przykład jabłek pokrojonych w drobną kostkę, czy też wiśni z kompotu. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 400 g mąki pszennej 300 g borówek puszka 400 ml mleka kokosowego 2 średnie banany 150 g cukru 100 g masy marcepanowej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: W dużej misce utrzyj blenderem na gładką masę mleko kokosowe (całą zawartość
greenscarfłyżeczki curry w proszku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : 1 mała cukinia (pozbawiona gniazda nasiennego) 1 papryka 1 puszka mleczka kokosowego Sól, pieprz Kurczaka kroimy w paseczki, marynujemy około pół godziny. Podsmażamy Cukinię i paprykę kroimy, także podsmażamy(na patelni po kurczaku) Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy
Mamuśka wraca do formybananowy w pysznej wersji bez białego cukru i masła. Składniki 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki ksylitolu 4 dojrzałe banany 1 jajko 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru szczypta soli W dużej misce mieszamy suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, imbir(...)szczyptę soli. Banany obieramy i kroimy na małe kawałki. Blendujemy na gładko. Dodajemy jajko i chwilę blendujemy. Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy do bananów. Blendujemy do połączenia się składników. Masę bananową stopniowo dodajemy do suchych składników i mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
My Chcemy Jeśćpodać dziecku, które skończyło 10 miesięcy. 1,5 litra wywaru warzywnego główka czosnku (około 10-12 dużych ząbków) 1 cebula 4-5 dużych ziemniaków 2 łyżki masła klarowanego/ oleju kokosowego 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz (opcjonalnie) 1 szklanka mleka owsianego W dużym garnku roztapiamy masło klarowane lub olej kokosowy. Podsmażamy w nim pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się
Dieta bez mlekaSKŁADNIKI: 250g masła 200g kleiku ryżowego 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru kryształu 1 cukier waniliowy 4 czubate łyżki wiórek kokosowych 2 czubate łyżki sezamu marmolada wieloowocowa firmy ORZECH WYKONANIE: 1. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. 2. Stopniowo dodawać jajka następnie wiórka kokosowe, sezam i proszek do pieczenia ciągle mieszając
Dziś Ja gotujepatelnię . Moje zakupiłam w Biedronce (jakość ,cena oraz waga są ok) jaja od kur z wolnego wybiegu, te od kur hodowanych w niewoli, nie są najlepszym wyborem awokado olej kokosowy do smażenia olej ryżowy opcjonalnie oliwa z oliwek w spray'u do spryskania potrawy przed podaniem czarnuszka kilka dość słodkich pomidorków koktajlowych siekana natka pietruszki parmezan do podania sól(...)pieprz ziołowy Jaja ugotuj na twardo. Pokrój wzdłuż na 4 cząstki.Rozgrzej dużą, ciężką patelnię o grubym dnie. Dodaj niewielką ilość oleju kokosowego. Każdą kiełbasę przekrój na pół. Podsmaż pod przykryciem. Po czym wsyp całe opakowanie "warzyw na patelnię". Dosmacz solą i pieprzem oraz olejem ryżowym. Zamknij i duś do chwili ,kiedy marchewka będzie miękka. Od czasu
Z Kuchni Do Kuchnimasła orzechowe z nasionami konopi (Profusion - Eko Hurtownia) 50 g płatków owsianych bezglutenowych (Amisa - Ekohurtownia) 4 kostki surowej czekolady gorzkiej (Pana Chocolate - Eko Hurtownia) 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Morwę zalej wrzątkiem do przykrycia i odstaw na ok. 30 minut, aż wsiąknie część wody. Do malaksera przełóż morwę (zrób to za pomocą widelca, aby odsączyć nieco wodę; namoczona(...)możesz pomóc sobie zwilżając co jakiś czas dłonie wodą. Wstaw kuleczki do lodówki na ok. 2h, aby się schłodziły. Następnie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego. Schłodzone kulki kładź na widelec i za pomocą łyżeczki oblewaj czekoladą. Widelec sprawi, że nadmiar czekolady spłynie. Obtoczone w czekoladzie kuleczki wstaw do lodówki do momentu zastygnięcia polewy
Zdrowie na języku :PSkładniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich; 2 łyżeczki cynamonu; Szczypta soli; 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub oleju rzepakowego czy innego, roślinnego); 1/2 szklanki syropu klonowego (lub miodu); 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego; 1 białko jaja; 1/2 szklanki rodzynek. DODATKOWO: Blacha do pieczenia o wymiarach około 33 x 23 cm; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka(...)przygotowania: Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, cynamon i sól. Wymieszać. Odstawić na bok. Do drugiej miski wlać olej kokosowy (rzepakowy lub inny, roślinny), syrop klonowy (lub miód) i ekstrakt waniliowy. Dodać białko jaja (żółtko nie jest potrzebne). Wymieszać. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami
Gospodyni Miejskafasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy w puszce 50 g mieszanki sałat 1 mała cebula 1 ząbek czosnku łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej olej kokosowy pieprz sól Przygotowanie: Czosnek i cebulę podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy mięso i smażymy. Kiedy nasze mięso jest już podsmażone, dodajemy przyprawy i puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy
Dominacja smakumrożonych porzeczek 3 łyżki cukru 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody 1,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo do dekoracji: Płatki kokosowe Biała czekolada Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest już lśniąca i sztywna dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy(...)blat biszkopta. Na wierzchu rozkładamy drugą porcję kremu śmietankowego. Boki wygładzamy resztą kremu śmietankowego. Pomocne przy wygładzaniu jest moczenie nożna w wrzącej wodzie. Wierzch dekorujemy resztą kremu porzeczkowego, płatkami kokosowymi oraz startą białą czekoladą
VioletoweKucharzenieSKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ: 2 żółtka 3/4 szkl cukru cukier waniliowy 1/2 l. mleka 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200g wiórek kokosowych 400g masła 6-7 łyżek ajerkoniaku 2 opakowania krakersów WYKONANIE: W połowie mleka roztrzepać żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Drugą połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem pudrem. Z całości ugotować budyń(...)cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny odrobina gorącej wody WYKONANIE: Śmietanę ubijamy do gęstości dodajemy cukier puder na końcu żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Nakładamy na placka. Górę placka posypujemy wiórkami kokosowymi
Dziś Ja gotujenarodziły się moje kokosanki z kaszy jaglanej. Starannie policzyłam kaloryczność składników, dzięki temu powstała wersja dietetyczna. Koniecznie spróbujcie. Składniki: na 15 ciastek 50 g kaszy jaglanej 80 g wiórków kokosowych 50 g erytrolu Wykonanie: Kaszę gotujemy do miękkości przez około 20 minut ze szczyptą soli. Do wystudzonej kaszy dodajemy wiórki kokosowe i erytrol. Wyrabiamy na jednolitą masę. Blachę wykładamy papierem
Smaki Ewypuszka mieszanki warzywnej: kukurydzy z groszkiem 60g ziemnych orzeszków 60 startego żółtego sera 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku suszony tymianek przyprawa do kurczaka sól pieprz 3 łyżki oleju kokosowego masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego Wykonanie: 1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć tymiankiem, przyprawą do kurczaka i odstawić na około 20 minut. 2. Makaron ugotować al dente(...)lekko osolonej wodzie. 3. Brokuł podzielić na małe różyczki ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 4. Cebulę, czosnek drobno posiekać, oprószyć sola, podsmażyć na oleju kokosowym, dodać fileta i całość usmażyć. 5. Mieszankę kukurydzy z groszkiem odsączyć z zalewy, a orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni. 6. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, przełożyć
Szalona Kuchnia Ewelinykremówki 30% Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 1 czubata łyżka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu Dekoracja: 300 ml bitej śmietany z cukrem pudrem Wiórki kokosowe Roztopiona czekolada Dowolne ozdoby Plasterki cytryny Tort zaczynamy od przygotowania dzień wcześniej kisielu cytrynowego: Z dobrze wyszorowanych cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, połączyć razem, dopełnić zimną wodą(...)wyłożyć połowę pozostałego kremu, na wierzch położyć ostatni krążek biszkopta, nasączyć resztą ponczu rozsmarować cienko resztę kremu-górę i boki. Udekorować wg swojego uznania: boki posypać wiórkami kokosowymi, górę polać płynną czekoladą, bitą śmietaną i dowolnymi ozdobami. Odstawić tort na całą noc do lodówki. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamon