chałwy 150 g białej czekolady Helio 450 ml śmietany kremówki 30% 15 g żelatyny w płatkach 30 g orzechów włoskich Helio masło do wysmarowania formy 30 g wiórków kokosowych Helio Składniki na ciasto: 6 jajek 113 g mąki pszennej 90 g cukru szczypta soli 1,5 łyżki kakao przygotowanie biszkoptu: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając(...)Przestudzoną masę łączymy z bitą śmietaną. Śmietanę dodajemy do gęstej masy, a nie odwrotnie – w przeciwnym wypadku śmietana opadnie. Przygotowujemy formę. Na początku smarujemy ją masłem i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie ostrożnie docinamy biszkopt na długość formy i umieszczamy go w środku. Boki odcinamy. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej biszkoptem. Dociskamy i obcinamy nadmiar Wkładamy
Podróż w kulinariaDodatkowo jeżeli nie wiesz jak dobrze i sprawnie pokroić podsyłam Ci jedną świetną radę! (link) Składniki: 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 2 jajka 100g masła lub oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Garść orzechów (u mnie pecan) 4 łyżki żurawiny 1 filiżanka cukru lub ksylitolu 1/2 szkl. mleka bez laktozy lub roślinnego 2 łyżeczki(...)przyprawy do piernika Przygotowanie: Masło/olej kokosowy ucieramy z cukrem lub ksylitolem. Dodajemy jajka i miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek, żurawinę, przyprawę do piernika, pokruszone orzechy i wlewamy mleko. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąka przekładamy masę. Pieczemy ok. 1h w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto smarujemy lub przekładamy powidłami
Czarnawisienkawypić szklaneczkę lub dwie. To jest jedyny czas kiedy eggnog smakuje tak wyjątkowo. Po świętach już jakoś traci swój czar Składniki : 3 szklanki mleka migdałowego 1 szklanka śmietanki kokosowej cynamon łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki goździków laska wanili ⅓ lub ⅔ szklanki miodu (zależy jakie słodkie lubicie) 4 jajka (oddzielnie żółtko i białko) Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy śmietankę kokosową, miód, cynamon
PaleoLife250ml wody - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 150g masła - 4 jaja - 2 szklanki mąki - 3 łyżeczki budyniu waniliowego - 2 łyżki ksylitolu/cukru Polewa: - 4 łyżki miodu - 50g masła - 6 łyżek wiórek kokosowych - 50ml mleka sojowego/ryżowego/krowiego Sposób przygotowania: - daktyle bez pestek zalej wodą i dodaj łyżeczkę sody, całość gotuj na małym ogniu, aż daktyle zmiękną, - do miski wsyp mąkę, cukier/ksylitol, budyń(...)bardzo płynna, - piec w temperaturze 160 stopni ok. 40 minut, a w między czasie przygotuj polewę (wszystkie wyżej wymienione składniki zagotuj w rondelku), następnie na chwilkę wyjmij i polej kokosową polewą - znowu włóż do piekarnika i piecz jeszcze kolejne 10 minut, aż wiórki będą zarumienione. SMACZNEGO
MintTastekiedy potrzebuję odrobiny mocy, a zarazem lekkości. Składniki 2 szklanki szpinaku 1 szklanka (lub więcej) ugotowanej na sypko kszy jaglanej pomifory koktajlowe pół łyżeczki kurkumy szczypta gałki muszkatołowej OLEJ KOKOSOWY extra virgin do smażenia 2 małe ząbki czosnku sól morska lub himalajska do smaku pół łyżeczki czarnuszki do dekoracji burak liściowy Umyj szpinak i odcedź na sitku,pomidorki przekrój(...)pół. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Na rozgrzany wrzuć szpinak i chwilkę podsmażaj ,aż opadnie. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, dosmacz solą, gałką oraz kurkumą. Wrzuć pomidorki. Podsmażaj chwilkę, wymieszaj, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Udekoruj czarnuszką i podawaj z burakiem liściowym. Na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchnispróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 15 szt ) * mąka ryżowa – 140 g * duże jajko – 1 szt * mała marchew – 1 szt * mleko bezlaktozowe – 400 ml * cukier trzcinowy – 2 łyżki * sól – 1 szczypta * olej kokosowy do smażenia DODATKOWO: owoce leśne / jeżyny + cukier do karmelizowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Marchew, mąkę, mleko, cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w blenderze -i dokładnie ze sobą miksujemy ( ciasto ma mieć konsystencję(...)taką samą jak klasyczne ciasto naleśnikowe – w razie potrzeby dosypujemy mąkę ). Smażymy niewielkie placuszki na patelni natłuszczonej olejem kokosowym ( natłuszczamy delikatnie przed każdą porcją placuszków ). Podajemy na gorąco ze smażonymi z cukrem jeżynami na gorąco. Smacznego
Ostra na SłodkoCZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT (+ CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 200 g śmietany 30%, 100 g mlecznej czekolady, 100 g gorzkiej czekolady, opakowanie wiórków kokosowych (200 g). Przygotowanie: Śmietanę podgrzewam, dodaję połamaną czekoladę, chwilę czekam, zdejmuję z ognia i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzę. Czekoladę mieszam z wiórkami kokosowymi (odrobinę zostawiam). Masę przekładam
JejKuchniaSkładniki na ciasto (o śr. 25cm): – opakowanie ciasta filo – 800g jabłek, obranych i pokrojonych na ćwiartki – 4 łyżki cukru trzcinowego – 50g+2og masła/oleju kokosowego – 1/2 łyżeczki cynamonu – 2 szczypty kardamonu Składniki na sos waniliowy: – 150ml mleka – 2-3 łyżki cukru – 2 żółtka – laska wanilii Do rondelka wsypujemy cukier(...)rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż zgęstnieje. Przelewamy do miski, wyjmujemy laskę wanilii i odstawiamy do ostygnięcia. Tak przygotowanym sosem polewamy gotowe ciasto i posypujemy chipsami kokosowymi. Resztą sosu oblewamy poszczególne kawałki. Smacznego! Artykuł Szarlotka z ciasta filo z sosem waniliowym pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongmiso OYAKATA z makaronem typu nudle 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 2 spore garście kiełków - ja użyłam kiełków fasoli mung 1 mała marchewka 100-150 ml mleczka kokosowego 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku Pierś z kurczaka natrzeć solą i ostrą papryką. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie słupki - zapałki. Do miseczki lub niewielkiego garnuszka przełożyć marchewkę. Na marchewce(...)przykryć i odstawić na chwilę. W tym czasie makaron z marchewką wyjąć z miseczki lub garnuszka, przełożyć do głębokich talerzy. Dodać kiełki z marchewką. Do pozostałej zupy wlać mleczko kokosowe i wymieszać. Zupę wlać na talerze. Kurczaka pokroić w plastry i ułożyć na talerzach obok makaronu. Całość obsypać kukurydzą i posiekanym szczypiorkiem. Jak już wspomniałam, makarony stanowią ważną część japońskich
Codzienna kuchnia niecodziennazniechęcą spragnionych słodyczy nadmierną trudnością czy doborem zbyt wyszukanych składników. I taki właśnie jest przepis na bezglutenowe ciasteczka z kleiku ryżowego. Pyszne, lekko chrupiące, ciągnące w środku, delikatnie kokosowe. Najsmaczniejsze wypełnione dżemem, ale smakują też bez niego. Gorąco polecam! Składniki: 190 g kleiku ryżowego 8 łyżek wiórków kokosowych 200 g masła, w temperaturze pokojowej 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku
Smakowity Blog Kulinarnyśledzie obtoczyłam tylko w mące kukurydzianej (w ten sposób smażę wszystkie ryby). Składniki: - 1000-1200g surowych śledzi zielonych, atlantyckich - sól, - mąka kukurydziana - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) Ryby dokładnie wymyć, namoczyć na kilka minut w zimnej wodzie. Odsączyć, delikatnie przetrzeć ręcznikiem papierowym. Ja swoje śledzie pokroiłam na mniesze kawałki, ale nie jest to konieczne (całe piękniej się(...)prezentują), posolić i odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej (u mnie kokosowy), każdy kawałek ryby obtoczyć w mące kukurydzianej i układać na patelni. Obsmażać z każdej strony, przewracając, do lekkiego przyrumienia. Zalewa octowa: - 5 szklanek wody (1,25l) - 1 szklanka octu 10% (250ml) - 3 kopiaste łyżki ksylitolu (lub cukru) - 1 kopiasta łyżka soli (daję himalajską) - kilka kulek ziela
Smaczne Zdrowełyżki wiórek kokosowych(...)WYKONANIE Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, następnie zmielony ser, budynie i aromat. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy wiórki kokosowe. Masa makowa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę makową mieszamy z białkami. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. Dzielimy
słodki bratekpłaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki bezy: 3 białka 170 g cukru (około 3/4 szklanki) 50 g wiórków kokosowych Składniki masy jabłkowo - orzechowej: 0,8 kg twardych jabłek 40 g mąki ziemniaczanej pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 100 g siekanych orzechów włoskich pół łyżeczki olejku migdałowego Wykonanie: Tortownicę(...)ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia. Na koniec, do ubitych z cukrem białek, dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy, na wolnych obrotach, do połączenia się składników. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na podpieczonym cieście rozkładamy masę jabłkowo - orzechową. Na jabłkach rozkładamy bezę. Starajcie się
Smak mojego domuziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki 30% 300 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru + pierniki (domowe lub kupne) dżem porzeczkowy likier kokosowy lub pienrikowy gorzka czekolada do oprószenia wierzchu Do miski przesiej mąkę wraz z przyprawą do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. W osobnym naczyniu odziel żółtka od białek, które następnie zmiksuj(...)cukier. Następnie dodaj serek mascarpone i przez ok. 20 sekund doładnie wymieszaj go ze śmietaną. WYKOŃCZENIE: Biszkopt przetnij na pół. Jeden blat przełóż na paterę, lekko nasącz go likierem kokosowym lub piernikowym, lekko posmaruj go dżemem porzeczkowym i wyłóż na niego 1/3 kremu. Całość przykryj drugim blatem i potwórz wykładanie składników. Wierzch i boki tortu wyrównaj, wyłóż na niego pierniki
365 dni dookoła kuchnijakiejkolwiek okazji do niedzielnej kawy, czy herbaty. Smakuje małym i dużym. Znika w tempie ekspresowym! :) Potrzebujemy: Spód: 160 g pokruszonych czekoladowych herbatników 40 g roztopionego masła lub oleju kokosowego Warstwa orzechowa: 2/3 szklanki golden syrupu/syropu kukurydzianego/melasy trzcinowej 1 łyżka brązowego cukru 2 jaja 1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju kokosowego 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub 1 łyżka ekstraktu
MamaOskarka