Składniki: 2 puszki mleczka kokosowego (schłodzonego) - 800 ml 4 galaretki cytrynowe/pomarańczowe 500 ml wody 450 g mrożonej dyni Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku przelewamy do miski, w której będziemy rozrabiać masę na sernik, odstawiamy do wystygnięcia. Dynię wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy do momentu aż zacznie nam się rozpadać, następnie ją blendujemy i dodajemy wystudzoną, porcjami(...)galaretki cały czas miksując, dodajemy nasze mleczko kokosowe i miksujemy do momentu całkowitego połączenia się składników (masa będzie bardzo lejąca - tym się nie przejmujemy, po nocy w lodówce stężeje). Przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy (24 cm średnicy) i wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy z dżemem i płatkami migdałów lub ulubioną polewą. Smacznego
Moje-pitraszeniemąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100 g cukru ( pół szklanki minus 1 łyżka ) opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 300 g masła, w temperaturze pokojowej 300 g wiórków kokosowych ( 250 g + 50 g ) 1 szklanka adwokata, w temperaturze pokojowej Wykonanie: W naczyniu umieścić żółtka, obie mąki oraz około pół szklanki mleka i zmiksować na gładką, bezgrudkową masę. Resztę mleka(...)zbyt energicznie, gdyż krem może się zwarzyć; najlepiej robić to na niższych obrotach miksera, wolnymi ruchami ). Do kremu wlać adwokat i zmiksować do dokładnego połączenia. Na koniec wsypać wiórki kokosowe ( 250 g ) i wymieszać szpatułką lub łyżką. Gotowy krem podzielić na 4 równe części. W formie wyłożonej papierem do pieczenia lub na tacy/desce rozłożyć pierwszą warstwę herbatników
Opowieści z piekarnikasztuki pomidory malinowe,dowolna ilość naturalna przyprawa- suszone zioła +kurkuma- około 1 płaska łyżeczka świeże zioła – szałwia, tymianek,rozmaryn- w sumie garść sól morska lub himalajska do smaku olej kokosowy do podsmażenia oliwa z oliwek do podania parmezan tarty Ugotuj kokardki al dente. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego. Wsyp dynię pierzastą pokrojona w kostkę. Dodaj przypraw, ziół. Podsmaż
Z Kuchni Do Kuchniszklanka cukru kryształu - 9 jaj - 9 łyżek oleju - 3 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao - 1 kisiel truskawkowy - 1/2 szklanki maku - 1/2 szklanki wiórków kokosowych masa - 800 g zmielonego białego sera - 1 szklanka cukru kryształu - 250 g masła - 4 żółtka - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Na początku zabieramy się za upieczenia ciasta(...)proszkiem do pieczenia oraz ubitą na sztywno pianę. Przygotowane ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak a do czwartej wiórki kokosowe. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciast. Pieczemy w 180 C przez około 45 minut. Upieczone
Zainspirowana w kuchnimojej kuchni i różne rodzaje kremów które z niej robię. 1 kg dyni hokaido 3 gruszki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka wina białego 1 szklanka mleczka kokosowego 2 szklanki bulionu warzywnego pieprz, sól papryka ostra cynamon szczypta 7 orzechów pekan 150 g makaronu mini świderki z czekoladą Lubella olej rzepakowy 1/2 cytryny mięta Dynię myję dokładnie(...)pokrojoną cebulę i czosnek, wlewam wino białe i redukuję płyn aż alkohol odparuje. Dodaję upieczoną dynię, gruszki, wlewam bulion i chwilę gotuję. Zupę miksuję blenderem, wlewam 2/3 szklanki mleczka kokosowego, doprawiam solą, pieprzem, cynamonem, papryką ostrą, dodaję skórę cytrynową. Zupę podgrzewam i podaję z ugotowanym aldente makaronem czekoladowym, polewam mleczkiem. Jedną gruszkę kroję na cienkie plastry i grilluję na patelni
wesoła kuchniaszklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, śmietana gęsta 2 łyżki mus truskawkowy: truskawki 1 kg, śmietana gęsta 1 szklanka, galaretka truskawkowa 2 opakowania, wiórki kokosowe - ile potrzeba miękką margarynę, cukier, jajka mikserem utrzeć do białości do masy wsypać mokate cappuccino waniliowe i połączyć składniki do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i połączyć składniki dodać(...)formie wystudzić truskawki ze śmietaną blenderem zmiksować, galaretki rozmieszać w 250 ml gorącej wody i wlać do truskawek, prawie tężejący mus wylać na ciasto w formie, posypać wiórkami kokosowymi i schować do stężenia - ucierane ciasto z dodatkiem kawy mokate cappuccino jest wilgotne, pyszne i z musem truskawkowym smakuje wyśmienicie........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzynajmniej moje są Polecam! Składniki: jabłka masło orzechowe, migdałowe lub słonecznikowe (można zastąpić dżemem truskawkowym ) świeża cytryna domowa granola według tego przepisu nasiona chia mak płatki lub wiórki kokosowe migdały słupki Wykonanie: Jabłka dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry z całości albo z połówek. Usuwamy gniazdo z nasionami. Smarujemy masłem orzechowym lub dżemem, posypujemy dowolnymi dodatkami i gotowe. Na zdjęciach(...)jabłka z masłem orzechowym, granolą, płatkami kokosowymi, makiem i nasionami chia w różnych kombinacjach. Jeśli macie więcej czasu albo chcecie rozbawić towarzystwo to polecam pokroić jabłko na kształt paszczy potwora. Z jabłka okrawamy dwa kawałki bez nasion. Kroimy je na pół, smarujemy cytryną, żeby zapobiec brązowieniu jabłuszka. Następnie wycinamy paszczę jak na zdjęciach poniżej. Smarujemy masłem orzechowym lub dżemem. Żeby
Lamarida.plstewię. Cudownie sycące, treściwe i pyszne - ciastki idealne! Polecam wszystkim łasuchom i nie tylko! :) Ciastka owsiano-bakaliowe: 180g płatków owsianych 60g pełnoziarnistej mąki żytniej 60g mąki ryżowej 175ml oleju kokosowego 4 wiejskie jaja 8 łyżek miodu 100g migdałów 35g siemienia lnianego 45g sezamu 35g pestek dyni 50g pestek słonecznika 120g suszonej żurawiny 60g rodzynek 35g jagłów ekspandowanych Płatki owsiane wsypujemy(...)blenndera i mielimy. Do dużej miski wsypujemy płatki, oba rodzaje mąki oraz wszystkie bakalie, pestki i orzechy. Wszystko mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy 4 rozbełtane jajka, olej kokosowy oraz miód. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy dokładnie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kulki wielkości mandarynki (lub mniejsze - w zależności od preferencji) i spłaszczamy je. Z podanej ilości
Cooking Monstertwarogu półtłustego 1 łyżeczka płynnego miodu 60 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ziemniaczanej Do gotowania: woda kilka kropel oleju rzepakowego szczypta soli Do obtoczenia: 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Kopytka: Jajko wbić do miski, krótko roztrzepać widelcem. Dodać twaróg i miód, energicznie wymieszać. Na koniec wsypać obydwa rodzaje mąki i zagnieść(...)wypłynięcia (najlepiej wyjąć jedną kluseczkę, przepołowić i sprawdzić, czy jest gotowa). Ugotowane kopytka odsączyć na sicie i zalać zimną wodą, by się nie posklejały. Na patelni stopic olej kokosowy z miodem i cynamonem. Następnie dodać ugotowane kopytka. Wszystko wymieszać, aż kluseczki całkowicie obtoczą się w cynamonie i lekko przysmażą. Podawać na ciepło, np. z dżemem domowej roboty lub owocami. Jeśli
Nastoletnie Wypiekanieowiane kulki. Nie zapominajmy, że płatki owsiane i mąka z nich jest także zdrowa i warto ją stosować w kuchni. Składniki : 1 szklanka płatków owsianych 0,5 szklanki mąki kokosowej 1 jajo 1-2 łyżki miodu Przygotowanie : Płatki owsiane wsypuje do kielicha miksera i miksuje je na mąkę przez około 3 minuty. Do tak przygotowanych płatków dodaję jajo(...)miksuję razem. Następnie dosypuję mąkę kokosową i powoli, cały czas miksując, dodaję miód. Tak przygotowaną gładką masę formuję rękoma w kulki i obtaczam w wiórkach koksowych. Przygotowane kulki kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę kwadrans w 180 stopniach. Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujelubicie to połączenie :D Domowe Raffaello bez pieczenia Składniki : około 380g herbatników 900 ml mleka 2 puddingi śmietankowe 2 żółtka 4 łyżki cukru 200 - 280 g wiórków kokosowych 300-340 g masła Przygotowanie : Do garnka wlewam 700 ml mleka, zagotowuję z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiam pudding z żółtkami, wlewam na gotujące mleko i gotuję stale mieszając(...)spożywczą), wykładam dno herbatnikami. Następnie warstwą masy budyniowej, kolejno warstwę herbatników i masę budyniową z wiórkami, którą przykrywam trzecią warstwą herbatników. Wierzch smaruję pozostałym kremem, oprószam obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiam na minimum 3h do lodówki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWegański sos toffi- to możliwe, i banalnie proste do zrobienia. Idealne do naleśników, gofrów, ciast, a jak za długo pogotujecie, to będziecie mieć wegańskie krówki! Składniki: 200 g mleka kokosowego 250 g cukru trzcinowego 100 g oleju kokosowego opakowanie cukru wanilinowego Wszystkie składniki umieść w rondelku z grubym dnem. Gotuj wszystko cały czas mieszając przez 3 minuty. Gotowy, przestudzony
greenscarfchow mein - 3 cebule dymki - duża garść mieszanki kiełków - pojedynczy filet z kurczaka - garść prażonego sezamu - niewielki korzeń imbiru - 3 ząbki czosnku - mała papryczka chilli - olej sezamowy - olej kokosowy - 1/2 limonki Marynata: - 100 ml sosu teryiaki - łyżka octu ryżowego - łyżeczka brązowego cukru Przygotowania zaczynamy dzień wcześniej. Kurczaka płuczemy, wycinamy wszytskie błonki i kroimy na spore kawałki. Przekładamy do miski(...)papryczkę siekamy, imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach. Dymkę kroimy w krążki razem ze szczypiorkiem. W woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzewamy bardzo mocno łyżkę oleju kokosowego. Dodajemy starty imbir, posiekaną papryczkę i czosnek. Ciągle mieszamy, żeby nic nie zaczęło się palić. Gdy wszytskie aromaty puszczą dodajemy pokrojoną dymkę (odrobinę szczypiorku możemy zostawić do ozdoby). Cały
Cook&Lovejagodowego Polewa czekoladowa: - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 1/2 tabliczki mlecznej czekolady - 50ml mleka 0,2% lub słodkiej śmietanki 18%(wersja fat) Dodatki na ozdobę muffinek: - migdały - orzechy włoskie - wiórki kokosowe Przygotowanie ciasta : Obie wersje przygotowuje się tak samo. :) - do miski dodajemy wszystkie składniki czyli: mąki, oliwę, wodę, proszek do pieczenia, cukier, sól, wodę, jogurt, likier i delikatnie mieszamy wszystko łyżką(...)delikatnie mieszamy, aby połączyły się z mlekiem/śmietanką. Upieczone babeczki gdy trochę ostygną pokrywamy polewą czekoladową i układamy na nich nasze ozdoby czyli migdały, orzechy włoskie i posypujemy wiórkami kokosowymi. Oczywiście możecie ozdobić babeczki również innymi kolorowymi posypkami - jest obecnie ich bardzo dużo w sklepach. :) GOTOWE! SMACZNEGO ... :) Mam nadzieję, że spodobał Wam się mój przepis! Pozdrawiam! Przepis został
MintTastewieprzowego z szynki; - 4 ciemne, pełnoziarniste bułki; - liście sałaty; - 4 pomidory; - 1 czerwona cebula; - 2 ząbki czosnku; - 1 mały ogórek; - 1 mały jogurt; - garść natki z pietruszki; - łyżeczka oleju kokosowego; - przyprawy: oregano, bazylia, pieprz ziołowy, sól morska, papryka ostra; Przygotowanie: - patelnię smarujemy olejem kokosowym, następnie na rozgrzaną patelnię nakładamy wcześniej uformowane i doprawione (papryką, pieprzem ziołowym, solą) mięso
MintTaste