selera z pieczonymi ziemniakami składniki: 600 g selera (1 dość duży) 300 g ziemniaków + 500 g do pieczenia 1 cebula sól, pieprz natka pietruszki masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia bulion warzywny śmietana - opcjonalnie słodka papryka w proszku wykonanie: Część ziemniaków przeznaczonych do pieczenia należy podgotować w osolonym wrzątku. Najwyżej 10 minut. Następnie ziemniaki odcedzamy i po wystygnięciu kroimy(...)łyżkach oliwy, posypujemy papryką i pieczemy w temperaturze 180 stopni C aż będą rumiane (około 20-30 minut) W rondelku na 1 łyżce masła lub oleju kokosowego podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony seler i resztę ziemniaków. Po około 5 minutach warzywa zalewamy bulionem. Płynu ma być tyle by zakryć warzywa. Gotujemy je do miękkości, a następnie miksujemy
Przysmaki Karolkikokosem i kardamonem Składniki: (na około 45 ciasteczek) 150 g zimnego masła 125 g mąki pszennej 30 g mąki ryżowej 1/4 łyżeczki amoniaku 80 g cukru 80 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka mielonego kardamonu glazura: 150 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wrzącej wody 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Masło, mąki pszenną i ryżowa, amoniak, cukier(...)wiórki kokosowe i kardamon zmiksować w malakserze do połączenia. Zagnieść z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe części, z każdej uformować wałeczek nieco krótszy niż blacha. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej wałeczki z ciasta, następnie spłaszczyć dłonią. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeidealne nie tylko dla osób na LCHF, ale i dla tych unikających glutenu i laktozy. Składniki na 6 bułek: 350 g startego kalafiora 5 jajek 100 g mąki kokosowej opcjonalnie 10 g łupin babki jajowatej (jeśli ktoś nie przepada za łuską można pominąć bez zmiany pozostałych składników. Ja robię bez łupin i wychodzą jak widać na zdjęciu ) szczypta soli himalajskiej(...)czosnek, cebula, tymianek czy zioła prowansalskie Kalafiora obrać z liści, umyć, osuszyć i podzielić nam mniejsze kawałki. Kalafiora zblendować na gładką masę. Do masy z kalafiora dołożyć, jajka, mąkę kokosową, proszek do pieczenia lub sodę, sól oraz opcjonalnie przyprawy typu suszony czosnek, cebula, tymianek, zioła prowansalskie (co kto lubi ). Całość dokładnie wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, która pozwoli formować bułeczki
Ola la LCHFsztuk, ja od razu robiłam podwójną porcję. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 1/2 szklanki (125 ml) pestek dyni 1/2 szklanki (125 ml) pestek słonecznika 2 łyżki oleju kokosowego 1/3 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu (u mnie ksylitol) 1/2 szklanki mąki ryżowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia około 5 łyżek mleka roślinnego 1. Pestki dyni i słonecznika podprażyć(...)patelni, aż się zarumienią. Zmielić na proszek w blenderze kielichowym lub młynku do kawy. 2. Przełożyć do miski i dorzucić pozostałe składniki suche i wymieszać. Dodać roztopiony olej kokosowy i znowu delikatnie wymieszać. 3. Powoli dodawać mleko roślinne, ugniatając ciasto (mleka dodajemy tyle, żeby ciasto dało się lepić). 4. Lepimy kulki i spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
kruche babeczkiu0142y\u017ceczki proszku do pieczenia\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki sody\r","szczypta soli\r","dodatki (opcjonalnie): np. czekolada, kawa\u0142ki banana, truskawki, migda\u0142y, wi\u00f3rki kokosowe itp"],"name":"Bananowo-owsiane muffinki z blendera","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Piekarnik rozgrzewamy do 200\u00b0C. Wszystkie sk\u0142adniki wrzucamy do blendera. Blendujemy ok. 2 minuty do po\u0142(...)180g płatków owsianych 340g jogurtu greckiego 3 łyżki miodu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli dodatki (opcjonalnie): np. czekolada, kawałki banana, truskawki, migdały, wiórki kokosowe itp Sposób przygotowania Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Blendujemy ok. 2 minuty do połączenia składników. Formę do muffinek wypełniamy papilotkami. Papilotki napełniamy masą
Mostek w kuchnipłaskurki typ650 (lub 1,5 szkl.pszennej) - 1 płaska łyżeczka sody - 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej - szczypta soli - cukier puder do oprószenia racuchów - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) *szklanka 250ml Marchew rozmrozić lub gdy chcemy racuchy "na już" i nie ma czasu na rozmrażanie (jak u mnie) wówczas przesypuję marchew do garnka, dodaję łyżeczkę wody i wstawiam garnek(...)każdym dodaniu delikatnie mieszam. Marchew blenduję na gładką masę. Dodaję partiami do ciasta, mieszając po każdym dodaniu. Gotowa masa ma konsystencję kwaśnej śmietany. Na rogrzaną patelnię z dodatkiem oleju kokosowego nakładam po łyżce masy na każdego racucha i smażę na średnim palniku, do lekkiego przyrumienienia. W trakcie kilka razy przekładam na drugą stronę. Usmażone racuchy można odsączyć na ręczniku papierowym
Smaczne ZdroweHELIO Natura ePrezenty oraz Stovit Składniki: • 3 jajka, • 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej • 1/2 szklanki mąki pszennej • puszka kukurydzy • puszka mleka skondensowanego słodzonego • łyżka masła • 20 g wiórków kokosowych Helio • płaska łyżka proszku do pieczenia • 1 słoik dżemu kiwi z limonką i białym winogronem Stovit • 1 opakowanie Delicji cytrynowych • 1 śnieżka przygotowana według instrukcji na opakowaniu • 2 kiwi Przygotowanie(...)Kukurydzę osączamy, przelewamy zimną wodą. Miksujemy przy użyciu blendera. Wlewamy po troszkę mleka, miksujemy. Wbijamy jajka, ponownie miksujemy. Dodajemy przesiane mąki oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy masło oraz proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 st. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem, wykładamy delicjami a następnie ubitą śnieżką
Podróż w kulinariałyżeczka soli himalajskiej Radix-Bis 1 jajko + jajko do posmarowania 65 g mleka + 1 łyżka mleka do posmarowania 75 g water roux* 45 g oleju kokosowego Radix-Bis papryka słodka w proszku żółty ser *Water roux: 50 g mąki pszennej chlebowej Radix-Bis 250 ml zimnej wody Najpierw przygotowujemy water roux. W rondelku mieszamy zimną wodę(...)osiągnie temperaturę pokojową zabieramy się za wyrabianie ciasta. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Odstawiamy na 10 minut. W misce łączymy obydwie mąki z solą. Dodajemy roztopiony olej kokosowy, 75 g water roux, jajko, oraz rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiamy ciasto, potrwa to około 10 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce
MamaOskarkajakieś pomysły? . A skoro #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes zaprasza do wspólnej zabawy to przedstawiam Wam moją kolorową śniadaniową fantazję!. Składniki na śniadanie dla dwóch osób: - 1 szklanka mleczka kokosowego - 3 łyżki nasion chia - 6 łyżek klasycznych płatków kukurydzianych corn flakes - 1 owoc granatu 1. Do mleka kokosowego dodajemy nasiona chia, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15 min. Ponownie mieszamy
Apetyczna babeczkasprawić, aby naleśnik był zbyt „gumowy” lub zbyt kruchy. Użyj śmietany 18% zamiast 30%, bo nie jest to naleśnik na słodko i usmaż go na łyżce dobrej jakości oleju kokosowego (co to oznacza, że „dobrej jakości”? Nierafinowany, tłoczony na zimno i o zapachu kokosa. Ja kupuję olej w ketoshopie (www.ketoshop.pl)). W przepisie podaję, żeby podpiec naleśnik w piekarniku(...)naleśnik (lub odwrotnie). Czas całkowity: 40 Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 20 minut Składniki jajka - 2 śmietana 18% - 28g (2 łyżki) łupina babki jajowatej - 10g (2 łyżeczki) olej kokosowy - 14g (1 łyżka) szynka wiejska - 50g szparagi białe - 100g (4 sztuki) pieprz sól himalajska/morska Instrukcje Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Przygotuj naleśnik: dokładnie wymieszaj jajka, śmietanę, sól, pieprz i łupinę babki
Keto Przepisybiałka - 4 szt cukier - 25 dag wiórki kokosowe - 30 dag sól - szczypta Białka wbić do głębokiej miski, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dosypywać do białek powoli cukier cały czas ubijając. Piana powinna wyjść gęsta i sztywna oraz błyszcząca. Odłożyć mikser, teraz dodać wiórki kokosowe i wymieszać łopatką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
Camilla w kuchnijaja wiejskie – 1/2 ząbku czosnku – tarty parmezan (opcjonalnie) – papryczka chili do smaku – 1 garść szpinaku – 2 łyżki czerwonej fasolki – olej rzepakowy lub olej kokosowy – sól i pieprz – do podania : świeża bazylia, bagietka Przygotowanie: Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki) Szpinak opłukać. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę(...)oleju rzepakowego lub kokosowego. Wkładamy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami ( u mnie papryczka chilli) i smażymy kilka minut. Mieszamy wszystko i do posmażonych pomidorów ze szpinakiem wbijamy dwa jaja oraz czerwoną fasolkę. Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka jajek się zetną. Opcjonalnie przed podaniem można posypać tartym
I LOVE LIFEosób Fasolka w pomidorach: 1 puszka drobnej białej fasoli 1 puszka pomidorów w kawałkach 1 biała cebula 2 listki laurowe 3 ziela angielskie ½ łyżeczki majeranku lub estragonu olej kokosowy do smażenia sól, pieprz Angielskie śniadanie: 8 jajek 12 plastrów surowego wędzonego boczku 8 frankfurterek lub innych ulubionych kiełbasek 4 pomidory 200 g małych pieczarek masło klarowane do smażenia (w razie(...)potrzeby) sól, pieprz ketchup i musztarda (opcjonalnie) * PRZYGOTOWANIE Fasolka w pomidorach Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, listki laurowe i ziele angielskie. Smaż aż stanie się złota. Wsyp kolejno odcedzoną fasolkę i pomidory w kawałkach. Gotuj kilka minut, a następnie przypraw całość majerankiem, solą oraz pieprzem. Angielskie śniadanie Boczek usmaż na chrupko na suchej patelni. Następnie
Food SquareSkładniki: 125 g mascarpone 2 szkl płatków Lubella Corn Flakes Klasyczne 2 szkl płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 3-4 łyżki syropu z agawy 4 łyżki wiórków kokosowych 2 garście mieszanki studenckiej 2 wafle "oblaty" Przygotowanie: Rodzynki z mieszanki studenckiej kroimy na mniejsze części a orzechy siekamy. Płatki kukurydziane i kakaowe mielimy i przesypujemy do miski. Dodajemy wiórki(...)kokosowe, syrop z agawy oraz mieszankę studencką i mascarpone. Mieszamy dokładnie i wygniatamy ręką (umytą lub w rękawiczce), aż masa zacznie się kleić. Jeden wafel układamy na dużym talerzu, na niego nakładamy delikatnie masę, staramy się nakładać równo. Przykładamy drugim waflem i lekko dociskamy. Na wierzchu kładziemy deskę drewnianą a na niej ciężką książkę i wstawiamy baton śniadaniowy w takiej
słodkie i nie tylko historie kulinarnezamrażalniku mogą czekać tygodniami na kryzys Składniki na około 30 sztuk: 100 g mąki kasztanowej 100 g „mąki” lnianej można zastąpić innymi „mąkami” orzechowymi: kokosową, migdałową itd. 200 g orzechów (u mnie to były nerkowce, ale praktycznie każde się nadadzą) 100 g masła orzechowego 100 g delikatnego oleju roślinnego (u mnie kokosowy, należy rozpuścić aby był
greenscarf