przepis na śniadanie , czyli migdałową kaszkę z karmelizowanym bananem. Jestem niesamowitą fanką bananów, a karmelizowane banany są ulubionym składnikiem moich deserów i śniadań. Słyszeliście o kaszce migdałowej, a może kokosowej ? Zamiast tradycyjnej owsianki można właśnie ugotować kaszkę migdałową. Migdały to moja kolejna słabość…Chrupię je wszędzie…moje ulubiona przekąska. Kaszka migdałowa to bezglutenowe śniadanie , a przy tym pożywne(...)mleka (migdałowego napoju bez cukru) 1 jajko sól do smaku Do podania masło orzechowe z czekoladą, dowolne 1 banan jeżyny lub inne owoce 1 łyżka nasion konopi 1 łyżka kokosowych wiórków 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka słonecznika Wymieszaj jajko z mlekiem migdałowym i migdałową mąką. Posól i doprowadź kaszkę do wrzenia cały czas mieszając. Nie gotuj, bo będzie jajecznica
codojedzeniaobiad? Na kolację? Proponuję danie z patelni. Zrobicie w mig. Do 10 minut. Składniki ulubiona mrożonka na warzyw na patelnię chipsy boczkowe classic oscypek wędzony sól do smaku olej kokosowy do smażenia, nie więcej niż 1 płaska łyżka kiszona kapusta z marchewką +jabłko+garść żurawiny+trochę oliwy z oliwek Do posiłku wykorzystałam chipsy. To w większości zupełnie nowe produkty(...)pracy, na wycieczki, na spotkania towarzyskie, czy na wspólne kibicowanie przed telewizorem. Ja wykorzystałam je ,by ubogacić moje warzywne danie o mięsny ,chrupiący akcent! Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć warzywa na patelnię, postępuj jak zaleca producent . Międzyczasie przygotuj surówkę. Odciśnij kapustę, dodaj pokrojone w kostkę jabłko, żurawinę i oliwę z oliwek. Wymieszaj. Warzywa przełóż na talerz, posy
Z Kuchni Do Kuchnikostkę z wywarem to dodać jedną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 10 minut. Brokuł rozdzielić na małe kwiatki i dodać do zupy razem z tortellini. Wlać mleczko kokosowe, dodać curry i gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać śmietanę i wymieszać. Na koniec można posypać natką pietruszki. Smacznego. Wykonanie zupy w Thermomix – do naczynia(...)pietruszki, pokrojony drobno por, vegetę, łodygę od brokuła i kilka większych kwiatków, gotować 10 minut, obroty wsteczne 1 – wyjąć łodygę brokuła i wyrzucić – dodać pastę curry, mleczko kokosowe, pozostałe brokuły, tortellini, doprawić ponownie do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut, obroty wsteczne 1 – wlać śmietanę i wymieszać za pomocą kołpystki. Smacznego
Kuchnia Pokoleńteż szybko, albo nawet szybciej zniknęły. Smakowały każdemu! Były wychwalane i chętnie zajadane! Domowa czekolada z dodatkiem dobrej jakości masła orzechowego smakuje przepysznie. Masa czekoladowa: 50 g oleju kokosowego 30 g syropu klonowego/miodu 1 czubata łyżka kakao Masa orzechowa: 60 g masła orzechowego (Planta Food) 15 g syropu klonowego/miodu szczypta soli Przygotowa nie: Na początku przygotuj domową(...)czekoladę. Rozpuść olej kokosowy z wybranym słodzikiem i wymieszaj z kakao. Do wybranych foremek (u mnie papierowe papilotki) nalej po łyżeczce czekolady. Tak przygotowane foremki włóż do zamrażalki na ok. 20 minut, aby spód zastygł. W międzyczasie zrób masę orzechową, łącząc wszystkie składniki. Po zastygnięciu spodu do każdej foremki nałóż po ok. 1/2 łyżeczki masy orzechowej
Zdrowie na języku :Pnajlepiej pszennej, żeby ciasto dobrze wyrosło i było puszyste – ja dałam 150 g mąki pszennej, 75 g mąki z ciecierzycy, 50 g mąki ryżowej i 50 g mąki kokosowej 10 g drożdży instant 1/2 szklanki mleka 150 g puree z dyni (ugotowana lub upieczona dynia zmiksowana na gładko) 1 jajko 20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
Kucharzycaprawa się udać! Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Na ciasto szykujemy sobie standardową formę keksówkę o wymiarach 25cm/10cm. Smarujemy formę olejem kokosowym lub wykładamy ją papierem do pieczenia (lepiej – bo to ciasto czasami przykleja się nawet do najlepiej wysmarowanej foremki!). Jabłka myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki i wycinamy im gniazda nasienne. Cząstki jabłek kroimy(...)olejku waniliowego 1 pełna (z lekką górką) łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 1 pełna (z lekką górką) łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego do wysmarowania formy 1 łyżka płatków owsianych do posypania *Ciasto będzie całkowicie bezglutenowe jeżeli kupicie certyfikowane płatki owsiane
Karo in the Kitchenciasto: 2 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 ½ łyżki masła klarowanego (rozpuszczonego) ½ szklanki mleka ¼ szklanki ksylitolu 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia. szczypta sol olej kokosowy Przygotowania: Starter: Mleko podgrzewamy dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aby się wszystko dokładnie razem połączyło. Odstawiamy na bok, aby ostygł. Ciasto: W misce mieszamy mąki, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Dolewamy(...)będziemy wycinać nasze pączki posypujemy mąka, delikatnie rozwałkowujemy wyjęte z lodówki ciasto i wycinamy z nich pączki lub robimy kulki. Pączki bezglutenowe smażymy na rozgrzanym do 170 stopni oleju kokosowy w małym garnuszku do czasu, aż nabiorą pięknego złocistego koloru. Smacznego! Oryginalny przepis ze strony ladyandpups.com Artykuł bezglutenowe pączki (bez cukru) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeucierane : 25 dkg margaryny 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kakao 5 dkg rodzynek Masa kokosowa: 20 dkg kokosu 12 dkg margaryny pół szklanki mleka pół szklanki cukru 1. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie dajemy mąkę wymieszaną(...)dodajemy kakao i dajemy ją na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masło, kokos, mleko i cukier zagotowujemy i rozsmarowujemy na cieście kakaowym. 3. Masę kokosową posypujemy rodzynkami. 4. Po rodzynkach rozsmarowujemy ciasto białe. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. 5. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkiwww.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu Składniki: Ciasto: 120g mąki ryżowej 130g mąki gryczanej 1 jajko 3 łyżki ksylitolu 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego Nadzienie: 1,2kg jabłek sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki ksylitolu (można zastąpić miodem) garść posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu szczypta zmielonych goździków Posypka: 6 łyżek płatków owsianych(...)glutenu 4 łyżki mąki gryczanej (łyżki takie z kopczykiem) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1-2 łyżki ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu Ciasto: 1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy ( patrz FILM ). 2. Okruchy przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała Cukierenkakrem z groszku jest pełna wiosennych smaków i aromatów, niezwykle lekka i intrygująca. Składniki: 450g świeżego lub mrożonego groszku – łuskanego (mrożony należy wcześniej rozmrozić) 1 puszka 400g mleczka kokosowego 1/2 papryczki jalapeno lub 2 łyżeczki suszonego jalapeno 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 duża szalotka skórka i sok z 1 limonki 3-4 cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki
Pociąg Do Kuchniteż kogoś, a każda taka rozmowa jest dla mnie bardzo, bardzo ważna. Składniki spód 200 g chałwy 2 płaskie łyżki kakao 100 – 120 g herbatników 1 łyżka oleju kokosowego masa 1 kg twarogu zmielonego (500g półtłustego i 500g tłustego) 2 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki serka mascarpone ziarenka z 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 4 jajka(...)pudru 100 g bezików wierzch suszona żurawina kilka pokruszonych bez kilka łyżeczek syropu karmelowego Wykonanie Spód: herbatniki z chałwą umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Łączymy z kakao i olejem kokosowym. Masą herbatnikową wylepiamy dno tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę ze spodem umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Twaróg mielimy, przekładamy do misy miksera, wsypujemy cukier i miksujemy. Wbijamy
Raj dla Podniebieniaananasa (krążki) 1 opakowanie serka mascarpone 500 ml śmietany 30% lub 36% 1 tabliczka białej czekolady 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki sok z 1/2 cytryny 3/4 szklanki wiórków kokosowych + wiórki do posypania Sposób przygotowania: 1. Biszkopt upiecz z 1,5 porcji podanych w przepisie składników - KLIK . Pozostaw do całkowitego wystygnięcia i podziel na 3 równe części(...)Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. 4. W dużej misce ubij śmietanę, w drugiej mascarpone. 5. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone, rozpuszczoną czekoladę i wiórki kokosowe. 6. Nasącz pierwszą część biszkoptu, posmaruj dżemem, wyłóż 1/3 kremu i rozłóż połowę pokrojonego w kostkę ananasa. Na drugiej części wykonaj te same warstwy co na pierwszej. 7. Nasącz ostatnią
A Ty Smakuj Mniektórej głównymi składnikami okazała się kasza jaglana oraz ser feta. Całość "doprawiona" różnymi warzywami, w tym oczywiście nieodzowne liście sałaty. Lekko, odżywczo i bardzo smacznie. Smak dodatkowo wzbogaca aminos kokosowy , który aktualnie jest moim ulubionym dodatkiem do sałatek. Składniki (1 porcja): 2 garście mixu sałat 45 g kaszy jaglanej (Misiontek) ok. 70 g sera feta 1/3 awokado(...)pomidor 1/4 ogórka 1 łyżka aminosu kokosowego (Misiontek) 1 łyżeczka oleju lnianego Przygotowanie: Kaszę opłukaj pod bieżącą wodą i ugotuj w 100 ml wody. W międzyczasie pokrój awokado, pomidora i ogórka w kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj
Zdrowie na języku :Pprzepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia Waszych potraw również mile widziane.:) Składniki 3 jajka 2 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olej do smażenia syrop daktylowy Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym(...)puszystą masę, dodać mleko i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do masy jajecznej, wsypać wiórki kokosowe i zmiksować. Na patelnie wlać łyżkę oleju i nakładać łyżką małe placuszki. Smażyć na rumiano z dwóch stron. Na talerzu polać syropem daktylowym lub oprószyć cukrem pudrem. czekoladowe placki z kokosem
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1 filet kukurydziany Sól Odrobina oleju ¼ papryki czerwonej ¼ papryki zielonej Bulion warzywny 3 plastry ananasa z puszki Niewielka ilość soku z ananasa z puszki – opcjonalnie Spora łyżka mleka kokosowego Wykonanie: Fileta kroimy na kawałki, paski i przyprawiamy solą. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy fileta. Podlewamy bulionem. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka. Papryki drobno siekamy(...)razem z mlekiem kokosowym dodajemy do potrawy. Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Dla podniesienia smaku możemy dodać trochę soku z ananasa. Podajemy na ciepło z ryżem lub makaronem ryżowym. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date
Smaki Ewy