kokosowe - 19941 przepisów (strona:471/1330)

Pyszne Burrito 168

fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy w puszce 50 g mieszanki sałat 1 mała cebula 1 ząbek czosnku łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej olej kokosowy pieprz sól Przygotowanie: Czosnek i cebulę podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy mięso i smażymy. Kiedy nasze mięso jest już podsmażone, dodajemy przyprawy i  puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy

Dominacja smaku
WĄTRÓBKA CIELĘCA Z OGÓRKIEM I PAPRYKĄ (keto, LCHF, paleo, optymlana, bez glutenu, jajek i laktozy) 153

mniejszej ilości tłuszczu, ale i dla tych na adaptacji gdy dodadzą go trochę więcej by uzyskać odpowiednie makro Składniki: 500 g wątróbki cielęcej 20 g musztardy 20 g śmietanki kokosowej (bez laktozy) lub śmietany 30% 150 g papryki czerwonej 150 g ogórków kiszonych 100 g cebuli 50 g tłuszczu do smażenia ( (np. masło klarowane lub smalec gęsi ) – ilość zależy(...)mielony papryka ostra papryka słodka Wątróbkę wypłukać, osuszyć i wyczyścić z żyłek i błon a następnie pokroić w większą kostkę. Mięso włożyć do miski, wymieszać z musztardą i mlekiem kokosowym lub śmietaną (jeśli nie unikacie laktozy). Odstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie pokroić drobno w kostkę cebulę   Paprykę umyć, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę.Dodać

Ola la LCHF
Pełnoziarnista pizza - kozi ser/tymianek/mozzarella/szynka szwarcwaldzka/gruszka/miód 97

pizze: ser kozi do smarowania np. NaTurek 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej ok. 100-200g mozzarelli (wg uznania) 1 łyżeczka tymianku 2 gruszki 2-3 łyżki miodu olej kokosowy do smażenia Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, patelnię lekko zwilżamy olejem kokosowym i dorzucamy na nią gruszki. Gdy nieco zmiękną dodajemy do nich miód. Podduszamy chwilę aż miód stanie się

Cooking Monster
Zupa z pieczonej marchewki z parmezanem 97

pory roku. Smakujcie! Składniki 500 g -600 g marchwi 2 korzenie pietruszki kawałek selera szyjka indycza 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru szczypta curry 1 szklanka mleczka kokosowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% parmezan tarty sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek Wykonanie W garnku umieść szyjkę indyczą, obrane korzenie pietruszki oraz seler. Zalej wodą(...)piekarniku i piecz przez ok. 40 min. Upieczoną marchew przestudź lekko i zblenduj mocno. Pulpę marchewkową połącz z bulionem, z którego usuń jarzyny i mięso. Dodaj przyprawy, śmietankę, mleczko kokosowe oraz tarty parmezan – ilość według uznania. Zupę podawaj z kleksem śmietanki, posypaną parmezanem. Życzę Ci smacznego! Artykuł Zupa z pieczonej marchewki z parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Rozgrzewające jednogarnkowe danie z marchewką i ciecierzycą, z dodatkiem kiełbasy 154

wody około 120 ml gęstego soku z pomidorów sól do smaku 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonego kuminu opcjonalnie 2 pętka ulubionej kiełbasy słodka śmietanka lub mleczko kokosowe Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Papryczkę przekroić, usunąć nasionka i posiekać ją drobno. Marchew obrać, pokroić w kostkę wielkości zbliżonej do wielkości ciecierzycy(...)kuminem. W wersji z kiełbasą: dodać pokrojoną w plasterki dowolną kiełbasę. Ja użyłam domowej, mocno suszonej. Całość gotować jeszcze przez około 2 minuty. Przed podaniem wlać słodką śmietankę lub kokosowe mleczko w dowolnej ilości. To danie najlepsze jest przygotowane dzień wcześniej, a po każdym odgrzewaniu nabiera więcej smaku. Warto jeść ciecierzycę, bo oprócz niezaprzeczalnych walorów kulinarnych, jest także bardzo wartościowa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybkie ciasto z brzoskwiniami 146

szklanka mleka 1 szklanka oleju 1 jajko 2 łyżki dżemu truskawkowego 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki wiórków kokosowych 1 puszka brzoskwiń cukier puder do posypania   Do dużej miski wsypać mąkę oraz cukier, dodać mleko, olej, jajko, dżem, kakao, proszek do pieczenia i  sodę oczyszczoną, wszystko razem dokładnie(...)zmiksować. Blaszkę natłuścić, obsypać bułką tartą i wlać do niego ciasto. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w średniej grubości plastry i poukładać na cieście. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 60-70 minut, aż do suchego patyczka (najlepiej wbijać go w środek ciasta, bo tam piecze się najdłużej). Powoli

Simply Food
Babka mocno czekoladowa 105

suchego patyczka. Po tym czasie zostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy z formy. Możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą: 50 g gorzkiej czekolady 150 g mleka kokosowego (stała część) 2 łyżki słodziwa 5 łyżek kakao 1 żółtko opcjonalnie: posiekane orzechy Czekoladę łamiemy, podgrzewamy w garnuszku razem z mlekiem kokosowym i słodziwem. Dodajemy kakao i mieszamy dokładnie

Kucharzyca
Wafle z bajaderką i masłem orzechowym 151

efektowne. Wszyscy byli zaskoczeni smakiem i wyglądem. Porcelana Bogucice Edera.  Składniki: 2 okrągłe wafle tortowe 200 g herbatników blacky 100 g rodzynek 100 ml rumu 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych 5 daktyli 2-3 łyżki miodu prawdziwego 100 g masła 400 g masła orzechowego(...)kremówki 1 łyżka płaska masła Przygotowanie: Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem. Herbatniki zmielić w blenderze dodać rodzynki łącznie z rumem, pokrojone drobno daktyle, orzechy, miód, mleko w proszku, wiórki kokosowe i wymieszać. Wlać ciepłe rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Masę równo rozsmarować na waflu i przykryć drugim waflem lekko naciskając.  Masło orzechowe zmiksować z miękkim masłem na jednolitą masę

Ala piecze i gotuje
Orkiszowe wegańskie drożdżówki z budyniem 145

nich to nic.  Pachnące, słodkie, zdrowe i pyszne... Czego chcieć więcej? Składniki na 15 drożdżówek: 500 g mąki orkiszowej typ 450-750 40 g drożdży 5 łyżek oleju kokosowego 1 łyżeczka cukru 1,5 szkl. mleka roślinnego 8 łyżek ksylitolu (3 łyżki do budyniu)  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 0,5 szkl. letniej wody  Przygotowanie: Drożdże(...)kruszymy do miseczki, mieszamy z wodą, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.  Do miski przesiewamy mąkę, łączymy ze spienionymi drożdżami, rozpuszczonym olejem kokosowym oraz 5 łyżkami ksylitolu. Ugniatamy elestyczne ciasto (możemy dolewać ciepłej wody lub dosypywać mąki) i odkładamy w ciepłe miejsce na 1h.  Po upływie czasu, ciasto ponownie ugniatamy i dzielimy

Czarnawisienka
Muffinki z ananasem i kokosem 126

płatków owsianych (górskich) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców) Dodatkowo: płatki migdałowe lub wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać, odłożyć. 2. Suche składniki, czyli mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę połączyć(...)składniki wymieszać razem widelcem tylko do momentu połączenia się składników, na koniec wmieszać pokrojone w kosteczkę ananasy. 4. Ciasto przełożyć do papilotek do ich 2/3 wysokości, wierzch posypać wiórkami kokosowymi. 5. Piec w 180 st.C przez 25-30 minut. Smacznego!!! Źródło: Moje wypieki

Kuchnia domowa Ani
Maślankowy deser z musem malinowym 101

litr maślanki 100 ml mleka 2 łyżki żelatyny 2 szklanki malin (mrożonych lub świeżych) około pół szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny wiórki kokosowe Sposób wykonania: Mocno schłodzoną maślankę miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem (słodzimy do smaku, około 4-5 łyżek).  Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Do żelatyny wlewamy (powoli) łyżkę(...)lodówki. Maliny odmrażamy. Przekładamy do blendera, zasypujemy cukrem pudrem (około 5 łyżek) i dodajemy sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Mus wykładamy na tężejący deser. Posypujemy wiórkami kokosowymi

Qchnia po prostu
Chlebek bananowy na mące kokosowej (bezglutenowy) 151

dojrzałych bananów (ok. 440 g po obraniu ze skórki) 2 białka jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6-7 łyżek wody 100 g mąki kokosowej szczypta soli 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 80-90 ml soku pomarańczowego, wody lub mleka roślinnego 2 garstki orzechów włoskich Przygotowanie: Siemię lniane zalać wodą i odstawić na 2 minuty. Banany(...)białka zmiksować dokładnie za pomocą blendera. Dodać ekstrakt waniliowy, sól i siemię lniane, ponownie krótko miksować, do momentu pozbycia się grudek. Następnie dodać sodę, mąkę kokosową i sok pomarańczowy, wymieszać łyżką (ciasto jest gęste, ale bez wysiłku powinno dać się zamieszać łyżką). Na koniec dodać orzechy włoskie, zamieszać i przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić

Domowa Cookierenka Agi
Kokosowo jaglany koktajl na drugie śniadanie 170

coś pysznego, zdrowego i pożywnego zarazem. Do tego moje ulubione pieczywo z owsem w czekoladzie mlecznej i… można dalej biec. Miłego dnia moi drodzy Składniki: jogurt typu greckiego kokosowy 150 g 4 łyżki opiekanych płatków jaglanych Sonko + do dekoracji 1 banan Do koktajlu podałam pyszne pieczywo z owsem w czekoladzie mlecznej Sonko . Odrobina zdrowej słodyczy Przygotowanie: Do misy blendera(...)nożami wkładamy cały jogurt typu greckiego kokosowy, dodajemy 4 łyżki opiekanych płatków jaglanych i 1 pokrojonego (obranego) banana. Całość miksujemy. Podajemy od razu, wierzch można udekorować opiekanymi płatkami jaglanymi. Smacznego

Słodkie okruszki
Ciasto pomarańczowe 181

upieczeniu wyjąć z piekarnika, nakryć ściereczką i wystudzić.  Polewa pomarańczowa: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy świeżo starta skórka z pomarańczy  Dodatkowo: wiórki kokosowe Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.  Polewą polać wystudzone już ciasto.  Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.  www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego

Kuchnia smaków
Poranne Smoothie z granulkami pylku pszczelego - Smoothie with bee pollen 128

prostu warto go sporzywac.  SLADNIKI; 300 ml soku naturalnego o smaku ananas/mango 200 ml chudego lub poltlustego mleka 1 banan 2 mandarynki lub 1 pomarancz 2 lyzki wiorkow kokosowych 1 lyzka granulek pylku pszczelego Wykonanie: Wrzuc do blendera obranego banana i obrane mandarynki lub poarancze. Dodaj sok i mleko (lub sam sok), dodaj wiorki kokosowe i granulki pylku pszczelego

Sztuka gotowania w/g Samiry