piekarnik Amica też z serii IN i nie zamieniłabym go na żaden inny ;) Witaminowy koktajl z dyni dla dwóch osób: 30 dag świeżej dyni hokkaido 1 szklanka mleka kokosowego ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 banan Szczypta kurkumy Szczypta cynamonu Dynię obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do kielicha blendera, dodać banana, sok z pomarańczy , wlać(...)mleko kokosowe, dołożyć dużą szczyptę cynamonu oraz kurkumy, miksować około 30 sekund. Rozlać do szklanek i podawać. Życzę smacznego
Wanilia i KardamonSKŁADNIKI: 4 duże marchewki 1 batat 2 ząbki czosnku sok z połowy pomarańczy 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 700 ml bulionu warzywnego olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Czosnek podduszamy na odrobinie oleju kokosowego w dużym garnku, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy sól, rozmaryn, pieprz i sok z połówki słodkiej pomarańczy. Gotujemy
Marcepanowa kuchniawarzywnego 1/3 łyżeczki chilli w proszku do smaku 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżka startego korzenia imbiru oliwa z oliwek 100 ml mleczka kokosowego (opcjonalnie ale warto dodać) sól i czarny pieprz do smaku garść prażonych pestek dyni lub słonecznika Przygotowanie: Dynię kroimy na niewielkie kawałki, układamy na blaszce (skórą do dołu(...)obrane ząbki czosnku, skrapiamy warzywa oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Pieczemy około 35-40 minut. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy bulion, przyprawy, mleczko kokosowe (jeżeli dodajemy) i całość miksujemy blenderem. Gotujemy 2-3 minuty. Podajemy posypaną pestkami prażonej dyni lub słonecznika. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujeminut przed końcem zdjąć folię.Na podpieczone ciasto wylać masę czekoladową. Masa czekoladowa: 140 g gorzkiej czekolady 140 g mlecznej czekolady 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju kokosowego lub masła 2 łyżki cukru Czekolady posiekać na mniejsze kawałki.W garnuszku podgrzać śmietankę,olej kokosowy oraz cukier.Kiedy wszystko się zagotuje,zalać nią czekoladę i odstawić na 3 minuty.Po tym czasie
Anielskie wypiekiSkładniki: Spód - 0, 5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub zwykłej (mogą też być zmielone płatki owsiane) - 0, 5 szklanki mąki jaglanej lub innej (kokosowej, gryczanej) - 1/4 szklanki puree z jabłek ( ja zrobiłam sama: obrałam i pokroiłam jabłko a następnie prużyłam do miękkości z dodatkiem odrobiny wody - później zblednowałam na jednolitą masę) - 3 łyżki cukru/miodu/słodzika Masa - 2 szklanki puree(...)stopni na 40 min. Ciasto najlepiej smakuje kiedy po wystudzeniu włożymy je do lodówki na kilka godzin. Tarte można podawać z bitą śmietaną powstałą na bazie mleczka kokosowego lub z zwykłej śmietanki. Smacznego
Health-Fit-Lifetego czekoladowy spód idealnie pasuje do dyniowego sernika. Zresztą wypróbujcie sami!! Składniki: Spód: 1 szklanka orzechów ziemnych ½ szklanki migdałów 1 szklanka daktyli namoczonych ½ szklanki kakao 2 łyżki oleju kokosowego Warstwa dyniowa: 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru ½ łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki goździków 2 szklanki puree z dyni ½ szklanki daktyli – namoczonych 300 ml śmietanki kokosowej (3/4 puszki) 1 łyżka miodu
PaleoLifeZapraszam Was do Kuchni Anety , dzisiaj polecam przepis na tajskie lody smażone. Składniki: 1kg - lody 100g - posiekane orzechy laskowe 100g - wiórki kokosowe 5szt - herbatniki 2 szt - jajka opcjonalnie : sos śliwkowy- czekoladowy, sezam Z lodów formujemy kule o średnicy ok 4cm i układamy na blasze. Wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny. Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli. Dodajemy(...)żółtka i delikatnie mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy posiekane orzechy laskowe, wiórki kokosowe,herbatniki. Ściskamy kulki tak żeby porządnie obtoczyć lody. Wkładamy do zamrażalki na ok 40 minut. Po tym czasie powtarzamy czynność i obtaczamy lody w jajku i orzechach z wiórkami, herbatnikami Wkładamy do zamrażalki na ok 1 godzinę. Olej mocno podgrzewamy i każdą kulkę lodową smażymy oddzielnie przez
Kurnikowożółtka,osobno ubite, dodać stopniowo, mieszając drewniana łyżka , następnie stopniowo dodajemy mąkę przesiewajac przez sitko. Piec około 40 minut na 150 stopni ( termoobieg ). Nadzienie -mleko kokosowe 80 procent 3 puszki -szklanka daktyli -2 limonki -cytryna -3 banany -kilka malin -kokos -żurawina liofilizowana do dekoracji Daktyle namoczyć przez(...)połowa daktyli. Włożyć do lodówki. Biszkopt mocno nasaczyc sokiem z limonek i cytryny . Posmarować pozostałymi daktylami. Przełożyć kremem. Posypać kokosem. Pozostałe 1/3 ubitego mleko kokosowego wykorzystujemy do dekoracji. Układamy żurawine liofilizowana a boki posypujemy kokosem
Szkrab Je SamSkładniki : - 2 dojrzałe banany - 12 łyżek płatków owsianych - 2 szklanki truskawek - 1 łyżka kakao - 1,łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie Warstwa truskawkowa : Blendujemy truskawki, 10 łyżek płatków owsianych i olej kokosowy. Warstwa czekoladowa: Blendujemy banany z kakao. Pozostałe 2 łyżki płatków wsypujemy na dno silikonowych foremek. Nakładamy najpierw warstwę truskawkowa
Szkrab Je Sambanan - sok z jednej cytryny - 4 łyżki wrzątku Przygotowanie: Quinoa, i amarantus dobrze płuczemy i gotujemy około 30 minut. Przecedzamy. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej kokosowy. Czekamy aż olej kokosowy zmieni konsystencję na płynną, mieszamy. Len mielimy , zalewamy wrzątkiem cały czas mieszając. Pestki z dyni mielimy. Banan rozgniatamy dokładnie widelcem. Wszystkie składniki dobrze
Szkrab Je SamSkładniki : - 2 banany - 2 jajka - garść jarmużu - 1/2 szklanki wiorek kokosowych - zmielic - 1/2 szklanki płatków jaglanych Przygotowanie : Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy. Banany blendujemy z jarmużem, dodajemy do jajek i miksujemy. Dodajemy zmielone płatki jaglane i zmielone wiórki kokosowe. Ubijamy. Nakładamy do silikonowych foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni
Szkrab Je SamSKŁADNIKI mąka ok 1 1/2 szklanki jajka 2 szt białko 2 szt jogurt 3 łyżki woda 1/4 szklanki 1 łyżka cukru olej kokosowy- rozpuszczony 1/4 szklanki sól DODATKI 1 łyżka kakao 2 łyżeczki kurkumy cynamon sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki dobrze wymieszać, podzielić na 3 części do jednej dać kakao do drugiej kurkumę i sok a do trzeciej cynamon(...)Pieczemy naleśniki bez dodatku oleju ponieważ olej dałam do ciasta. Przełożyłam naleśniki dżemem z pigwy. Udekorowałam wiórkami kokosowymi i powidłami śliwkowymi
harrisajako samodzielne danie np. na kolację. Jest smaczna, aromatyczna i sycąca, polecam. Składniki: 2 puszki fasoli czerwonej 1 cebula 500 ml. przecieru pomidorowego Sól Papryka chili 1 łyżeczka oleju kokosowego Kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym, dodajemy odsączoną i wypłukana fasolę z puszki, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy
Bajeczna Kuchniaobciąży. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 3 porcje. Produkty 1 por, 100 ml śmietanki 30%, pierś z kurczaka, 2 łyżeczki musztardy, 6 łyżek ryżu, łyżka oleju kokosowego, sól, pieprz. Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Na patelni rozpuść łyżkę oleju kokosowego. Pierś z kurczaka umyj i pokrój w kostkę, a następnie usmaż na patelni. Mięso przypraw solą oraz pieprzem
Fit&Fast Kitchenmnie, na pewno będę wracać do tego przepisu. Dynię mam już oswojoną, więc czas na kuchenne eksperymenty. Składniki: • 1,5 kg obranej, surowej dyni • 1 cebula • 1 puszka mleka kokosowego • kawałek świeżego imbiru • ½ ostrej papryczki • sól • biały pieprz • domowe grzanki • 1 łyżka oleju • woda Sposób przygotowania: 1. Cebulkę pokroić w kostkę. 2. Dynię pokroić w kostkę. 3. Pokroić w kosteczkę(...)oliwę, dodać pokrojoną dynię i cebulkę. Poddusić, aż dynia zmięknie. 5. Przełożyć do garnka. 6. Dolać wodę, powinna sięgać do poziomu dyni w garnku (nie więcej). 7. Wlać mleko kokosowe. 8. Dodać papryczkę i imbir. 9. Przyprawić solą i białym pieprzem. 10. Gotować, aż dynia będzie miękka. 11. Zmiksować na gładki krem. 12. Podawać czystą lub z dodatkami. U mnie
W mojej kuchni