razem z bakaliami i w świątecznych odsłonach też będą. Masa, po dobrym wymieszaniu składników rękami, jest bardzo plastyczna. Takie power balls'y można obtoczyć w nasionach chia, wiórkach kokosowych, w surowym kakao, pudrze z liofilizowanych owoców. To już kwestia naszego gustu smakowego i wyobraźni! Dzisiaj przepis praktycznie bazowy, na podstawie którego można wymyślać własne kombinacje smakowe! Kulki mocy(...)formować kulkę . Uformowane kulki układamy na talerzyku i wkładamy do lodówki. Po dwóch godzinach są już gotowe! Do masy można dodać ulubione bakalie. Kulki można obtoczyć w kakao, wiórkach kokosowych czy polać czekoladą. Kolejny przepisy na power balls i inne zdrowe smakołyki niedługo
Moja smaczna kuchniałyżeczki cynamonu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka kurkumy 1 szkl. pokrojonych pomidorów z puszki lub posiekanych pomidorów 1 łyżeczka startego imbiru 100 g mleczka kokosowego lub śmietany 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Starty imbir i czosnek podsmażamy na oleju w garnku. Dodajemy cynamon, kurkumę, przyprawę curry, paprykę ostrą i paprykę słodką. Dodajemy posiekane(...)pomidory i podsmażamy razem z przyprawami. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy ok. 30 min. Dodajemy mleczko kokosowe lub śmietanę. Podajemy z ryżem obtoczonym w przyprawie curry
Czarnawisienkałyżki ciemnego kakao 250 g mleka w proszku 50 g orzechów nerkowca 50 g suszonej żurawiny 50 g siekanych pistacji Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego pistacje do posypania Przygotowanie: Masło, wodę, cukier i kakao rozpuścić i zagotować. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia. Do jeszcze letniej masy wsypać mleko i wymieszać na jednolitą masę(...)rozsmarować resztę masy i przykryć trzecim waflem. Całość owinąć folią i z góry lekko obciążyć. Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin aż masa całkowicie stężeje. Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestudzenia. Zimną ale płynną czekoladą posmarować wierzch wafla i posypać siekanymi pistacjami. Ponownie odłożyć do schłodzenia. Przed podaniem pokroić na kawałki
Ala piecze i gotujeniezłe cudo! Ciasto ma puszystą konsystencję, jest czekoladowe i fajnie zaspokaja wilczy apetyt na słodkie Składniki 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżka erytrolu szczypta soli 1 łyżka kremu kokosowego odrobina proszku do pieczenia Przygotowanie: Ramekin smarujemy masłem. Mieszamy razem kakao, słodzidło, sól i proszek do pieczenia. Jajko ubijamy na sztywną masę, dosypujemy do niego sypkie składniki, krem kokosowy
PaleoLifeZajadałam się jak szalona, pyszna. Bardzo sycąca, śmietana mleczko kokosowe, ale tak ma być. Nie wszyscy muszą liczyć kalorie. Do garnka dodać masło i mocno rozgrzać, masło musi się roztopić. Następnie dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć na małym ogniu aż cebulka zmięknie około 3 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, smażyć chwilkę, mieszając. Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje. Dodać(...)pastę curry i gotować chwilkę. Wlać wodę, dodać pokrojone drobno ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i delikatnie świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodać mleczko kokosowe i śmietanę. Łososia umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałeczki. Łososia, krewetki dodać do zupy i gotować około 1 minuty. Dodać posiekaną natkę pietruszki wymieszać i serwować. Pycha polecam
Kuchnia Pokoleńtylko wzbogaciło ich smak. Baton bakaliowy bez pieczenia na 6 batoników 100 g miękkich daktyli bez pestek po 40 g rodzynek i pasty tahini po 30 g wiórków kokosowych i nasion słonecznika 20 g oleju kokosowego Wszystkie składniki wkładamy do blendera. Miksujemy na gęstą papkę. Masę wkładamy do foremki lub foremek. Chłodzimy w lodówce aż batoniki całkiem zastygną
Dzieje kuchennej Wiewiórydyni piżmowej około 0,5 kg różyczek kalafiora 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 3 łyżki przecieru pomidorowego200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oliwy sól kmin rzymski mielony kurkuma słodka papryka w proszku Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek drobno pokroić. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem(...)cebuli. Smażyć razem 3-4 minuty. 3. Następnie dodać do garnka różyczki kalafiora i całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 4. Pod koniec gotowania wlać mleczko kokosowe, dodać także przecier pomidorowy ( nie koncentrat). Zagotować. 5 . Zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku solą oraz przyprawami. Smacznego
kolorowotorcikowoKokosanki (niektórzy nazywają to kostką kokosową) goszczą w naszej rodzinie od wielu lat. Mój mąż wprost je uwielbia, gdy tylko pojawią się na stole w mgnieniu oka znikają, co mnie bardzo cieszy. Są idealnym ciastem nie tylko na weekend, lecz także gdy mamy zrobić jakieś ciasto dla dziecka do szkoły. Składniki na ciasto (ja robię biszkopt): 4 jajka 1/2 szklanki(...)Roztopić margarynę, dodać śmietanę - wymieszać na jednolitą masę. Dodać cukier i kakao. Zagotować. Upieczony i ostudzony biszkopt pokroić na małe kostki. Obtaczać najpierw w polewie kakaowej, następnie w wiórkach kokosowych. Zajrzyj również: 1. Kawowa rozkosz - ciasto cappuccino 2. Warstwowa sałatka gyros 3. Ciasto "Kubuś
My World by Dagmara Rekkolorowe danie. No i takim daniem można się porządnie najeść. Dodatki warzywne to marchew, papryka, zielona fasolka, nawet wrzuciłam oliwki. Po to, by przełamać słodycz ananasa. Do tego mleczko kokosowe, przyprawy, czerwona pasta curry i danie jednogarnkowe gotowe. Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań Uwielbiam takie rozwiązania! Składniki: nieduża podwójna pierś(...)kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 nieduże marchewki 1 średnia cebula nieduża garść mrożonej zielonej fasolki ciętej 1 czerwona papryka kilka talarków chilli kilka czarnych oliwek przekrojonych na pół 3 plastry ananasa z puszki pokrojone w kostkę przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, majeranek, lubczyk, curry – wszystko do smaku wedle uznania natka pietruszki
Zasmakuj Kuchniząbki czosnku 1 czubata łyżeczka zmielonych ziaren kolendry 4 łyżki bułki tartej sól morska, świeżo mielony pieprz klarowane masło lub olej do smażenia Sos curry: 400 ml mleczka kokosowego 1 czerwona cebula 1 niepełna łyżka czerwonej pasty curry (jeśli ma być mało ostre to 1 łyżeczka) 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka soku z limonki(...)czerwoną cebulę. Po 1-2 minutach, dodajemy pastę curry, utłuczoną kolendrę oraz koncentrat pomidorowy i podsmażamy razem z cebulą mieszając, aż cebula oblepi się przyprawami. Wlewamy bulion i mleczko kokosowe. Zagotowujemy co jakiś czas mieszając i gotujemy, aż mleczko rozpuści się, a curry nabierze jednolitej barwy. Dodajemy sól do smaku oraz sok i skórkę otartą z wyparzonej wrzątkiem limonki. Próbujemy
Poezja smakuSkładniki: - 3 łyżki surowej kaszy jaglanej - 1 jajko - 1 gruszka - 3 łyżki amarantusa ekspandowanego - 1 łyżka mąki z plaskurki - 1 łyżka pestek dyni - olej kokosowy do posmarowania Przygotowanie Kasze jaglana dobrze pluczemy i gotujemy. Pestki z dyni mielimy w młynku do kawy. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, dokładnie mieszamy. Placuszki pieczemy na patelni bez tłuszczu do zarumienienia(...)Gorące smarujemy olejem kokosowym
Szkrab Je SamSkładniki: - 150 g daktyli (bez pestek i dodatków ) - 1/2 szklanki wiorek kokosowych plus do obtaczania - 2 łyżki siemienia lnianego - 3 łyżki kakao Przygotowanie: Daktyle wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut. Przecedzamy i blendujemy. Len mielimy, zalewamy 4 łyżkami wrzątku dobrze mieszamy. Dodajemy len do daktyli i blendujemy na gładką masę. Dodajemy kokos i kakao. Dokładnie(...)wszystko łączymy. Formujemy kuleczki i obtaczamy w wiorkach kokosowych. Najlepiej smakują schłodzone w lodówce
Szkrab Je Samzbliża się wielkimi krokami. Z dnia na dzień sięgamy po cieplejsze ubrania . Ochota na szybkie przekąski powoli nam mija . Dlatego na ciepły obiad mam rozwiązanie- Orientalny Gulasz na Mleczku kokosowym, który przygotowałam w G arnku z pokrywą firmy BERLINGER HAUS z serii FOREST LINE Oczywiście ze sklepu https://www.tanieagd.pl/ Je śl i Ktoś jeszcz e nie czytał(...)łyżki oleju rzepakowego. Dodaję mięso smażę na rumiano. Następnie zmniejszam ogień i dodaję warzywa mrożone najlepiej mieszankę warzyw chińskich. Wlewam 0.5 l wody. Duszę ok 5 min dolewam mleczko kokosowe. Duszę jeszcze ok 15 min co jakiś czas mieszając. Doprawiam przyprawą curry, dodaję 1 łyżkę sosu sojowego ciemnego i jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem do smaku. Natkę pietruszki
Gotowanie Patkicała łyżeczka tartego imbiru(jeśli nie lubicie można pominąć) 1 1/2- 2 kubki buliony warzywnego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka płatków chilli(opcjonalnie) 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka curry (lub mniej jeśli nie chcecie, aby było zbyt pikantne) Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż i poukładać w żaroodpornym naczyniu. Dodać do marchewki, czosnek w łupinkach i cebule (nie obraną przekrojoną(...)wrzucić posiekane chilli i podsmażać około 1 minuty. Dodać marchewkę pieczoną, obrany czosnek i obraną cebulę, zalać bulionem(najpierw wlejcie 1 szklankę bulionu) i poddusić około10 minut. Dodajcie mleko kokosowe, przyprawy, posiekaną świeżą kolendrę i poddusić kolejne 5-8 minut. Następnie zmiksować tak, aby nie było grudek. Jeśli będzie za gęsta dodajcie bulionu. Podawac można z grzankami, świeżą kolendrą
Piekarz-Kucharz-Garkotłukogóle obłęd. Dlatego tradycyjne kokosanki oblałam mleczną polewą i wyszło trochę jak batoniki bounty. Składniki na około 30 sztuk: 2 białka 70 g masła 200 g wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego szczypta soli 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka Masło, połowę cukru i kokos umieścić w rondelku, zagotować. Wsypać budyń, wymieszać i wystudzić. Białka(...)ubić z pozostałym cukrem i solą. Wmieszać masę kokosową. Wilgotnymi dłońmi lepić kulki, lekko spłaszczać i układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 16 minut. Wystudzić. Czekoladę połamać, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Zamaczać w polewie kokosanki do połowy i układać na kratce do zastygnięcia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia