jajka 6 łyżek maku 2 łyżki ekstraktu z wanilii 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej KREM 300ml śmietanki 30% 300g mascarpone 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1-2 garści wiórków kokosowych Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, na krem - schłodzone - herbatniki rozdrobnić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem - masę ciasteczkową wyłożyć na dno każdej papilotki, ugnieść(...)umieścić zimną śmietankę 30%, zimne mascarpone oraz domowy cukier waniliowy - wszystko ubić na gęsty krem - krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką, udekorować wierzch serniczków - krem posypać wiórkami kokosowymi - tak przygotowane serniczki schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc - przechowywać pod przykryciem w lodówce
Smakołyki Berenikisztuk) 200g twarogu mielonego 200g mąki z orzechów nerkowca (*) 50-60g cukru pudru (zmieliłam ksylitol ) 1-2 łyżki soku z cytryny 1 szczypta soli (solidna) Ponadto: wiórki kokosowe do obtaczania (**) Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z powstałej masy uformować (***) niewielkie kuleczki, które następnie należy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Kulki podawać bezpośrednio
Di gotujesztuk: 200g suszonych daktyli Radix-bis 2 czubate łyżki kakao lub 3 płaskie 50g orzechów włoskich Radix-bis 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki oleju kokosowego Polewa: 80g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć przez około 20-30 minut. Następnie odlać wodę z daktyli. Zblendować na jednolitą masę, dodać pozostałe składniki, dokładnie
Fabryka pomysłówżyta. Niestety wśród innych komponentów znalazły się też biały cukier i olej (podejrzewam, że mógł być palmowy). Nic tylko przyrządzić własne, zdrowsze gofio, połączyć z olejem (zdrowszym, bo kokosowym nierafinowanym) i słodem typu syrop z agawy! Dla mnie to rewelacyjna kombinacja smakowa. Do wykonania gofio użyłam komosy ryżowej i orkiszu. Owe ziarna podprażyłam i zmieliłam na mąkę, uzyskując ciasteczkową(...)dbać, aby towarzyszyły nam i naszym bliskim tylko te pozytywne. ❤ Składniki na 20 kuleczek: 1 szklanka quinoa, 3/4 szklanki orkiszu, 3 łyżki ciepłej wody, 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego RAW,y 5 łyżek syropu z agawy, klonowego lub innego słodu. Wykonanie : Komosę i orkisz prażymy na patelni lub w piekarniku. Po wystudzeniu mielimy na pył/mąkę. Dodajemy
Jeść, by żyć w zdrowiupieczenie Składniki: 5 dużych śliwek garść malin świeżych lub mrożonych 2 szklanki mąki szklanka cukru pudru opakowanie proszku do pieczenia kostka miękkiego masła 200 g 1,5 łyżki wiórków kokosowych cukier puder do posypania Wykonanie: Od jajek oddziel białka i ubij na sztywną pianę mikserem – pamiętaj, aby nie dodało się żółto, bo piana nie ubije się. Gdy będziecie mieli(...)lekko wystudźcie. Gdy będziecie mieli gładką masę ciasta dodawajcie na przemian mąkę i trochę płynnego masła – będzie łatwiej mieszać i uzyskać gładką masę bez grudek. Dodaj wiórki kokosowe. Śliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Formę kwadratową lub okrągłą o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej trochę ciasta, potem posyp gdzieniegdzie malinami, zalej resztą ciasta. Piecz
Zasmakuj Kuchni150ml czerwonego wina - 400-450ml bulionu jarzynowego (lub rosołu) - sól - świeżo mielony pieprz - 2 małe listki laurowe (lub 1 większy) - 3-4 kulki ziela angielskiego - 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) lub smalcu Mięso umyć, lekko osuszyć ręcznikiem, obciąć błonki (choć myślę, że nie jest to konieczne). Na patelni lub w garnku rozgrzać olej kokosowy (lub smalec), obsmażyć
Smaczne Zdrowemąki pełnoziarnistej pszennej 0,5 szklanki (15 g) amarantusa ekspandowanego 2 jajka 1 mały kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: olej kokosowy do smażenia 2 banany garść borówek miód Przygotowanie: 1) Jajka wymieszać z jogurtem naturalnym za pomocą rózgi kuchennej. 2) Cały czas mieszając dodać miód, mąkę oraz proszek do pieczenia(...)końcu amarantus ekspandowany. 3) Placuszki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. 4) Przygotowane placuszki przełożyć plasterkami banana, polać miodem i podawać z borówkami lub innymi owocami. Artykuł Pełnoziarniste placuszki z amarantusem (Torcik śniadaniowy) pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mesuchych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej 250 g kaszy gryczanej niepalonej , u mnie ze sklepu BioGo 1 jajko 50 ml oleju kokosowego 1 łyżeczka soli Do podania: jogurt naturalny łosoś wędzony na zimno Kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Możecie użyć do tego blendera wysokoobrotowego lub młynka do kawy. Mąkę gryczaną łączymy z pszenną(...)oraz drożdżami. Dodajemy ciepłe mleko, cukier jajko, olej kokosowy i sól. Wszystko razem miksujemy mikserem do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na minimum 45 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy bliny z łyżki stołowej ciasta. Smażymy z obydwu stron. Podajemy od razu z kleksem jogurtu i kawałkiem wędzonego łososia. Wioleta Gargula
MamaOskarkachałwy 150 g białej czekolady Helio 450 ml śmietany kremówki 30% 15 g żelatyny w płatkach 30 g orzechów włoskich Helio masło do wysmarowania formy 30 g wiórków kokosowych Helio Składniki na ciasto: 6 jajek 113 g mąki pszennej 90 g cukru szczypta soli 1,5 łyżki kakao przygotowanie biszkoptu: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając(...)Przestudzoną masę łączymy z bitą śmietaną. Śmietanę dodajemy do gęstej masy, a nie odwrotnie – w przeciwnym wypadku śmietana opadnie. Przygotowujemy formę. Na początku smarujemy ją masłem i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie ostrożnie docinamy biszkopt na długość formy i umieszczamy go w środku. Boki odcinamy. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej biszkoptem. Dociskamy i obcinamy nadmiar Wkładamy
Podróż w kulinariaDodatkowo jeżeli nie wiesz jak dobrze i sprawnie pokroić podsyłam Ci jedną świetną radę! (link) Składniki: 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 2 jajka 100g masła lub oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Garść orzechów (u mnie pecan) 4 łyżki żurawiny 1 filiżanka cukru lub ksylitolu 1/2 szkl. mleka bez laktozy lub roślinnego 2 łyżeczki(...)przyprawy do piernika Przygotowanie: Masło/olej kokosowy ucieramy z cukrem lub ksylitolem. Dodajemy jajka i miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek, żurawinę, przyprawę do piernika, pokruszone orzechy i wlewamy mleko. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąka przekładamy masę. Pieczemy ok. 1h w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto smarujemy lub przekładamy powidłami
Czarnawisienkawypić szklaneczkę lub dwie. To jest jedyny czas kiedy eggnog smakuje tak wyjątkowo. Po świętach już jakoś traci swój czar Składniki : 3 szklanki mleka migdałowego 1 szklanka śmietanki kokosowej cynamon łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki goździków laska wanili ⅓ lub ⅔ szklanki miodu (zależy jakie słodkie lubicie) 4 jajka (oddzielnie żółtko i białko) Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy śmietankę kokosową, miód, cynamon
PaleoLife250ml wody - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 150g masła - 4 jaja - 2 szklanki mąki - 3 łyżeczki budyniu waniliowego - 2 łyżki ksylitolu/cukru Polewa: - 4 łyżki miodu - 50g masła - 6 łyżek wiórek kokosowych - 50ml mleka sojowego/ryżowego/krowiego Sposób przygotowania: - daktyle bez pestek zalej wodą i dodaj łyżeczkę sody, całość gotuj na małym ogniu, aż daktyle zmiękną, - do miski wsyp mąkę, cukier/ksylitol, budyń(...)bardzo płynna, - piec w temperaturze 160 stopni ok. 40 minut, a w między czasie przygotuj polewę (wszystkie wyżej wymienione składniki zagotuj w rondelku), następnie na chwilkę wyjmij i polej kokosową polewą - znowu włóż do piekarnika i piecz jeszcze kolejne 10 minut, aż wiórki będą zarumienione. SMACZNEGO
MintTastekiedy potrzebuję odrobiny mocy, a zarazem lekkości. Składniki 2 szklanki szpinaku 1 szklanka (lub więcej) ugotowanej na sypko kszy jaglanej pomifory koktajlowe pół łyżeczki kurkumy szczypta gałki muszkatołowej OLEJ KOKOSOWY extra virgin do smażenia 2 małe ząbki czosnku sól morska lub himalajska do smaku pół łyżeczki czarnuszki do dekoracji burak liściowy Umyj szpinak i odcedź na sitku,pomidorki przekrój(...)pół. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Na rozgrzany wrzuć szpinak i chwilkę podsmażaj ,aż opadnie. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, dosmacz solą, gałką oraz kurkumą. Wrzuć pomidorki. Podsmażaj chwilkę, wymieszaj, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Udekoruj czarnuszką i podawaj z burakiem liściowym. Na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchnispróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 15 szt ) * mąka ryżowa – 140 g * duże jajko – 1 szt * mała marchew – 1 szt * mleko bezlaktozowe – 400 ml * cukier trzcinowy – 2 łyżki * sól – 1 szczypta * olej kokosowy do smażenia DODATKOWO: owoce leśne / jeżyny + cukier do karmelizowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Marchew, mąkę, mleko, cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w blenderze -i dokładnie ze sobą miksujemy ( ciasto ma mieć konsystencję(...)taką samą jak klasyczne ciasto naleśnikowe – w razie potrzeby dosypujemy mąkę ). Smażymy niewielkie placuszki na patelni natłuszczonej olejem kokosowym ( natłuszczamy delikatnie przed każdą porcją placuszków ). Podajemy na gorąco ze smażonymi z cukrem jeżynami na gorąco. Smacznego
Ostra na SłodkoCZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT (+ CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 200 g śmietany 30%, 100 g mlecznej czekolady, 100 g gorzkiej czekolady, opakowanie wiórków kokosowych (200 g). Przygotowanie: Śmietanę podgrzewam, dodaję połamaną czekoladę, chwilę czekam, zdejmuję z ognia i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzę. Czekoladę mieszam z wiórkami kokosowymi (odrobinę zostawiam). Masę przekładam
JejKuchnia