kokosowe - 19941 przepisów (strona:485/1330)

Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 126

słodkości Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą jak co roku na każdym stole świątecznym. Najczęściej wykorzystuję się białą mąkę, cukier i margarynę.  Mąkę zastąpmy: razową, orkiszową, gryczaną czy kokosową; cukier: ksylitolem lub erytrytolem, a margarynę: dobrym jakością masłem lub olejem kokosowym nierafinowanym.   Ponadto należy używać dużą ilość przypraw i ziół taki jak: zioła prowansalskie, bazylia, oregano, rozmaryn

Truskawkowa Fiesta
Świąteczne kulki mocy, piernikowe 92

którym pisałem TUTAJ. Pulpę suszymy i możemy dodawać do wypieków, kulek, ciastek, smoothie itp. Ilości składników są umowne, to nie operacja chirurgiczna 🤣orzechy możecie zamienić na inne, dodać olej kokosowy, masło orzechowe, rum, suszone owoce itp. Kulki makowe: Składniki: 1 szklanka orzechów nerkowca ¾ szklanki daktyli 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżka startej skórki z cytryny ¾ szklanki pulpy makowej Kulki piernikowe(...)powstałej masy formujemy kulki, odstawiamy do lodówki aby stwardniały, przed schłodzeniem możemy kulki nadziać na patyczki, aby powstały nam świąteczne “lizaki”. Kulki możemy obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie, wiórkach kokosowych, jagodach goji lub różnych innych nasionach itp. Wesołych Świąt! Artykuł Świąteczne kulki mocy, piernikowe pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Czekolada orzechowa z karmelizowanymi migdałami 132

migdałów 50 ml wody 50 g cukru trzcinowego łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu szczypta gałki muszkatałowej kropla ekstraktu pomarańczowego Masa orzechowa: 200 g masła orzechowego 80 g oleju kokosowego łyżka miodu szczypta cynamonu Masa migdałowa: Na głęboką patelnię wlej wodę, dodaj cukier, cynamon, kardamon, gałkę muszkatałową oraz ekstrakt pomarańczowy. Całość doprowadź do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Gdy woda się(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby stworzyły płaską taflę. Pozostaw do przestygnięcia na ok. 2h. Masa orzechowa: W rondelku z grubym dnem rozpuść masło orzechowe z olejem kokosowym, miodem i szczyptą cynamonu. Gotową mieszankę odstaw na 10 minut do przestygnięcia. WYKOŃCZENIE: Migdałową taflę przełóż do silikonowej keksówki, a następnie wlej do niej masę orzechową. Rozprowadź ją delikatnie po całej

365 dni dookoła kuchni
Korzenne ciasteczka dla Świętego Mikołaja, czyli Speculoos 169

upstrzyła wszystko lukrami Składniki na około 100 sztuk wielkości 4 cm: 300 g mąki pszennej 100 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe z Biedry) 150 g zimnego oleju kokosowego (rafinowanego) 150 g cukru Dark Muscovado płaska łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki mielonych goździków* trzy powyższe składniki znalazłam w gotowej mieszance pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej Przygotowanie(...)mąkę, cukier i przyprawy, następnie dodaj mleko i zimny olej (musi być w formie stałej) i zagnieć ciasto. Ponieważ z wegańskim kruchym ciastem pracuje się bardzo ciężko, tj. olej kokosowy schładzany robi się jak kamień, i za Chiny ludowe nie da się tego ładnie rozwałkować, bo się kruszy znalazłam na to patent. Ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm, powycinać

greenscarf
Wieniec drożdżowy z makiem 129

masła Masa makowa: 100 g zmielonego suchego maku 5 łyżek płynnego miodu 50 g masła 150 g mieszanki bakalii (orzechów laskowych, nerkowców, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek) 4 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Masa makowa:  mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy bakalie. Następnie odcedzamy. Mak razem z bakaliami rozdrabniamy blenderem, dodajemy miód, roztopione masło(...)wiórki kokosowe. Wszystko razem mieszamy. Ciasto:  do mleka dodajemy świeże drożdże, łyżkę mąki i 2 łyżeczki cukru, mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do większej miski, dodajemy zaczyn z drożdży i mleka, jajko, cukier. Całość zagniatamy ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak. Dodajemy stopione masło i wyrabiamy aż  całe zostanie

Smakowity Blog Kulinarny
Przepisy wigilijne Karola Okrasy 132

kiszona – 200g 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka miodu 1 limonka 1 łyżka posiekanej kolendry 150 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka masła Szalotka – 2 szt. 50 ml śmietanki słodkiej 30% sól, biały mielony pieprz i oliwa Cebulę, szalotkę i czosnek siekamy drobno i przesmażamy do zeszklenia. Dodajemy pastę curry(...)curry w proszku, podsmażamy około 30 sekund na wolnym ogniu. Dodajemy imbir, mleko kokosowe oraz śmietankę. Gotujemy około 5 minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy surową kapustę posiekaną i dusimy całość około 5-10 minut. Doprawiamy miodem, sokiem z limonki oraz startą skórką. Dodajemy posiekaną kolendrę, sól oraz pieprz. Na koniec dodajemy posiekane jabłko – ale już nie gotujemy całości

Kuchnia Bazylii
Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone 222

łyżki mąki pszennej – 1 szklanka drobno startej marchewki – 3 jajka – 3/4 szklanki cukru – 3/4 szklanki oleju – 5 łyżek orzechów włoskich – 5 łyżek wiórków kokosowych – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka kardamonu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – szczypta soli Krem – 25 dag serka mascarpone(...)puszystą masę. Wsypać porcjami cukier, nie przerywając ubijania, aż masa będzie jasna i gęsta.Wlać cienkim strumieniem olej, wciąż ubijając. Wrzucić marchewkę i drobno posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe. Wymieszać wszystko delikatnie. Na końcu dodać przesianą wcześniej przez sito mąkę wymieszaną z cynamonem, kardamonem, sodą proszkiem i solą. Wszystko wymieszać. Ciasto przekładać do foremek na muffiny i piec

I LOVE LIFE
Pudding chia z musem owocowym 101

już, że uwielbiam pudding chia? Uwielbiam!!. Taki pudding może być i zdrowym deserem i pysznym śniadaniem. Za każdym razem może smakować inaczej dzięki dodatkom. Polecam Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 4 łyżki chia 1 łyżeczka cukru kokosowego 1 jabłko 1 banan 1/4 szkl wody Przygotowanie: Mleczko z puszki przelewamy do miseczki i dodajemy do niego chia i cukier. Mieszamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Odchudzony keks 127

szklanka mąki orkiszowej 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 4 średnie jabłka marchew dowolne bakalie: orzechy, żurawina, rodzynki, pestki dyni, morele suszone, śliwki suszone, wiśnie suszone 100 ml mleka kokosowego Jabłka i marchew obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i odstaw na ok. 15 minut. W tym czasie w misce wymieszja mąkę orkiszową, gryczaną oraz proszek do pieczenia(...)przyprawę do piernika. Następnie dodaj posiekane bakalie oraz jabłko i marchew oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Wystudzony keks możesz udekorować polewą czekoladową ( najlepiej taką domową :)) Smacznego Artykuł Odchudzony keks pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
CIASTO SZPINAKOWE BEZ JAJEK 137

Składniki ( tortownica 18cm): 1 szklanka mąki pszennej (dałam pełnoziarnistą) ½ szklanki cukru ( dałam brązowy) w tym 1 łyżka cukru z wanilią 1 szklanka wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka rozdrobnionego, rozmrożonego szpinaku (odciśniętego z nadmiaru wody)   ⅓ szklanki oleju np. rzepakowy 1 łyżeczka soku z cytryny ½ szklanki mleka   Wykonanie: suche składniki czyli mąkę, cukier, wiórki kokosowe

Słodkie zapomnienie
CIASTO NA MAŚLANCE Z JAGODAMI I KOKOSEM 124

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 ¾ szklani mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka lekko ubitych wiórków kokosowych ( ugniatamy je np. łyżką w szklance) szczypta soli 180g miękkiego masła ¾ szklanki drobnego cukru 3 duże jajka ¾ szklanki maślanki sok i skórka otarta z 1 limonki 3 szklanki jagód dodatkowo(...)cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe mieszamy, odstawiamy w drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem, na puszystą masę do masy dodajemy   pojedynczo jajka ,miksując po każdym dodaniu następnie dodajemy na przemian suche składniki z maślanką, miksując tylko do połączenia się składników, na koniec

Słodkie zapomnienie
BATONIKI/GRANOLA MUSLI BEZ PIECZENIA 115

energetyczne śniadanie .  Przepis pochodzi ze strony Ani Lewandowskiej. Składniki: ½ szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu ⅓ szklanki lub trochę więcej masła orzechowego najlepiej domowego  1 łyżka oleju kokosowego 1 szklanka płatków osianych bezglutenowych ( dałam górskie) ½ szklanki płatków np. amarantusa, orkiszowych itp. 1 szklanka mieszanki orzechów , suszonych owoców, siemienia lnianego, sezamu, słonecznika, pestek dyni itp. Wykonanie: w rondlu podgrzewamy syrop(...)klonowy lub miód z masłem orzechowym i olejem kokosowym ale nie doprowadzamy do wrzenia , odstawiamy następnie   do gorące masy dodajemy pozostałe składniki ja dodałam płatki owsiane górskie, płatki orkiszowe, słonecznik, pestki dyni, suszoną żurawinę, suszone daktyle, suszone morele, czarny sezam , amarantus oraz orzechy laskowe, mieszamy. Masę przekładamy do formy ( użyłam 24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jeżeli chcemy batoniki

Słodkie zapomnienie
ZIELONY SERNIK Z HERBATĄ MATCHA 192

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( tortownica 21-22cm): 800g twarogu sernikowego 180g drobnego cukru skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 200g śmietanki kokosowej 2 całe jajka 3 białka 30g mąki ziemniaczanej 20g herbaty Matcha zielony barwnik użyłam w proszku Spód sernika: 150g kruchych, czekoladowych ciastek 60g roztopionego masła Wierzch: 150g śmietany(...)lodówce 30 minut ser wraz z cukrem ubijamy na   wysokich obrotach na gładki krem, do masy serowej dodajemy skórkę startą i sok z   jednej limonki oraz śmietankę kokosową, miksujemy następnie dodajemy po jednym jajku oraz białku, miksując po każdym dodaniu na koniec do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, herbatę Matche oraz barwnik ( dzięki niemu uzyskamy ładny zielony kolor, oczywiście

Słodkie zapomnienie
FIT KRUCHE CIASTECZKA ORZECHOWE 190

znalazłam na istagramie na be_fit_with_ania_and_michal   Składniki: 2 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu 3 łyżki mąki ryżowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 30g wiórków kokosowych 30g posiekanych orzechów ziemnych 50g posiekanych daktyli suszonych   Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli masło orzechowe, miód, mąkę ryżową, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, posiekane orzechy i daktyle

Słodkie zapomnienie
10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości! 1308

wygląda na skomplikowane ciasto, ale wcale takie nie jest. Robiłam już je chyba ze sto razy i zawsze wychodziło idealne, a goście byli bardzo zadowoleni   4. Ciasto „Kokosowa fantazja” (przepis TUTAJ ), to coś dla miłośników Bounty, Raffaello i tym podobnych łakoci. Połączenie biszkoptowego ciasto z masą kokosową i galaretką oblane mleczną czekoladą. W sumie przy stworzeniu tego

Blog z Apetytem