Kolejny przepis to zupa pomidorowa, ale nie jest typowa zwykła, ponieważ jednym ze składników jest mleczko kokosowe. Połączenie dość nietypowe, ale zdecydowanie smaczne. Danie wychodzi przepyszne, że chętnie sięga się po dokładkę. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowała ! :) Składniki: 100 g ryżu (użyłam basmati) 400 g pomidorów malinowych 1 szklanka bulionu warzywnego (przepis TUTAJ(...)mieszając. Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy je następnie w kostkę i dodajemy do garnka. Podsmażamy z cebulą. Po mniej więcej 5-6 minutach wlewamy bulion warzywny oraz mleczko kokosowe. Gotujemy 20 minut. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy ugotowany ryż, mieszamy do połączenia. Zupę jemy posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi i poszatkowaną pietruszką. Smacznego
Gotuj z Mąkąsernik gotowany z borówką amerykańską. Świetny smak i piękny wygląd tego deseru uprzyjemnią Wam weekend. Składniki: 800 g jogurtu greckiego 250 g borówek amerykańskich 3 czubate łyżki oleju kokosowego 1/2 szkl cukru 2 jajka 3/4 szkl mleka 1 waniliowy budyń w proszku (na 750 ml mleka) 1 szkl śmietanki 30 % 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Dzień wcześniej przekładamy(...)sitko wyłożone gazą ustawione na misce i odstawiamy do lodówki na całą noc aby odciekły. Na drugi dzień myjemy borówki i kilka odkładamy do ozdoby. Do garnka wkładamy olej kokosowy, wsypujemy cukier i wstawiamy na gaz. Rozpuszczamy olej z cukrem. Dodajemy serek z jogurtów i mieszamy. Zagotowujemy. W mleku rozpuszczamy budyń i wlewamy do masy serowej i ciągle mieszając zagotowujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneproszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 1 i 1/4 szklanki mleka 3 łyżki roztopionego masła 1 jajko tłuszcz do smażenia sos – 4 pierniczki Uszatki i 5 łyżek mleczka kokosowego Sposób przygotowania: Do miski daj mąkę oraz starte na tarce pierniczki. Dodaj też proszek do pieczenia oraz sól. Całość wymieszaj. Następnie do całości wlej mleko oraz roztopione masło. Ciasto wymieszaj(...)koniec dodaj jajko i raz jeszcze zmiksuj. Pankejki smaż na odrobinie rozgrzanego tłuszczu z obydwóch stron na rumiany kolor. Aby przygotować sos piernikowy pokruszone pierniczki zblenduj wraz z mleczkiem kokosowym. Usmażone pankejki podawaj z owocami oraz sosem piernikowym. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy
Via Gustoskładające się z kilku owocowych warstw. Lekkie z orzeźwiającymi owocami zatrzymanymi w przezroczystej galaretce. Smaczne, letnie ciasto, które cieszy smakiem i kolorami. 150 g herbatników kakaowych 3 łyżki oleju kokosowego ok 300 g borówek amerykańskich 200 g serka homogenizowanego 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody 300 g brzoskwiń (ok 3 szt) 2 łyżki cukru 2 galaretki przezroczyste Winiary 1/2 granatu(...)herbatników kakaowych zmielić z olejem kokosowym. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 20 cm i dobrze docisnąć do dna. 2 łyżeczki żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić, aż napęcznieje. Delikatnie ogrzać i rozpuścić. 150 g borówki amerykańskiej zmiksować w kielichu blendera razem z serkiem homogenizowanym. Miksując wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wylać na spód z herbatników, wyrównać
https:KKuchniaMniamSoczyste i słodkie brzoskwinie udało mi się dzisiaj kupić bardzo tanio. Tak dawno nie piłam koktajlu, dlatego przygotowałam kokosowy z brzoskwinią i nasionami chia. Bardzo orzeźwiający i słodki, bez żadnych dodatków w postaci cukru. Lato trawa, cieszmy się więc tanimi owocami i warzywami, bo zima będzie nam ich brakować. Nie ma jak świeże owoce czy warzywa. Nie robię przetworów(...)drugie uważam, że świeże smakują znacznie lepiej! Koktajl brzoskwiniowy z kokosem i chia / 1 porcja Składniki: 1 brzoskwinia 200 ml jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka nasion chia Przygotowanie: Brzoskwinię przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę. Owoc dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do blendera kielichowego. Wlewamy jogurt naturalny, dodajemy 1 łyzkę kokosu. Miksujemy na jednolity płyn. Podajemy
Moja smaczna kuchniaduże jajka 250 g ricotty 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 2 łyżki cukru kokosowego lub brązowego (demerara) Cukier dokładnie zmiksować z olejem, jajkami, solą, skórką z cytryny i ricottą. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując do połączenia się składników. Umyte(...)osuszone jeżyny wyłożyć na wierzch ciasta i lekko je wcisnąć. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch cukrem kokosowym lub demerara. Piec do "suchego patyczka" (ok. 1 godziny) w temperaturze
Czerwień i błękitniż słodkie przekąski, to te ciastka spełnią swoje zadanie. Składniki: 4 figi szklanka orzechów włoskich szklanka nasion słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego szczypta soli odrobina świeżego rozmarynu łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W blenderze miksujemy orzechy i słonecznik – nie za długo aby nie wydzielił się olej. Siemie lniane wrzucamy do ¼ szklanki wody. Zblendowane składniki mieszamy(...)drobno pokrojonym rozmarynem, solą oraz namoczonym siemieniem i olejem kokosowym. Dorzucamy drobno posiekane figi, jeśli ciasto nie chce się kleić dolewamy jeszcze odrobinę wody. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy nasze ciasto, aż zrobi się dość cienkie. Możecie wyciąć kółeczka jak na zdjęciu, albo upiec w całości i połamać po wyjęciu z piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut, aż nasze ciastka
PaleoLifekucharskiej? Przygotuj danie na najbliższy obiad i oceń to // Składniki: 400 g piersi z indyka + sól, majeranek, curry, sos sojowy, olej 10 pierniczków (uszatki firmy Kopernik) 6 łyżek mleczka kokosowego (80%) 50 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej kilka kropel soku z cytryny szczypta soli Sposób przygotowania: Pierś z indyka(...)minutę z każdej strony. Następnie włóż do piekarnika podlewając wodą na 30 minut (180 stopni Celsjusza). Aby przygotować sos pierniczki zetrzyj na tarce lub pokrusz. Dodaj do nich mleczko kokosowe, ciepłą wodę, sos sojowy, imbir, gałkę muszkatołową, sok z cytryny oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zblenduj. Kiedy mięso będzie gotowe polej je sosem piernikowym. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz
Via Gustodobrze się ją kroi. Ta polewa to niedościgniony ideał wśród polew, według mojego męża. Ale teraz znam przepis więc będę testować Polewę wylewamy na ciasto Ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi Efekt końcowy Składniki na blaszkę 35×23 cm (mierzone po dnie foremki) Masa jabłkowa : – 2 kg jabłek – 2 galaretki cytrynowe – cukier do smaku Najlepiej zacząć ciasto(...)kakao ucieramy, do momentu aż masa będzie gęsta i dobrze połączona. Na końcu dodajemy rozpuszczoną, ciepłą margarynę i ucieramy do lekkiego zgęstnienia. Polewę wylewamy na ciasto i przyozdabiamy wiórkami kokosowymi. Ciasto trzymamy w lodówce. Wiem, że wolicie kiedy dokładnie w przepisie podaję Wam dokładne ilości w gramach, a nie w szklankach. Ale tak jak wspomniałam, przepis jest już stary
RelaxtimeSKŁADNIKI 1 jajko 4 białka 2 łyżki mąki kokosowej 1 łyżka mąki pszennej 1łyżeczka cukru szczypta cynamonu szczypta sody sól jogurt, dżem,mięta, owoce do dekoracji Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy żółtko, cukier i cynamon. Teraz wyłączamy mikser i dodajemy mąki z soda, delikatnie mieszamy i pieczemy na oleju kokosowym. Nie rozgrzewamy za bardzo oleju żeby się
harrisacynamonu, 1/4 łyżeczkę ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczkę goździków mielonych ) Krem: 2 szkl. mleka 6 łyżek kaszy manny 200 g masła 1/2 szkl. cukru Dodatkowo: wiórki kokosowe polewa czekoladowa orzechy włoskie Sposób przygotowania Miód z cukrem zagotować, cały czas mieszając. Gorącym miodem sparzyć mąkę i wymieszać , aby nie powstały grudki. Dodać jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobić(...)koniec dodajemy margarynę i czekamy aż powstanie piękna lśniąca polewa , którra polewamy wierzch ciasta. Dodatkowo: Mielimy w blenderze 20 g orzechów włoskich . Zmielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi dekorujemy ciasto. Smacznego
Różne smaki w kuchniKoniecznie spróbujcie. Nie będziecie zawiedzeni. Polecam. Składniki: / na 4 porcje ½ jabłka ( 82g ) 100 g borówek amerykańskich 100 g malin 8 g płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oleju kokosowego 3 łyżki otrąb owsianych Wykonanie: Jabłko kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce rozkładamy do czterech kokilek. Do naczynia wlewamy miód ( jeżeli jest formie stałej, wystarczy wstawić na kilkanaście sekund(...)mikrofalówki ), dodajemy olej kokosowy, płatki migdałowe i otręby owsiane. Mieszamy. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 o C aż kruszonka się zarumieni. Podajemy po przestudzeniu. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna: 1 porcja 118 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyKształty rogali, nie musza być jednakowe 😋, bo i tak w smaku wszystkie są takie same, wyjątkowe 💜💛💚. Składniki na ok. 36 średniej wielkości rogali: nadzienie: 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka), 100 g orzechów laskowych tartych, 30 g cukru trzcinowego, 1,5 opakowania Pierników Toruńskich „ Serca Toruńskie” (ok. 180 g), ciasto: ok. 700 g mąki tortowej extra, 40 g świeżych(...)cukru pudru, 100 g masła, 3 jajka L, szczypta soli, ponadto: jajko do posmarowania rogali, mąka do podsypania, cukier puder. Przygotowanie: nadzienie: W rondelku delikatnie podgrzewamy mleczko kokosowe i rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy 1 opakowanie (120 g) rozkruszonych Pierników Toruńskich, tarte orzechy i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe rozkruszone pierniki
Moniki Smakołykibanan mąka pszenna odrobina mleka sojowego odrobina ksylitolu do smaku na budyń szklanka mleka roślinnego 1/2 opakowania proszku budyniowego waniliowego ksylitol do smaku łyżeczka oleju kokosowego + ulubione owoce do dekoracji Przygotowanie: Do malaksera wsypujemy płatki, dodaję rozdrobnionego banana, masło orzechowe, ksylitol i mleko sojowe. Całość blendujemy i dosypujemy odrobinę mąki pszennej. Tak przygotowanym ciastem(...)owsianymi. Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez ok. 10 minut w temp. 220 stopni C. W międzyczasie przygotowujemy budyń waniliowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec dodajemy olej kokosowy. Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy budyń waniliowy i układamy na wierzchu kawałki owoców (w moim przypadku były to plasterki brzoswkini). Na koniec oprószamy płatkami i wstawiamy do piekarnika
Kuchnia Ellieosoby. Widzicie ile zastosowań i możliwości? Składniki (12-14 kulek) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki łuskanych orzechów laskowych 10 śliwek kalifornijskich 8-10 daktyli bez pestek opcjonalnie wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie: Daktyle zalać szklanką wrzątku, zostawić na 2 godziny, albo nawet na noc. Orzechy włoskie i laskowe zmielić w malakserze. Daktyle odsączyć z wody(...)śliwki i zmiksować razem na gładką masę. Wymieszać dokładnie orzechy z masą daktylową. Zwilżonymi dłońmi formować zgrabne kulki. Część z nich, lub wszystkie można obtoczyć w wiórkach kokosowych, albo w kakao, jeśli nie ma przeciwwskazań. Przechowywać w lodówce w zamykanym pojemniku na żywność
Kulinarne Inspiracje