banalne pieczarki tak podkręci, że robi się z tego wykwintne danie. Składniki na 4 porcje: 200-250 g kurek 1-2 cebule łyżeczka gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki mleka kokosowego (około 100 g) 250-300 g ryżu wegańska kostka rosołowa (do ryżu, polecam tą z Rossmana) 2 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego łyżka oliwy truflowej * opcjonalnie Przygotowanie: W garnku(...)patelni na 2 łyżkę oleju roślinnego. Najlepiej robić to partiami, aby faktycznie się podsmażyły, a nie ugotowały. Gdy ryż jest już prawie gotowy, dodaj pokruszoną kostkę rosołową oraz mleko kokosowe, a gdy risotto będzie już gotowe dodaj podsmażone kurki. Polecam podawać danie przybranie świeżym tymiankiem lub rozmarynem, czy też podprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi. Smacznego! Artykuł Risotto z kurkami
greenscarfzastosowanie i wyśmienity smak. Świetnie tworzy kremowe zupy, jest idealnym dodatkiem do świeżo wyciskanego soku, ciasta lub potrawki. Dynia z dużą ilością curry i kremowym, delikatnie słodkim mlekiem kokosowym kreuje idealne danie na ocieplenie i umilenie tych chłodniejszych dni lata. Dorzucamy dużo białka (ciecierzyca), sporo kwasu foliowego (botwinka), by finalnie otrzymać pyszną, niby orientalną, a jednak klasyczną lecz niebanalną(...)potrawę pełną zdrowych składników. Składniki na 3 porcje: 1 szklanka suchej ciecierzycy, 1/2 małej dyni hokkaido, 1 mały burak, 1 cebula, pęk botwinki, 1 szklanka tłustego mleka kokosowego, 4 ząbki czosnku, sól, curry (po 1 łyżeczce), imbir, natka pietruszki, pieprz (po 1/2 łyżeczki). Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez 12 h. Następnie odcedzamy, przepłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości
Jeść, by żyć w zdrowiuporcja = 120 kcal 2 patisony średnia marchew cebula ząbek czosnku szklanka wody łyżka masła szczypta curry sól platki chili / pestki dyni / mleko kokosowe WYKONANIE: 1. Patisony pokroić na plastry, usunąć pestki wraz z otoczkami. Pokroić w dużą kostkę. 2. Marchew i cebulę kroimy w plastry. 3. W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy warzywa i smażymy ok 3 min. 4. Zalewamy(...)doprawiamy do smaku solą i curry. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody, doprawiamy i ponownie miksujemy. 7. Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni, płatkami chili i mlekiem kokosowym. ZAPRASZAM NA FILM Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/ Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : Kalorie
Atlas Smakówjaglanej - suchej 1 duża cukinia 1 cebula 3 łyżki startego parmezanu 3 czubate łyżki mąki owsianej 2 jajka szczypta chili 1 łyżeczka oregano sól, pieprz masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko solimy i odstawiamy by puściła sok. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną. Można ją lekko rozgotować wtedy lepiej(...)miski. Ścieramy do niej na drobnych oczkach cebulę. Odcedzamy cukinię z nadmiaru wody i łączymy ją z kaszą. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie łączymy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub masło klarowane i za pomocą łyżki nakładamy masę na patelnie formując małe placuszki. Smażymy je na złoty kolor z obu stron. Do placuszków można podać sos pomidorowy lub pomidorową
Przysmaki Karolkitego wynalazku to śmiało wykorzystajcie seler albo nawet tofu. Składniki na 4 porcje: około 300 g owocu chlebowca z puszki 2 czubate łyżki masła orzechowego puszka 400 ml mleka kokosowego 1 cebula 250-300 g pomidorów dowolnych mogą być z puszki 2-3 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka mieszanki garam masala płaska łyżeczka suszonego imbiru(...)zdejmij skórkę). Smaż wszystko razem przez 5 minut. Owoc chlebowca/ugotowany seler/tofu pokrój na 2 cm kawałki. Dodaj do curry. Gotuj razem 5 minut. Po tym czasie dodaj orzeszki, mleko kokosowe i masło orzechowe, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem (po łyżeczce maksymalnie) i gotuj 3-5 minut. Smacznego! Artykuł Orzechowe aksamitne curry pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfmałe kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu. SOS – składniki: 1 marchewka (średniej wielkości) 1 mały pomidor ok. 200 ml wody 3 łyżki mleczka kokosowego (80%) 1 łyżka sezamu sól, curry Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki i zalej wodą. Dodaj też obranego i pokrojonego na mniejsze części pomidora. Całość zagotuj. Następnie dodaj(...)mleczko kokosowe, sezam oraz przyprawy (sól i curry). Całość dokładnie zblenduj na aksamitny sos. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo
Via GustoNasiona chia gotowane na mleku kokosowym to świetny pomysł na zdrowe śniadanie lub podwieczorek. Podane z sosem malinowym oraz świeżymi owocami nie tylko pięknie wyglądają, ale też pysznie smakują. Nasiona chia podobnie jak siemię lniane, mają właściwości żelujące i gdy nasiąkną mlekiem nabierają budyniowej konsystencji puddingu. Do ich przyrządzenia możecie wykorzystać zarówno mleko krowie, jak i dowolne mleko roślinne(...)SKŁADNIKI / 2 porcje PUDDING CHIA 2 łyżki nasion chia 250 ml mleka kokosowego lub zwykłego krowiego 1-2 łyżeczki cukru lub ksylitolu ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii SOS MALINOWY 200 g malin świeżych lub mrożonych 2 łyżki cukru DODATKOWO: świeże maliny, borówki, płatki migdałów ( uprażone na suchej patelni), listki mięty WYKONANIE SOS MALINOWY : maliny i cukier umieszczamy w rondelku
cool and mintyPankejki robiłam chyba już z każdej możliwej mąki. Ale smakują mi najbardziej przygotowane z dwóch rodzajów mąk takich jak: mąką orkiszowa (chyba moja ulubiona) i np. mąką jęczmienną, bądź kokosową, czy też mąką owsianą. Niestety nie mogę wciąż przekonać się do smaku mąki gryczanej i jaglanej. Chociaż w przypadku mąki jaglanej wiem, że to kwestia producenta, bądź partii. Myślę(...)jeśli lubisz słodkie to dodaj od 2 do 3 łyżek cukru W/w składniki wymieszaj trzepaczką odstaw na 15 minut. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, na minimalnej ilości oleju kokosowego. *zamiennie możesz użyć masła lub oleju *zamiast mąki jęczmiennej możesz użyć pszennej *jeśli nie jesz jajek dodaj po prostu 1 całego banana i zmiksuj masę Pankejki podaję z sezonowymi owocami
SMYKWKUCHNIpieczenia 1 łyżeczka Masa z jabłek: jabłka 2 kg cukier 3/4 szklanki galaretka cytrynowa 3 szt Masa mascarpone: śmietana 30% 400ml mascarpone 300 g cukier 2 łyżki Posypka: wiórka kokosowe 150 g masło 100 g cukier pół szklanki Wykonanie: 1.Jaja ubijamy z cukrem na puch,masa potraja swoją objętość.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną(...)Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy serek mascarpone nadal miksując już na najmniejszych obrotach,dodajemy cukier.Przekładamy na biszkopt wyrównujemy. 4. Masło rozpuszczamy z cukrem i wsypujemy wiórka kokosowe. Prażymy do lekkie zarumienienia i ostudzonymi posypujemy na masę na całej powierzchni.Wstawiamy do lodówki na dwie godzinki i potem śmiało można jeść
Różowa kuchniaKwestia Smaku. Składniki na formę o średnicy 24 cm : Składniki na ciasto kruche: 125 g mąki pszennej lub innej np. gryczanej, jaglanej 70 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego 1/4 łyżeczki soli 1 małe jajko lub 1/2 dużego Składniki na farsz: 400 g upieczonych, obranych i pokrojonych na cieniutkie plastry buraków 400 g surowego lub rozmrożonego jarmużu Składniki(...)beszamelowy: 500 ml mleka (u mnie sojowe) 50 g mąki pszennej lub innej 50 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować ciasto kruche. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie malaksera. Mielić do momentu, aż ciasto utworzy kulę. Ciasto rozwałkować między dwoma akruszami papieru, na okrąg o średnicy kilka cm większy niż średnica
moj przepis nawszystkim zawsze smakuje i Składniki: 500 g mielonego fileta z indyka świeży tymianek 1 sucha bułka pszenna 1 jajko pół szklanki mleka 1 duża cebula puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 - 3 ziemniaki opakowanie szpinaku "baby" (250 g) sól, pieprz, czosnek granulowany gałka muszkatołowa Przygotowanie: Suchą bułkę pszenną moczymy w mleku, tak aby zmiękła. Mięso mielone doprawiamy tymiankiem, solą(...)odciśniętą bułą, czosnkiem i wbijamy jajko. Wyrabiamy masę. By pulpeciki się nam dobrze wyrabiały, polecam formować je mokrymi dłońmi. W docelowym garnku przesmażamy cebulkę i przyprawy. Wlewamy mleko kokosowe i dolewamy drugie tyle przegotowanej wody. Do gotującego się mleka wrzucamy pojedynczo pulpeciki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Gdy wszystkie pulpeciki wylądują już w garnku
Karczma Honoriettyproszku 1 łyżeczka suszonych płatków chili 1 pęczek świeżej kolendry 1 łyżka soli 2 bataty 1 mały kalafior 150 g ciecierzycy, waga sucha 1 karton pokrojonych pomidorów 1 puszka kokosowego mleka 200 ml warzywnego bulionu 2 łyżki oliwy Jeśli masz zamiar użyć suszonej ciecierzycy namocz ją w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień ugotuj w lekko osolonej wodzie. Obierz(...)suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj utarty imbir i wszystkie suche przyprawy. Smaż przez minutę po czym wlej bulion, kokosowe mleko i pomidory. Przeciśnij czosnek i dodaj do curry. Dopraw solą i gotuj sos przez 5 minut. Następnie włóż do sosu upieczone warzywa i odcedzoną ciecierzycę. Zamieszaj i gotuj curry przez
codojedzeniapiękny żółty kolor Samo przygotowanie nie różni się zbytnio od przygotowywania innych tortów bez pieczenia. Głównie blendujemy, mrozimy i gotowe! Składniki na spód: ½ szklanki daktyli (namoczonych) ⅓ szklanki chipsów kokosowych ½ szklanki orzechów włoskich szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 dojrzałe awokado puszka mleka kokosowego ¼ szklanki soku z limonki 3-4 łyżki miodu odrobina skórki z limonki Składniki na galaretkę mango
PaleoLifekulinarnie też można jeszcze trochę skorzystać z lata i jego owoców, więc mam dziś dla Was kolejny koktajl z quinoą, tym razem z białą brzoskwinią , malinami i mlekiem kokosowym. Pychotka! Składniki: 4 łyżki ugotowanej białej quinoy 1 biała brzoskwinia ufo duża garść malin 200 ml mleka kokosowego. Wykonanie: Z brzoskwini usuwamy pestkę i skórkę, miąższ kroimy na kawałki
Quinoa Raz!banan – 3 łyżki płatków owsianych (bezglutenowych) – 2 łyżki wody – 1 łyżka sezamu – 1 łyżka płatków migdałowych – 1 niepełna łyżka zimnego masła/oleju kokosowego – 2 łyżeczki brązowego cukru – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – 1 łyżeczka soku z cytryny – szczypta soli *opcjonalnie: plasterki banana, miód lub syrop daktylowy do dekoracji W misce mieszamy mąkę(...)mąką. Owoce przekładamy do kokilek/miseczek w których będą zapiekane. W osobnej miseczce mieszamy płatki owsiane, sezam, płatki migdałowe, 1 łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Dodajemy rozdrobnione zimne masło/olej kokosowy i ucieramy palcami, aż składniki zaczną się łączyć. Układamy na owocach. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż wierzch kruszonki ładnie się przyrumieni. Dekorujemy plasterkami banana
Be Fit Be Strong