curry z indykiem: – 250 g fileta z indyka – 170 g brukselki – 200 g różyczek kalafiora – 1 zielona papryka (ok. 150 g) – 100 g mleczka kokosowego
Kuchenne Wariacjemanna 5 łyżek, aromat rumowy 1 łyżka, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, ser z wiaderka 1 kg, budyń waniliowy 2 opakowania, biszkopty - ile potrzeba, czekolada biała z chrupkami kokosowymi 125 gram, śmietana gęsta 2 łyżki masę makową z puszki wyłożyć do miski i mikserem utrzeć z żółtkami, kaszą manną, aromatem rumowym z białek ubić sztywną pianę i łyżką wmieszać(...)dnie ułożyć biszkopty, wyłożyć masę serową, wyłożyć masę makową, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 70 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach czekoladę białą z kokosowymi chrupkami stopić ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać wierzch seromakowca, schować w chłodne miejsce najlepiej na całą noc - połączenie maku z twarogiem jest bardzo smaczne, aromatyczne i przy małym
W Mojej Kuchni Lubięwedług mnie ryżowy idealnie by się tu sprawdził. Składniki na 6-8 porcji: około 500-700 g porów około 500 g ziemniaków 200-300 g marchwi 200 g mleka kokosowego z puszki łyżeczka nasion kozieradki (zmielić/utrzeć w moździerzu) łyżeczka suszonego czosnku sól, pieprz (najlepiej biały) Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój w mniej więcej 1 cm kawałki. W dużym(...)około 1 łyżeczki soli, przykryj garnek pokrywką i gotuj aż warzywa zmiękną, czyli jakieś 15-20 minut. Część warzyw możesz odłożyć do dekoracji, powiedzmy łyżkę na porcję, dodaj mleko kokosowe i zblenduj całość na gładki krem. Doprowadź ponownie do wrzenia i zupa gotowa. Smacznego! Artykuł Aksamitna zupa z porów pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl
greenscarflubiana we wschodniej części Afryki i to mnie właśnie zainspirowało do jej przygotowania. Sprawdza się idealnie na zimowe wieczory. składniki na 4 porcje: 400 ml mleczka kokosowego 500 ml wody 2 krótkie laski cynamonu 2 gwiazdki anyżu gałka muszkatołowa 2 łyżeczki kardamonu mielonego 6-7 cm korzeń imbiru 3 łyżeczki cukru (możemy pominąć) 3 torebki herbaty ekspresowej earl(...)zagotowania wody) Zdejmujemy garnek z ognia, przelewamy napój przez sitko i wrzucamy 3 torebki ekspresowej herbaty earl grey i odczekujemy chwilę, aż się dobrze zaparzy. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy 3 łyżeczki cukru (można pominąć) całość doprowadzamy do wrzenia. Podajemy w szklankach lub w filiżankach z dodatkiem bitej śmietany, posypujemy gałką muszkatołową. Inspiracja: africanbites.com
noteskulinarnyfigaszklanki czerwonej soczewicy – 1/3 łyżeczki ostrej papryczki – 1/2 łyżeczki słodkiej papryki – 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego – 2 łyżki czerwonej fasolki – olej rzepakowy lub olej kokosowy – 100g sera feta – sól i pieprz – do podania : parmezan, świeży szpinak, bagietka Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek
I LOVE LIFEpisałam poprzednio w relacji ze spotkania zorganizowanego przez Lidl Polska był hitem naszych świątecznych warsztatów. Powiem Wam, że kiszona kapusta z dodatkiem miodu, mleczka kokosowego, soku z limonki i curry jest obłędna. Jeden warunek, kapusta musi być chrupka i musimy wyczuwać w niej zdecydowany kontrast pomiędzy smakiem słodkim i kwaśnym. Palony łosoś z kapustą kiszoną curry Karola Okrasy Czas(...)czosnku 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku 1/2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka miodu 1 limonka 1 łyżka posiekanych listków kolendry 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka masła 50 ml śmietanki 30% oliwa z oliwek do smażenia sól pieprz Foto Lidl Wykonanie: Filet z łososia bez skóry kroimy w plastry o grubości
Kulinarne przygody Gatityużyć innych owoców. Polecam Składniki: 50 g świeżych drożdży 1/2 szkl cukru trzcinowego 1/2 szkl mleka 1/2 szkl oleju 3 jajka 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki kokosowej 200 g truskawek kruszonka: 100 g masła 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl wiórków kokosowych 1/2 szkl cukru trzcinowego blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Do dużej miski wkładamy po kolei: rozkruszone
słodkie i nie tylko historie kulinarnefrancuskiego 4 kostki czekolady deserowej 4 suszone morele 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek 10 migdałów Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżeczka herbaty matcha 2 łyżki mleka Wiórki kokosowe Wykałaczki Sposób przygotowania: Ciasto francuskie dzielimy na 10 (ok 1½cm) pasów wzdłuż dłuższego boku. Na wykałaczkę nabijamy migdał (wcześniej wystarczy zrobić dziurkę metalowym szpikulcem) i nabijamy wstążki ciasta francuskiego(...)minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy herbatę matcha a jeśli czekolada stwardnieje- 2 łyżki mleka. Płynną w zielonym kolorze polewamy po choineczkach, a następnie posypujemy je wiórkami kokosowymi
Kuchnia w czekoladzieprzy okazji przypominam zestawienia z poprzednich lat ( 2016 i 2015 ). Zaczynamy jednak od tego, co Wam najbardziej przypadło do gustu, proszę: Czekoladowe ciasto z herbatą earl grey, słodzone daktylami Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami Czekoladowo-bananowa owsianka z orzeszkami 4. Ciastka owsiane z truskawkami i bananem 5. Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 6. Bezgutenowe ciastka owsiane z czekoladą(...)pyszna, że znika w mgnieniu oka, ale warto zrobić z niej nadwyżkę i wykorzystać do różnych dań ( np do cudownie letniego makaronu z cukinią i bazylią ) Kolejna propozycja to kokosowy krem czekoladowy z nerkowców , który też był w czołówce najchętniej przez Was odwiedzanych przepisów, ale musiał się też znaleźć i w moim zestawieniu bo na serio to jedna z najlepszych
Cooking for Emilygrama sera . Jednak swoją konsystencją przypomina prawdziwy sernik . 5 szklanek mąki 1/2 szkl.cukru 5 jajek 1 kostka margaryny 1 mały proszek do pieczenia 2 budynie waniliowe 15 dag.wiórków kokosowych 1 cukier waniliowy Zapach waniliowy 3 śmietany 18% po 400 g. Czekolada roztopiona do polania Kolorowa posypka *********************************** Ciasto - białka oddzielić od żółtek. Z mąki , cukru , żółtek , margaryny(...)sztywno ze szczyptą soli powoli dosypując cukier , cukier waniliowy. Do masy dodawać po łyżce śmietanę i budyń w proszku Mieszać łyżką , dolać zapach waniliowy na końcu i wiórki kokosowe , wymieszać . Wylać masę na przygotowane ciasto , zetrzeć na wierzch resztę przygotowanego ciasta , pieczemy w 180 stopni ok.50 minut.na złoty kolor.Polać roztopioną czekolada, posypać posypką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Likier piernikowy Nalewka na Boże Narodzenie Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy(...)likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy
Kulinarne przygody Gatityzapoznać się tutaj: Składniki: 3 łyżki mąki owsianej Provena 2 jajka 3 łyżki jogurtu owocowego – u mnie o smaku owoców leśnych* 1/3 łyżeczki sody około 1 łyżeczki oleju kokosowego dodatki: trzcinowy cukier puder i mandarynka *jogurt nie może być za rzadki, można zamienić na jogurt naturalny Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy sodę, wbijamy jajka i dodajemy jogurt(...)Całość dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Smażymy z obu stron na małym ogniu – ja najpierw smażę pod przykryciem, gdy pojawią się bąbelki u góry obracam omlet i smażę chwilę już bez przykrycia. Podajemy – kroję na 4 części, oprószam cukrem pudrem. Podaję z mandarynką. Smacznego
Słodkie okruszkiklik) 100g rodzynek w czekoladzie Polewa: 150g czekolady mlecznej 2 łyżki świeżo zaparzonej kawy (*) 1 łyżka masła Dodatkowo: około 380g herbatników na wyłożenie spodu i wierzchu Opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania Masło/margarynę należy rozpuścić i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Jajka utrzeć z cukrami, a następnie połączyć z proszkiem budyniowym i partiami z twarogiem. Jednolitą masę przełożyć(...)ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem kawy i masła. Gotową polewą posmarować wierzch schłodzonego sernika oraz opcjonalnie całość obsypać wiórkami kokosowymi. (*) Jeśli lubicie świeżo paloną kawę o dobrej jakości i wyrazistym smaku to polecam przejrzeć ofertę na stronie www.brodasystem.pl - klik . Ja obowiązkowo kawę trzymam w szczelnie zamkniętych pojemnikach, więc może
Di gotujePORADNIKI W TANIA KSIĄŻKA! A zupę można zabrać w termosie ze sobą nawet w podróż! Składniki -500 g dyni ważonej ze skórką pomarańcza 100 g batatów 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki startego świeżego imbiru 1 cebula sól morska lub himalajska szczypta oregano pieprz ziołowy lub czarny oliwa z oliwek do skropienia prazone pestki dyni i opcjonalnie grzanki do podania(...)pieczenia. Skrop oliwa z oliwek, posól i dosmacz pieprzem oraz oregano. Upiecz w 180 stopniach , około 30 minut. Po upieczeniu warzywa wyjmij z piekarnika. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy podsmaż na nim imbir oraz cebulę. Wrzuć pieczone warzywa na chwilkę do garnka. Dolej wody jeśli trzeba, zmiksuj na gładką konsystencję, połącz z sokiem z pomarańczy.Dopraw wedle uznania. Podawaj
Z Kuchni Do Kuchniszyuk składniki: 1 szklanka kapusty z grzybami z tego przepisu 100 g kaszy gryczanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia sól, pieprz wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Łączymy ją z kapustą z grzybami i miksujemy. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle lub oleju kokosowym
Przysmaki Karolki