Przechowywane w lodówce wytrzymają do 7 dni. Składniki na 16-18 sztuk /blaszka 20×25 cm: 200 g płatków ryżowych/można zastąpić jaglanymi 100 g wiórków kokosowych 100 g płatków migdałowych 100 g cukru puszka mleka kokosowego 400 ml 5-6 strąków kardamonu lub pół łyżeczki mielonego szczypta soli 200 ml wody Przygotowanie: Do garnka wrzuć płatki ryżowe
greenscarfSłodkie kuleczki z wyczuwalną alkoholową nutą, o aksamitnym smaku kokosa oblane delikatną mleczną czekoladą. Składniki: 400g wiórek kokosowych 200ml śmietany 30% 120g cukru pudru 140g masła extra 4 łyżki spirytusu 200g mlecznej czekolady 4 łyżki mleka Wykonanie: 1. Masło, cukier i śmietanę rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Wiórki przełożyć do miski, wlać spirytus oraz masło rozpuszczone z cukrem(...)wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. W rondelku na parze rozpuścić czekoladę z dodatkiem mleka do jednolitej konsystencji. 3. W czekoladowej polewie zanurzać każdą z kokosowych kuleczek i wstawić do lodówki do momentu aż polewa zastygnie
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżką z pudełka. 1,5 szklanki płatków błyskawicznych 0,5 szklanki gładkiego masła orzechowego Planta Food 2 łyżki miodu gryczanego 2 łyżki nasion chia 2 łyżki wiórków kokosowych Do miski wsypujemy płatki błyskawiczne. Dodajemy miód i gładkie masło orzechowe. Dosypujemy nasiona szałwii hiszpańskiej tzw. nasiona chia oraz wiórki kokosowe. Całość zagniatamy na gładką masę. Masa będzie delikatnie lepić
VioletoweKucharzeniemasła * 1 szklanka kaszy manny * 2 łyżeczki cukru waniliowego * 2 łyżki kakao Polewa: * pół kostki masła * pół szklanki cukru * 2 łyżki kakao * 2 łyżki wody * 3-4 łyżki wiórek kokosowych do posypania na wierzch * herbatniki do wyłożenia na spód i wierzch ciasta Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, kakao i masłem. Do gotującego się mleka stopniowo wsypywać kaszę manną, ciągle(...)Ciasto włożyć do lodówki. W garnku rozpuścić masło na polewę z cukrem Dodać wodę i kakao, wymieszać. Gdy polewa zacznie tężeć wylać ją na ciasto. Na wierzch posypać wiórki kokosowe. Ciasto przechowywać najlepiej w lodówce lub chłodnym miejscu. Do wykonania ciasta użyłam produktów Skworcu
Zrób to smacznieskładniki na spód ciasta: 100 g daktyli suszonych 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kakao 50 g orzechów np. włoskich, drobno posiekanych gorąca woda do namoczenia daktyli wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 20 min. Następnie odlewamy wodę, dodajemy olej i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy kakao oraz orzechy, mieszamy. Dno tortownicy (ok. 18 cm średnicy(...)wyłożoną papierem do pieczenia) wykładamy równomiernie masą daktylowo orzechową. składniki na masę jaglaną: 200 g kaszy jaglanej 600 ml mleka można użyć krowiego lub ryżowego lub kokosowego, jaglanego miód do smaku 50 g orzechów, np. włoskich 1 szczypta soli opcjonalnie: ziarenka z 1 laski wanilii wykonanie: Kaszę płuczemy 3 razy gorącą wodą aby pozbyć się goryczki. Zalewamy mlekiem, dodajemy sól
Domowy Smak JedzeniaSzybkie, proste i smaczne danie... lubię takie! Łosoś, warzywa i mleczko kokosowe! Pycha! Najlepiej smakuje z ryżem. 200 g surowego łososia 1 opakowanie mrożonych warzyw (najlepiej mieszanki chińskiej) 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka masła 5-6 łyżek sosu słodkiego Chili Tao Tao sól, pieprz Łososia pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i podsmażyć na maśle. Mieszankę warzywną (zamrożoną
Jadło i czytadłożółtka • 4 łyżki stołowe masła (40 - 50 g), roztopionego i ostudzonego • 2 łyżki spirytusu oraz • 1 litr oleju np. rzepakowego, smalcu, oleju z orzeszków ziemnych (arachidowych), oleju ryżowego, kokosowego lub palmowego • marmolada wieloowocowa (lub truskawkowa lub różana), może też być konfitura z róży (płatki róży w cukrze), konfitura truskawkowa, pomarańczowa lub wiśniowa około 100 g cukru pudru • lukier : (około(...)przed zbyt tłustymi pączkami jeśli będziemy je niewłaściwie smażyć. Smażenie : • Dobry tłuszcz do smażenia to np. olej rzepakowy, olej z orzechów arachidowych (ziemnych), olej ryżowy, smalec, olej palmowy i kokosowy. • Optymalna temperatura smażenia pączków to 180 stopni C. W niższej temperaturze pączki mogą chłonąć tłuszcz. W wyższej - mogą się za bardzo i za szybko rumienić. W wyższej temperaturze olej zaczyna
KUCHNIA POLSKAprzed lub po treningu. Właściwie czekoladę można wzbogacić o inne superfoods i za każdym razem zmienić nieco ton i smak napoju. Często dodaję kurkumę , chili lub zmieniam mleko na kokosowe. Lubicie gorącą czekoladę? Gorąca czekolada Składniki: na 1 kubek 2 daktyle, wypestkowane 1 lyżka kakao 2 łyżki nasion konopi 1 łyżka migdałowego masła lub innego 1 łyżeczka organicznego oleju kokosowego
codojedzeniaprosty sposób na domowe Rafaello. Składniki: Kasza jaglana 1 szklanka Banany 2 szt. Orzechy włoskie zmielone 5 łyżek Cynamon 1 łyżeczka Cukier waniliowy 1 szt. Składniki na panierkę: Wiórki kokosowe Kakao Płatki migdałowe Przygotowanie: Kaszę zalać wrzątkiem (1 szklanka) i gotować z pokrojonymi bananami i cynamonem aż kasza wchłonie wodę. Następnie przestudzić, dodać orzechy, cukier waniliowy i całość zmiksować(...)razie potrzeby możemy doprawić cukrem do smaku. Wstawić do lodówki na godzinę. Po czym formować kuleczki i obtaczać w kakao, wiórkach kokosowych i płatkach migdałowych
Tradycyjna Kuchnianikt, jeśli nie będzie wiedział, z czym ten wypiek jest. Sama byłam zaskoczona, że naprawdę wyszło i naprawdę jest tak smaczne. Dodałam do ciasta mielone orzechy i wiórki kokosowe, dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Fit wersja, bez cukru i na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Można chcieć czegoś więcej? Przygoda z kalarepą się nie kończy i wkrótce nowa odsłona, ale tym razem(...)pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 jajka 200 g kalarepy (waga po obraniu) 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 łyżki wiórków kokosowych 100 g ksylitolu 1 łyżka miodu 1/4 szklanki oliwy lub oleju rzepakowego 1/3 szklanki mleka skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny Kalarepę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ubić
Fitkotjeszcze pyszniej Smacznego. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1 jajko M 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią olej kokosowy do smażenia – polecam Woj-len masło orzechowe smooth od Woj-Len trzcinowy cukier puder do oprószenia naleśników Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, wlewamy(...)mleko, wodę gazowaną i wbijamy 1 jajko. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką, tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję (bez grudek). Naleśniki smażymy na odrobinie oleju kokosowego na małej patelni. Każdy naleśnik smarujemy masłem orzechowym, składamy według upodobań i obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkizalety spożywania Mleko o dużej zawartości tłuszczu bogate jest w witaminy A,D,E,K Niepasteryzowane mleko bogate są w baterie (prebiotyki) Mleko krowie można zastąpić np. mlekiem kokosowym, migdałowym czy z orzechów nerkowca. Masło z kolei możemy zagapić olejem kokosowym lub ghee. Jogurty można również zrobić samemu z kokosów i migdałów. Wystarczy trochę chęci i zaangażowania. Post Nabiał jeść
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!200g fileta z kurczaka 450g mrożonego bobu 100g sałaty karbowanej 4 rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 2 nektarynki 80g orzeszków ziemnych 1 pęczek natki z pietruszki przyprawa do kurczaka olej kokosowy Dressing: 40ml octu winnego 40ml oliwy z oliwek 3 łyżki miodu Wykonanie: 1. Fileta umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około(...)minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym. 2. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, a następnie wystudzić i obrać. 3. Dressing: Do naczynia wlać ocet winny, oliwę z oliwek, dodać miód i wszystko dokładnie wymieszać. 4. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewki oraz nektarynki pokroić w plasterki, natkę z pietruszki grubo
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: kilka łyżek oleju 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 mały kawałek świeżego imbiru ok. 500 g małych pieczarek ok. 0,5 l mleka kokosowego 1,5 filiżanki ryżu basmati kurkuma, kumin, mielony kminek, curry, sól, pieprz 1 puszka zielonego groszku (lub mrożony) Rozgrzej olej w dużym i szerokim garnku, dodaj drobno pokrojone/starte warzywa (oprócz(...)groszku). Podsmaż, co chwilę mieszając. Wrzuć pieczarki, chwilę podsmaż. Wlej wodę, dopełnij mlekiem kokosowym (tak, aby prawie cały garnek był pełny). Dodaj ryż i przyprawy. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj groszek z puszki. Party (2017, Sally Potter) – jeden z moich ulubionych cyklów filmowych typu: obiad/impreza w gronie rodzinnym lub przyjaciół => katastrofa. Tym razem Janet organizuje przyjęcie
Qlinarnie i Qlinarnieskładniki: 100 g daktyli suszonych 50 g orzechów włoskich 2 łyżki kakao 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szczypta kurkumy dodatkowo: kakao do obtoczenia trufli wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie odlewamy wodę. Do daktyli dodajemy olej kokosowy i miksujemy blenderem na gładka
Domowy Smak Jedzenia