Zdrowy, lekki i co najważniejsze, smaczny deser z tapioki i mleka kokosowego. Lekko płynny, kremowy, dobrze wyważony pod względem słodyczy. Z dodatkiem pestek granatu i plasterków banana. Tapioka to rodzaj skrobi uzyskiwanej z manioku. Jest niskokaloryczna, składa się z białka i lekkostrawnych węglowodanów. Występuje w postaci małych, przypominających styropian, kuleczek, które po ugotowaniu stają się przezroczystymi żelkami. Znajdziecie(...)sklepach ekologicznych lub w dużych marketach, na półkach ze zdrową żywnością. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 ml mleka kokosowego (lub pół na pół ze zwykłym mlekiem krowim) 3 łyżki drobnej tapioki 2 łyżki ksylitolu lub cukru 2 kostki gorzkiej czekolady DO PODANIA : pestki granatu, plastry banana skropione sokiem z cytryny, syrop klonowy WYKONANIE W rondelku zagotowujemy mleko, wsypujemy tapiokę
cool and mintysztuk . Czekoladowe muffiny dyniowe Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 250g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 150g gorzkiej czekolady 80g cukru 75g oleju kokosowego 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii około 120ml wody (lub mleka) POLEWA 60g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju Wykonanie: - składniki muszą(...)być w temperaturze pokojowej - na garnuszku z gotującą się wodą ustawić miskę, a w niej umieścić czekoladę i olej kokosowy - składniki rozpuścić, ostudzić - do jednej miski przełożyć purée z dyni, ostudzoną mieszankę czekolady i oleju, cukier, jajka i ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać (widelcem lub ręczną trzepaczką) - w drugim naczyniu wymieszać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia - składniki
Smakołyki Berenikismak, a i trochę kalorii zaoszczędziłam. Masa serowa jest niezwykle kremowa, bo w połowie zawiera ricottę. Ciasto: 200 g gorzkiej czekolady 2/3 słodkiej śmietanki 18% 1 i 1/4 mąki kokosowej (pszennej potrzeba nieco więcej) 2/3 szklanki cukru cukier waniliowy (2 łyżeczki) 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g ricotty 400 g śmietankowego serka homogenizowanego 4 jajka(...)śliwek węgierek Przygotować ciasto. Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, wlać śmietankę, rozpuścić i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać czekoladę i zmiksować, dodać mąkę kokosową połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ricottę i serek połączyć z cukrem i cukrem waniliowym oraz rozkłóconymi jajkami
Czerwień i błękitmieszanka płatków owsianych z migdałami, amarantusem, słonecznikiem i kilkoma innymi składnikami). Jako płynu użyłam mleka kokosowo-ryżowego. Dodałam kakao, 1/2 dojrzałego banana, cynamon, wanilię, nasiona chia oraz odrobinę cukru kokosowego. Zamieszałam i odstawiłam na noc. Przed zapakowaniem do torby ułożyłam jeszcze kilka malin, plasterków banana, a całość posypałam wiórkami kokosowymi. II ŚNIADANIE ⇨ Kanapka z wegańskim smalczykiem + pomidor Często moim drugim
Zdrowie na języku :Pevery way. Have fun cooking! SKŁADNIKI (4 porcje): 450 g dyni (połowa małej) 1 średnia cebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml rosołu (najlepiej domowej roboty) szałwia, kardamon, sól, pieprz, chili odrobina drobno startego parmezanu INGREDIENTS (4 portions(...)czasu do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po tym czasie dolej rosół i dalej duś do momentu, aż rosół prawie zniknie z patelni. Potem dodaj jogurt, mleko kokosowe, ser i przyprawy i duś na małym ogniu, ciągle mieszając, duś aż risotto uzyska właściwą, lekko kleistą konsystencję. Jeśli ryż nadal jest twardy, mimo tego, że wchłonął już wszystkie dodane
Martyna Cooksdużo więcej w przyjemnym degustowaniu rewelacyjnego ciasta! ❤ Składniki na 10 kawałków (formę 35 × 21 cm): Ciasto: 1 szklanka wytłoczyn z marchwi, 1 szklanka płatków orkiszowych, 1 szklanka wiórek kokosowych, 1 szklanka suszonych daktyli, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku. Polewa: 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego RAW, 5 łyżek karobu, 1 łyżeczka syropu klonowego lub melasy karobowej lub innego
Jeść, by żyć w zdrowiuCheesecake SKŁADNIKI | INGREDIENTS 160 g zmiksowanych ciasteczek (ok. 22 ciasteczka bez kremu) | 160 g of mixed cookies (about 22 cookies without cream) 65 g rozpuszczonego oleju kokosowego | 65 g of dissolved coconut oil 1 kg sera twarogowego (polecam Piątnicę) | 1 kg of quark cheese (I recommend the Piątnica) 1 łyżka ksylitolu(...)zmiksowanych ciasteczek bez kremu (ok. 2 ciasteczka) | sprinkles: 15 g of mixed cookies without cream (about 2 cookies) SPÓD: Zmieloną, ciemną część ciasteczek połącz z rozpuszczonym olejem kokosowym. Na spód foremki o średnicy ok. 22 cm połóż papier do pieczenia na który wyłóż masę ciasteczkową. Foremkę wstaw do lodówki. BASE: Crushed cookies mixed with coconut oil. Place
Better Life By Auntie Judrogą bardzo lubię. Polecam, na pewną będą Wam smakować. Składniki: 25 g mąki z orzeszków arachidowych (Bakal) 25 g mąki owsianej 1 jajko 1 łyżka cukru kokosowego 100 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki: mix bakalii śniadaniowych (Bakal) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej(...)kokosowy, wylej porcję ciasta i smaż do pojawienia się pęcherzyków, a następnie przewróć placki na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 1 minuty. Podawaj z owocami i bakaliami
Zdrowie na języku :Pdrobiu oraz jako dodatek do deserów. Składniki: 3 duże jabłka 200 g sera białego półtłustego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka wiórek kokosowych garść orzechów włoskich glazura balsamiczna o smaku czarnej porzeczki Octim Wykonanie: Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy górną część (czapeczki) i wydrążamy z nich środki. Miąższ z jabłek drobno kroimy, wrzucamy(...)miski i mieszamy z rozdrobionym białym serem. Dodajemy cukier z wanilią, cynamon, wiórki kokosowe oraz grubo posiekane orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą serową nadziewamy wydrążone jabłka, następnie zakrywamy czapeczkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 min. Podajemy polane glazurą balsamiczną o smaku czarnej porzeczki
Kuchnia MagdaLenySkładniki na mus: 500 g obranego dojrzałego ananasa 1 banan 1/2 łyżeczki kurkumy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru (trzcinowy) Dodatkowo: 70 g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Otręby zalej gorącą wodą, wymieszaj i zostaw na około 15 minut. Następnie dodaj do nich kokos oraz zblendowanego banana. Całość wymieszaj i powstałą masą wylep formę do tarty(...)niej część z mąką ziemniaczaną oraz cukier. Całość doprowadź do zagotowania, cały czas mieszając. Mus wyłóż na upieczony spód. Czekoladą roztop w kąpieli wodnej, dodaj do niej olej kokosowy i wymieszaj do jego rozpuszczenia. Czekoladę wylej na mus z ananasa. Tartę pozostaw do zastygnięcia czekolady. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału
Via GustoBłyskawiczny i pyszny deser. Przygotowujemy tj. ten pudding jaglany (dodałam do niego również odrobinę wanilii, najlepszy na mleku kokosowym!), kilka podsmażonych śliwek na 1 łyżce oleju kokosowego z odrobiną cukru i gotowe 😊 . Smacznego! Sandomierz na 1 dzień widok z dziedzińca zamkowego rynek proziak, średni, nie przypominał w smaku prawdziwego w Muzeum Ojca Mateusza , ciekawa atrakcja dla fanów serialu, spodoba się
Qlinarnie i Qlinarniejabłkiem przepis na 10 ciasteczek 300 g płatków owsianych 3 łyżki suszonej żurawiny 3 średnie jabłka pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu 2 jajka 100 ml mleka kokosowego 30 g odżywki białkowej o smaku szarlotki (można pominąć) Do misy przesyp płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon oraz suszoną żurawinę. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach(...)dodaj je do suchych składników. W kubku wymieszaj jajka z mlekiem kokosowym, całość dodaj do miski z płatkami owsianymi. Całość dokładnie wymieszaj. Na blasze wyłóż papier do pieczenia. Wykładaj na niego niewielkie ilości ciasta, formując płaskie krążki. Ciasteczka piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego
365 dni dookoła kuchnimąkę kasza gryczana niepalona) ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 250g dyniowego puree* 1 dojrzały banan 3 spore łyżki (60g) oleju kokosowego lub masła 1/3 szklanki wody lub mleka (krowiego/roślinnego) 2 jajka 4 łyżki ksylitolu lub cukru lub innego słodzidła 1 szklanka dowolnych bakalii (u mnie ½ szklanki suszonej żurawiny i ½ szklanki posiekanej(...)tabliczki gorzkiej czekolady – około pół tabliczki) Przygotowanie: Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę, a następnie dodać olej kokosowy lub masło i wodę/mleko, po czym wymieszać z dyniowym puree zblendowanym z bananem. Do masy wmieszać mąki połączone z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i gałką muszkatołową, a na koniec dodać bakalie i ponownie wymieszać. Otrzymaną masę przełożyć
Fabryka pomysłówłyżki syropu klonowego Karmelizowane pestki dyni -4-5 łyżki pestek dyni -2 łyżki syropu klonowego Polewa morelowo- czekoladowa -50g moreli niesiarkowanych -2 łyżki gorzkiego kakao -2 łyżeczki oleju kokosowego -1/4 szkl. ciepłej wody -1 płaska łyżeczka żelatyny + ¼ szkl. wody lub prostsza wersja to rozpuszczona czekolada ;) DYNIOWE CIASTO Dynie, olej, ksylitol, żółtka, napój roślinny zmiksować razem na gładką masę(...)sojowym) wykonać ogonek :) POLEWA MORELOWO- CZEKOLADOWA Morele namoczyć w gorącej wodzie na ok 45 minut (muszą być bardzo rozmiękłe), następnie odcedzić i zmiksować z ¼ szkl. ciepłej wody, olejem kokosowym oraz z kakao na gładką masę (miksować tak długo aż nie powstanie naprawdę gładka masa). Żelatynę moczyć w ¼ szkl. wody ok 5 minut. Podgrzać naczynie z nią w kąpieli wodnej
Candy Pandasczęść pora garść ugotowanych grzybów mun 1 limonkę imbir sos sojowy papryczkę chili ugotowane jajko posiekana kolendrę 2 piersi z kurczaka wywar drobiowy ok 1 litra olej arachidowy olej kokosowy Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Marchewkę pokroiłam w plastry, pora i grzyby w cienkie paseczki a kapustę grubo poszatkowałam. Na oleju kokosowym, podsmażyłam filet drobiowy. Mięso przełożyłam do garnka
Kasia i jej kobiecy świat