szklanki wrzątku Składniki na poncz: 3/4 szklanki gorącej wody 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżka dowolnego alkoholu (niekoniecznie) Ozdabianie tortu zależy od indywidualnych upodobań. Ja przyozdobiłam krawędzie wiórkami kokosowymi, a wierzch czekoladowymi drobinkami. 1. Biszkopt na tort zwykle piekę z samego rana, by do wieczora przestygł, wieczorem przekładam go kremem i chowam do lodówki na całą noc. Zaczynamy(...)już na warstwie kremu położony jest drugi blat biszkopta i naponczowany, pozostałą ilością kremu przykrywamy cały tort i wygładzamy. 13. Teraz czas na ozdabianie tortu. Ja brzegi obsypałam wiórkami kokosowymi a wierzch czekoladowymi. 14. Następnie tort chowamy do lodówki na całą
Kawa z mlekiempolecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): 1 duża przerośnięta cukinia 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryczka chili 1/2 puszki mleka kokosowego (200 ml) 1 puszka pomidorów sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka mielona słodka, suszona papryka chili jalapeno, odrobina cukru 250 g makaronu bezglutenowego Wykonanie: 1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę(...)mieszamy i dusimy. 9. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle. Nasz gulasz dalej dusimy, ewentualnie doprawiamy, jeśli uznajemy za stosowne, solą, pieprzem, ziołami. 10. Na końcu wlewamy mleko kokosowe, które złagodzi kwaśność potrawy. Chwilę dusimy bez przykrycia i danie jest gotowe. Tym razem podałam z makaronem bezglutenowym. Smacznego
Kawa z mlekiemZnowu tosty francuskie? Ano znowu, bo każda wersja, którą przygotowuję jest pyszna, tym razem kokosowa. Przepis zgłaszam do akcji konkursowej na durszlaku " z miłoooości do truskawek" z dżemem Łowicz w roli głównej, gdyż uważam, że tosty francuskie i truskawkowy dżem to idealne połączenie, a jak wiecie uwielbiam śniadania na słodko. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki SKŁADNIKI 4 kromki chleba tostowego(...)jajka, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka wiórek kokosowych Dodatkowo: dżem truskawkowy Łowicz WYKONANIE Chleb kroimy na skos. Jajka mieszamy z mlekiem, cukrem i cynamonem. Na patelni rozgrzewamy masło. Jajka dokładnie moczymy w masie jajecznej z obu stron. Kładziemy na patelnie, smażymy z obu stron na złoto. Smarujemy dżemem
słodki bratekUwielbiam przyprawy korzenne, idealne przed nadchodzącymi świętami! Jak można wykorzystać ciasto pierogowe? Upiec i dodać ulubione nadzienie. Ja proponuję z daktylowo-kokosowym. Idealnie! Składniki: Forma ok. 20 cm Ciasto pierogowe: 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka ksylitolu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka oleju woda Nadzienie : 20 sztuk suszonych daktyli + gorąca woda 1/2 szklanki mąki kokosowej Sposób przygotowania
Truskawkowa FiestaEkspresowa sałatka o bardzo ciekawym smaku. Morele połączone z kokosem i cynamonem, do tego sycąca kaszka kuskus i pyszna kolacja lub drugie śniadanie do pracy gotowe! Kokosowa sałatka z kuskusem i morelami Składniki na 4 porcje: 100g kuskusu 100g moreli 2 łyżki wiórków kokosowych pół łyżeczki cynamonu Na dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku
Smak mojej kuchnijako farsz do pierogów, krokietów czy bułek. 0,5 kg kiszonej kapusty* (nie kwaszonej!) 250 g pieczarek 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego/ oleju kokosowego Kapustę odciskamy z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna można ją przepłukać wodą. Szatkujemy kapustę na mniejsze kawałki. Zalewamy ją w garnku wodą, tak by przykryła ona kapustę. Dodajemy listek laurowy(...)razie czego dolewamy jej po trochu. Gdy kapusta się gotuje zabieramy się za przygotowanie pieczarek. Myjemy je i kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki podsmażamy na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Dodajemy sól do smaku. Pieczarki dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania kapusty dodajemy do niej pieczarki. Kapustę z pieczarkami gotujemy jeszcze chwilę
Dieta bez mlekaswoich pociech Składniki: (na 6 babeczek) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 pełne łyżki ciemnego kakao 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 jajko M 1/2 szklanki mleka Na krem: 250 g mascarpone 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 100 ml zimnej śmietanki 30% Dodatkowo: cukrowe niedźwiadki(...)Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną tortową z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier trzcinowy i ciemne kakao. Mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy mleko, jajko i rozpuszczony olej kokosowy. Następnie łączymy obie miski, mieszamy tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy łyżką masę (do około 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym
Słodkie okruszkibyło. Smacznego! Składniki: 3 dojrzałe banany 75 g rozpuszczonego masła 3/4 szkl. cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1,5 szkl. mąki pszennej 4 łyżki wiórek kokosowych garść migdałów Wykonanie: Mąkę z sodą i wiórkami kokosowymi wymieszać, przesiać i odłożyć. Banany rozdusić widelcem, dodać do nich rozpuszczone masło i wymieszać. Do bananów dodać szczyptę soli, cukier, jajko
psgotujemywykorzystałam kaszę bulgur. Stri-fry z bulguru, z czosnkiem i ananasem 200 g nieugotowanej kaszy bulgur (lub komosy ryzowej czy ryżu) woda do przygotowania ww 15 ml oleju kokosowego 1 pęczek dymki (sam szczypior), posiekany grubo 3 rozgniecione ząbki czosnku 100 g groszku 80 g nerkowców, uprazonych na patelni ze szczyptą soli 200 g kawałków anansa, z zalewy(...)czosnku 60 g masła orzechowego, naturalnego, solonego Bulgur przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy na bok. Składniki sosu łączymy ze sobą w małej miseczce. W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy dymkę, czosnek i łyżkę sosu. Smażymy 1 minutę. Dorzucamy groszek, smażymy 2 minuty. Zwiększamy ogień wrzucamy bulgur i 2/3 pozostałego sosu. Mieszamy i smażymy 2 minuty. Wrzucamy orzechy nerkowca
Dzieje kuchennej Wiewiórypewno będę do niego wracać, bo miseczka w parę minut była pusta. W sam raz do niedzielnej, popołudniowej kawki ;) Składniki: 1/3 szklanki ziarna białej quinoy 1 szklanka mleka kokosowego 1/3 szklanki wody 3- 4 kawałki kiszonego rabarbaru 2 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz łyżka obranych pistacji szczypta gruboziarnistej soli morskiej Wykonanie: Quinoę moczymy minimum 2 godziny, a następnie dokładnie płuczemy(...)kilka razy, przekładamy do garnka zalewamy mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż quinoa zmięknie i wchłonie cały płyn. Nakładamy ugotowaną quinoę do miseczki, dodajemy pokrojony rabarbar, dżem truskawkowy i pistacje. Smacznego! #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Quinoa Raz!skondensowanego mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 80g drobno posiekanych orzeszków ziemnych (bez soli) 50g zmielonych orzechów laskowych lub zmielonych migdałów 100g gorzkiej czekolady 100g białej czekolady 2 łyżeczki oleju kokosowego szczypta soli Dodatkowo: do ozdoby liofilizowane maliny 1. Masło, cukier, miód i cukier wanilinowy przełożyć do rondelka i podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać skondensowane mleko i zagotować. Zmniejszyć(...)pieczenia i wkładamy je do lodówki na około 4 godziny (możemy na całą noc). 4. Roztapiamy obie czekolady na parze lub w mikrofalówce, każdą osobno z 1 łyżeczką oleju kokosowego,. Wyciągamy najpierw 1/3 czekoladek z lodówki i maczamy je w ciemnej lub białej czekoladzie. Wyjmujemy je z czekolady na widelcu i przez chwilę czekamy, aż spłynie nadmiar czekolady ( patrz FILM
Mała Cukierenkapiątkowy obiad. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 cebula 250 gram fasolki szparagowej 1 puszka cieciorki Rolnik 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju kokosowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju kokosowym. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli
Bajeczna Kuchniacodziennego śniadaniowego menu. Polecam :) ok 4 szkl płatków Lubella Corn Flakes klasyczne 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich 125 g masła 2/3 szkl miodu 3 łyżki kakao 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki jagód goi Na suchej patelni lekko podprażyć orzechy i wiórki kokosowe. W garnku rozpuścić masło, miód i kakao. Do rozpuszczonych składników dodać orzechy, jagody goi i mieszając dosypać
Smakołyki Asimocy, bez glutenu i dodatkowego cukru 1 puszka czerwonej fasoli, lub tyle samo fasoli wcześniej namoczonej i ugotowanej 100 g daktyli 70 g orzechów włoskich czubata łyżka kakao wiórki kokosowe do obtoczenia Fasolę odsączamy i przepłukujemy. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie ok 10 minut, odcedzamy. Do misy blendera wkładamy fasolę, daktyle, wsypujemy orzechy i kakao. Wszystko blendujemy na gładka masę(...)masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Chłodzimy w lodówce minimum pól godziny
Dzieje kuchennej Wiewióryprzez ok. 10-15 minut w temp. 200 stopni C. na masę cytrynową 1,5 szklanki płatków ryżowych 1 szklanka mleka (może być roślinne) kilka łyżek wiórków kokosowych 150 g serka wiejskiego (lub chudego twarogu) 2 białka z jajek klasy M skórka otarta z jednej cytryny sok z jednej cytryny 1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub innego słodzidła(...)kilka łyżek płynnego miodu (do smaku) łyżeczka cukru waniliowego Płatki ryżowe zalewamy w garnuszku ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dolewamy szklankę mleka, dodajemy wiórki kokosowe i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez kilka minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ugotowane płatki, po lekkim przestygnięciu, blendujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy serek wiejski, skórkę
Kuchnia Ellie