pancerzach (możesz użyć również koktajlowych) - 1-2 cm korzenia imbiru - kawałek selera - skórka z otartej limonki - 1 szklanka suchego ryżu jaśminowego - papryczka chilli wedle uznania - puszka mleczka kokosowego - 2 pietruszki - 4 marchewki - 2 szalotki - pęczek świeżej kolendry - pieprz cytrynowy - świeże zioła takie jak: tajska bazylia, pachnotka - zielona część pora W dużym garnku ( około 3-4 litrowym), umieść pokrojone(...)wędzonego łososia i 1-2 plastry z limonki. Gotuj 5 minut. Dodaj krewetki. Dodaj pokrojonego na takie same kawałki (ryba wtedy się równo ugotuje!) łososia i morszczuka, wlej mleczko kokosowe. Posól, dodaj pieprz cytrynowy i wedle uznania chilli. Gotuj od zagotowania na małym ogniu około 3- 5 minut. Ryba jest delikatnym mięsem i szybko dojdzie. Zupę wyłóż na talerze, dodaj
SMYKWKUCHNIsztuk): 250 g tofu naturalnego 150 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru (u mnie trzcinowy) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 3 łyżki mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder Sposób przygotowania: Do miski daj tofu, mąki, cukier, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i mleko. Teraz zarób ciasto(...)każdego wykrój dziurkę (kieliszkiem). Wykrojone oponki smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, obracając w międzyczasie na drugą stronę. Ja użyłam oleju rzepakowego, jednak bardzo dobrym wyjściem będzie też olej kokosowy. Oponki smażyć najlepiej w szerokim, niskim garnku lub na głębokiej patelni. Pamiętaj, że potrzebujesz sporo oleju, ponieważ oponki muszą swobodnie pływać – nie mogą dotykać dna Na koniec lekko ostudzone
Via Gustołyżek oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka tymianku chilli do smaku sól, pieprz do smaku oliwa do pieczenia marchewki olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia cebuli wykonanie: Ciecierzycę gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Można użyć cieciorki z puszki. Marchewki obieramy i kroimy na kawałki. Obtaczamy w oliwie i pieczemy do chwili(...)będą miękkie. Na maśle lub oleju kokosowym podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Ugotowaną cieciorkę, upieczoną marchewkę blendujemy z cebulą i czosnkiem, sezamem oraz suszonymi pomidorami. Aby wszystko się lepiej blendowało dodajemy oliwę z oliwek. Ważne aby marchewki i cieciorka były całkiem zmiksowane. Jeśli w masie pozostaną pojedyncze ziarna sezamu to nic nie szkodzi, będą fajnie chrupać po upieczeniu. Gotową
Przysmaki Karolkiśrednich muffinek lib 8 dużych: 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżka aromatu waniliowego 2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru + 2 łyżeczki do posypania po wierzchu szczypta soli jagody lub borówka Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. Jajka ubijamy rózgą w jednej misce do jednolitej(...)masy, łączymy z mlekiem, olejem i wanilią. W drugiej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe. Łączymy ze sobą obie miski czymi mokre składniki z suchymi, lekko mieszamy, nie wyrabiając. Nakładamy łyżką do foremek. posypujemy po wierzchu owocami i cukrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piecemy około 25 minut, ustawiając piiekarnimgóra dół
Życie zaczyna się w kuchnipopularne, malezyjskie danie pochodzi z bloga Facet z przepisem . Doskonała zupa rozgrzewająca, pełna niesamowitych aromatów i smaków. Składniki 2 płaskie łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka mleka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego (użyliśmy ekologicznej kostki rosołowej) 1 cukinia 1 czerwona papryka 180 g tofu 200 g makaronu Udon 2 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka soku z limonki ogórek(...)grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy pastę curry i przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, cukinię pokrojoną w kostkę, smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy mleko kokosowe, bulion, cukier, sól i sok z limonki. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron nakładamy do misek, zalewamy gorącą zupą, dodajemy pokrojonego w słupki ogórka
R'n'G Kitchenkalafiora (u mnie mrożony), 1/2 szklanki startego parmezanu, 1 jajko, 1/2 papryki, 1/2 cebuli, ząbek czosnku, 2 plasterki szynki, starty ser mozzarella, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżka oleju kokosowego, pieprz ziołowy, sól, zioła prowansalskie. Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kalafior ugotuj w osolonej wodzie i pozostaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść olej kokosowy
Fit&Fast Kitchenpieczenia -pół szklanki słodzika/cukru masa: -5 białek -2 jogurty naturalne po 400 g -1 budyń czekoladowy -pół szklanki słodzika/cukru -łyżeczka proszku do pieczenia -200 g wiórków kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Z m ąki, masła, żółtek, cukru/słodzika i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 połówki i rozwałkujemy na 2 placki. 2. Jogurt łączymy(...)budyniem, słodzikiem/cukrem, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. 3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. 4. Rozwałkowany placek kładziemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy go widelcem. Na to wykładamy masę i przykrywamy 2 plackiem, którego również delikatnie nakłuwamy. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach
Zdrowie i pysznie na talerzudojrzałe banany 250 g mąki pszennej (u mnie 50/50 biała i razowa ) 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru 50 g wiórków kokosowych 2 jajka 125 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj keksówkę (okolice 20/10cm) - wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Wmieszaj(...)cukier i wiórki kokosowe. Banany rozgnieć widelcem i, w osobnej misce, wymieszaj z olejem, jajkami i śmietana. Mieszankę mokrych składników wlej do suchych składników i wymieszaj do powstania gładkiego ciasta. Napełnij ciastem przygotowaną foremkę. Piecz 50-60 minut, do zrumienienia. Przestudź w foremce, następnie wytjmij z foremki i ostudź na kratce
Lejdi of the housePrzepis z bloga Konsti . Składniki: (keksówka około 25 długości, a u mnie foremka-wieniec) 1 szklanka mąki 1 szklnka drobnego cukru 3 białka 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju (słonecznikowy) 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy (tylko kropelka!) Rozgrzej piekarnik do 200stC. Przygotuj foremkę - wyłóż papierem(...)Białka ubij na sztywno, dosypując stopniowo cukier. Następnie wlewaj powoli, ciagle ubijajac, jogurt wymieszany z olejem, oraz aromatem migdałowym. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Całość dodaj delikatnie do białek i ostrożnie wymieszaj łyżką. Piecz przez 40-50 minut (u mnie wystarczyło 30). Przestudź w foremce, a następnie wyjmij na kratkę
Lejdi of the houseregularnie już od lat i przechodzi niezliczone transformacje smakowe. I nie ma już chyba na rynku jogurtu, z którym byśmy go nie piekli: toffi, czekoladowym, latte, cytrynowym, truskawkowym, ananasowym, kokosowym, i co tam jeszcze. Równie uniwersalne sa dodatki, które można wmieszać do ciasta: wiórki kokosowe, groszki czekoladowe i owoce - szczególnie popularne wydaja się siekane brzoskwinie z puszki, oraz świeże gruszki
Lejdi of the housejednego kęsa 2 średnie słodkie ziemniaki, obrane, oczyszczone i pokrojone na kawałki wiekości jednego kęsa 4 łyżki czerwonej soczewicy 250ml bulionu warzywnego (z kostki jak najbardziej) 400ml puszka mleka kokosowego 175g mrożonego groszku Rozgrzej olej w sporym garnku. Wrzuć cebulę i smaż 3-4 minuty, aż zacznie mięknać. Dodaj pastę curry, dobrze wymieszaj i smaż kolejna miutę. Dodaj kurczaka(...)dobrze wymieszaj i smaż, aż mięso przestanie być całkiem surowe na brzegach - okolice 5 min. Następnie wrzuć ziemniaki i soczewicę, wlej mleko kokosowe i bulion. Dopraw do smaku sol ą, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, pod przykryciem, przez 20 minut. Wsyp groszek, zagotuj całość i gotuj na małym ogniu i bez przykrycia kolejnych 10 minut, aż warzywa i soczewica będa
Lejdi of the housemasła orzechowego, gładkiego lub z kawałkami orzeszków 250g kalafiora, pokrojonego na małe kawałki (to jest mniej-więcej połowa niewielkiego kalafiora) 400g puszka, lub około 250g ugotowanej ciecierzycy 200g mleka kokosowego Rozgrzej olej w sporym garnku. Dodaj cebulę i smaż na malutkim ogniu przez 5-10min, aż do miękkości. Dodaj czosnek, mieszaj przez 30 sekund, a następnie dodaj pastę curry(...)masło orzechowe. Dobrze wymieszaj. Wrzuć kalafiora i odcedzona ciecierzycę, wlej mleko kokosowe i 100ml wody. Dopraw do smaku, przykryj, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i gotuj kolejnych 5 minut, aż sos zgęstnieje, jeśli jest taka potrzeba. Podawaj z ryżem i/lub chlebkami naan. Nadmiar można zamrozić. Przepis z magazynu 'Good Food
Lejdi of the houseżadnej normalnie przyjętej postaci tj. karobu, miodu, golden syrup'u, melasy, czy też zwykłego, granulowanego, oczyszczonego, czy nie, najbardziej znanego i popularnego. Podstawowej słodyczy dostarczaja oczywiście banany, wiórki kokosowe i daktyle, ale ulepek to to nie jest. Składniki: (na blaszkę 20/20cm, czyli około 9-16 porcji) 2 dojrzałe banany + ewentualnie dodatkowa połówka 1 jabłko 2 szklanki płatków owsianych ½ szklanki wiórków(...)kokosowych ½ szklanki daktyli garść orzechów (opcjonalnie, ja nie dałam) ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżka mielonego lnu Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Foremkę o wymiarach 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce, lub garnku rozgnieć banany widelcem na gładkie puree. Dodaj do nich pozostałe składniki: obrane i pokrojone drobno jabłko, posiekane orzechy (jeśli używasz), płatki owsiane, pokrojone daktyle, wiórki koksowe
Lejdi of the housepiersi ) 1 zabek czosnku, zgnieciony w prasce szczypta, mniejsza, lub większa, płatków chilli 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego 2 łyżeczki garam masala 100g gładkiego masła orzechowego 400ml puszka mleka kokosowego 400g puszka siekanych pomidorów 2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry, lub do smaku + ewentualnie więcej do posypania po wierzchu około 2 łyżek soku z limonki ugotowany ryż basmati, do podania(...)złotawe. Gotowe odkładaj na bok. Wlej do garnka pozostały olej i smaż czosnek, imbir i chilli przez minutę. Wsyp garam masala i smaż kolejna minutę. Wmieszaj masło orzechowe, mleko kokosowe i pomidory, zagotuj. Wsyp kurczaka do garnka i dodaj kolendrę. Dopraw do smaku sola, pieprzem i sokiem limonkowym. Gotuj przez około 30 minu, bez przykrycia, do czasu, aż sos zgęstnieje
Lejdi of the housewypieków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 duże jajka 200g (1 szklanka) oleju slonecznikowego 2 małe banany, rozgniecione 125 g drobne startej marchewki( okolo 2 dużych marchewek) 50g wiórek kokosowych 50g orzechów włoskich, pokrojonych 75g rodzynek Piekarnik rozgrzej do 180stC i przygotuj wybrana tortownicę, wykładajac papierem do pieczenia. Wymieszaj w sporej misce mąkę, cukier i cynamon. Wlej jajka i olej(...)lekko wymieszaj. Na koniec dodaj banany, marchewkę i wiórki kokosowe oraz wszystkie bakalie. Delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do foremki i wygładź powierzchnię. Piecz około 50 minut, sprawdzając patyczkiem. Jeśli wierzch zaczyna się za bardzo przypiekać dobrze jest przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej. ( Zależy od tego, jakiej foreki/tortownicy użyjemy. Moje było ledwie, ledwie gotowe po około 50 minutach, a podejrzewam
Lejdi of the house