej żurawiny -1-2 łyżki sezamu (opcjonalnie) -puszka mleczka kokosowego (używam light) Przygotowanie Składniki umieścić w dzbanku od blendera. Wszystko dokładnie zmiksować. Mleczko kokosowe można wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym. Smacznego
Zielona Kuchniawitamin i minerałów, do tego kokos, słodkie daktyle i orzeźwiająca cytryna, smak idealny, koniecznie wypróbujcie :) Składniki : szklanka daktyli 3/4 szklanki nerkowców 1/4 szklanki nasion chia szklanka wiórków kokosowych plus ok 1/2 do obtoczenia skórka z jednej cytryny (najlepiej ekologicznej jeśli takiej nie macie zalejcie cytrynę gorącą wodą i zostawcie na kilka minut, substancje, którymi pokrywane są cytryny rozpuszczą(...)powstanie odpowiednia konsystencja) następnie dodajemy, daktyle, wiórki sok i skórkę z cytryny, jeśli masa jest na tylez warta, że można lepić kulki, formujemy je i obtaczamy w wiórkach kokosowych, następnie przekładamy na 1-2 h do lodówki lub na kilkanaście minut do zamrażarki, smacznego
zdrowa vege kuchniaidealna propozycja na leniwe dni. Robi się go szybko, nie trzeba stać przy garach lub piekarniku i pilnować… Wszystko miksujemy, przekładamy i po robocie. Połączenie banana i mleczka kokosowego to dla mnie majstersztyk, ponieważ oba te składniki nadają kremowej konsystencji, którą tak bardzo lubię. Co więcej, dzięki użyciu dojrzałego banana, nie ma potrzeby dosypywania cukru! Naturalna słodycz jest najlepsza(...)jest pudding chia , który również polecam! Dodatkowe informacje Jeśli akurat nie macie orzechów nerkowca, to możecie z powodzeniem zastąpić je innymi orzechami np. ziemnymi. Do deseru obowiązkowe jest mleczko kokosowe (w puszce), które posiedzi w lodówce 24 godziny. Chodzi o to, aby użyć tylko twardej części, która tworzy się pod wpływem niskiej temperatury. Artykuł Deser bananowy pochodzi z serwisu Blendman.pl
Blendmanryżowa – 140 g * duże jajko – 1 szt * mała marchew – 1 szt * mleko bezlaktozowe – 400 ml * cukier trzcinowy – 2 łyżki * sól – 1 szczypta * olej kokosowy do smażenia DODATKOWO: wiśnie + cukier do karmelizowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Marchew, mąkę, mleko, cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w blenderze -i dokładnie ze sobą miksujemy ( ciasto ma mieć konsystencję taką samą(...)klasyczne ciasto naleśnikowe – w razie potrzeby dosypujemy mąkę ). Smażymy na patelni natłuszczonej olejem kokosowym ( natłuszczamy delikatnie przed każdym naleśnikiem ). Podajemy na gorąco ze smażonymi z cukrem wiśniami na gorąco. Smacznego
Ostra na Słodkopieczonej dyni (gatunek Hokkaido) - 3/4 szklanki migdałów bez skórki (możesz też np. orzechów) - 2 łyżki miodu - 1/3 łyżeczki cynamonu -1/4 łyżeczki kardamonu - 2 szczypty imbiru - łyżeczka oleju kokosowego Dynię kroimy na ósemki, usuwamy miąższ. układamy na blaszce, polewamy odrobiną oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika, 200 stopni, 25-35 minut, w zależności od wielkości kawałków. Po przestudzeniu, miąższ
SMYKWKUCHNIlata i pięknych upalnych dni:) SKŁADNIKI: 400g fileta z kurczaka1,4l wody 1 cebula 1 duża marchew 1/4 papryki czerwonej szczypta chilli 3 ząbki czosnku łyżka oleju 400ml mleczka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej 3-4 łyżki soku z cytryny curry imbir kolendra sól pieprz WYKONANIE: 1. Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem(...)podsmaży dodać marchewkę pokrojoną w talarki oraz trawę cytrynową pokrojoną jak najdrobniej. 4. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. 5. Następnie dodać mleczko kokosowe, curry, imbir, kolendrę, sól pieprz oraz cytrynę
Dziś Ja gotujełyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka poziomkowa 500 ml wrzątku opakowanie biszkoptów – u mnie bezcukrowe Mamut kilka bezików do dekoracji – u mnie Mamut chipsy kokosowe do dekoracji opcjonalnie kilka malin (najlepiej świeżych, ja dziś nie miałam więc moje są wyłącznie dekoracją) Dodatkowo: folia spożywcza do zabezpieczenia tortownicy – u mnie Stella Przygotowanie: Dno blaszki wykładamy biszkopcikami(...)zastygać nakładamy na wierzch biszkopciki, powinny się ładnie przykleić do masy. Ciasto powinno stać w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem dowolnie zdobimy – polecam małe beziki i chipsy kokosowe. Obkrawamy nożem wokół ciasto, aby swobodnie wyciągnąć je z blaszki. Podajemy. S macznego
Słodkie okruszkijabłek 400 g daktyli bez pestek łyżka cukru waniliowego czubata łyżeczka sody oczyszczonej sok z cytryny (2 łyżki do skropienia jabłek) wierzch ciasta: 100 g oleju kokosowego 100 g cukru 250 ml mleka roślinnego (dowolnego) 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: OLYMPUS DIGITAL CAMERA Daktyle pokrój w drobną kostkę, z jabłek usuń gniazda nasienne i w zależności od upodobań obierz
greenscarfbanalne pieczarki tak podkręci, że robi się z tego wykwintne danie. Składniki na 4 porcje: 200-250 g kurek 1-2 cebule łyżeczka gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki mleka kokosowego (około 100 g) 250-300 g ryżu wegańska kostka rosołowa (do ryżu, polecam tą z Rossmana) 2 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego łyżka oliwy truflowej * opcjonalnie Przygotowanie: W garnku(...)patelni na 2 łyżkę oleju roślinnego. Najlepiej robić to partiami, aby faktycznie się podsmażyły, a nie ugotowały. Gdy ryż jest już prawie gotowy, dodaj pokruszoną kostkę rosołową oraz mleko kokosowe, a gdy risotto będzie już gotowe dodaj podsmażone kurki. Polecam podawać danie przybranie świeżym tymiankiem lub rozmarynem, czy też podprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi. Smacznego! Artykuł Risotto z kurkami
greenscarfzastosowanie i wyśmienity smak. Świetnie tworzy kremowe zupy, jest idealnym dodatkiem do świeżo wyciskanego soku, ciasta lub potrawki. Dynia z dużą ilością curry i kremowym, delikatnie słodkim mlekiem kokosowym kreuje idealne danie na ocieplenie i umilenie tych chłodniejszych dni lata. Dorzucamy dużo białka (ciecierzyca), sporo kwasu foliowego (botwinka), by finalnie otrzymać pyszną, niby orientalną, a jednak klasyczną lecz niebanalną(...)potrawę pełną zdrowych składników. Składniki na 3 porcje: 1 szklanka suchej ciecierzycy, 1/2 małej dyni hokkaido, 1 mały burak, 1 cebula, pęk botwinki, 1 szklanka tłustego mleka kokosowego, 4 ząbki czosnku, sól, curry (po 1 łyżeczce), imbir, natka pietruszki, pieprz (po 1/2 łyżeczki). Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez 12 h. Następnie odcedzamy, przepłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości
Jeść, by żyć w zdrowiuporcja = 120 kcal 2 patisony średnia marchew cebula ząbek czosnku szklanka wody łyżka masła szczypta curry sól platki chili / pestki dyni / mleko kokosowe WYKONANIE: 1. Patisony pokroić na plastry, usunąć pestki wraz z otoczkami. Pokroić w dużą kostkę. 2. Marchew i cebulę kroimy w plastry. 3. W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy warzywa i smażymy ok 3 min. 4. Zalewamy(...)doprawiamy do smaku solą i curry. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody, doprawiamy i ponownie miksujemy. 7. Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni, płatkami chili i mlekiem kokosowym. ZAPRASZAM NA FILM Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/ Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : Kalorie
Atlas Smakówjaglanej - suchej 1 duża cukinia 1 cebula 3 łyżki startego parmezanu 3 czubate łyżki mąki owsianej 2 jajka szczypta chili 1 łyżeczka oregano sól, pieprz masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko solimy i odstawiamy by puściła sok. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną. Można ją lekko rozgotować wtedy lepiej(...)miski. Ścieramy do niej na drobnych oczkach cebulę. Odcedzamy cukinię z nadmiaru wody i łączymy ją z kaszą. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie łączymy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub masło klarowane i za pomocą łyżki nakładamy masę na patelnie formując małe placuszki. Smażymy je na złoty kolor z obu stron. Do placuszków można podać sos pomidorowy lub pomidorową
Przysmaki Karolkitego wynalazku to śmiało wykorzystajcie seler albo nawet tofu. Składniki na 4 porcje: około 300 g owocu chlebowca z puszki 2 czubate łyżki masła orzechowego puszka 400 ml mleka kokosowego 1 cebula 250-300 g pomidorów dowolnych mogą być z puszki 2-3 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka mieszanki garam masala płaska łyżeczka suszonego imbiru(...)zdejmij skórkę). Smaż wszystko razem przez 5 minut. Owoc chlebowca/ugotowany seler/tofu pokrój na 2 cm kawałki. Dodaj do curry. Gotuj razem 5 minut. Po tym czasie dodaj orzeszki, mleko kokosowe i masło orzechowe, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem (po łyżeczce maksymalnie) i gotuj 3-5 minut. Smacznego! Artykuł Orzechowe aksamitne curry pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfmałe kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu. SOS – składniki: 1 marchewka (średniej wielkości) 1 mały pomidor ok. 200 ml wody 3 łyżki mleczka kokosowego (80%) 1 łyżka sezamu sól, curry Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki i zalej wodą. Dodaj też obranego i pokrojonego na mniejsze części pomidora. Całość zagotuj. Następnie dodaj(...)mleczko kokosowe, sezam oraz przyprawy (sól i curry). Całość dokładnie zblenduj na aksamitny sos. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo
Via GustoNasiona chia gotowane na mleku kokosowym to świetny pomysł na zdrowe śniadanie lub podwieczorek. Podane z sosem malinowym oraz świeżymi owocami nie tylko pięknie wyglądają, ale też pysznie smakują. Nasiona chia podobnie jak siemię lniane, mają właściwości żelujące i gdy nasiąkną mlekiem nabierają budyniowej konsystencji puddingu. Do ich przyrządzenia możecie wykorzystać zarówno mleko krowie, jak i dowolne mleko roślinne(...)SKŁADNIKI / 2 porcje PUDDING CHIA 2 łyżki nasion chia 250 ml mleka kokosowego lub zwykłego krowiego 1-2 łyżeczki cukru lub ksylitolu ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii SOS MALINOWY 200 g malin świeżych lub mrożonych 2 łyżki cukru DODATKOWO: świeże maliny, borówki, płatki migdałów ( uprażone na suchej patelni), listki mięty WYKONANIE SOS MALINOWY : maliny i cukier umieszczamy w rondelku
cool and minty