łyżki mąki pszennej – 1 szklanka drobno startej marchewki – 3 jajka – 3/4 szklanki cukru – 3/4 szklanki oleju – 5 łyżek orzechów włoskich – 5 łyżek wiórków kokosowych – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka kardamonu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – szczypta soli Krem – 25 dag serka mascarpone(...)puszystą masę. Wsypać porcjami cukier, nie przerywając ubijania, aż masa będzie jasna i gęsta.Wlać cienkim strumieniem olej, wciąż ubijając. Wrzucić marchewkę i drobno posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe. Wymieszać wszystko delikatnie. Na końcu dodać przesianą wcześniej przez sito mąkę wymieszaną z cynamonem, kardamonem, sodą proszkiem i solą. Wszystko wymieszać. Ciasto przekładać do foremek na muffiny i piec
I LOVE LIFEjuż, że uwielbiam pudding chia? Uwielbiam!!. Taki pudding może być i zdrowym deserem i pysznym śniadaniem. Za każdym razem może smakować inaczej dzięki dodatkom. Polecam Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 4 łyżki chia 1 łyżeczka cukru kokosowego 1 jabłko 1 banan 1/4 szkl wody Przygotowanie: Mleczko z puszki przelewamy do miseczki i dodajemy do niego chia i cukier. Mieszamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneszklanka mąki orkiszowej 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 4 średnie jabłka marchew dowolne bakalie: orzechy, żurawina, rodzynki, pestki dyni, morele suszone, śliwki suszone, wiśnie suszone 100 ml mleka kokosowego Jabłka i marchew obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i odstaw na ok. 15 minut. W tym czasie w misce wymieszja mąkę orkiszową, gryczaną oraz proszek do pieczenia(...)przyprawę do piernika. Następnie dodaj posiekane bakalie oraz jabłko i marchew oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Wystudzony keks możesz udekorować polewą czekoladową ( najlepiej taką domową :)) Smacznego Artykuł Odchudzony keks pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniSkładniki ( tortownica 18cm): 1 szklanka mąki pszennej (dałam pełnoziarnistą) ½ szklanki cukru ( dałam brązowy) w tym 1 łyżka cukru z wanilią 1 szklanka wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka rozdrobnionego, rozmrożonego szpinaku (odciśniętego z nadmiaru wody) ⅓ szklanki oleju np. rzepakowy 1 łyżeczka soku z cytryny ½ szklanki mleka Wykonanie: suche składniki czyli mąkę, cukier, wiórki kokosowe
Słodkie zapomnieniefont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 ¾ szklani mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka lekko ubitych wiórków kokosowych ( ugniatamy je np. łyżką w szklance) szczypta soli 180g miękkiego masła ¾ szklanki drobnego cukru 3 duże jajka ¾ szklanki maślanki sok i skórka otarta z 1 limonki 3 szklanki jagód dodatkowo(...)cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe mieszamy, odstawiamy w drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem, na puszystą masę do masy dodajemy pojedynczo jajka ,miksując po każdym dodaniu następnie dodajemy na przemian suche składniki z maślanką, miksując tylko do połączenia się składników, na koniec
Słodkie zapomnienieenergetyczne śniadanie . Przepis pochodzi ze strony Ani Lewandowskiej. Składniki: ½ szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu ⅓ szklanki lub trochę więcej masła orzechowego najlepiej domowego 1 łyżka oleju kokosowego 1 szklanka płatków osianych bezglutenowych ( dałam górskie) ½ szklanki płatków np. amarantusa, orkiszowych itp. 1 szklanka mieszanki orzechów , suszonych owoców, siemienia lnianego, sezamu, słonecznika, pestek dyni itp. Wykonanie: w rondlu podgrzewamy syrop(...)klonowy lub miód z masłem orzechowym i olejem kokosowym ale nie doprowadzamy do wrzenia , odstawiamy następnie do gorące masy dodajemy pozostałe składniki ja dodałam płatki owsiane górskie, płatki orkiszowe, słonecznik, pestki dyni, suszoną żurawinę, suszone daktyle, suszone morele, czarny sezam , amarantus oraz orzechy laskowe, mieszamy. Masę przekładamy do formy ( użyłam 24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jeżeli chcemy batoniki
Słodkie zapomnienieminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( tortownica 21-22cm): 800g twarogu sernikowego 180g drobnego cukru skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 200g śmietanki kokosowej 2 całe jajka 3 białka 30g mąki ziemniaczanej 20g herbaty Matcha zielony barwnik użyłam w proszku Spód sernika: 150g kruchych, czekoladowych ciastek 60g roztopionego masła Wierzch: 150g śmietany(...)lodówce 30 minut ser wraz z cukrem ubijamy na wysokich obrotach na gładki krem, do masy serowej dodajemy skórkę startą i sok z jednej limonki oraz śmietankę kokosową, miksujemy następnie dodajemy po jednym jajku oraz białku, miksując po każdym dodaniu na koniec do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, herbatę Matche oraz barwnik ( dzięki niemu uzyskamy ładny zielony kolor, oczywiście
Słodkie zapomnienieznalazłam na istagramie na be_fit_with_ania_and_michal Składniki: 2 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu 3 łyżki mąki ryżowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 30g wiórków kokosowych 30g posiekanych orzechów ziemnych 50g posiekanych daktyli suszonych Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli masło orzechowe, miód, mąkę ryżową, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, posiekane orzechy i daktyle
Słodkie zapomnieniewygląda na skomplikowane ciasto, ale wcale takie nie jest. Robiłam już je chyba ze sto razy i zawsze wychodziło idealne, a goście byli bardzo zadowoleni 4. Ciasto „Kokosowa fantazja” (przepis TUTAJ ), to coś dla miłośników Bounty, Raffaello i tym podobnych łakoci. Połączenie biszkoptowego ciasto z masą kokosową i galaretką oblane mleczną czekoladą. W sumie przy stworzeniu tego
Blog z Apetytemwiórki to może być różnie. Szukajcie dobrych sprawdzonych marek żeby nie było niespodzianek przy degustacji. Składniki: - 700 ml wódki, możecie dać mniej ale likier będzie słabszy - 20 dag wiórek kokosowych - 1 puszka mleka zagęszczonego, słodzonego 530g - 1 karton mleka zagęszczonego, nie słodzonego 500 ml - 1 puszka mleka kokosowego, 400 ml - 2 łyżki esencji waniliowej 1. Wiórki zalewamy wódką, dodajemy wanilię
Apetyczna babeczkaPrzepis wypróbowałam ten ( klik ). Miłego dnia :-) Patelnia średnica około 20 cm Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1/2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka oleju kokosowego cukier puder do posypania owoce jako dodatek 1. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Wkładamy do niego patelnię żeliwną, aby mocno się nagrzała. 2. Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera. Miksujemy(...)połączenia się. Ciasto ma być lejące. 3. Rozgrzaną patelnię wyjmujemy z piekarnika, dajemy na nią olej kokosowy, czekamy aż się rozpuści, rozprowadzamy go po dnie patelni i po bokach. 4. Następnie wlewamy wcześniej przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Naleśnik powinien nabrać złocistego koloru. Podajemy ciepły, oprószony cukrem pudrem. Możemy dodać owoce. Smacznego
kruche babeczkiopcjonalnie kiełbasa biała dobrej jakości, soczysta i aromatyczna drobno pokrojona czerwona lub biała cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku chlust czerwonego wina olej z ostropestu olej kokosowy do smażenia parmezan Gotujemy makaron al dente. Do dużego garnka z grubym dnem dodajemy oleju kokosowego, a na rozgrzany wrzucamy białą kiełbasę i drobno pokrojoną cebulę. Smażymy delikatnie, następnie
Z Kuchni Do Kuchniowocowy - naprawdę pyszny. Polecam wszystkim łasuchom, zwłaszcza tym, które unikają glutenu i mają problemy z trawieniem - tapioka zrobi tu swoją robotę! ;) Pudding z tapioki i chia: 400 ml mleka kokosowego 400 ml mleka krowiego 2% 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią/ksylitolu/stewii etc. 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki tapioki (ok. 80g) 2-3 łyżki nasion chia Można także(...)użyć tylko mleka kokosowego. Ja lubię mieszać je z mlekiem krowim, ale weganie mogą zdecydować się na każdy rodzaj mleka roślinnego. Odmierzamy 1/3 szklanki tapioki i przesypujemy ją do garnka, następnie zalewamy ją mlekiem i odstawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie do mleka z tapioką dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Całość podgrzewamy na małym ogniu często mieszając
Cooking Monsterrodzynki czy inne bakalie. Wartości odżywcze w całej tabliczce (70 g) to: 422 kcal w tym: B: 5 g; W: 14 g; T: 39 g. Składniki - 30 g oleju kokosowego - 2 łyżeczki kakao - 1 łyżka miodu lub innego płynnego słodzika - 5 sztuk migdałów Wykonanie W rondelku rozpuszczamy olej kokosowym. Dodajemy miód oraz kakao. Całość dokładnie łączymy. Migdały obieramy z łupinek
Health-Fit-Life