kokosowe - 19941 przepisów (strona:488/1330)

PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI CYNAMONOWO-ORZECHOWE 194

kokosowego - 1/3 szklanki brąz.cukru                 dałam 80g ksylitolu z cukrem trzcinowym - paczka suchych drożdży                suche drożdże(...)orzechami, odstawiłam. Do miski wsypałam mąki ( 320g typ700 i 120g typ2000 ), dodałam ksylitol z cukrem trzcinowym, jajko, ciepłe mleko (nie gorące) wymieszane z drożdżami, stopione masło klarowane z olejem kokosowym. Przy pomocy haka miksera wymieszałam wszystko razem. Następnie dosypywałam stopniowo pozostałą część mąki typ700 tak, by ciasto nie było zbyt klejące ale, by nie było też być zbyt zbite

Smaczne Zdrowe
Wegańskie pasty kanapkowe 113

lepiej wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.   Wegańska pasta z burakiem:   Składniki: 200g ugotowanej fasoli typu Jaś 1 ugotowany burak (130g) 20g oleju kokosowego około 50 ml wody lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki listków mięty 2 cm świeżego imbiru ½ łyżeczki(...)wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.   Wegańska pasta pomidorowa:   Składniki: 200g ugotowanej fasoli typu Jaś 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 20g oleju kokosowego 1 łyżeczka przyprawy curry 80ml wody lub wywaru warzywnego 2 łyżki orzeszków piniowych 1 łyżeczka soli pieprz czarny   Sposób przygotowania: Czosnek obierz i posiekaj. Orzeszki piniowe upraż

kuron.com.pl
Tort wuzetkowy (bezglutenowy) 179

szklanki wrzątku Składniki na poncz: 3/4 szklanki gorącej wody 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżka dowolnego alkoholu (niekoniecznie) Ozdabianie tortu zależy od indywidualnych upodobań. Ja przyozdobiłam krawędzie wiórkami kokosowymi, a wierzch czekoladowymi drobinkami. 1. Biszkopt na tort zwykle piekę z samego rana, by do wieczora przestygł, wieczorem przekładam go kremem i chowam do lodówki na całą noc. Zaczynamy(...)już na warstwie kremu położony jest drugi blat biszkopta i naponczowany, pozostałą ilością kremu przykrywamy cały tort i wygładzamy. 13. Teraz czas na ozdabianie tortu. Ja brzegi obsypałam wiórkami kokosowymi a wierzch czekoladowymi. 14. Następnie tort chowamy do lodówki na całą

Kawa z mlekiem
Gulasz cukiniowo-paprykowy z makaronem (wegański i bezglutenowy) #12 162

polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): 1 duża przerośnięta cukinia 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryczka chili 1/2 puszki mleka kokosowego (200 ml) 1 puszka pomidorów sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka mielona słodka, suszona papryka chili jalapeno, odrobina cukru 250 g makaronu bezglutenowego Wykonanie: 1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę(...)mieszamy i dusimy. 9. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle. Nasz gulasz dalej dusimy, ewentualnie doprawiamy, jeśli uznajemy za stosowne, solą, pieprzem, ziołami. 10.  Na końcu wlewamy mleko kokosowe, które złagodzi kwaśność potrawy. Chwilę dusimy bez przykrycia i danie jest gotowe. Tym razem podałam z makaronem bezglutenowym. Smacznego

Kawa z mlekiem
TOSTY FRANCUSKIE KOKOSOWE 127

Znowu tosty francuskie? Ano znowu, bo każda wersja, którą przygotowuję jest pyszna, tym razem kokosowa. Przepis zgłaszam do akcji konkursowej na durszlaku " z miłoooości do truskawek" z dżemem Łowicz w roli głównej, gdyż uważam, że tosty francuskie i truskawkowy dżem to idealne połączenie, a jak wiecie uwielbiam śniadania na słodko. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki SKŁADNIKI 4 kromki chleba tostowego(...)jajka, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka wiórek kokosowych Dodatkowo: dżem truskawkowy Łowicz WYKONANIE  Chleb kroimy na skos. Jajka mieszamy z mlekiem, cukrem i cynamonem. Na patelni rozgrzewamy masło. Jajka dokładnie moczymy w masie jajecznej z obu stron. Kładziemy na patelnie, smażymy z obu stron na złoto. Smarujemy dżemem

słodki bratek
Pieczone ciasto na pierogi z nadzieniem daktylowo-kokosowym 135

Uwielbiam przyprawy korzenne, idealne przed nadchodzącymi świętami! Jak można wykorzystać ciasto pierogowe? Upiec i dodać ulubione nadzienie. Ja proponuję z daktylowo-kokosowym. Idealnie! Składniki: Forma ok. 20 cm Ciasto pierogowe: 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka ksylitolu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka oleju woda Nadzienie : 20 sztuk suszonych daktyli + gorąca woda 1/2 szklanki mąki kokosowej Sposób przygotowania

Truskawkowa Fiesta
Kokosowa sałatka z kuskusem i morelami 132

Ekspresowa sałatka o bardzo ciekawym smaku. Morele połączone z kokosem i cynamonem, do tego sycąca kaszka kuskus i pyszna kolacja lub drugie śniadanie do pracy gotowe! Kokosowa sałatka z kuskusem i morelami Składniki na 4 porcje: 100g kuskusu 100g moreli 2 łyżki wiórków kokosowych pół łyżeczki cynamonu Na dressing:  2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku

Smak mojej kuchni
Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) 218

jako farsz do pierogów, krokietów czy bułek. 0,5 kg kiszonej kapusty* (nie kwaszonej!) 250 g pieczarek 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego/ oleju kokosowego Kapustę odciskamy z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna można ją przepłukać wodą. Szatkujemy kapustę na mniejsze kawałki. Zalewamy ją w garnku wodą, tak by przykryła ona kapustę. Dodajemy listek laurowy(...)razie czego dolewamy jej po trochu. Gdy kapusta się gotuje zabieramy się za przygotowanie pieczarek. Myjemy je i kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki podsmażamy na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Dodajemy sól do smaku. Pieczarki dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania kapusty dodajemy do niej pieczarki. Kapustę z pieczarkami gotujemy jeszcze chwilę

Dieta bez mleka
Czekoladowe babeczki z kremem na bazie mascarpone 188

swoich pociech Składniki: (na 6 babeczek) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 pełne łyżki ciemnego kakao 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 jajko M 1/2 szklanki mleka Na krem: 250 g mascarpone 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 100 ml zimnej śmietanki 30% Dodatkowo: cukrowe niedźwiadki(...)Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną tortową z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier trzcinowy i ciemne kakao. Mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy mleko, jajko i rozpuszczony olej kokosowy. Następnie łączymy obie miski, mieszamy tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy łyżką masę (do około 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym

Słodkie okruszki
Chlebek bananowy 169

było. Smacznego! Składniki: 3 dojrzałe banany 75 g rozpuszczonego masła 3/4 szkl. cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1,5 szkl. mąki pszennej 4 łyżki wiórek kokosowych garść migdałów Wykonanie: Mąkę z sodą i wiórkami kokosowymi wymieszać, przesiać i odłożyć. Banany rozdusić widelcem, dodać do nich rozpuszczone masło i wymieszać. Do bananów dodać szczyptę soli, cukier, jajko

psgotujemy
Stri-fry z bulguru, z czosnkiem i ananasem 152

wykorzystałam kaszę bulgur. Stri-fry z bulguru, z czosnkiem i ananasem 200 g nieugotowanej kaszy bulgur (lub komosy ryzowej czy ryżu) woda do przygotowania ww 15 ml oleju kokosowego 1 pęczek dymki (sam szczypior), posiekany grubo 3 rozgniecione ząbki czosnku 100 g groszku 80 g nerkowców, uprazonych na patelni ze szczyptą soli 200 g kawałków anansa, z zalewy(...)czosnku 60 g masła orzechowego, naturalnego, solonego Bulgur przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy na bok. Składniki sosu łączymy  ze sobą w małej miseczce. W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy dymkę, czosnek i łyżkę sosu. Smażymy 1 minutę. Dorzucamy groszek, smażymy 2 minuty. Zwiększamy ogień wrzucamy bulgur i 2/3 pozostałego sosu. Mieszamy i smażymy 2 minuty. Wrzucamy orzechy nerkowca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Quinoa na mleku kokosowym z dżemem truskawkowym, pistacjami i kiszonym rabarbarem 126

pewno będę do niego wracać, bo miseczka w parę minut była pusta. W sam raz do niedzielnej, popołudniowej kawki ;) Składniki: 1/3 szklanki ziarna białej quinoy 1 szklanka mleka kokosowego 1/3 szklanki wody 3- 4 kawałki kiszonego rabarbaru 2 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz  łyżka obranych pistacji szczypta gruboziarnistej soli morskiej Wykonanie: Quinoę moczymy minimum 2 godziny, a następnie dokładnie płuczemy(...)kilka razy, przekładamy do garnka zalewamy mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż quinoa zmięknie i wchłonie cały płyn.  Nakładamy ugotowaną quinoę do miseczki, dodajemy pokrojony rabarbar, dżem truskawkowy i pistacje. Smacznego!  #lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Quinoa Raz!
Apetyczny Prezent – Karmelowe Czekoladki z Orzechami 221

skondensowanego mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 80g drobno posiekanych orzeszków ziemnych (bez soli) 50g zmielonych orzechów laskowych lub zmielonych migdałów 100g gorzkiej czekolady 100g białej czekolady 2 łyżeczki oleju kokosowego szczypta soli Dodatkowo: do ozdoby liofilizowane maliny 1. Masło, cukier, miód i cukier wanilinowy przełożyć do rondelka i podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać skondensowane mleko i zagotować. Zmniejszyć(...)pieczenia i wkładamy je do lodówki na około 4 godziny (możemy na całą noc). 4. Roztapiamy obie czekolady na parze lub w mikrofalówce, każdą osobno z 1 łyżeczką oleju kokosowego,. Wyciągamy najpierw 1/3 czekoladek z lodówki i maczamy je w ciemnej lub białej czekoladzie. Wyjmujemy je z czekolady na widelcu i przez chwilę czekamy, aż spłynie nadmiar czekolady ( patrz FILM

Mała Cukierenka
Jesienne leczo z dynią i cieciorką 172

piątkowy obiad. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 cebula 250 gram fasolki szparagowej 1 puszka cieciorki Rolnik 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju kokosowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju kokosowym. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli

Bajeczna Kuchnia
Chrupanka miodowo-kukurydziana 119

codziennego śniadaniowego menu. Polecam :) ok 4 szkl płatków Lubella Corn Flakes klasyczne 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich 125 g masła 2/3 szkl miodu 3 łyżki kakao 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki jagód goi Na suchej patelni lekko podprażyć orzechy i wiórki kokosowe. W garnku rozpuścić masło, miód i kakao. Do rozpuszczonych składników dodać orzechy, jagody goi i mieszając dosypać

Smakołyki Asi